A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Miről ismerhető fel a hamis gyógyszer?

#gyógyszer #terápia
2016.06.20. Módosítva: 2016.06.20.

Hamis gyógyszerrel állunk szemben, amikor a készítmény nem az, amit állítanak róla. Nem azonos az eredeti készítménnyel a csomagolása, a címkézése, a megnevezése, az összetétele, az eredete, a gyártója, a hatása, a származási országa vagy forgalmazója adatai.

Hirdetés

Hamisnak tekinthető továbbá az a készítmény, amely hamis dokumentumok alapján kerül forgalmazásra. Az ilyen készítmények azonosítása általában szakértőt igénylő feladat, ám az alábbi táblázat segítségével sokszor magunk is észrevehetjük az árulkodó jeleket!

Ha bármely itt feltüntetett jellemzőt tapasztalja, ne alkalmazza a készítményt!

Ha gyanús készítményt vett be és nem várt tünetet észlel, haladéktalanul forduljon kezelőorvosához!

A hamis gyógyszerek mellett az illegálisan forgalmazott, azaz Magyarországon nem engedélyezett gyógyszerek is veszélyt jelentenek. Ezek minősége nem garantált, akár tiltott összetevőket is tartalmazhatnak, ezért az ilyen gyógyszerek alkalmazásától is óvakodni kell!

Külön óvatossággal kell eljárni az egyéb termékként, különösen étrend-kiegészítőként árult készítményekkel szemben is. Sokszor a gyógyszerhamisítók olyan tablettákat, kapszulákat gyártanak és forgalmaznak, melyeket egészségügyi problémák kezelésére ajánlanak, de ezeket nem engedélyeztetik gyógyszerként, mivel azok minőségéért, megbízhatóságáért nem mernek felelősséget vállalni. Amennyiben az adott termék nem szerepel az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) honlapján nyilvánosan elérhető, bejelentett étrend-kiegészítők listáján, nem lehetünk biztosak a termék eredete és azonossága felől, és könnyen előfordulhat, hogy az illegális, betiltott gyógyszerhatóanyagot tartalmaz.

Forrás: HENT (Hamisítás Elleni Nemzeti Testület)
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.