Gyógyszerkereső

ARANESP 100 µg oldatos injekció előretöltött injekciós tollban

Hatóanyag:

darbepoetin alfa

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

1x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  EGYÉB VÉRSZEGÉNYSÉG ELLENI SZEREK

 • Törzskönyvi szám:

  EU/1/01/185/053

 • Gyógyszeralkategória:

  Egyéb vérszegénység elleni készítmények

 • Gyártó:

  Amgen Europe B.V.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Aranesp és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Kezelőorvosa Aranesp-et (anémia (vérszegénység) elleni gyógyszert) írt fel Önnek, hogy ezzel kezelje vérszegénységét. Vérszegénység akkor lép fel, ha a vér nem tartalmaz elegendő vörösvértestet, és fáradékonyság, gyengeség és légszomj lehetnek a tünetei.
Az Aranesp ugyanolyan módon fejti ki hatását, mint az eritropoetin nevű természetes hormon. Az eritropoetint a vese termeli, és ez a hormon arra ösztönzi a csontvelőt, hogy az több vörösvértestet termeljen. Az Aranesp hatóanyagát, az alfa-darbepoetint géntechnológiával állítják elő kínai hörcsög petefészek sejttenyészetből (CHO-K1).
Ha Ön krónikus veseelégtelenségben szenved
Az Aranesp-et felnőtteknél és gyermekeknél alkalmazzák krónikus veseelégtelenség során fellépő, tünetekkel járó vérszegénység kezelésére. Veseelégtelenség esetén a vese nem termel elegendő természetes eritropoetin hormont, és ezáltal gyakran vérszegénység léphet fel.
Mivel a szervezetnek némi időre van szüksége ahhoz, hogy több vörösvértestet termeljen, kb. négy hét elteltével veszi majd csak észre az Aranesp hatását. A dialízis-kezelés alatt alkalmazott eljárás nincs kihatással az Aranesp vérszegénységre gyakorolt hatására.
Ha Ön kemoterápiás kezelés alatt áll
Az Aranesp-et tünetekkel járó vérszegénység kezelésére alkalmazzák olyan nem csontvelő eredetű (nem mieloid) rosszindulatú tumorban szenvedő felnőtt betegeknél, akik kemoterápiás kezelés alatt állnak.
A kemoterápia egyik jelentős mellékhatása az, hogy megakadályozza a csontvelőt abban, hogy elegendő vörösvértestet termeljen. A kemoterápia végéhez közeledve azonban, főként, ha több alkalommal részesült kemoterápiában, vörösvértestjeinek száma lecsökkenhet, vérszegénységet okozva szervezetében.
2. Tudnivalók az Ar anesp alkalmazása előtt
Ne alkalmazza az Aranesp-et:
- ha allergiás az alfa-darbepoetinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha Önnél magas vérnyomást állapítottak meg, amelyet nem állítottak be megfelelően egyéb, a kezelőorvosa által felírt gyógyszerekkel.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Aranesp alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a szakszemélyzettel. Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi betegségekben szenved vagy szenvedett:
- magas vérnyomás, amelyet megfelelően beállítottak más, a kezelőorvosa által felírt gyógyszerekkel;
- sarlósejtes vérszegénység;
- epilepsziás roham;
- görcsrohamok;
- májbetegség;
- ha szervezete egyértelműen nem reagált a vérszegénység kezelésére alkalmazott gyógyszerekre;
- latex allergia (az előretöltött injekciós toll tűvédője egy latex származékot tartalmaz); vagy
- hepatitis C fertőzés.
Külön figyelmeztetések:
- Ha Önnél olyan tünetek jelentkeznek, mint a szokatlan fáradtság és erőtlenség, az arra utalhat, hogy Önnél tiszta vörösvértest aplázia alakult ki, amiről már beszámoltak betegeknél. Tiszta vörösvértest aplázia esetén a szervezet csak csökkent mértékben vagy egyáltalán nem termel vörösvértesteket, ami súlyos vérszegénységet okoz. Ha ilyen tüneteket tapasztal, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával, aki majd meghatározza, hogyan lehet a legjobban kezelni a továbbiakban az Ön vérszegénységét.
- Fokozott elővigyázatosság szükséges a vörösvértest-képződést serkentő egyéb készítményekkel kapcsolatosan. Az Aranesp egy olyan készítménycsoport egyik tagja, amely az eritropoetin nevű emberi fehérjéhez hasonlóan serkenti a vörösvértestek képződését. A kezelőorvosnak mindig pontosan fel kell tüntetnie, melyik készítményt alkalmazza Önnél.
- Kezelőorvosának arra kell törekednie, hogy hemoglobinszintje 10-12 g/dl között legyen.
Kezelőorvosa ellenőrizni fogja, hogy az Ön hemoglobinszintje nem halad-e meg egy bizonyos szintet, mivel a magas hemoglobin-koncentráció a szív- és érbetegségek kialakulásának kockázati tényezője lehet és növelheti a szívroham, a szélütés és az elhalálozás kockázatát.
- Ha Ön krónikus veseelégtelenségben szenved, túl magas hemoglobinszint esetén nő a kockázata a súlyos szív- és érbetegségek (kardiovaszkuláris események) fellépésének.
- Ha Önnél olyan tünetek jelentkeznek, mint az erős fejfájás, álmosság, zavartság, látászavar, hányinger, hányás vagy görcsroham, az arra utalhat, hogy nagyon magas a vérnyomása. Ha ilyen tüneteket tapasztal, forduljon kezelőorvosához.
- Amennyiben Ön rosszindulatú daganatos betegségben szenved, tudnia kell, hogy az Aranesp vérsejtnövekedést elősegítő faktorként működhet, és bizonyos körülmények között ez hátrányosan befolyásolhatja az Ön daganatos betegségét. Az Ön egyéni állapotától függően egy vérátömlesztés előnyösebb lehet. Kérjük, beszélje ezt meg kezelőorvosával.
- A gyógyszer egészséges személyeken történő téves alkalmazása a szívet vagy az ereket érintő életveszélyes szövődményeket idézhet elő.
Egyéb gyógyszerek és az Aranesp
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A ciklosporinra és a takrolimuszra (amelyek az immunrendszert gátló gyógyszerek) hatással lehet a vörösvértestek száma a szervezetben. Fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát, ha ezen gyógyszerek egyikét szedi.
Az Aranesp egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal
Ételek és italok nincsenek hatással az Aranesp-re.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Az Aranesp-et nem vizsgálták terhes nőkön. Fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát, ha:
- terhes;
- úgy gondolja, hogy terhes; vagy
- terhességet tervez.
Nem ismeretes, hogy az alfa-darbepoetin átjut-e az anyatejbe. Ha Aranesp-et alkalmaz, abba kell hagynia a szoptatást.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Aranesp nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
Az Aranesp nátriumot tartalmaz
Ez a készítmény kevesebb, mint 1 mmol nátriumot (23 mg) tartalmaz adagonként, ezért gyakorlatilag "nátriummentes".
3. Hogyan kell alkalmazni az Aranesp-et?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Vérképe alapján kezelőorvosa úgy döntött, hogy Önnek szüksége van Aranesp-re, mivel hemoglobinszintje 10 g/dl vagy kevesebb. Az injekcióját bőr alá (szubkután) kell beadnia, ezért használhatja az Aranesp előretöltött injekciós tollat. Kezelőorvosa tájékoztatja Önt a szükséges Aranesp adagról, és arról, hogy milyen gyakran kell alkalmaznia az Aranesp-et, hemoglobinszintjének 10-12 g/dl között tartása érdekében. Ez attól függően változhat, hogy Ön felnőtt vagy gyermekkorú-e.
Az Aranesp injekció önálló beadása
Kezelőorvosa úgy döntött, hogy az injekciós toll a legmegfelelőbb az Ön, a szakszemélyzet vagy az Önt gondozó személy számára az Aranesp beadásához. Kezelőorvosa, a szakszemélyzet vagy gyógyszerésze megmutatja Önnek, hogyan adja be magának az injekciót az előretöltött injekciós tollal. Ne próbálkozzon öninjekciózással, ha azt nem tanították meg Önnek. Soha ne adjon be magának vénába Aranesp-et. Az előretöltött injekciós tollat úgy alakították ki, hogy az csak a bőr alá történő beadásra alkalmas.
Az Aranesp előretöltött injekciós toll használatával kapcsolatos további tájékoztatásért kérjük, olvassa el a betegtájékoztató végén található útmutatásokat.
Ha Ön krónikus veseelégtelenségben szenved
Az Aranesp minden felnőtt és legalább 11 éves gyermekkorú, krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegnek egy injekcióval adandó be a bőr alá (szubkután).
Vérszegénysége javulásához az Aranesp kezdeti adagja testtömeg-kilogrammonként vagy:
- 0,75 mikrogramm kéthetente egyszer, vagy
- 0,45 mikrogramm hetente egyszer.
Művesekezelésben nem részesülő felnőtt betegek esetében kezdeti adagként havonta egyszer testtömeg-kilogrammonként 1,5 mikrogramm is alkalmazható.
Minden krónikus veseelégtelenségben szenvedő felnőtt és legalább 11 éves gyermek esetében a vérszegénység rendezését követően az Aranesp-kezelés hetente ill. kéthetente egyszer adott injekció formájában folytatható. Az Aranesp abban az esetben is adható havonta egyszer adott injekció formájában, amennyiben Ön nem részesül művesekezelésben.
Kezelőorvosa rendszeresen vért fog venni Öntől, hogy megállapítsa, hogyan változik vérszegénysége, és négyhetente egyszer módosíthatja az adagolást, ha szükséges.
Ha javulás állt be vérszegénységét illetően, kezelőorvosa továbbra is ellenőrizni fogja az Ön vérképét, és esetleg módosítja az adagolást, hogy ezáltal hosszú távon fenntartsa az elért javulást. Kezelőorvosa tájékoztatja Önt, ha változik az adagja.
Kezelőorvosa a vérnyomását is rendszeresen ellenőrizni fogja, főként a kezelés elején. Egyes esetekben kezelőorvosa azt fogja tanácsolni, hogy szedjen vaspótló gyógyszereket. Előfordulhat, hogy kezelőorvosa az injekció beadási módjának (vagy bőr alá vagy vénába) megváltoztatása mellett dönt. Változtatás esetén ugyanazt az adagot kell beadni, mint addig, és kezelőorvosa vért fog venni Öntől, hogy megbizonyosodjon vérszegénysége helyes kezeléséről.
Ha kezelőorvosa úgy dönt, hogy változtat a kezelésén, és Önt r-HuEPO (géntechnológiával előállított eritropoetin) helyett Aranesp-pel kezeli, meghatározza, hogy Ön az Aranesp-et hetente egyszeri vagy kéthetente egyszeri adagolással fogja-e kapni. Az alkalmazás módja ugyanaz, mint az r-HuEPO esetén volt, de kezelőorvosa tájékoztatja arról, mennyit kell alkalmazni az Ön esetében, és mikor, valamint szükség esetén módosíthatja az adagolást.
Ha Ön kemoterápiás kezelés alatt áll
Az Aranesp-et egy injekcióval kell beadni vagy hetente egyszer, vagy háromhetente egyszer, bőr alá.
Vérszegénysége javulásához a kezdeti adag
- 500 mikrogramm háromhetente egyszer (6,75 mikrogramm Aranesp testtömeg-kilogrammonként), vagy
- 2,25 mikrogramm Aranesp testtömeg-kilogrammonként (hetente egyszer).
Kezelőorvosa rendszeresen vért fog venni Öntől, hogy megállapítsa, hogyan változik vérszegénysége és módosíthatja az adagolást négyhetente egyszer, ha szükséges. Kezelése a kemoterápia befejezése után körülbelül négy héten keresztül fog folytatódni. Kezelőorvosa pontosan tájékoztatja Önt arról, hogy mikor kell abbahagynia az Aranesp alkalmazását.
Egyes esetekben kezelőorvosa azt fogja tanácsolni, hogy szedjen vaspótló gyógyszereket.
Ha az előírtnál több Aranesp-et alkalmazott
Komoly problémát, például igen magas vérnyomást okozhat, ha Ön a szükségesnél több Aranesp-et adott be magának. Értesítse kezelőorvosát, a szakszemélyzetet vagy gyógyszerészét, ha ez megtörtént. Ha rosszul érzi magát, azonnal értesítse kezelőorvosát, a szakszemélyzetet vagy gyógyszerészét.
Ha elfelejtette alkalmazni az Aranesp-et
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha elfelejtett beadni magának egy adag Aranesp-et, értesítse kezelőorvosát és beszélje meg vele, mikor kell beadnia magának a következő adagot.
Ha idő előtt abbahagyja az Aranesp alkalmazását
Ha idő előtt abba akarja hagyni az Aranesp alkalmazását, először beszélje meg kezelőorvosával.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Néhány Aranesp-et kapó beteg az alábbi mellékhatásokat tapasztalta:
Krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegek
Nagyon gyakori: 10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet
- Magas vérnyomás (hipertónia)
- Allergiás reakciók
Gyakori: 10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet
- Szélütés (sztrók)
- Fájdalom az injekció beadásának helyén
- Bőrkiütés és/vagy bőrvörösség
Nem gyakori: 100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet
- Vérrög (trombózis) kialakulás
- Görcsrohamok
Nem ismert: gyakorisága a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg
- Tiszta vörösvértest aplázia - (vérszegénység, szokatlan fáradtság, erőtlenség)
Daganatos betegek
Nagyon gyakori: 10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet
- Allergiás reakciók
- Folyadékfelhalmozódás (ödéma)
Gyakori: 10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet
- Magas vérnyomás (hipertónia)
- Vérrög (trombózis) kialakulás
- Fájdalom az injekció beadásának helyén
- Bőrkiütés és/vagy bőrvörösség
Nem gyakori: 100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet
- Görcsrohamok
Valamennyi beteg
Nem ismert: gyakorisága a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg
- Súlyos allergiás reakciók, amelyek magukba foglalhatják az alábbiakat:
-- Hirtelen, életveszélyes allergiás reakciók (anafilaxis)
-- Az arc, az ajkak, a száj, a nyelv és a torok duzzanata, amely nyelési vagy légzési nehézséget okozhat (angioödéma)
-- Légszomj (allergiás hörgőgörcs)
-- Bőrkiütés
-- Csalánkiütés
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
5. Hogyan kell az Aranesp-et tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és az előretöltött injekciós toll címkéjén feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható! Ne alkalmazza az Aranesp-et, ha úgy véli, hogy az megfagyott.
A fénytől való védelem érdekében az előretöltött injekciós tollat tartsa a dobozában.
Ha a beadás előtt kivette az injekciós tollat a hűtőszekrényből, és az kb. 30 percig szobahőmérsékleten volt, akkor azt vagy fel kell használni 7 napon belül, vagy meg kell semmisíteni.
Ne alkalmazza a gyógyszert, ha az injekciós toll tartalma zavaros, vagy részecskék találhatók benne. Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Aranesp
- A készítmény hatóanyaga az alfa-darbepoetin, géntechnológiával előállított eritropoetin
(r-HuEPO).
Az előretöltött injekciós toll 10, 15, 20, 30, 40, 50, 60, 80, 100, 130, 150, 300 vagy
500 mikrogramm alfa-darbepoetint tartalmaz.
- Egyéb összetevők: nátrium-dihidrogén-foszfát, dinátrium-hidrogén-foszfát, nátrium-klorid, poliszorbát 80 és injekcióhoz való víz.
Milyen az Aranesp külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Az Aranesp tiszta, színtelen vagy enyhén gyöngyházfényű oldatos injekció előretöltött injekciós tollban.
Az Aranesp (SureClick) 1 vagy 4 db előretöltött injekciós tollat tartalmazó csomagolási egységben kapható. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
7. Útmutató az Aranesp előretöltött injekciós tollal (SureClick) történő injekciózáshoz
Ez a rész arról tájékoztatja Önt, hogyan kell megfelelően alkalmazni az Aranesp előretöltött injekciós tollat. Fontos, hogy ne próbálja meg beadni magának az injekciót, csak akkor, ha gyakorolta a beadást kezelőorvosával, a szakszemélyzettel vagy gyógyszerészével. Ha kérdése van arról, hogyan kell az injekciót beadni, kérjük, kérjen segítséget kezelőorvosától, a szakszemélyzettől vagy gyógyszerészétől.
Hogyan kell Önnek vagy az Önt gondozó személynek használnia az Aranesp előretöltött injekciós tollat (SureClick-et)?
A kezelőorvosa az Aranesp előretöltött injekciós tollat rendelte Önnek, közvetlenül a bőr alatti szövetbe történő beadásra. Kezelőorvosa, a szakszemélyzet vagy gyógyszerésze tájékoztatja Önt, hogy mennyi Aranesp szükséges az Ön esetében, és milyen időközönként kell beadni az injekciót. Egy előretöltött injekciós tollat csak egy injekció beadására használjon.
Felszerelés:
Az injekció beadásához a következőkre van szüksége:
- egy új Aranesp előretöltött injekciós tollra; és
- alkoholos, vagy más hasonló törlőkendőkre.
Az Aranesp injekció előkészítése
1. Vegye ki az injekciós tollat a hűtőszekrényből. Hagyja az injekciós tollat szobahőmérsékleten, kb. 30 percig. Így az injekciózás kellemesebb lesz. Semmilyen más módon ne melegítse az Aranesp-et (pl. ne melegítse mikrohullámú sütőben vagy forró vízben). Továbbá, ne tegye ki közvetlen napfény hatásának az előretöltött injekciós tollat.
2. Ne rázza fel az előretöltött injekciós tollat.
3. Ne vegye le az előretöltött injekciós tollról a szürke kupakot, csak közvetlenül az injekciózás
előtt.
4. Ellenőrizze, hogy valóban ez-e a kezelőorvosa által felírt adag.
5. Ellenőrizze az előretöltött injekciós toll címkéjén található lejárati időt (EXP). Ne használja az injekciós tollat, ha már elmúlt az itt feltüntetett hónap utolsó napja.
6. Ellenőrizze az Aranesp külső megjelenését az ellenőrző ablakon át. Az oldatnak tisztának, színtelennek vagy enyhén gyöngyházfényűnek kell lennie. Ne alkalmazza az előretöltött tollat, ha:
- Az oldat zavaros vagy látható szemcséket tartalmaz
- Az előretöltött toll vagy fecskendő repedezettnek vagy töröttnek tűnik:
- Az előretöltött tollban lévő fecskendő eltörhet, ha kemény felületre ejtik, és lehet,
hogy a törés nem látható.
7. Mossa meg alaposan a kezeit.
8. Keressen kényelmes, jól megvilágított, tiszta felületet és helyezzen minden szükséges dolgot elérhető távolságba.

