Ezeket látta már?

5+1 ok, amiért jó most közösségi gazdaságból vásárolni frisset, egészségeset

közösségi gazdálkodás, élelmiszer, egészséges, friss, zöldség, gyümölcs,

Hazánkban 17 közösségi gazdaság működik: tavaly több mint 1250 családot láttak el friss, helyi, szezonális, legtöbbször bio minőségű zöldséggel, hússal, tojással és gyümölccsel.

Az élelmiszerek ára emelkedik, a nagy ellátási láncok bizonytalan forrást jelentenek, az áremelkedés miatt a friss, egészséges, helyi élelmiszer luxusnak látszik. A COVID-járvány alatt azt is megtapasztalhattuk, milyen fontos, hogy a jó minőségű, friss élelmiszer elérhető legyen. A Tudatos Vásárlók Egyesülete ebből a kiélezett helyzetből a helyi közösségi gazdaságokban látja a kiutat. Ha közvetlenül a gazdától vásárolunk, vele szerződünk egy idényre, sok problémát megelőzhetünk.

Magyarországon jelenleg 17 közösségi gazdaság működik Mosonmagyaróvártól Debrecenig. A 2021-es szezonban a magyarországi közösségi gazdaságok több mint 1250 családot láttak el friss, helyi, szezonális, legtöbbször bio minőségű zöldséggel, hússal, tojással és gyümölccsel.

A közösségi mezőgazdálkodás személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg egész évben.

A gyakorlatban ez a következőképpen néz ki: a gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket. A termények lehet zöldség, tojás, hús is gazdaságtól függően, jellemzően hetente ugyanabban az időben és helyen lehet átvenni, amíg a szezon tart.

1. Biztos forrás egész évben

A közösségi mezőgazdálkodás lényege, hogy a termelő és a vásárlók egy egész szezonra vagy egész évre köteleződnek el egymás mellett. A gazda vállalja, hogy a közösségnek termel az adott időszakban, így biztos lehetsz benne, hogy az egész szezonban ellát majd zöldséggel, hússal vagy tojással. Persze lehetnek nehézségek, és előfordul, hogy nem sikerül minden úgy, ahogy azt tervezték, például az egyik palántasor a sok eső miatt kipusztul, vagy a földi bolhák megtámadják a káposztaféléket, de a termelő a gazdaságon belül tudja ezeket korrigálni és vet helyette mást. Az ellátás kevéssé függ a hazai vagy külföldi beszállítóktól, vagy az alacsony felvásárlási áraktól, ezért biztos élelmiszerforrás az egész szezonban.

2. Friss, finom és egészséges

A hazai közösségi gazdaságok minősített öko-gazdaságok vagy minősítés nélkül, de bio minőségben, az ökológiai gazdálkodás elveit követve működnek. Ez érezhető az élelmiszer ízén is, össze sem lehet hasonlítani például a nap érlelte vegyszermentes paradicsom ízét a bolti vízízű társaival. Arról nem is beszélve, hogy itt mindent frissen kapunk meg, mert a gazdák az átadás napjának reggelén, vagy az előző napon takarítanak be, szednek le mindent a közösségnek. Például a paradicsom, amit a gazda reggel leszed, aznap vacsorára már a tányérodon landolhat.

3. Helyi

Egy közösségi gazdaság tagjaként közvetlenül a gazdától veszed át az általa megtermelt élelmiszereket. Nincs közvetítő, nincs felesleges szállítás, csomagolás, hűtés és raktározás. A gazda a gazdaságból egyenesen az átadópontra szállítja a terményeit, minimális az élelmiszerkilométerek száma, minimális a csomagolás is, így a termékek árát a növekvő üzemanyag árak is kisebb mértékben befolyásolják.

4. Nem emelkednek az árak hétről-hétre

A közösségi gazdaságokban a gazdák egy évre vagy szezonra előre kalkulálják ki az árakat, amit a tagok havi átalány formájában fizetnek meg nekik. A 2022-es év sok szempontból extrém volt, az üzemanyag és ezzel együtt az élelmiszerárak az egekbe szöktek. A drágulás a közösségi gazdaságokat sem kíméli, több gazda is kénytelen volt minimálisan emelni a havi díjon. Ezzel együtt az árak még mindig sokkal kiszámíthatóbbak, mert vásárlóként csak a termelés és a minimális szállítás költségét fizetjük ki.

5. Vásárlásával a gazdákat és a vidéki térségeket, ezzel a jövőt támogatja

Ha egy közösségi gazdától szerzi be az élelmiszert, nem csak finomakat eszik, de elkötelezett gazdákat támogat, akiknek szívügyük a vegyszermentes termelés, a tájfajták megmentése és a vidék megőrzése. Segíti őket azzal, hogy méltányos fizetést kapjanak az elvégzett munkájukért. Fontos érték, hogy munkájukat vidéken végezhetik a családjuk körében, egészséges környezetben.

+1 Közösséghez tartozni jó

Együtt minden könnyebb. A Tudatos Vásárlóknál hiszünk abban, hogy közösséghez tartozni jó. A közösségi gazdaságokban a helyi, friss és finom élelmiszer mellett egy sokszínű közösséghez is tartozik. A közösségi eseményeken, vagy önkénteskedés során megismerkedhet önhöz hasonló gondolkodású és érdeklődésű tagokkal, és sokat tanulhatnak egymástól.

Csatlakozzon

A közösségi gazdaságokhoz tél végén, tavasz elején lehet csatlakozni. Ha csatlakozna vagy szeretne többet megtudni, a gazdaságok aktuális listáját az elérhetőségeikkel itttalálja.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához