Gyógyszerkereső

KERESETT GYÓGYSZER NEVE

Ára

DUOTRAV 40 µg/ml + 5 mg/ml oldatos szemcsepp

Hatóanyag:
travoprost, timolol

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
1x2,5 ml (polipropilén tartály)


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Igen

Gyógyszerfőkategória: GLAUCOMA ELLENI KÉSZÍTMÉNYEK ÉS PUPILLASZŰKÍTŐK Törzskönyvi szám: EU/1/06/338/001
Gyógyszeralkategória: Beta-receptor blockoló szerek Gyártó: Novartis Europharm

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a DuoTrav és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A DuoTrav oldatos szemcsepp két hatóanyag (travoproszt és timolol) kombinációja. A travoproszt prosztaglandin analóg, mely megnöveli a szemben lévő folyadék elfolyását, így csökkentve a szembelnyomást. A timolol egy béta-blokkoló, amely csökkenti a szemen belüli folyadék termelését. A két összetevő együttesen csökkenti a szembelnyomást.
A DuoTrav szemcsepp a megemelkedett szembelnyomás kezelésére szolgál felnőtteknél, beleértve az időskorúakat is. A megemelkedett szembelnyomás zöldhályog (glaukóma) kialakulásához vezethet.
2. Tudnivalók a DuoTrav alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a DuoTrav oldatos szemcseppet,
- ha allergiás a travoprosztra, prosztaglandinokra, béta-blokkolókra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha légzőszervi problémái vannak vagy voltak, mint például asztma, súlyos krónikus légúti elzáródással járó hörghurut (súlyos tüdőbetegség, amely sípoló légzéssel, légzési nehézséggel és/vagy hosszantartó köhögéssel jár) vagy egyéb típusú légzési zavar.
- ha súlyos szénanáthában szenved,
- ha lassú a szívverése, szívelégtelenségben szenved, vagy szívritmus zavarai (szabálytalan szívveréses panaszai) vannak,
- ha a szem felszíne homályos.
Ha ezek bármelyike is vonatkozik Önre, kérjük, forduljon kezelőorvosához.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi betegségei vannak vagy voltak:
- koszorúér-betegség (amely a következő tünetekkel jár: mellkasi fájdalom vagy szorítás, légszomj vagy fojtogató érzés), szívelégtelenség, alacsony vérnyomás
- szívritmuszavarok, így lassú szívverés
- légzési problémák, asztma vagy krónikus obstruktív légúti betegség
- vérkeringési zavar (mint Raynaud-kór vagy Raynaud-szindróma)
- cukorbetegség, mivel a timolol elfedheti az alacsony vércukorszint tüneteit
- pajzsmirigy túlműködés, mivel a timolol elfedheti a pajzsmirigy betegség tüneteit
- műtétet megelőzően tájékoztassa kezelőorvosát, hogy DuoTrav-ot használ, mivel a timolol megváltoztathatja az érzéstelenítés során alkalmazott egyes gyógyszerek hatásait
- Ha miaszténia gráviszban szenved (krónikus ideg- és izomrendszeri gyengeség)
- Amennyiben Ön a DuoTrav használata közben bármilyen súlyos allergiás reakciót (bőrkiütést, szemvörösséget vagy szemviszketést) tapasztal, bármi is az oka, nem biztos, hogy az adrenalin kezelés hatékonynak bizonyul. Ezért ha bármilyen egyéb kezelés alatt áll, kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát, hogy DuoTrav-ot használ.
- Ha Önnek szürkehályog műtétje volt, a DuoTrav alkalmazását megelőzően beszéljen kezelőorvosával.
- Ha Önnek szemgyulladása van vagy az a kórelőzményében volt, a DuoTrav alkalmazását megelőzően beszéljen kezelőorvosával.
- A DuoTrav megváltoztathatja a szivárványhártya színét (a szem színes része). Ez a változás végleges is lehet.
- A DuoTrav megnövelheti a szempillák hosszát, vastagságát, színét és/vagy a szempillák számát és a szemhéjon szokatlan szőrnövekedést okozhat.
- A travoproszt a bőrön keresztül felszívódhat, így terhes vagy teherbe esni szándékozó nők nem használhatják. Ha a gyógyszer bármilyen mennyiségben a bőrre kerül, azonnal le kell mosni.
Gyermekek
A DuoTrav szemcsepp 18 év alatti gyermekeknél és serdülőknél nem alkalmazható.
Egyéb gyógyszerek és a DuoTrav
A DuoTrav hatással lehet az Ön által alkalmazott gyógyszerre, illetve a DuoTrav hatását befolyásolhatja más egyéb, Ön által szedett gyógyszer, beleértve a glaukóma kezelésére használt egyéb szemcseppeket is. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha vérnyomáscsökkentőt, szívgyógyszert, így a szívbetegségek és bizonyos típusú malária kezelésére szolgáló kinidint, vagy cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszer(eke)t, vagy antidepresszánsokat, így fluoxetint és paroxetint alkalmaz vagy fog alkalmazni.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ne használja a DuoTrav szemcseppet, ha terhes, kivéve, ha arra a kezelőorvosa szerint valóban szükség van Amennyiben teherbe eshet, a szemcsepp alkalmazása során megfelelő fogamzásgátló módszert kell alkalmaznia.
Ne használja a DuoTrav-ot, ha Ön szoptat. A DuoTrav bekerülhet az anyatejbe.
Szoptatás során bármilyen gyógyszer alkalmazása előtt kérje ki kezelőorvosa tanácsát.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Közvetlenül a DuoTrav alkalmazása után látása egy kis ideig elhomályosodhat. Ne vezessen addig gépjárművet, és ne kezeljen addig gépet, míg látása ismét tiszta nem lesz.
A DuoTrav hidrogénezett ricinusolajat és propilén-glikolt tartalmaz, amely bőrreakciót és irritációt okozhat.
3. Hogyan kell alkalmazni a DuoTrav-ot?
A gyógyszert mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja
Egy csepp az érintett szembe vagy szemekbe, naponta egyszer-reggel vagy este.
Minden nap ugyanabban az időben cseppentsen.
Csak akkor alkalmazza a DuoTrav-ot mindkét szemében, ha kezelőorvosa azt mondja Önnek. Annyi ideig használja, ameddig azt kezelőorvosa előírja.
Csak szemcseppként használja a DuoTrav-ot.

- Közvetlenül a tartály legelső használata előtt tépje fel a csomagoló védőtasakot, és vegye ki a tartályt (1. kép). A címkén rendelkezésre álló helyre írja fel a felbontás dátumát.
- Készítse elő a DuoTrav tartályt és egy tükröt.
- Mossa meg a kezét.
- Csavarja le a kupakot.
- A tartályt tartsa lefelé, hüvelyk és a többi ujja között.
- Hajtsa hátra fejét. A tiszta ujjával húzza lefelé az alsó szemhéját, amíg egy "tasak" nem keletkezik a szemhéja és a szeme között. Ide kell becseppenteni. (2. kép).
- Tegye közel szeméhez a tartály cseppentőjét. Szükség esetén használjon tükröt.
- Ügyeljen arra, hogy a cseppentő vége se a szemével, se szemhéjával, se a környező területekkel, se más tárggyal ne érintkezzen, mert máskülönben a szemcsepp könnyen beszennyeződhet.
- Finoman nyomja meg a tartályt, hogy egyszerre csak egy csepp DuoTrav kerüljön a szemébe (3. kép).
- A DuoTrav használatát követően szorítsa ujját a szeme orr felőli sarkába 2 percig (4. kép). Ez segít megakadályozni, hogy a DuoTrav bekerüljön a szervezetbe.
- Amennyiben a szemcseppet mindkét szemén alkalmazza, ismételje meg a lépéseket a másik szeménél is.
- Közvetlenül a használat után gondosan zárja vissza a tartály kupakját.
- Egyszerre csak egy tartályt használjon. Ne bontsa fel a tasakot, amíg nincs szüksége a tartályra.
További információért fordítsa meg a betegtájékoztatót.
Mennyit kell cseppentenie
lásd 1. oldalt.
Ha a csepp nem kerül be a szemébe, próbálkozzon újra.
Ha az előírtnál több DuoTrav-ot cseppentett a szemébe, öblítse ki szemét meleg vízzel. Ne csepegtessen többet a szemébe, csak amikor elérkezik a következő szokásos adag ideje.
Ha elfelejti alkalmazni a DuoTrav-ot, a tervezett következő adaggal folytassa a kezelést. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Az érintett szem(ek)be ne cseppentsen napi egy cseppnél többet.
Ha abbahagyta a DuoTrav alkalmazását anélkül, hogy kezelőorvosát tájékoztatta volna erről, a szembelnyomása nem lesz kellően kezelve, ami látása elvesztését okozhatja.
Ha más szemcseppet is használ, várjon legalább 5 percet a DuoTrav és egyéb szemcseppek alkalmazása között.
Ha lágy kontaklencsét visel, ne használja a szemcseppet, ha hordja lencséit. A szemcsepp alkalmazása után várjon 15 percet, mielőtt visszahelyezi kontaktlencséit.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatás jelentkezésekor általában tovább folytathatja a szemcsepp alkalmazását, kivéve, ha a mellékhatás súlyos. Ha aggódik, forduljon kezelőorvoshoz vagy gyógyszerészhez. A DuoTrav használatát ne hagyja abba anélkül, hogy erről beszélt volna kezelőorvosával.
Nagyon gyakori mellékhatások
(10 beteg közül több mint 1 betegnél fordul elő)
Szemészeti hatások:
szemvörösség
Gyakori mellékhatások
(100 betegből 1-10 betegnél fordul elő)
Szemészeti hatások:
A szemfelszín gyulladása felületi károsodással, szemfájdalom, homályos látás, látászavar, szemszárazság, szemviszketés, kellemetlen érzés a szemben, szemirritációs tünetek (pl.: égő, szúró érzés)
Nem gyakori mellékhatások
(1000 betegből 1-10 betegnél fordul elő)
Szemészeti hatások:
a szemfelszín gyulladása, szemhéjgyulladás, kötőhártya duzzanat, fokozott szempilla-növekedés, a szivárványhártya gyulladása, szemgyulladás, fényérzékenység, csökkent látásélesség, szemfáradság, szemduzzanat, fokozott könnytermelés, szemhéjvörösség, a szemhéj színének megváltozása.
Általános mellékhatások:
gyógyszerallergia, szédülés, fejfájás, emelkedett vagy csökkent vérnyomás, légszomj, túlzott szőrnövekedés, a hátsó garatfalon lecsurgó csepp, bőrgyulladás és viszketés, csökkent pulzusszám.
Ritka mellékhatások
(10 000 betegből 1-10 betegnél fordul elő)
Szemészeti hatások:
a szemfelszín elvékonyodása, a szemhéj mirigyek gyulladása, megrepedt vérerek a szemben, szemhéj- kérgesítés, rendellenesen elhelyezkedő szempillák, a szempillák szokatlan növekedése.
Általános mellékhatások:
idegesség, szabálytalan szívverés, hajhullás, hangképzési rendellenességek, légzési nehézség, köhögés, torok irritáció, kiütés, kóros májfunkciós eredmények, a bőr elszíneződése, a bőr sötétebbé válása, szomjúságérzet, fáradtság, kellemetlen érzés az orrban, elszíneződött vizelet, kéz- és a lábfájdalom.
Nem ismert:
(a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
Szemészeti hatások:,
lógó szemhéj (félig lecsukott szemhéj)
Általános mellékhatások:
bőrkiütés, szívelégtelenség, mellkasi fájdalom, agyvérzés, ájulás, depresszió, asztma, megemelkedett pulzusszám, zsibbadás vagy bizsergő érzés, szívdobogásérzés, duzzadás az alsó végtagokban, rossz íz érzése
Kiegészítés:
A DuoTrav két hatóanyag kombinációja. Más, szemészeti gyógyszerekhez hasonlóan a travoproszt és a timolol (a béta-blokkoló) is bekerül a keringésbe. Ez hasonló, az intravénásan és/vagy a szájon át szedett béta-blokkoló gyógyszereknél tapasztalt mellékhatásokat okozhat. Szemészeti alkalmazást követően ezen mellékhatások előfordulási gyakorisága kisebb, mint például a szájon át szedett vagy injekcióban beadott gyógyszereknél tapasztaltak mellékhatások gyakoriságai. A felsorolt mellékhatások, amelyek a szemproblémák kezelésére alkalmazott béta-blokkolók osztályán belül tapasztalt mellékhatásokat foglalják magukban, jelentettek a következők:
Szemészeti hatások: a szemhéj gyulladása, gyulladás a szaruhártyában, az ideghártya alatti, ereket tartalmazó réteg leválása filtrációs műtét után, amely látászavarokat okozhat, csökkent szaruhártya-érzékenység, szaruhártya erózió (a szemgolyó elülső rétegének sérülése), kettős látás, a szivárványhártya színének megváltozása.
Általános mellékhatások:
A szív és érrendszert érintő mellékhatások: alacsony pulzusszám, szívdobogásérzés, vizenyő, a szívritmus megváltozása, pangásos szívelégtelenség (szívbetegség, amelyet légszomjjal és folyadék- felhalmozódás miatt a lábfejek és a lábak duzzanatával jár), szívritmus zavar, szívroham, alacsony vérnyomás, Raynaud kór, hideg végtagok, csökkent agyi véráramlás
Légzőszervi mellékhatások: a tüdőben lévő légutak szűkülete ((főleg korábban már fennálló betegség esetében), légzési nehézség, orrfolyás
Idegrendszeri mellékhatások és általános betegségek: alvási problémák (rémálmok), emlékezetkiesés, gyengeség érzése
Emésztőrendszeri mellékhatások: ízérzékelési zavarok, hányinger, emésztési zavar, hasmenés, szájszárazság, hasi fájdalom, hányás
Allergia: a szervezet egészére kiterjedő allergiás reakciók, többek között a bőr alatti vizenyő, amely az arcon és a végtagokon fordulhat elő, és amely reakciók a légutakat is elzárhatják, ezáltal nyelési és légzési nehézséget okozhatnak, csalánkiütés, helyi és testszerte megjelenő kiütés, viszketés, súlyos, az életet veszélyeztető allergiás reakció
Bőrt érintő mellékhatások: ezüstfehér színű kiütés (pikkelysömörre jellemző kiütés) vagy a pikkelysömör súlyosbodása, bőrhámlás
Izomrendszert érintő mellékhatások: a miaszténia grávis tüneteinek fokozódása (izmokat érintő betegség), szokatlan érzések, mint a bizsergés, izomgyengeség/ fáradás, a testmozgással össze nem függő izomfájdalom
Nemi szervekkel kapcsolatos mellékhatások: szexuális működési zavar, csökkent nemi vágy
Anyagcserével kapcsolatos mellékhatások: alacsony vércukorszint
Ha bármelyik mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tüneteket észlel, kérjük, értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell tárolni a DuoTrav-ot?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A tartályon és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A fertőzések elkerülése érdekében 4 héttel az első felbontást követően dobja ki a tartályt, és új tartályt használjon. Írja be a felnyitás dátumát a tartályon és annak dobozán található helyre.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a DuoTrav
A készítmény hatóanyaga travoproszt és timolol. Az oldat milliliterenként 40 mikrogramm travoprosztot és 5 mg timololt tartalmaz (timolol-maleát formában).
Egyéb összetevők: Polikvaternium-1, mannit (E421), propilén-glikol (E1520), polioxietilén hidrogénezett ricinusolaj 40, bórsav, nátrium-klorid, nátrium-hidroxid vagy sósav (a pH beállításhoz), tisztított víz.
Kis mennyiségű hidroxid vagy sósav hozzáadása a savasság (pH-érték) fenntartásához szükséges.
Milyen a DuoTrav külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A DuoTrav folyadék (tiszta, színtelen oldat), amely 2,5 ml-es műanyag tartályban, csavaros kupakkal kerül forgalomba. Minden egyes tartály külön tasakban található. A doboz 1, 3 vagy 6 tartályt tartalmaz.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.