A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Gyógyszerazonosítás: egy azonosító+70 forint= nincs hamis gyógyszer

#hamis gyógyszer #gyógyszerazonosítási rendszer #Európai Unió #vényköteles
2019.04.09.

Mit jelent az európai gyógyszerazonosítási rendszer? Többet kell sorban állni, ha receptet váltanak ki? Többe kerülnek majd esetleg a gyógyszerek?

Hirdetés

A 2018-as év az e-receptről szólt a gyógyszertárakban. Azonban 2019 sem maradt újdonság nélkül: 2019. február 9-től elindult az európai gyógyszerazonosítási rendszer. Mit jelent mindez a betegek szempontjából? Biztos, hogy nem kaphatnak hamisított gyógyszert a patikákban?

Gyógyszerazonosítási rendszer

A 2019. február 9-én elindult gyógyszerazonosítási rendszer az Európai Unió országait, így Magyarországot is érinti. A rendszer lényege, hogy valamennyi, vényköteles gyógyszert tartalmazó dobozt a gyártók egyedi, speciális azonosítóval, ún. DataMatrix kóddal látnak el. A gyártók ezeket a kódokat felküldik az európai központi adattárházba (EU Hub), ami a célország tárhelyére (Magyarországon ez a HUMVS) továbbítja azt. 

A gyógyszerek patikában való kiadásakor ezt az egyedi azonosítót kell egy olvasóval leolvasni, és ez alapján azonnal kiderül, hogy az adott doboz gyógyszer hamisított-e, már egyszer korábban eladott gyógyszer-e stb. Ideális esetben mindössze annyit jelez vissza a rendszer, hogy a hatályos előírásokat követve, legálisan forgalomba került termékről van szó, majd az adott gyógyszer betegnek való kiadását követően deaktiválódik az azonosító. 

Ebből a folyamatból a gyógyszerét kiváltó beteg mindössze annyit érzékelhet, hogy a gyógyszert kiadó gyógyszerész vagy szakasszisztens a gyógyszeres doboz DataMatrix kódját egy pillanatra a leolvasó alá tartja.

Az európai patikákban nem fognak hamisított gyógyszert kiadni

A rendszer biztosítja azt, hogy ne kerüljön a legális gyógyszerértékesítési láncba, azaz a patikákba hamisított gyógyszer. Megjegyzendő, hogy Magyarországon a gyógyszerbiztonság az európai rendszer bevezetését megelőzően is példaértékű volt, a gyógyszertárakban nem fordult elő hamisított gyógyszer.

A gyógyszerazonosítási rendszer a teljes európai gyógyszerpiacot érinti; számokban kifejezve: 4600 gyártóhelyet, 177 ezer gyógyszertárat, és éves szinten körülbelül 17 milliárd doboz gyógyszert. Ennek részeként Magyarországon több mint 2300 közforgalmú gyógyszertárnak kellett szerződést kötnie a hazai adattárházat működtető HUMVO Nonprofit Zrt-vel.

A patikákon kívül lehetnek hamisított gyógyszerek

Sajnálatos tény, hogy a legális gyógyszerellátási láncon kívül, azaz a piacokon, a konditermekben vagy különféle internetes site-okon továbbra is jelen lehetnek a hamisított, és ebből eredően minőségi hibás és egészségügyi kockázatot jelentő gyógyszerek. Statisztikák alapján a lakosság közel 7 %-a illegális úton (gyógyszertáron kívüli megoldással) szerzi be a gyógyszereit, a hamisított gyógyszerek jelentette veszélynek kitéve magát. 

A gyógyszerazonosítási rendszer garantálta biztonságnak ára van

Az egyedi azonosítás a gyártók kalkulációi szerint gyógyszeres dobozonként körülbelül 70 Ft többletkiadást jelent,- idén.

Forrás: Dr. Budai Marianna PhD. szakgyógyszerész
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.