Ezeket látta már?

A fokhagyma gyógyító titkai

A jótékony fokhagyma... A fokhagyma nem csak fegyver az ördög ellen, de ajándék is: nemcsak pikáns íze, hanem pozitív hatásai miatt. Nagyon sok remek tulajdonsággal rendelkezik, ráadásul a magyar konyhának nélkülözhetetlen alapfűszere is.

Például baktériumölő tulajdonságai lehetővé teszik, hogy a házi kolbász sokáig megtartsa kiváló ízét. S ha már a magyar konyhát említettük, elmondhatjuk, hogy megtalálható számtalan húsételben, ízesítünk vele néhány levesfajtát, olykor még főzeléket is. Mártásokba vagy salátákba egyaránt keverhető, de más nemzetek konyhái is szívesen használják, például elképzelhetetlen nélküle egy jó, paradicsomos olasz pizza vagy spagetti. De létezik olyan étel is, melyben övé a főszerep, ilyen például a fokhagyma krémleves.

A fokhagyma gyógyító titkai

Sokan a szaga miatt nem szeretik, pedig vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik, a népi gyógyászatban pedig hagyományos gyógyszernek számított. Létezik egy betegség, a vírusos agyhártyagyulladás, melyre mind a mai napig nem találtak tökéletes gyógymódot, ezért legjobb, ha fokhagymához nyúlunk.

Ha a kezelőorvossal is egyeztet a beteg, fokhagyma levét és vöröshagyma levét elegyítve kell fogyasztani, és óvakodni kell az édességtől. Azt mondják, életet menthet ez a módszer.

A fokhagyma hatóanyaga, az allicin

Az allicin, szerves kénvegyület, színtelen folyadék, kellemetlen szagú. Ismerten baktérium- és gombaellenes hatású.

Az elmúlt időszakban (1995- )sok állatkísérletes modellvizsgálat történt az allicin hatásait illetően: érelmeszesedés, zsírlerakódás, magas vérnyomás, indukált trombózis esetén, gyulladás gátlásában, és mint antioxidáns szer - úgyszintén.

Tisztázódott nemrégen, hogyan hat az allicin, lényegében szabadgyök-fogó vegyület.

Antibakteriális hatása azért is fontos, mivel bizonyos veszélyes, rezisztens (Streptococcus) törzsek (kórházi MRSA) ellen is hatékonynak bizonyulhat. Ebben a témakörben konkrét vizsgálatok is folynak már 2004 óta.

A fokhagyma nemcsak megakadályozza a koleszterin és a zsír lerakódását a vérben, de a már lerakódott masszát képes feloldani, ezáltal csökkenteni a vér koleszterinszintjét. Azért nem szabad azonban nagy mennyiségben fogyasztani, mert nemcsak a káros anyagot csökkenti a vérben, de egy olyat is, mely szívelégtelenséghez vezethet. Ha valakinél már nagy a baj, komoly érszűkületei vannak, ami már a szívét is veszélyezteti, illetve nagyon magas a koleszterinje, annak a fokhagyma két hónap alatt már érezhetően leviheti a vérzsír-szintjét.

Régebben a tífuszt és a kolerát is fokhagymával gyógyították. Ezen kívül létezik például egy élesztőgomba, amely a nyálkahártyákon telepszik meg és gyulladást okoz. Ez a gomba számos betegség okozója lehet. Az effajta gombás fertőzésre is a fokhagyma a legjobb gyógyír. Ajánlatos joghurttal bevenni egy kiskanállal naponta, különösen, ha előzőleg antibiotikumot szedtünk. A joghurt ugyanis segít visszaállítani a bélflórát.

De ott vannak még a meghűléses betegségek, melyek gyógyításában szintén hatékony lehet, ráadásul még a légutakat is tisztítja, vagy az emésztési problémák, melyek orvoslására kiváló módszer a fokhagyma fogyasztása.

Forrás: Napidoktor
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához