Ezeket látta már?

Uborka, brokkoli...miért jó, hogy ként tartalmaznak?

2017.10.12. Módosítva: 2017.10.12.
uborka_0

Nem csak fiatalít a kén, de méregtelenítő és fertőtlenítő hatása is van! Olvassák el szakértő tanácsait a kénhasználattal kapcsolatban!

Iszapban és hagymában is van kén

A kénről leginkább csak annyit tudunk, hogy alkalmazzák a tartósítóiparban, a mezőgazdaságban, ismerjük a "büdös" kénes gyógyvizeket.

A természetben a kén többek közt gyógyvizekben, mofettákban, vulkángőzökben fordul elő és vulkanikus kőzetek és fosszilis palák lepárlásából juthatunk az egyik ismert, 10%-os kéntartalmú anyaghoz, az ichtiolhoz. Ennél is magasabb, 27% a Holt-tengeri iszapból nyert ichtamol kéntartalma.

Eddig a bányászott kén volt könnyebben elérhető, néhány éve azonban tökéletesen tudják szintetizálni növényekből is. Ami azt is jelentheti, hogy ha kéntartalmú élelmiszereket eszünk, magunk is bejuttathatjuk ezt az anyagot a szervezetünkbe.

Magas kéntartalmú növények az uborka és a hagyma minden formában, a brokkoli, a káposzták, a retek, illetve a páfrányfenyő (gingko biloba), amely leginkább csak táplálék-kiegészítő formájában hozzáférhető.

Mire jó a kén?

Néhányan tartanak a kéntől, holott igen jó szolgálatot tehet, ha megfelelő mennyiségben, indokkal és szakértő módon alkalmazzuk – hangsúlyozza Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikus. – A célzott kozmetikai kezelések során csupán igen kis mennyiségű ként használunk, hogy csakis a pozitív hatásai érvényesüljenek.

uborka

Többek között az uborkának is igen magas a kéntartalma.

A kén méregtelenít és fertőtlenít

A kén számos nem kívánatos anyagot vezet ki a sejtekből, szövetekből és elpusztítja a kórokozókat is. Ezáltal csökkennek a külső és belső allergiás tünetek is, legyen szó akár nap-, mosószer-, öblítő- vagy kozmetikum-allergiáról.

Szerepet játszik a szaruképzésben is a kén

A szaruképzési folyamat során a cisztein nevű aminosav cisztinné kell, hogy alakuljon, ami kén jelenléte nélkül nem megy végbe. Amennyiben a szaruképzési folyamat egyensúlya felborul, olyan állapotok és betegségek alakulhatnak ki, mint az atópiás dermatitis, az ekcéma, a pikkelysömör, a hámló, korpázó bőr, vagy a talpon megjelenő kóros szarufelhalmozódás.

Persze azt az tudni kell, hogy ezek a betegségek multikauzálisak, vagyis több ok is szerepet játszik a megjelenésükben, amelyek a kénes kezelés mellett további oki kezelést is igényelnek. Azonban a kén mindenképpen javítani képes a bőr állapotán, sokaknál akár teljes tünetmentességet is eredményezhet a szakszerű kezelés.

Fiatalosabbá teszi a bőrt a kén

A cisztin nevű fehérje képes ciszteinné is képes visszaalakulni a megfelelő helyen és időben, a cisztein pedig emeli a glutation szintet. Ez egy fontos antioxidáns, jelenléte késlelteti az öregedés látható jeleinek kialakulását.

Megmutatjuk, hogyan tudja meghatározni a bőrtípusát! Olvasson tovább!

Plusz egy "kénes" recept

Peterman Krisztina egy könnyű, ásványi anyagban, nyomelemben és aminosavban gazdag turmix receptjét is ajánlja a belső feltöltéshez.

Hozzávalók

  • 1 marék spenót (turmixolás előtt nem szükséges eltávolítani a szárát)
  • 2 db sóska levél (az íz miatt)
  • 1 db banán
  • 2 dl tisztított víz
  • mokkás kanál vaj vagy ghi
  • ízlés szerint kevés kelkáposztalevél / uborka / petrezselyem / zeller.

A turmix lehet édes, méz vagy 2 szem datolya, rózsavíz, hibiszkusz, szegfűszeg, citrom, fél reszelt alma hozzáadásával, de lehet pikáns is, gyömbérrel, gyömbér-olajjal, pici borssal, kurkumával.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához