Hirdetés

Hőség esetén: erre ügyeljünk, ha gyógyszert szedünk

#életmód #gyógyszer #terápia
2018.07.25.
Hirdetés

A hőség a gyógyszerek tárolásával, szedésével összefüggésben is körültekintést igényel. Gyógyszereink akár otthoni tartózkodásunk, akár utazásaink során is csak akkor őrzik meg minőségüket és így hatásosságukat, ha azokat a gyógyszerek csomagolásában elhelyezett betegtájékoztatóban előírt körülmények között tároljuk.

Hirdetés

A tárolási hőmérsékletre vonatkozó előírások általában nem egy adott hőmérsékletre, hanem hőmérsékleti tartományokra vonatkoznak.

Az olyan gyógyszerek, melyek hűtést nem igényelnek, szobahőmérsékleten, azaz 15-25°C között tárolandóak.

A hűvös helyen tárolandó gyógyszerek eltartása 5-15°C között történik.

Azon gyógyszerek számára, melyeket hűtőszekrényben kell eltartani, 2-8°C közötti az előírt hőmérséklet.

Mindig olvassuk el a csomagolásban található betegtájékoztatót! Forrás: ÁNTSZ

A gyógyszerek egy részét fénytől védve is szükséges tárolni. Ne hagyjuk tehát ezeket a készítményeket napsütötte helyen. A betegtájékoztatók erre vonatkozóan is tartalmaznak előírásokat.

Bizonyos gyógyszerek szedése közben napsugárzás hatására a napfénynek kitett bőrterületeken fényérzékenységi reakciók léphetnek fel. Ezeknek a gyógyszereknek a betegtájékoztatói erre vonatkozóan is tartalmaznak figyelmeztetést. Ilyen esetben célszerű elkerülni a napfényt és a napfénynek kitett bőrfelületen védőruházatot hordani.

Nem minden gyógyszer, ami annak látszik! Kattintson!

Ha utazni készülünk, a megelőzés céljából elcsomagolt gyógyszereink mellett ne felejtsük otthon krónikusan szedett gyógyszereinket sem, és amennyiben külföldre kívánunk utazni, érdeklődjünk kezelőorvosunknál arról, milyen feltételek mellett vihetjük ki szedett gyógyszereinket külföldre.

Országos Tisztifőorvosi Hivatal Gyógyszerészeti Főosztály

Forrás: ÁNTSZ
Hirdetés