Gyógyszerkereső

ARANESP 10 µg oldatos injekció előretöltött fecskendőben

Hatóanyag:

darbepoetin alfa

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

1x (buborékfólia nélkül)

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

darbepoetin alfa

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

1x (buborékfóliában)

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  EGYÉB VÉRSZEGÉNYSÉG ELLENI SZEREK

 • Törzskönyvi szám:

  EU/1/01/185/033

 • Gyógyszeralkategória:

  Egyéb vérszegénység elleni készítmények

 • Gyártó:

  Amgen Europe B.V.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Aranesp és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Kezelőorvosa Aranesp-et (anémia (vérszegénység) elleni gyógyszert) írt fel Önnek, hogy ezzel kezelje vérszegénységét. Vérszegénység akkor lép fel, ha a vér nem tartalmaz elegendő vörösvértestet, és fáradékonyság, gyengeség és légszomj lehetnek a tünetei.
Az Aranesp ugyanolyan módon fejti ki hatását, mint az eritropoetin nevű természetes hormon. Az eritropoetint a vese termeli, és ez a hormon arra ösztönzi a csontvelőt, hogy az több vörösvértestet termeljen. Az Aranesp hatóanyagát, az alfa-darbepoetint géntechnológiával állítják elő kínai hörcsög petefészek sejttenyészetből (CHO-K1).
Ha Ön krónikus veseelégtelenségben szenved
Az Aranesp-et felnőtteknél és gyermekeknél alkalmazzák krónikus veseelégtelenség során fellépő, tünetekkel járó vérszegénység kezelésére. Veseelégtelenség esetén a vese nem termel elegendő természetes eritropoetin hormont, és ezáltal gyakran vérszegénység léphet fel.
Mivel a szervezetnek némi időre van szüksége ahhoz, hogy több vörösvértestet termeljen, kb. négy hét elteltével veszi majd csak észre az Aranesp hatását. A dialízis-kezelés alatt alkalmazott eljárás nincs kihatással az Aranesp vérszegénységre gyakorolt hatására.
Ha Ön kemoterápiás kezelés alatt áll
Az Aranesp-et tünetekkel járó vérszegénység kezelésére alkalmazzák olyan nem csontvelő eredetű (nem mieloid) rosszindulatú tumorban szenvedő felnőtt betegeknél, akik kemoterápiás kezelés alatt állnak.
A kemoterápia egyik jelentős mellékhatása az, hogy megakadályozza a csontvelőt abban, hogy elegendő vörösvértestet termeljen. A kemoterápia végéhez közeledve azonban, főként, ha több alkalommal részesült kemoterápiában, vörösvértestjeinek száma lecsökkenhet, vérszegénységet okozva szervezetében.
2. Tudnivalók az Ar anesp alkalmazása előtt
Ne alkalmazza az Aranesp-et:
- ha allergiás az alfa-darbepoetinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha Önnél magas vérnyomást állapítottak meg, amelyet nem állítottak be megfelelően egyéb, a kezelőorvosa által felírt gyógyszerekkel.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Aranesp alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a szakszemélyzettel. Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi betegségekben szenved vagy szenvedett:
- magas vérnyomás, amelyet megfelelően beállítottak más, a kezelőorvosa által felírt gyógyszerekkel;
- sarlósejtes vérszegénység;
- epilepsziás roham;
- görcsrohamok;
- májbetegség;
- ha szervezete egyértelműen nem reagált a vérszegénység kezelésére alkalmazott gyógyszerekre;
- latex allergia (az előretöltött fecskendő tűvédője egy latex származékot tartalmaz); vagy
- hepatitis C fertőzés.
Külön figyelmeztetések:
- Ha Önnél olyan tünetek jelentkeznek, mint a szokatlan fáradtság és erőtlenség, az arra utalhat, hogy Önnél tiszta vörösvértest aplázia alakult ki, amiről már beszámoltak betegeknél. Tiszta vörösvértest aplázia esetén a szervezet csak csökkent mértékben vagy egyáltalán nem termel vörösvértesteket, ami súlyos vérszegénységet okoz. Ha ilyen tüneteket tapasztal, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával, aki majd meghatározza, hogyan lehet a legjobban kezelni a továbbiakban az Ön vérszegénységét.
- Fokozott elővigyázatosság szükséges a vörösvértest-képződést serkentő egyéb készítményekkel kapcsolatosan. Az Aranesp egy olyan készítménycsoport egyik tagja, amely az eritropoetin nevű emberi fehérjéhez hasonlóan serkenti a vörösvértestek képződését. A kezelőorvosnak mindig pontosan fel kell tüntetnie, melyik készítményt alkalmazza Önnél.
- Kezelőorvosának arra kell törekednie, hogy hemoglobinszintje 10-12 g/dl között legyen. Kezelőorvosa ellenőrizni fogja, hogy az Ön hemoglobinszintje nem halad-e meg egy bizonyos szintet, mivel a magas hemoglobin-koncentráció a szív- és érbetegségek kialakulásának kockázati tényezője lehet, és növelheti a szívroham, a szélütés és az elhalálozás kockázatát.
- Ha Ön krónikus veseelégtelenségben szenved, túl magas hemoglobinszint esetén nő a kockázata a súlyos szív- és érbetegségek (kardiovaszkuláris események) fellépésének.
- Ha Önnél olyan tünetek jelentkeznek, mint az erős fejfájás, álmosság, zavartság, látászavar, hányinger, hányás vagy görcsroham, az arra utalhat, hogy nagyon magas a vérnyomása. Ha ilyen tüneteket tapasztal, forduljon kezelőorvosához.
- Amennyiben Ön rosszindulatú daganatos betegségben szenved, tudnia kell, hogy az Aranesp vérsejtnövekedést elősegítő faktorként működhet, és bizonyos körülmények között ez hátrányosan befolyásolhatja az Ön daganatos betegségét. Az Ön egyéni állapotától függően egy vérátömlesztés előnyösebb lehet. Kérjük, beszélje ezt meg kezelőorvosával.
- A gyógyszer egészséges személyeken történő téves alkalmazása a szívet vagy az ereket érintő életveszélyes szövődményeket idézhet elő.
Egyéb gyógyszerek és az Aranesp
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A ciklosporinra és a takrolimuszra (amelyek az immunrendszert gátló gyógyszerek) hatással lehet a vörösvértestek száma a szervezetben. Fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát, ha ezen gyógyszerek egyikét szedi.
Az Aranesp egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal
Ételek és italok nincsenek hatással az Aranesp-re.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Az Aranesp-et nem vizsgálták terhes nőkön. Fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát, ha:
- terhes;
- úgy gondolja, hogy terhes; vagy
- terhességet tervez.
Nem ismeretes, hogy az alfa-darbepoetin átjut-e az anyatejbe. Ha Aranesp-et alkalmaz, abba kell hagynia a szoptatást.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Aranesp nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
Az Aranesp nátriumot tartalmaz
Ez a készítmény kevesebb, mint 1 mmol nátriumot (23 mg) tartalmaz adagonként, ezért gyakorlatilag "nátriummentes".
3. Hogyan kell alkalmazni az Aranesp-et?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Vérképe alapján kezelőorvosa úgy döntött, hogy Önnek szüksége van Aranesp-re, mivel hemoglobinszintje 10 g/dl vagy kevesebb. Kezelőorvosa tájékoztatja Önt a szükséges Aranesp adagról, és arról, hogy milyen gyakran kell alkalmaznia az Aranesp-et, hemoglobinszintjének 10-12 g/dl között tartása érdekében. Ez attól függően változhat, hogy Ön felnőtt vagy gyermekkorú-e.
Az Aranesp injekció önálló beadása
Előfordulhat, hogy kezelőorvosa úgy dönt, az a leghelyesebb, ha Ön vagy az Önt gondozó személy adja be Önnek az Aranesp-et. Kezelőorvosa, a szakszemélyzet vagy gyógyszerésze megmutatja Önnek, hogyan adja be magának az injekciót az előretöltött fecskendőből. Ne próbálkozzon öninjekciózással, ha azt nem tanították meg Önnek. Soha ne adjon be magának vénába Aranesp-et.
Ha Ön krónikus veseelégtelenségben szenved
Az Aranesp minden felnőtt és legalább 11 éves gyermekkorú, krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegnek egy injekcióval adandó be vagy a bőr alá (szubkután úton), vagy vénába (intravénásan).
Vérszegénysége javulásához az Aranesp kezdeti adagja testtömeg-kilogrammonként vagy:
- 0,75 mikrogramm kéthetente egyszer, vagy
- 0,45 mikrogramm hetente egyszer.
Művesekezelésben nem részesülő felnőtt betegek esetében kezdeti adagként havonta egyszer testtömeg-kilogrammonként 1,5 mikrogramm is alkalmazható.
Minden krónikus veseelégtelenségben szenvedő felnőtt és legalább 11 éves gyermek esetében a vérszegénység rendezését követően az Aranesp-kezelés hetente ill. kéthetente egyszer adott injekció formájában folytatható. Az Aranesp abban az esetben is adható havonta egyszer adott injekció formájában, amennyiben Ön nem részesül művesekezelésben.
Kezelőorvosa rendszeresen vért fog venni Öntől, hogy megállapítsa, hogyan változik vérszegénysége, és négyhetente egyszer módosíthatja az adagolást, ha szükséges.
Ha javulás állt be vérszegénységét illetően, kezelőorvosa továbbra is ellenőrizni fogja az Ön vérképét, és esetleg módosítja az adagolást, hogy ezáltal hosszú távon fenntartsa az elért javulást. Kezelőorvosa tájékoztatja Önt, ha változik az adagja.
Kezelőorvosa a vérnyomását is rendszeresen ellenőrizni fogja, főként a kezelés elején. Egyes esetekben kezelőorvosa azt fogja tanácsolni, hogy szedjen vaspótló gyógyszereket.
Előfordulhat, hogy kezelőorvosa az injekció beadási módjának (vagy bőr alá vagy vénába) megváltoztatása mellett dönt. Változtatás esetén ugyanazt az adagot kell beadni, mint addig, és kezelőorvosa vért fog venni Öntől, hogy megbizonyosodjon vérszegénysége helyes kezeléséről.
Ha kezelőorvosa úgy dönt, hogy változtat a kezelésén, és Önt r-HuEPO (géntechnológiával előállított eritropoetin) helyett Aranesp-pel kezeli, meghatározza, hogy Ön az Aranesp-et hetente egyszeri vagy kéthetente egyszeri adagolással fogja-e kapni. Az alkalmazás módja ugyanaz, mint az r-HuEPO esetén volt, de kezelőorvosa tájékoztatja arról, mennyit kell alkalmazni az Ön esetében, és mikor, valamint szükség esetén módosíthatja az adagolást.
Ha Ön kemoterápiás kezelés alatt áll
Az Aranesp-et egy injekcióval kell beadni vagy hetente egyszer, vagy háromhetente egyszer, bőr alá.
Vérszegénysége javulásához a kezdeti adag
- 500 mikrogramm háromhetente egyszer (6,75 mikrogramm Aranesp
testtömeg-kilogrammonként), vagy
- 2,25 mikrogramm Aranesp testtömeg-kilogrammonként hetente egyszer.
Kezelőorvosa rendszeresen vért fog venni Öntől, hogy megállapítsa, hogyan változik vérszegénysége és módosíthatja az adagolást, ha szükséges. Kezelése a kemoterápia befejezése után körülbelül négy héten keresztül fog folytatódni. Kezelőorvosa pontosan tájékoztatja Önt arról, hogy mikor kell abbahagynia az Aranesp alkalmazását.
Egyes esetekben kezelőorvosa azt fogja tanácsolni, hogy szedjen vaspótló gyógyszereket.
Ha az előírtnál több Aranesp-et alkalmazott
Komoly problémát, például igen magas vérnyomást okozhat, ha Ön a szükségesnél több Aranesp-et adott be magának. Értesítse kezelőorvosát, a szakszemélyzetet vagy gyógyszerészét, ha ez megtörtént. Ha rosszul érzi magát, azonnal értesítse kezelőorvosát, a szakszemélyzetet vagy gyógyszerészét.
Ha elfelejtette alkalmazni az Aranesp-et
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha elfelejtett beadni magának egy adag Aranesp-et, értesítse kezelőorvosát és beszélje meg vele, mikor kell beadnia magának a következő adagot.
Ha idő előtt abbahagyja az Aranesp alkalmazását
Ha idő előtt abba akarja hagyni az Aranesp alkalmazását, először beszélje meg kezelőorvosával.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Néhány Aranesp-et kapó beteg az alábbi mellékhatásokat tapasztalta:
Krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegek
Nagyon gyakori: 10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet
- Magas vérnyomás (hipertónia)
- Allergiás reakciók
Gyakori: 10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet
- Szélütés (sztrók)
- Fájdalom az injekció beadásának helyén
- Bőrkiütés és/vagy bőrvörösség
Nem gyakori: 100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet
- Vérrög (trombózis) kialakulás
- Görcsrohamok
Nem ismert: gyakorisága a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg
- Tiszta vörösvértest aplázia - (vérszegénység, szokatlan fáradtság, erőtlenség)
Daganatos betegek
Nagyon gyakori: 10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet
- Allergiás reakciók
- Folyadékfelhalmozódás (ödéma)

Gyakori:
10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet
- Magas vérnyomás (hipertónia)
- Vérrög (trombózis) kialakulás
- Fájdalom az injekció beadásának helyén
- Bőrkiütés és/vagy bőrvörösség
Nem gyakori: 100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet
- Görcsrohamok
Valamennyi beteg
Nem ismert: gyakorisága a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg
- Súlyos allergiás reakciók, amelyek magukba foglalhatják az alábbiakat:
- Hirtelen, életveszélyes allergiás reakciók (anafilaxis)
- Az arc, az ajkak, a száj, a nyelv és a torok duzzanata, amely nyelési vagy légzési nehézséget okozhat (angioödéma)
- Légszomj (allergiás hörgőgörcs)
- Bőrkiütés
- Csalánkiütés
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
5. Hogyan kell az Aranesp-et tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és az előretöltött fecskendő címkéjén feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható! Ne alkalmazza az Aranesp-et, ha úgy véli, hogy az megfagyott.
A fénytől való védelem érdekében az előretöltött fecskendőt tartsa a dobozában.
Ha a beadás előtt kivette a fecskendőt a hűtőszekrényből, és az kb. 30 percig szobahőmérsékleten volt, akkor azt vagy fel kell használni 7 napon belül, vagy meg kell semmisíteni.
Ne alkalmazza a gyógyszert, ha a fecskendő tartalma zavaros, vagy részecskék láthatók benne.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Aranesp
- A készítmény hatóanyaga az alfa-darbepoetin, géntechnológiával előállított eritropoetin (r-HuEPO).
Az előretöltött fecskendő 10, 15, 20, 30, 40, 50, 60, 80, 100, 130, 150, 300 vagy 500 mikrogramm alfa-darbepoetint tartalmaz.
- Egyéb összetevők: nátrium-dihidrogén-foszfát, dinátrium-hidrogén-foszfát, nátrium-klorid, poliszorbát 80 és injekcióhoz való víz.
Milyen az Aranesp külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Előretöltött fecskendő:
Az Aranesp tiszta, színtelen vagy enyhén gyöngyházfényű oldatos injekció előretöltött fecskendőben. Az Aranesp 1 db vagy 4 db előretöltött fecskendőt tartalmazó csomagolási egységben kapható. A fecskendők vagy buborékcsomagolásban találhatók (1 db-os ill. 4 db-os csomagolás), vagy buborékcsomagolás nélkül (csak 1 db-os csomagolás). Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Előretöltött fecskendő tűvédővel:
Az Aranesp tiszta, színtelen vagy enyhén gyöngyházfényű oldatos injekció előretöltött fecskendőben. Az Aranesp 1 db vagy 4 db előretöltött fecskendőt tartalmazó csomagolási egységben, automatikus tűvédővel ellátva, buborékcsomagolásban kapható. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

7. Útmutató az Aranesp előretöltött fecskendővel történő injekciózáshoz (tűvédő nélküli kiszereléshez)

Ez a rész arról tájékoztatja Önt, hogyan kell beadnia magának az Aranesp injekciót. Fontos, hogy ne próbálja meg beadni magának az injekciót, csak akkor, ha gyakorolta a beadást kezelőorvosával, a szakszemélyzettel, vagy gyógyszerészével. Ha kérdése van arról, hogyan kell az injekciót beadni, kérjük, kérjen segítséget kezelőorvosától, a szakszemélyzettől vagy gyógyszerészétől.

Hogyan kell Önnek vagy az Önt gondozó személynek használnia az Aranesp előretöltött fecskendőt?

A kezelőorvosa az Aranesp injekciót rendelte Önnek, közvetlenül a bőr alatti szövetbe történő beadásra. Kezelőorvosa, a szakszemélyzet vagy gyógyszerésze tájékoztatja Önt, hogy mennyi Aranesp szükséges az Ön esetében, és milyen időközönként kell beadni az injekciót.
Felszerelés:
Az injekció beadásához a következőkre van szüksége:
- egy új Aranesp előretöltött fecskendőre; és
- alkoholos, vagy más hasonló törlőkendőkre.
Mit kell tennie, mielőtt beadja magának a szubkután Aranesp injekciót?
1. Vegye ki a hűtőszekrényből az Aranesp előretöltött fecskendőt. Hagyja az előretöltött fecskendőt szobahőmérsékleten, kb. 30 percig. Így az injekciózás kellemesebb lesz. Semmilyen más módon ne melegítse az Aranesp-et (pl. ne melegítse mikrohullámú sütőben vagy forró vízben). Továbbá, ne tegye ki közvetlen napfény hatásának a fecskendőt.
2. Ne rázza fel az előretöltött fecskendőt.
3. Ne vegye le a fecskendőről a tűvédőt, csak közvetlenül az injekciózás előtt.
4. Ellenőrizze, hogy valóban ez-e a kezelőorvosa által felírt adag.
5. Ellenőrizze a fecskendő címkéjén található lejárati időt (EXP). Ne használja a fecskendőt, ha már elmúlt az itt feltüntetett hónap utolsó napja.
6. Ellenőrizze az Aranesp külső megjelenését. Az oldatnak tisztának, színtelennek vagy enyhén gyöngyházfényűnek kell lennie. Nem szabad használni az oldatot, ha zavaros vagy látható szemcséket tartalmaz.
7. Mossa meg alaposan a kezét.
8. Keressen kényelmes, jól megvilágított, tiszta felületet és helyezzen minden szükséges dolgot elérhető távolságba.
Hogyan kell előkészíteni a beadandó Aranesp injekciót?
Mielőtt beadná magának az Aranesp-et, a következőket kell tennie:
1. A tű elgörbülésének elkerülése érdekében a tűvédőt óvatosan, csavarás nélkül húzza le a tűről, ahogy azt az 1. és 2. ábra mutatja.
2. Ne érintse meg a tűt, és ne nyomja meg a fecskendő dugattyúját.

3. Lehetséges, hogy kis buborékot észlel az előretöltött fecskendőben.
Nem szükséges, hogy injekciózás előtt eltávolítsa a buborékot. Az oldat injekciózása légbuborékkal együtt ártalmatlan.
4. Ezt követően alkalmazhatja az előretöltött fecskendőt.

Hova kell beadnia az injekciót?

Az injekció beadására legjobb helyek a comb felső része és a has. Ha valaki más adja be az injekciót Önnek, akkor azt a felkarja hátsó részébe is adhatja.
Megváltoztathatja az injekció beadási helyét, ha a terület vörös vagy fájdalmas lesz.

Hogyan kell beadnia az injekciót?
1. Fertőtlenítse bőrét alkoholos törlőkendővel és csippentse hüvelykujja és mutatóujja közé (anélkül, hogy összeszorítaná) a beadási bőrfelületet.
2. Szúrja be a tűt teljesen a bőrbe, ahogy azt az orvosa, a szakszemélyzet vagy a gyógyszerész mutatták.
3. Adja be az előírt mennyiséget bőr alá, orvosa, a szakszemélyzet vagy a gyógyszerész utasítása szerint.
4. A dugattyút lassú, állandó nyomással nyomja be, miközben a bőrfelületet továbbra is két ujja közé csippentve tartja, ameddig a fecskendő ki nem ürül.
5. Húzza ki a tűt és engedje el a bőrfelületet.
6. Ha vércseppet talál a beadás helyén, vattával vagy gézzel óvatosan letörölheti. A beadás helyét ne dörzsölje. Ha szükséges, tapasszal leragaszthatja a beadás helyét.
7. Egy fecskendő csak egy injekció beadására használható. A fecskendőben maradt Aranesp-et nem szabad felhasználni.
Figyelem: Ha bármilyen problémája lenne, kérjen segítséget és tanácsot kezelőorvosától, a szakszemélyzettől vagy gyógyszerészétől.
A használt fecskendők megsemmisítése
- Ne tegye vissza a használt tűre a tűvédőt, nehogy véletlenül megszúrja magát.
- A használt fecskendők gyermekektől elzárva tartandók!
- A használt előretöltött fecskendőket a helyi előírásoknak megfelelően kell megsemmisíteni.
Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
Használati utasítás (tűvédőt tartalmazó kiszereléshez)


Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2022.