Hirdetés

„A hivatásunk választ bennünket” – beszélgetés a gyógytornásszal

#egészség
2014.09.08. Módosítva: 2015.11.04.
Hirdetés

Mai beszélgetőtársam Pap Andrea, weboldalunk munkatársa, akinek cikkeit, tornáit nagyon kedvelik, és szép számban olvassák látogatóink, főként a hölgyek. Lássuk egy kicsit közelebbről milyen a gyógytornász élete, munkája, és hogyan lát minket, „betegeket”!

Hirdetés

- Kedves Andrea, a beszélgetés elején hétköznapi kérdés: miért választotta ezt a szakmát, volt-e valamilyen meghatározó gyerekkori élménye, érdeklődése?

Egyik legmeghatározóbb élmény, ami miatt ezt a szakmát választhattam, hogy Édesanyám az egészségügyben dolgozik. Emiatt már kisgyermekkoromtól otthonosan mozogtam kórházi berkekben. Az ő munkáját látva éreztem, hogy szívesen dolgoznék emberek gyógyításában, de ezen belül is a mozgásterápia volt számomra a legszimpatikusabb! Megjegyezném azonban, hogy hitem szerint hivatásunkat nem mi választjuk - hanem azt választ Bennünket.

- Milyen a magyar emberek általános egészségi állapota egy gyógytornász szemével?

Arról tudok nyilatkozni, milyen az általános állapot az én szememmel. Azt látom, hogy bár az új generáció számára a testi/fizikai jó állapot egyre fontosabb, de igazi "felismerések" nagyobb tömegben még nem jelentek meg. Sok a panaszos, fájdalommal élő ember a fiatalabb és idősebb korosztályban egyaránt. Pedig mivel "a test a lélek temploma", erre vigyázni, ezt óvni kell! Erős, ellenálló testben lakik az erős, ellenálló lélek! A test gondozása és hanyatlásának elkerülése személyes feladatunk. Látva az átlag magyar népesség jelenlegi helyzetét, bőven van mit javítani...

- Mit tehetnénk többet egészségünk megőrzéséért?

A teljes egészség a táplálkozás – mozgás - lelki feltöltődés hármas egységével érhető el. Fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék, a vitaminok, a folyadék (víz) fogyasztása. A mozgás, fizikai aktivitás hetente többször esedékes, amely alatt olyan izzasztó és átmozgató mozgásformát értek, ami a testet megdolgoztatja, az izmokat, csontokat, ízületeket megfelelően terheli, fárasztja. A napi rutin; mondhatnám "fel-alá rohangálás" nem mozgás, csak stressz-faktor gyűjtésre alkalmas. A lelki egyensúly pedig nem elhanyagolható. Rossz lelkiállapot, fáradtság, ingerültség az izmokat befeszíti, ezáltal az ízületeket túlterheli. Csomókat, aszimmetriákat hoz létre. Az anyagcserét, és a hormonháztartást is felborítja. Ezért szükséges a fizikai test-gondozás mellett a pozitív élmények begyűjtése is. Ez lehet egy könyv, zene, beszélgetés, séta, meditáció, kinek mi jelenti a nyugodt kikapcsolódást. Lazítani tudni kell.

- Melyik betegcsoport, és milyen problémákkal keresi fel Önt a legtöbbször?

A paletta igen változatos. Leggyakoribb talán a mozgásszervi, ízületi betegek, azon belül is a gerincpanaszosok keresnek meg. De sok a sportsérülés, a tartásproblémás, a balesetesek, műtét utáni gyógyulni vágyók száma is. Neurológiai betegségeket is gyakran kezelek (autoimmun betegségek, Parkinson-kór, Sclerosis multiplex, stroke stb.)

- Terhesek, kismamák számára milyen tornák ajánlhatóak?

Régóta dolgozom kismama-, szülés utáni torna területén. Ez egy nagyon személyre szabott gyógytorna. Minden kismama másképp viseli a terhességet, a kiinduló fizikai állapotuk is más és más. Általában gerinctorna – vénástorna – légzőtorna - enyhe kondícionáló torna teszi ki az órát. A pulzusra, légzésre, teherbírásra fokozottan kell figyelni, és bár sok mozgást és gyakorlatot terhesség alatt is lehet végezni a személyre szabottság nagyon fontos. A várandósság alatt végzett torna a szülés után is jelentős, hisz a folyamatos "karbantartással" a terhesség utáni időszakot is előkészítjük a következő tornázási lehetőségig!

- Beszéljünk egy kicsit a mostanában igen népszerű kinesiotape-ről, milyen haszna van ennek, és kinél érdemes alkalmazni?

A kineziológiai tapaszok híre és használata jelenleg futótűzként terjed. Ennek egyrészt nagyon örülök, hisz nem kisebb a célom, mint az, hogy a taping hatását és használatát minél több emberhez eljuttassam, minden háztartásban ott a helye! Azonban a szaktudás nélküli tape felhelyezés az anyag kárára is válhat, hisz ha nem jól teszik fel hatástalan, vagy rossz bőrreakciót vált ki, így a páciens elveszíti hitét a kezeléssel kapcsolatban!

A kineziológiai taping fantasztikus kiegészítő technikája a gyógytornának. Alkalmazható sérülések megelőzésére, kezelésére, izomra, ízületre, idegekre, de ödéma és gyulladás "lehúzására" is. Csak a megfelelő felhelyezési technikát szükséges ismerni és a gyógyulás ideje akár feleződhet(!) Tulajdonképpen bárkinél alkalmazható, akinek mozgásszervi panaszai vannak.

- Sportsérülések gyógytornájáról ejtsünk néhány szót...

Nagyon fontosnak tartom a mielőbbi szakszerű kezelést! Rögzítés után (pl. gipsz) a levétel utáni napon meg kell kezdeni a gyógytornát, (megfelelő terheléssel, szaktudással) hogy az izmok mielőbb regenerálódni tudjanak, helyreálljon az anyagcsere, és a terhelhetőség fokozódjon.

Fontos a teljes kezelés a környező ízületekre, izmokra nézve is, mert a sérülés után még egy darabig fennáll a rásérülés veszélye!

Rándulás, ficam, szalagszakadás, törés mind lehetnek a sportból adódó sérülések között, de egyik kezelése sem elhanyagolható, mert ha a szerkezet – akár csont, szalagok, izom - nem áll helyre megfelelően, az a környező területekre is kihat. Csökken a terhelhetőség, kopik a szerkezet, esetleg csak évek múltán bánhatjuk már hogy nem szántunk rá időt...

- Egyéb, nem kimondottan mozgásszervi betegségekre ajánlható tornák (stroke, Parkinson, egyebek)?

Az olyan betegségek mint Parkinson kór, sclerosis multiplex (SM), stroke hosszú távú, de inkább életre szóló rendszeres kezelést igényelnek. A gyógytornán belül is speciális ágazat ez, de a személyre szabott torna összeállítás itt is alapvető. Fontos a páciens kiindulási állapota, terhelhetősége, életkora. Elsődleges szempont az önellátás, az önállóság megtartása, vagy visszaszerzése, a mozgások megtartása. Neurológiai betegségek esetén a mielőbbi kezelést javaslom akkor is, ha éppen nincsenek, vagy csak enyhék a tünetek, hisz ez kiszámíthatatlan, bármikor változhat, gyorsan romolhat. Erősebb fizikai állapotot csak kevésbé tud befolyásolni a betegség. Napi torna, séta, gyógytorna, szociális programok beépítése szükséges a mindennapokba, hetekbe.

- Nők és az intimtorna, miért, és mikor fontos?

Léteznek célirányos esetek, pl szülés után, veleszületett, vagy szerzett anatómiai elváltozások kapcsán, hasi műtétek, inkontinencia esetén. Személy szerint fontosnak tartom a megelőzést, úgy hiszem, nem kell megvárni tüneteket, panaszokat az intimtorna végzéséhez. Csupán napi 15 perc intimtornával-gátizom tréninggel már észrevehető izomtónus változás érhető el. Szakember által oktatott intimtorna megtanulását javaslom, hiszen a hatékonyság itt is a célirányos és jól felépített tréningen alapszik!

- Milyen szakmai tervei vannak az elkövetkezőkben?

Mindig töröm a fejem új tevékenységeken, amikkel a gyógytornát és mozgásterápiát közelebb juttathatom az emberekhez! Célom, hogy minél több helyen, szélesebb palettán ismertessem meg a gyógytorna, mozgás és test-nevelés jótékony, gyógyító és egészségmegőrző hatását!

Szeptembertől újra indulnak Kineziológiai Taping tanfolyamaink, hogy minél több szakember elsajátíthassa a szakszerű ragasztási technikákat és ezzel eredményesebb és gyorsabb munkát végezhessen a fitness – gyógytorna - masszázs területén.

Gyógytorna Hálózat oldalamon kollégákkal, kolléganőkkel együttműködve igyekszünk minél több hasznos információt eljuttatni a pácienseknek és szakembereknek a gyógytorna világából.

Kismamák gerincvédelméről és gyógytorna lehetőségeiről tartok előadást igény szerint havonta, egy nőgyógyászati rendelőben.

Együttműködöm az NF Hungary egyesülettel (Neurofibromatózisos Betegek és Segítők Társasága), a Nők Lapja Café-val a válaszkereső című portáljukban mint szakértő gyógytornász, és a Patika magazinnal cikkek megjelentetésében igény szerint.

Ez év júniusától coach-ként is dolgozom, vagyis mentális, pszichés, életvezetési segítséget is nyújtok a hozzám fordulóknak.

Weboldalamon , vagy rendszeresen jelentetek meg cikkeket, blogokat, hogy minél több hasznos anyaggal segítsek a gyógytorna, a mozgás vagy a gyógyulás iránt érdeklődőknek! Hogy milyen lehetőségeket hoz a jövő hivatásom területén, még nem tudom, de mindenre nyitott vagyok!

- Hol találják meg az érdeklődők, a betegek?

Elérhető vagyok email-ban andrea@papandrea.hu, telefonon: 06-20-426-3732, személyesen pedig a 14. kerületben a Hermina út 7 szám alatti tornatermemben tartok gyógytornát ahová előzetes bejelentkezés után várom a pácienseket!

Oldalunk is olvashatják Andrea cikkeit változatos témákban, sok-sok képillusztrációval!

Forrás: Sajtóközlemény
Hirdetés