7a. Az injekció beadási helyének kiválasztása és előkészítése
1. Válassza ki a beadás helyét
A beadás helyének keménynek kell lennie, hogy az eszköz megfelelően működjön.
Az Aranesp előretöltött injekciós toll használatához javasolt beadási hely a comb elülső része.
Változtassa a beadás helyét:
Az egyes beadási helyek fájdalmassá válásának elkerülése érdekében váltogathatja a beadás helyét.
Ne adja be az injekciót olyan területre, amely érzékeny, bevérzett, vörös, vagy megkeményedett. Kerülje a hegeket ill. az esetlegesen terhesség során vagy intenzív fogyás/hízás miatt kialakult csíkokat.
2a. Útmutatás a beadás javasolt helyéhez

2b. Útmutatás a fentitől különböző beadási helyek igénybe vételéhez
Ha a fentitől eltérő helyre adja be az injekciót, igen fontos, hogy a felület kellően feszes legyen ahhoz, hogy az injekciót sikeresen be lehessen adni.


3. A beadás helyének előkészítése
A beadás helyének előkészítéséhez törölje át a felületet alkoholos törlőkendővel. Az injekció beadásáig ne érjen hozzá ehhez a területhez.
7b. Az Aranesp beadása az előretöltött injekciós tollból
1. Amikor készen áll az injekció beadására, egyenesen húzza le a szürke tűvédő kupakot, hogy elkerülje az előretöltött injekciós toll belsejében lévő tű megsérülését. Ne csavarja vagy hajlítsa meg a szürke tűvédő kupakot az eltávolítása közben. Ne próbálja meg és ne tegye vissza a szürke tűvédő kupakot az injekciós tollra.
Amikor eltávolítja a szürke tűvédő kupakot, egy csepp folyadék lehet a tű végén, ami normális.

2. Ne érintse meg a piros gombot. Nyomja az előretöltött injekciós tollat a bőrre, hogy kioldjon a biztonsági tűvédő.


3. Röviden nyomja meg, majd engedje el a piros gombot.

4. Számoljon lassan 15-ig, ezalatt befejeződik az injekciózás.

5. Ellenőrizze az ablakot, hogy meggyőződjön arról, a teljes adagot megkapta.

Enyhe vérzés előfordulhat a beadás helyén. Vattapamatot vagy gézt szoríthat a beadás helyére. A beadás helyét ne dörzsölje. Ha szükséges, tapasszal leragaszthatja a beadás helyét.
Figyelem
Ha bármilyen problémája lenne, kérjen segítséget és tanácsot kezelőorvosától vagy a szakszemélyzettől.
A használt előretöltött injekciós tollak megsemmisítése
- Az Aranesp előretöltött injekciós tollat SOHA nem szabad újra használni.
- SOHA ne tegye vissza a szürke tűvédőt a használt előretöltött injekciós tollra.
- A használt előretöltött injekciós tollat a helyi előírásoknak megfelelően kell megsemmisíteni.
Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg.
Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2022.