Gyógyszerkereső

KERESETT GYÓGYSZER NEVE

Ára

FORADIL 12 µg inhalációs por kemény kapszulában

Hatóanyag:
formoterol

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
60x


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Igen

Gyógyszerfőkategória: ADRENERG SZEREK, INHALÁLÓ SZEREK Törzskönyvi szám: OGYI-T-4656/02
Gyógyszeralkategória: Szelektív beta-2-adrenerg receptor agonisták Gyártó: Novartis Hungária

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Foradil és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Milyen típusú gyógyszer a Foradil?
A Foradil hatóanyaga a formoterol-fumarát. Ez a hörgőtágítóknak vagy hosszú hatású béta-agonistáknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. A Foradil inhalációs port tartalmazó kemény kapszulák mindegyikében 12 mikrogramm formoterol-fumarát található. A kapszulákat a mellékelt Aerolizer inhalációs készülékből kell belélegezni.
Milyen betegségek esetén alkalmazható a Foradil?
A Foradil-t asztmában és más légúti kórképekben -többek között idült hörghurutban és tüdőtágulásban (emfizémában), melyeket krónikus obstruktív tüdőbetegségnek (COPD) is neveznek- fellépő légzészavarok kezelésére alkalmazzák.
Hogyan hat a Foradil?
A Foradil megkönnyíti a légzést azáltal, hogy a légúti simaizomzatot ellazítva megnyitja a tüdőbe vezető kislégutakat és kb. 12 órán át fenntartja átjárhatóságukat. Ha kezelőorvosa útmutatásainak megfelelően alkalmazza a Foradil-t, akkor mind a nappali, mind az éjszakai órákban elkerülheti a légzési panaszok kiújulását.
A Foradil-lal végzett kezelés alatti ellenőrzés
A Foradil-kezelés a vércukorszint emelkedéséhez vezethet. Ezért, ha Ön cukorbeteg, lehet, hogy ellenőriznie kell a vércukorszintjét.
A Foradil-kezelés következtében túlzottan csökkenhet a vér kálium szintje. Ez fokozhatja a szívritmuszavarok kialakulásának kockázatát. Ebből adódóan kezelőorvosa ellenőrizheti az Ön vérében a káliumszintet, különösen akkor, ha Ön súlyos asztmában szenved.
Ha bármilyen további kérdése van a Foradil hatásával vagy azzal kapcsolatban, hogy miért ezt a gyógyszert írták fel Önnek, kérdezze meg kezelőorvosát.
2. Tudnivalók a Foradil alkalmazása előtt
Pontosan tartsa be a kezelőorvos vagy a gyógyszerész utasításait, még akkor is, ha azok eltérnek a jelen betegtájékoztatóban szereplő információktól.
Ne alkalmazza a Foradil-t:
- ha allergiás a formoterolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) bármely egyéb összetevőjére.
Amennyiben ez igaz Önre, mondja el kezelőorvosának, anélkül, hogy alkalmazná a Foradil-t.
Ha azt gondolja, hogy allergiás lehet, kérje kezelőorvosa tanácsát!
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Foradil fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:
- ha szívbetegségben szenved;
- ha magas a vérnyomása;
- ha pajzsmirigy-túlműködésben szenved;
- ha aneurizmája van (a verőér falának gyengesége miatt keletkezett jól körülírható, zsákszerű tágulat);
- ha szívműködési rendellenessége van, pl. a szív ingerületvezetésének olyan rendellenessége, amelyet "QT-idő megnyúlásnak" neveznek;
- ha cukorbeteg;
- ha faeokromocitómája van (a mellékvese daganata, mely hatással van a vérnyomásra).
Ha Ön ezen állapotok bármelyikében szenved, közölje kezelőorvosával a Foradil alkalmazása előtt.
- Ha légszomjat érez, vagy zihál, mialatt Foradil-t használ, folytassa a használatot, de amint lehet, forduljon kezelőorvosához, hogy más gyógyszert kapjon.
Fontos információ
Ne nyelje le a kapszulákat!
Azokat úgy kell alkalmazni, hogy belélegzi a kapszula tartalmát az Aerolizer készülék segítségével.
Ha Ön asztmás:
Ne alkalmazza a Foradil-t egyedüli asztma-ellenes gyógyszerként. A Foradil-t kizárólag egy inhalációs kortikoszteroiddal együtt alkalmazza!
Ha Ön Foradil-kezelés alatt áll, ne alkalmazzon más olyan gyógyszert, amely hosszú hatású béta-2-agonistát, például szalmeterolt tartalmaz.
Ne használja a Foradil-t:
- ha inhalációs kortikoszteroid használatával az asztmája jól kontrollált,
- ha csak időnként van szüksége rövid hatású béta-2-agonista alkalmazására.
A Foradil-lal végzett klinikai vizsgálatok némelyikében súlyos asztmás rohamokat figyeltek meg (lásd 4. pont "Lehetséges mellékhatások").
Asztmás roham idején ne kezdjen el Foradil-t használni, és ne növelje a kezelőorvosa által javasolt adagot.
Ne változtasson a légzési panaszai megszüntetésére vagy kezelésére alkalmazott gyógyszerein, és ne hagyja abba azok alkalmazását, az inhalációs kortikoszteroidokét sem. Szükség esetén, kezelőorvosa fog változtatni a gyógyszerein.
Amennyiben Ön asztmás, a Foradil-t ne használja a hirtelen fellépő nehézlégzés enyhítésére. Mindig legyen Önnél egy rövid hatású béta-2-agonista gyógyszer (egy rohamoldó, mint például a szalbutamol) a hirtelen kialakuló asztmás tünetek kezelésére.
Fontos információ egy hasonló gyógyszerről
A Foradil az úgynevezett hosszú hatású béta-2-agonisták osztályába tartozó gyógyszer. Egy másik hosszú hatású béta-2-agonistával (szalmeterol) végzett nagy klinikai vizsgálatban az asztma okozta halálozás fokozott kockázatát észlelték. Eddig nem végeztek vizsgálatot annak meghatározására, hogy a Foradil-nak van-e ilyen hatása. Beszéljen a kezelőorvosával az asztma Foradil-lal történő kezelésének kockázatairól és előnyeiről.
Egyéb gyógyszerek és a Foradil
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is, különös tekintettel az alábbiakra:
- Monoaminooxidáz-(MAO)-gátlók vagy triciklusos antidepresszánsok, melyek depresszió és hangulatzavarok kezelésére alkalmazott gyógyszerek.
- Szimpatomimetikus készítmények, melyek az asztma és az orrdugulás kezelésére használt, adrenalinhoz hasonlító szerek.
- Antihisztaminok, melyek az allergiás válasz fő tüneteinek megelőzésére vagy kezelésére használt allergiaellenes szerek.
- Szteroid gyulladásgátlók, melyek az asztma, vagy más gyulladásos betegségek kezelésére széles körben alkalmazott szerek.
- Vízhajtók, melyek az ödéma (vizenyő), szívelégtelenség és magas vérnyomás kezelésére alkalmazott szerek.
- Béta-blokkolók, melyek magas vérnyomás, szívelégtelenség, angina (mellkasi szorító fájdalom), szorongás és szívritmuszavarok kezelésére alkalmazott szerek. A zöldhályog (glaukóma) kezelésére alkalmazott egyes szemcseppek tartalmazhatnak béta-blokkolókat.
- Kinidin, dizopiramid és prokainamid, melyek szívritmuszavarok kezelésére alkalmazott szerek.
- Fenotiazin-származékok, melyek egyes elmebetegségek, pl. skizofrénia, mánia, pszichotikus állapotok és szorongás kezelésére alkalmazott gyógyszerek.
- Digitálisz, mely szívelégtelenség kezelésére alkalmazott gyógyszer.
- Xantin-származékok, melyek asztma és krónikus légúti betegségek kezelésére alkalmazott gyógyszerek.
- Makrolid antibiotikumok (pl. eritromicin), melyek bakteriális fertőzések kezelésére szolgálnak.
- Anesztetikumok, mint a halogénezett hidrokarbon (pl. halotán). Ezeket a szereket műtéti altatásra használják.
- Antikolinerg gyógyszerek (pl. ipratropium-bromid), melyek légzőszervi, emésztőrendszeri, húgy-ivarrendszeri betegségek kezelésére alkalmazott gyógyszerek.
Kezelőorvosa módosíthatja valamelyik gyógyszere adagját, vagy javasolhatja valamelyik gyógyszere szedésének felfüggesztését.
Kezelőorvosa más gyógyszerek rendszeres szedését is javasolhatja tüdőbetegségének kezelésére. Ebben az esetben fontos, hogy ezeket a gyógyszereket is rendszeresen szedje. AKKOR SE HAGYJA ABBA a gyógyszerek szedését és ne csökkentse azok adagját, ha sokkal jobban érzi magát.
A Foradil alkalmazása időskorban (65 évesek vagy idősebbek)
Amennyiben Ön 65 éves vagy idősebb, a Foradil-t azonos adagban szedheti, mint más felnőttek.
A Foradil alkalmazása 6 éves és idősebb gyermekekben és serdülőkben
A Foradil alkalmas 6 éves vagy idősebb korú gyermekek kezelésére. Gyermekek csak abban az esetben alkalmazhatják a Foradil-t, ha képesek rendeltetésszerűen használni az inhaláló készüléket (lásd "A Foradil kapszulák alkalmazása az inhaláló készülék segítségével"), más esetben csak felnőtt segítségével használhatják az inhalátort.
Terhesség és szoptatás
Terhesség
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség idején csak akkor alkalmazzon Foradil-t, ha kezelőorvosa ezt tanácsolja Önnek. Kezelőorvosa tájékoztatja Önt a Foradil terhesség során történő alkalmazásának lehetséges kockázatairól.
Szoptatás
Foradil-t alkalmazó anyák nem szoptathatnak.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Beszámoltak arról, hogy a Foradil egyes betegeknél szédülést okozhat. Amennyiben szédül, ne vezessen gépjárművet, ne kezeljen gépeket és ne végezzen koncentrálást igénylő tevékenységeket.
A Foradil laktózt (monohidrát formában) tartalmaz
A Foradil laktózt (tejcukrot) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell alkalmazni a Foradil-t?
- Pontosan kövesse kezelőorvosa utasításait. A Foradil Aerolizer-t mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos benne, miként alkalmazza az Aerolizer-t, kérjen tanácsot valamelyiküktől.
- Ne lépje túl a javasolt adagot!
- Ne nyelje le a kapszulát - a kapszulákat úgy kell alkalmazni, hogy belélegzi azok tartalmát az Aerolizer készülék segítségével.
Milyen adagban kell alkalmazni a Foradil-t?
A Foradil adagját és alkalmazásának gyakoriságát kezelőorvosa írja elő, az Ön szükségleteinek megfelelően.
Az asztmája kezelésére a Foradil-t mindig egy inhalációs kortikoszteroiddal együtt fogják felírni.
Asztmás felnőttek szokásos Foradil adagja naponta kétszer 1 vagy 2 kapszula. Felnőttek számára a legnagyobb ajánlott napi adag 4 kapszula. Amennyiben az Ön szokásos adagja napi kétszer 1 kapszula, további 1-2 kapszulát lélegezhet be a szokásos panaszainak enyhítése érdekében, de csak akkor, ha szükséges. Ha azonban ilyen kiegészítő kapszulákra hetente két napnál többször is szüksége van, akkor mihamarabb forduljon orvosához, mert lehetséges, hogy az Ön állapota súlyosbodott. Mindig legyen Önnél egy rohamoldó gyógyszer (rövid hatású béta-2-agonista, mint például a szalbutamol) a hirtelen kialakuló asztmás tünetek kezelésére.
A 6 éves vagy idősebb gyermekek számára javasolt adag naponta kétszer 1 kapszula. Gyermekek számára a legnagyobb ajánlott napi adag 2 kapszula.
A testi megerőltetés, hideg levegő belégzése, vagy ismert allergiát kiváltó tényező (allergén) hatására kialakuló asztmás roham megelőzése érdekében legalább 15 perccel a testmozgás vagy az allergénnel való találkozás előtt kell 1 kapszulát belélegezni. Ez az adag felnőttek és 6 éves vagy idősebb gyermekek számára javallt. Szükség esetén az orvos ezt az adagot felnőttek esetében 2 kapszulára növelheti, a sípoló légzés és a hörgőszűkület megelőzésére. Ha rendszeres asztma-kezelésben részesül, akkor az Ön asztma-ellenes kezelése mindig tartalmazni fog egy inhalációs kortikoszteroidot.
Krónikus légúti szűkülettel járó tüdőbetegségek (COPD) kezelésére a javasolt fenntartó adag felnőttek számára naponta kétszer 1 vagy 2 kapszula, melyet az inhaláló készülékből kell belélegezni (lásd később).
Hogyan kell alkalmazni a Foradil kapszulákat az inhaláló készülék segítségével?
Az útmutatásokat és illusztrációkat követve elsajátíthatja a Foradil kapszulák Aerolizer inhalálóval történő alkalmazását.
A Foradil kapszulákat kizárólag a csomagban található inhaláló eszközzel alkalmazza. Ezen Aerolizer-t kifejezetten a Foradil kapszulákkal való alkalmazásra fejlesztették ki.
A kapszulát közvetlenül felhasználás előtt vegye ki a buborékcsomagolásból. Fontos, hogy az ujjai teljesen szárazak legyenek, nehogy benedvesítse a kapszulát.
Ne nyelje le a kapszulát! A kapszulában lévő por kizárólag belégzésre (inhalálásra) szolgál.
Az Aerolizer az alábbi részekből áll:
1. Egy kék védőkupak, mely a készüléktestet és a belégzőcsövet védi.
2. Egy készüléktest, amely lehetővé teszi a hatóanyag megfelelő felszabadulását a kapszulából. A készüléktest az alábbi részekből áll:
3. Belégzőcső
4. Kapszulatartó rekesz
5. Egy kék gomb, melynek mindkét oldalán szárnyak (oldalra kinyúló részek) és tűk találhatóak.
6. Légáramlási csatorna

