Hirdetés

Milyen gyógyszereket (nem) szednek a vegánok?

#gyógyszer #vegán #Cukorbetegség #gyógyszerallergia
2019.07.03.
Hirdetés

Nehéz helyzetben vannak a vegánok, akik elutasítják azokat a gyógyszereket és étrend-kiegészítőket, amik állati eredetű összetevőket tartalmaznak. Lássuk, mit szedhetnek!

Hirdetés

A zselatinkapszula, a tablettákban lévő laktóz, a krémekben lévő méhviasz és gyapjúzsír egyaránt állati eredetűek. Számos gyógyszeres hatóanyagot is állatokból nyernek ki, és sok esetben a gyártók nem szolgálnak kellő mennyiségű információval arra vonatkozóan, hogy a termékük vegán-e.

Nem vegán gyógyszerek

Aki étrendi vegán, az kihagyja az étrendjéből az állati eredetű termékeket. A veganizmus azonban több, mint egy étrend követése, az sokaknál az állati eredetű termékek fogyasztásának és használatának teljes mellőzését magában foglaló filozófia. Mindez megnyilvánul az étrend-kiegészítők/gyógyszerek vásárlása során is: a vegánok elutasítják azokat a gyógyszereket és étrend-kiegészítőket, amik állati eredetű összetevőket tartalmaznak.

Számos esetben a gyógyszerforma megkívánta összetevők, más esetben a hatóanyagok miatt nem fogyasztanak a vegánok bizonyos gyógyszereket. A zselatinkapszulás készítményeknél a zselatin állati eredete egyértelmű, így a vegánok számára alternatívaként a keményítős, a karragénes vagy a hidroxi-propil-metilcellulózos kapszulák szolgálhatnak.

A számos gyógyszerben és étrend-kiegészítőben töltőanyagként használt laktóz (tejcukor) is állati eredetű. A laktóz gyakori összetevő a tablettákban, és a homeopátiás golyócskák döntő része tartalmaz laktózt. Érdemes tudni, hogy néhány homeopátiás készítmény laktóz helyett – a vegánok által is elfogadott – szacharózzal készül.

A legtöbb gyógyszerben található állati eredetű összetevő Forrás: Shutterstock

A véralvadásgátló hatású, heparin-tartalmú gyógyszerek sem elégítik ki a veganizmus kritériumait, mivel a heparint a sertések vékonybeléből vagy marhatüdőből vonják ki. A kenőcsök és krémek nagy része sem vegán, mert az méhviaszt (latinul Cera flava vagy Cera alba) vagy gyapjúzsírt (latinul Cera lanae vagy Adeps lanae) tartalmaz.

Az étrend-kiegészítők és gyógyszerek között is népszerűségnek örvendő glükózaminos és/vagy kondroitin-szulfátos szerek sem vegán termékek. A glükózamint ugyanis kagylófélékből nyerik ki, míg a kondroitin-szulfát kiindulási anyagaként általában a sertések vagy szarvasmarhák vágóhídi maradványai, illetve a cápaporc szolgálnak.

Állati eredet helyett biotechnológia

Bár pontos magyar adatok nem ismertek, egyes források szerint Németországban körülbelül egymillió ember él a veganizmus elveit és szabályait követve. Mégis, európai szinten hiányzik az a fajta dokumentáció, ami egyértelműsítené és megbízhatóan garantálná azt, hogy egy adott gyógyszer vagy étrend-kiegészítő vegán-e vagy sem.

Ehhez nem csak az előállítási folyamatot, de a felhasznált alapanyagok eredetét is ismerni kellene. Ennek hiányában pusztán a gyártótól származó, sok esetben hiányos információra lehet csak hagyatkozni.

Így pótolhatja a nyomelemeket, ha nem eszik húst!

Vannak példák arra, hogy biotechnológiai módszerekkel elkerülhető az állati eredetű termékek gyógyszergyártásban való felhasználása. Míg korábban az inzulin állati eredetű volt, és azt sertés vagy szarvasmarha hasnyálmirigyéből vonták ki, ma már biotechnológiai módszerrel állítják elő a cukorbetegek számára létfontosságú gyógyszert.

Léteznek olyan hatóanyagok, illetve segédanyagok, amik eredetének a megállapítása meglehetősen nehézkes. Ilyen például a magnézium-sztearát, ami mind növényi, mind állati eredetű lehet. Ez esetben a döntésnél csak a gyártó által kiállított igazolásokra lehet hagyatkozni (ha azok rendelkezésre állnak).

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés