Gyógyszerkereső

KERESETT GYÓGYSZER NEVE

Ára

EPIPEN 300 µg oldatos injekció előre töltött tollban

Hatóanyag:
epinephrine

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
1x1 autoinjektor


Tájékoztató ár: 16033 Ft

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Hatóanyag:
epinephrine

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
2x1 autoinjektor


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Gyógyszerfőkategória: CARDIALIS STIMULÁNSOK, KIVÉVE SZÍVGLYCOSIDOK Törzskönyvi szám: OGYI-T-20039/01
Gyógyszeralkategória: Adrenerg és dopaminerg készítmények Gyártó: Mylan EPD

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az EpiPen és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az EpiPen steril oldat előre töltött tollban, sürgősségi izomba történő (intramuszkuláris) injekciózáshoz.
Az EpiPen rovarcsípések vagy marások, ételek, gyógyszerek és egyéb allergének által kiváltott súlyos allergiás reakciók (anafilaxia) valamint fizikai terhelés hatására fellépő vagy ismeretlen eredetű anafilaxia sürgősségi kezelésére alkalmazható.
Az Epipen azonnali alkalmazásra szolgál olyan betegek számára, akiknél igazoltan magasabb az anafilaxia fellépésének a kockázata, ide értve azokat a betegeket is, akiknek korábban már volt anafilaxiás reakciójuk.
Az anafilaxiás reakció tünetei a következők lehetnek: bőrviszketés, kidudorodó kiütés (mint például a csalánkiütés), kipirulás; az ajkak, a torok, a nyelv, a kezek és a lábak duzzadása; zihálás; rekedtség; hányinger; hányás; hasi görcsök, és néhány esetben eszméletvesztés.
Az autoinjektorban (a tollban) levő gyógyszer az adrenalin, amely egy adrenerg gyógyszer.
Közvetlenül a kardiovaszkuláris (szív és keringési) rendszerre, valamint a légzési rendszerre (tüdő) fejti ki a hatását, kivédi az anafilaxia esetlegesen halálos kimenetelű hatásait, mivel gyorsan összehúzza az ereket, a tüdő izmainak ellazításával javítja a légzést, csökkenti a duzzadást és serkenti a szívverést.
2. Tudnivalók az EpiPen alkalmazása előtt
Ne alkalmazza az EpiPen-t
Allergiás vészhelyzetben az Epipen használatának nincsen ismert ellenjavallata.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Amennyiben Ön asztmás, nagyobb lehet a súlyos allergiás reakciók kialakulásának kockázata.
Azok a betegek, akiknél már fordult elő anafilaxiás reakció, keressék fel orvosukat, hogy kivizsgálja, mely anyagokra érzékeny, melyeket a jövőben szigorúan kerülniük kell. Fontos tudni, hogy egy anyaggal szembeni allergia, számos hasonló anyaggal szemben is allergiát idézhet elő.
Amennyiben Ön ételallergiában szenved, fontos, hogy ellenőrizze az összetevőit mindennek, amit elfogyaszt (beleértve a gyógyszereket is), mivel már egészen kis mennyiség is súlyos reakciót válthat ki.
Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben az alábbi betegségek valamelyikében szenved:
- szívbetegség,
- pajzsmirigy-túlműködés,
- magas vérnyomás,
- cukorbetegsége (diabétesz),
- magas szemnyomás (zöldhályog - glaukóma),
- súlyos veseproblémák,
- a prosztata daganatos megbetegedése,
- magas kalcium- vagy alacsony káliumszint a vérben,
- Parkinson-kór.
Ennek ellenére az adrenalin nélkülözhetetlen az anafilaxia kezelésében.
Minden ilyen állapotban lévő beteggel, illetve minden olyan személlyel, aki olyan helyzetbe kerülhet, hogy allergiás reakcióban szenvedő betegnek EpiPent adjon be, meg kell tanítani, hogy milyen esetekben és hogyan kell ezt a gyógyszert használnia.
A véletlen beadás elkerülése érdekében a használati utasításokat pontosan be kell tartani.
Az EpiPen-t csak a külső combba szabad beadni. Az EpiPen farizomba nem adható, mert fennáll a vénába injekciózás kockázata.
Figyelmeztetés: Ha az EpiPent véletlenül a kézbe vagy az ujjba injekciózzák, akkor ez az érintett terület vérellátásának elvesztéséhez vezethet. Ha véletlenül ezeket a területeket injekciózta be, keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, mert kezelésre van szüksége.
Gyermekek és serdülők
Gyermekek 15 kg és 30 kg testtömeg között:
A 15 és 30 kg testtömeg közötti gyermekeknél az EpiPen Junior 150 mikrogramm oldatos injekció előretöltött tollban alkalmazása javallott. Az EpiPen Junior autoinjektor adagonként 150 mikrogramm adrenalint tartalmaz.
Gyermekek 15 kg testtömeg alatt:
Az Epipen Junior 150 mikrogramm oldatos injekció előretöltött tollban alkalmazhatóságát a kezelőorvosnak egyénileg kell meghatározni. Alkalmazása nem ajánlott 7,5 kg-nál kisebb testtömegű gyermekeknek, kivéve életveszély esetén és orvosi felügyelet mellett.
Egyéb gyógyszerek és az EpiPen
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint a szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ez különösen fontos akkor, ha az alábbiak közül bármelyik gyógyszert szedi:
- antidepresszánsok, például triciklusos antidepresszánsok, vagy monoamin-oxidáz gátlók (MAO gátlók), mivel az adrenalin hatásai felerősödhetnek;
- a Parkinson betegség kezelésére használt gyógyszerek (mint katekol-O-metil-transzferáz (COMT) -gátlók), mivel az adrenalin hatásai felerősödhetnek;
- a szívet az egyenetlen szívverésre (aritmiák) érzékenyítő szerek, mint például digitálisz vagy kinidin;
- szívbetegségek kezelésére használt béta-blokkoló gyógyszerek vagy az idegrendszer betegségeinek kezelésére használt gyógyszerek, mivel az adrenalin hatásai gyengülhetnek;
- a pajzsmirigybetegségek gyógyszerei;
- az asztmás betegek légzésének könnyítését segítő gyógyszerek (teofillin);
- a szülés során használt gyógyszerek (oxitocin);
- allergia kezelésére használt gyógyszerek (difenhidramin vagy klórfeniramin);
- az idegrendszerre ható paraszimpatolitikumok.
Cukorbetegeknél az EpiPen alkalmazása után a vércukorszint gondos ellenőrzése szükséges, mivel az adrenalin befolyásolhatja a szervezet inzulintermelését, és emiatt a vércukorszint megemelkedhet.
Az EpiPen egyidejű alkalmazása étellel, itallal vagy alkohollal
Étel vagy ital fogyasztása nem befolyásolja az EpiPen alkalmazását.
Tájékoztassa orvosát, ha alkoholt fogyasztott, mivel az adrenalin hatása felerősödhet!
Terhesség és szoptatás
Terhesség
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Életet veszélyeztető, hirtelen kialakuló helyzetekben ne féljen alkalmazni az EpiPen-t, mivel mind az Ön, mind gyermekének élete veszélyben foroghat.
Az adrenalin terhesség során való alkalmazásával kapcsolatban csak korlátozott adat áll rendelkezésre.
Szoptatás
Az EpiPen feltételezhetően nincsen hatással a szoptatott csecsemőre.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket az adrenalin beadása nem érinti, de érintheti egy anafilaxiás reakció. Ha érintve van, ne vezessen!
Az EpiPen nátrium-diszulfitot (E223) és nátrium-kloridot tartalmaz.
A nátrium-diszulfit ritkán súlyos túlérzékenységi reakciókat (allergiát) vagy hörgőgörcsöt (légzési problémát) okozhat.
A gyógyszer kevesebb, mint 1 mmol nátriumot (23 mg) tartalmaz adagonként, ezért gyakorlatilag nátriummentesnek tekinthető.
3. Hogyan kell alkalmazni az EpiPen-t?
Amikor kezelőorvosa felírja az EpiPen-t, Önnek biztosnak kell lennie abban, hogy megértette az okot, amiért ezt felírta Önnek. Biztosnak kell lennie abban, hogy pontosan tudja, miként kell használni az eszközt. Mindig pontosan úgy használja az EpiPen-t, ahogyan azt kezelőorvosa elmagyarázta. Ha bizonytalan, hogyan kell az eszközt használni, kérje meg kezelőorvosát, a gondozását végző egészségügyi szakembert vagy gyógyszerészét, hogy magyarázza el újra.
Célszerű a családtagjait, gondozóját vagy pedagógusait is megtanítani az Epipen helyes használatára.
Amennyiben az injekciót gondozó adja be, biztosítania kell a beteg lábának mozdulatlanságát az injekció beadása során, hogy minimalizálni lehessen a lábbőr felszakításának kockázatát.
Sohase alkalmazza újra az egyszer már használt tűt.
Oktatási és gyakorlási célból Epipen oktató eszköz (gyógyszer és tű nélküli autoinjektor) is elérhető. Az oktató eszközt és a gyógyszert tartalmazó autoinjektort ne tartsa magánál együtt, hogy vészhelyzet esetén véletlenül se cserélje fel őket.
Az EpiPen-t 30 kg fölötti testtömegű betegeknél javallott alkalmazni.
A 30 kg testtömeg alatti gyermekekre vonatkozó információkat lásd a "Gyermekek és serdülők"pontban.
Adagolás
A dózist orvosa személyre szabottan állapítja meg. A készítmény ajánlott felnőtt dózisa allergiás vészhelyzetekben 300 mikrogramm adrenalin intramuszkulárisan beadva.
Ha akut allergiás reakció tüneteit észleli, azonnal alkalmazza az EpiPen-t.
Minden egyes EpiPen autoinjektor egyszeri adagként 0,3 ml oldatot juttat be, amely 0,3 mg (300 mikrogramm) adrenalinnak felel meg. Alkalmazás után egy kis mennyiségű oldat marad az autoinjektorban, de ezt már nem lehet felhasználni.
Néha egyetlen adrenalin dózis nem elegendő egy súlyos allergiás reakció hatásainak teljes visszafordítására. Ezért orvosa egynél több EpiPen-t is felírhat Önnek. Amennyiben tünetei az első injekció beadását követő 5-15 percen belül nem javulnak, vagy romlik az állapota, egy második EpiPen injekcióra is szüksége lehet. Ezért tanácsos, hogy mindig legyen még egy EpiPen Önnél.
A beadás módja
Az EpiPen-t úgy tervezték meg, hogy egészségügyi képzettséggel nem rendelkező személy is könnyen használni tudja. Az EpiPen-t döfje határozottan a külső combba, körülbelül 10 cm távolságból. Nincs arra szükség, hogy pontosan helyezzék el a comb külső részén. Amikor határozottan megdöfi a combját az EpiPen-nel, akkor egy rugóval aktivált dugattyú lép működésbe, amely a rejtett tűt a combizomba döfi, és bejuttatja az adrenalin dózist. Ha ruha van Önön, akkor az EpiPen-nel a ruhán keresztül is lehet injekciózni.
Az EpiPen használati utasítását pontosan tartsa be!
Az EpiPen-t KIZÁRÓLAG a külső combba szabad injekciózni. Az EpiPen farizomba nem adható!
Használati utasítás
Ismerje meg az EpiPen-t, és sajátítsa el mikor és hogyan kell használnia!

Kövesse az utasításokat, amint készen áll az alkalmazásra!
Az autoinjektort mindig középen fogja meg, sohasem a végein! A helyes beadáshoz nézze meg az ábrákat, és kövesse az alábbi lépéseket:
- Soha ne tegye az ujjait, vagy a kezét a narancsszínű hegyre! Soha ne szorítsa és ne nyomja a narancsszínű véget az ujjaival, vagy a kezével!
- A tű a narancsszínű végen jön ki.
- Amíg nem áll készen az alkalmazásra, NE távolítsa el a kék védősapkát!

Az EpiPen autoinjektorban lehet egy kis légbuborék. Ez nem befolyásolja a készítmény hatásosságát.
Bár a felhasználás után a folyadék legnagyobb része (körülbelül 90%) az EpiPen-ben marad, azt nem lehet újra felhasználni. Amennyiben az autoinjektor narancsszínű vége visszahúzódott a tűre és az ablaka elsötétült, Ön megfelelő adagot kapott. Felhasználás után az EpiPen-t tegye vissza a hordozó tartályba, és vigye magával, amikor legközelebb felkeresi kezelőorvosát, a kórházat vagy a gyógyszertárat!
Mivel az EpiPen-t kizárólag sürgősségi kezelésre tervezték, az EpiPen használata után azonnal orvosi ellátásra van szüksége. Hívja a 112-es segélyhívó számot, kérjen mentőt, és jelezze, hogy anafilaxiás rohama volt, még akkor is, ha a tünetei enyhülnek! Kórházba kell mennie, ahol megfigyelik, vagy további kezelésben részesítik. Erre azért van szükség, mert a tünetek kis idő elteltével újra jelentkezhetnek.
A mentő kiérkezéséig felemelt lábakkal feküdjön hanyatt, ha ez nem okoz légzési nehézséget, ha igen, üljön fel! Kérjen meg valakit, hogy maradjon Ön mellett, amíg az orvosi segítség megérkezik, arra az esetre, ha újból rosszul lenne!
Az eszméletlen betegeket stabil oldalfekvő helyzetbe kell helyezni.
Ha az előírtnál több EpiPen-t alkalmazott
Adrenalin túladagolása vagy véletlen beadása esetén mindig azonnal hívjon orvosi segítséget!
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ritkán súlyos bőr- és lágyszöveti fertőzéseket jelentettek (az injekció beadási helyén). Az injekció beadási helyén kialakuló fertőzések jeleinek (pl. duzzanat, vörösség, melegség, illetve fájdalom) fellépése esetén azonnal forduljon orvoshoz.
Beszámoltak olyan esetekről, hogy az injekciót véletlenül a kézbe vagy a lábfejbe adta be valaki, ami a vérellátás csökkenését eredményezheti az érintett területeken. Véletlen beadás esetén azonnal forduljon orvoshoz.
A nátrium-diszulfitra érzékeny betegeknél allergiás reakciók léphetnek fel. Ritka esetekben (1000 emberből legfeljebb 1-et érinthet) szívizomkárosodást észleltek adrenalinnal kezelt betegeknél.
Nem ismert gyakorisággal (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg): szabálytalan szívverés, magas vérnyomás, izzadás, hányinger, hányás, fejfájás, szédülés, gyengeség, remegés és idegesség vagy szorongás fordult elő.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét, vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az EpiPen-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A címkén feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. Hűtőszekrényben nem tárolható! Nem fagyasztható!
A fénytől való védelem érdekében a gyógyszert a dobozában kell tartani.
Fény vagy levegő hatására az adrenalin gyorsan lebomlik és rózsaszínű vagy barna lesz. Ne felejtse el időről időre ellenőrizni az EpiPenben lévő oldatot. Az oldatnak mindig tisztának és színtelennek kell lennie. Amennyiben a lejárati idő letelt vagy bármilyen elszíneződést vagy üledéket (szilárd anyag) észlel, cserélje ki az autoinjektort!
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az EpiPen?
A készítmény hatóanyaga: 300 mikrogramm adrenalin/dózis.
Egyéb összetevők: nátrium-klorid, nátrium-diszulfit (E223), sósav, injekcióhoz való víz.
Milyen az EpiPen külleme, és mit tartalmaz a csomagolás?
Tiszta, színtelen oldat egy előre töltött tollban (autoinjektor).
Az autoinjektor (egyszeri dózis) 2 ml oldatos injekciót tartalmaz. Egy autoinjektor egy adag (0,3 ml) 300 mikrogramm adrenalint fecskendez be.
A védőkupakkal fedett és szabaddá váló tű hossza kb.16 mm.
Kiszerelés:
Egyadagos, 1 autoinjektor
Kétadagos: 2 × 1 autoinjektor.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.