A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés
Szponzorált tartalom

Édesszájú vagyok vagy krómhiányos?

#Krómpótlás #szénhidrát #cukor #króm
2019.02.03. Módosítva: 2019.02.03.

Szénhidrátokra szükségünk van, hiszen a bennük található cukor biztosítja a szervezetünk számára nélkülözhetetlen energiát. Azonban a szénhidrátok utáni állandó sóvárgás, az esetleges falási rohamok bizony problémára, akár krómhiányos állapotra is utalhatnak!

Hirdetés

A krómnak nagy szerepe van a megfelelő szénhidrát-anyagcsere biztosításában, a vércukorszint egyenletesen tartásában, az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség megelőzésében. Már az enyhe mértékű krómhiány is problémákat okozhat, egyik tünete például az, ha folyton édességek után sóvárgunk, ellenállhatatlan vágyat érzünk arra, hogy magas szénhidráttartalmú ételeket (süteményeket, kekszet, kenyeret) együnk, vagy ha egyik pillanatról a másikra tör ránk a farkaséhség.

A szénhidrátfogyasztás hatásai

Ha szénhidrátokat tartalmazó ételeket vagy italokat fogyasztunk, azok feldolgozása során glükóz kerül a véráramba, a vércukorszintünk emelkedik, melyre a szervezetünk az inzulintermelés fokozásával válaszol.

Az inzulin arra utasítja a sejteket, hogy hasznosítsák, esetleg elraktározzák a glükózt, így az kikerül a véráramból, a vércukorszint csökken, a sejtjeinknek pedig elegendő energia áll rendelkezésre a megfelelő működéshez. Ideális esetben ez a folyamat gördülékenyen halad, a vércukorszintünk nem lesz sem kiugróan magas, sem túlságosan alacsony, és a sejtek is éppen úgy reagálnak az inzulinra, ahogyan kell.

Krómos élesztő - ne süsse meg, inkább nyelje le! Kattintson tovább, és kiderül, miért!

Minden élelmiszer máshogy emeli a vércukorszintet, vannak, melyek lassan, egyenletesebben látják el a szervezetünket glükózzal, mások viszont hirtelen "cukorlöketet" jelentenek. A vércukorszintre emellett természetesen más, külső és belső tényezők is hatással vannak, így a szedett gyógyszerek vagy az, hogy mennyit sportolunk.

Így jut energiához a szervezetünk - nézze meg videónkat!

Miért vágyom annyira a sütire?

Időnként mindenkinél előfordul, hogy ellenállhatatlan vágyat érez egy szelet sütemény, egy kis csoki vagy néhány szem keksz elfogyasztására. Ez teljesen normális folyamat! Azonban a szénhidrátok utáni sóvárgás rendkívül erős is lehet, és nemcsak helytelen étrendi szokások kialakításához, de túlsúlyhoz, illetve az ehhez kapcsolódó egészségügyi problémákhoz, inzulinrezisztenciához, cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz is vezethet.

A sóvárgás ugyanis a túlságosan alacsony, illetve a túl gyorsan lecsökkenő vércukorszinttel is összefügghet.

Ha alacsony a vércukorszintünk, akkor ezen a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban szeretnénk változtatni, vagyis olyan ételek után nyúlunk, melyek könnyen felhasználható cukrokat tartalmaznak, lehetőleg nagy mennyiségben. Ilyenkor a túlevésre is hajlamosabbak lehetünk.

Adjon helyes választ és most a havi krómadagot is megnyerheti - kattintson tovább a játékért!

A hirtelen szervezetünkbe jutó nagy mennyiségű cukor azonban felboríthatja az inzulinháztartást és a glükózanyagcserét, a vércukorszint legalább olyan gyorsan lecsökkenhet, mint amennyire gyorsan megemelkedett – ez pedig újra indítja a folyamatot, és az édességek utáni sóvárgást is.

A króm pótlásával nemcsak a sejtjeink inzulinválaszát javíthatjuk, de az édesség utáni sóvárgás mértékét is csökkenthetjük, mert a króm segít kiegyensúlyozni, szinten tartani a vércukorszintet, megakadályozza azt, hogy az hirtelen túlságosan lecsökkenjen.

Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl Forrás: egeszsegkalauz.hu
Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.