Ezeket látta már?

Keleti gyógyászat - influenza idején is?

Az influenzás időszakban is szerephez jut a kínai gyógyászat. Nagy Kígyó Maknak különleges titkos fegyvere van az influenza távol tartására – ott tekergőzik és sziszeg mellette a kosárban. A kígyókat már évezredek óta használják Kínában különféle betegségek gyógyítására: kígyó-erjesztéses bor az ízületi gyulladás ellen, kígyó nemi szerv vesebajokra és a férfi nemi vágy serkentésére, és kígyó epehólyag hörghurutra.

"Nagy Kígyó Mak", vagyis hagyományos nevén Mak Tai-kwong kígyóárus szerint a kígyó bevált orvosság influenza ellen is.

Keleti gyógyászat - influenza idején is?

"Azoknak, akik évente négy-öt alkalommal esznek kígyóepét, megerősödik a szervezetük, és sokkal kisebb valószínűséggel kapják el az influenzát" – mondta Mak, miközben egy királykobrát vett ki kosarából, hogy megölje, megfőzze és eladja. "Nézzen csak rám, már 80 éves elmúltam, és nagyon ritkán kapom el az influenzát. Ez azért van, mert rendszeresen eszem kígyót."

Bár nem mindenki követné szívesen Mak példáját, a hétmilliós nagyváros néhány lakója a szokásos influenza elleni védőoltástól elfordulva inkább a kínai gyógynövényes készítményeket választja.

Vincent Du szabadúszó fotós gyermekként a kínai orvoslást használta fel asztmája ellen, és úgy véli, hogy a gyógynövényes orvosságok az influenzavírust is kordában tartják, csakúgy, mint a krónikus betegségeket. "A nyugati orvosságok gyorsabban fejtik ki hatásukat, de gyakran számos mellékhatással járnak" – állítja.

Bian Zhao Xiang, a hongkongi Baptista Egyetem kínai gyógyászati klinikájának igazgatója elmondta, hogy a tavalyi év végén az influenzás betegek száma az intézményben 37 százalékkal emelkedett a 2009-es évhez képest. Az egyetem azt tervezi, hogy 100 millió dolláros beruházással egy új oktatókórházat épít, amely a városban elsőként nyújtana kínai orvoslás alapján fekvőbeteg ellátást.

"Hatékonyságát, a mellékhatásokat és a tünetek szabályozását tekintve a kínai orvoslás messze jobb kezelés a szezonális influenza ellen (mint a nyugati gyógyászat)" – állítja. "A kínai gyógyászatban minden beteg a testtípusának legmegfelelőbb, személyre szabott kezelésben részesül."

Hongkong különösen aggódik a fertőző betegségek miatt, miután január vége óta legalább 12 ember vesztette életét a sertésinfluenza vírustörzs következtében. Idén több tucat beteget ápolnak intenzív osztályon az influenza valamilyen fajtájával.

A világ legnagyobb népsűrűségű területeivel rendelkező nagyváros tisztviselői a 2003-as SARS vírus járványa óta figyelik izgatottan a fertőző betegségek járványait, melynek során csak Hongkongban 300, világszerte pedig 500 ember vesztette életét.

Kevés konkrét bizonyíték támasztja alá a kínai orvoslás influenzaölő hatását, ennek ellenére a városban és egész Kínában is sokan esküsznek arra, hogy beválik. A kínai gyógyászat gyógynövényeket, többek között porított loncot vagy aranyvesszőt használ, hogy a test Han (hideg) illetve Re (meleg) energiáit harmóniában tartsa. Az egészséges étrend és az akupunktúra is szerves részét képezi az orvoslásnak. A hagyományos orvosságok több ezer éve lényeges helyet foglalnak el a kínai egészségügyben; betegségmegelőzésre, kezelésre, valamint fájdalomcsillapításra és stresszoldásra egyaránt felhasználják.

A hongkongi és a központi kínai kormány is azt ajánlja a lakosságnak, hogy az influenza elleni küzdelemben és más betegségek ellen is használják a különféle gyógynövényes készítményeket. Egyesek szerint még az olyan hétköznapi élelmiszerek is segíthetnek távol tartani az influenzát, mint a fokhagyma, a gyömbér, a csöves hagyma és az ecet.

Néhány nyugati gyógyszerhez hasonlóan azonban a kínai változatokat is érik bírálatok. A legfontosabb kérdések a gyártóüzemekkel és a hongkongi gyártási színvonallal kapcsolatosak. Még maga az iparág is elismeri, hogy a Hongkongban forgalmazott kínai orvosságok körülbelül felében egyáltalán nem vizsgálják a toxikus anyagok, például a nehézfémek vagy a növényvédőszer maradványok jelenlétét. Válaszként a város önkormányzata decemberben új jogszabályt vezetett be, amely minden regisztrálatlan kínai orvosságot betilt, és a törvényt megszegőkre 10 ezer hongkongi dollár értékű pénzbírságot, valamint két év szabadságvesztést szab ki.

Az intézkedés nagy port kavart a kínai orvoslást gyakorlók körében, de kétségtelen, hogy a hongkongi lakosok az új szabályozástól függetlenül továbbra is használni fogják a hagyományos orvosságokat.

"Sok fiatal fordul mostanában a kínai gyógyászat felé" – mondja Qiu Hong-zhen, a kínai és nyugati orvosságokat egyaránt forgalmazó patika tulajdonosa. "A nyugati gyógyszerek főként azoknak való, akik gyors javulást akarnak, ez azonban nem hatol le a probléma gyökeréig. A kínai orvoslás teljes körű megoldást jelent."

Forrás: Medipress