Szponzorált tartalom

Teszt: Ön vajon vashiányos? Íme a legfurcsább tünetek

#Maltofer #vashiány #vaspótlás #vashiány tünetei
2021.07.05.
Teszt: Ön vajon vashiányos? Íme a legfurcsább tünetek

Ha fáradtak és kimerültek vagyunk, a legtöbbször csak legyintünk és azt gondoljuk, hogy ez az élet szerves része. Pedig ha hosszabb ideig nem múlik el a fáradtság, akkor érdemes vashiányra gyanakodnunk. Összeszedtük a vashiány legáltalánosabb és legfurcsább tüneteit.

A vashiány legjellemzőbb tünetei

Ha a szervezetünkben kevés a vas, akkor sokkal kevesebb oxigén tud eljutni a szövetekhez, ezáltal pedig zavar támadhat egyes szerveink működésében, aminek következtében kialakulnak a vashiány tünetei. A legáltalánosabb tünet talán a hosszú ideig fennálló fáradtság, ami pihenés hatására sem szűnik meg. Emellé társulhat a kimerültség érzése, a fizikai gyengeség, az ingerlékenység és a koncentrációs nehézség. A vashiány következtében az arcbőrünk egyre sápadtabbá, az ajkunk, az ínyünk és a szemhéjunk színe egyre haloványabbá válhat. Mivel kevesebb oxigén jut a sejtjeinkbe, mozgás közben hamarabb kifulladunk, egyre inkább csökken az állóképességünk, és akár 1-2 emeletnyi lépcsőzés is rendkívül fárasztó lehet. A körmeink barázdálttá válhatnak és a hajunk is hullhat. A vashiány miatt az agyunkba is kevesebb oxigén jut, emiatt pedig tartós fejfájás alakulhat ki.

Hirdetés Forrás: Phytotec Hungária

A vashiány furcsa tünetei

A szapora szívverés nagyon ijesztő tünet, pedig nem feltétlenül jelent szívbetegséget, hiszen sokszor a vashiány áll a hátterében. De jelezhet vashiányt a nyugtalan láb szindróma is, ami az esetek 15 százalékában a vashiány miatt alakul ki, és minél alacsonyabb a szervezetben a vas szintje, annál erősebben jelentkezik. Azért nevezik nyugtalan láb szindrómának, mert a lábban nyugalmi helyzetben egy olyan furcsa érzés keletkezik, amit az érintett mozgatással próbál megszüntetni.

Az egyik legfurcsább tünete a vashiánynak, amikor szokatlan dolgokat kezdünk el kívánni: szívesen kóstolunk péládul krétát, sarat, agyagot vagy jeget. A legtöbben úgy gondolják, hogy ilyenkor a hiányzó ásványi anyagokat próbáljuk pótolni. De vashiányra gyanakodhatunk akkor is, ha a torkunkban gombócot érzünk, ami előfordulhat érzelmi reakcióként is, de ha többször jelentkezik, akkor érdemes vele orvoshoz fordulnunk. A vashiány tünete lehet még a nyelési nehézség, vagy akár a libidó csökkenése is.

Ha ön szeretné a kétségeit eloszlatni, kattintson ide és töltse ki tesztünket, amely segít megítélni az esetleges vashiányt!

A vasat a szervezetünk nem tudja előállítani, ezért nekünk magunknak kell gondoskodnunk a megfelelő pótlásról. A legjobban akkor járunk, ha patikában kapható készítményt választunk, amely biztonságos, mert nem lehet túladagolni, és hatékony is, mert elegendő elemi vasat tartalmaz.

Forrás: Phytotec Hungária