Használati útmutató


Kérdések / Nehézségek elkerülése
1. Hogyan előzhető meg a kapszula apró darabokra törése?
A kapszula eltörhet, amikor megnyomja a kék gombokat (5. lépés) és belégzéskor apró kapszuladarabok kerülhetnek a szájába. Ennek megelőzése érdekében:
- Csak egyszer nyomja meg a kék gombokat.
- A kapszulákat az eredeti csomagolásban (buborékcsomagolásban) tárolja a felhasználásukig.
- A kapszulákat ne tárolja 25 °C feletti hőmérsékleten.
- A kapszulákat védje a nedvességtől.
2. Ártalmasak-e a kapszuladarabok?
Nem. A kapszula ehető zselatinból készül, amely nem ártalmas. A szájába vagy a torkába kerülő zselatindarabokat lenyelheti.
3. Hogyan lazítsam ki a kapszulát, ha az beszorul a kapszulatartó rekeszbe?
Nyissa ki az Aerolizer-t, fordítsa fejjel lefelé és gyengéden ütögesse meg az alját.
4. Mit tegyek, ha beszorulnak a kék gombok?
A szárnyak segítségével a kék gombokat óvatosan húzza vissza a kiindulási helyzetbe.
5. Honnan tudhatom, hogy tényleg bevettem-e a szükséges adagot?
- Amikor az Aerolizer-en keresztül lélegzik be, egy surrogó hang hallható.
- A laktóz miatt a szájában édes ízt érez. A torok hátsó részén port érezhet. Ez nem rendellenes.
- A kapszula üres.
6. Hogyan távolítsam el a port az Aerolizer belsejéből?
- Használjon egy száraz szövetdarabot vagy egy puha ecsetet.
- Ne feledje, hogy soha nem szabad vízzel kimosni az Aerolizer-t.
Ha elfelejtette alkalmazni a Foradil-t
Ha elfelejtett belélegezni egy adagot, pótolja azt mihamarabb. Ha azonban már csaknem elérkezett a következő adag belélegzésének ideje, ne alkalmazzon kétszeres adagot a kimaradt dózis pótlására, hanem folytassa a kezelést az eredeti adagolási rend szerint.
Ha az előírtnál több Foradil-t alkalmazott
Ha véletlenül az előírtnál több Foradil-t lélegzett be, émelygés, hányás, remegés, fejfájás, szédülés (a magas vérnyomás lehetséges tünetei), szapora- vagy rendszertelen szívverés, szívdobogásérzés, aluszékonyság jelentkezhet. Haladéktalanul forduljon kezelőorvosához, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, mert orvosi ellátásra lehet szüksége. Vigye magával a gyógyszerét és annak dobozát.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A Foradil-lal végzett klinikai vizsgálatok némelyikében súlyos asztmás rohamokat (a légszomj, köhögés, ziháló légzés, vagy mellkasi szorító érzés súlyos fokozódása, amely kórházi felvételt igényelhet) figyeltek meg.
Egyes mellékhatások súlyosak lehetnek:
- Hörgőszűkület léphet fel zihálással, köhögéssel és nehézlégzéssel.
Ez a mellékhatás nem gyakori (1000 beteg közül valószínűleg 1-10 beteget érint).
- Allergiás reakció alakulhat ki, pl. gyengeséggel, ájulással (alacsony vérnyomás), bőrkiütéssel, viszketéssel vagy arcduzzanattal, nehézlégzéssel.
- Olyan tünetek jelentkezhetnek, mint pl. izomgyengeség, izomgörcs, vagy rendellenes szívritmus (ezek utalhatnak arra, hogy vérében alacsony a kálium szintje).
- Szívritmuszavara (beleértve a gyors szívverést is) alakulhat ki.
Ezek a mellékhatások ritkák (10 000 beteg közül valószínűleg 1-10 beteget érintenek).
- Szorító mellkasi fájdalmat érezhet (angina pektorisz tünete).
Ez a mellékhatás nagyon ritka (10 000 beteg közül valószínűleg kevesebb, mint 1 beteget érint).
Ha ilyen tüneteket tapasztal, haladéktalanul értesítse a kezelőorvosát.
Egyéb mellékhatások
Gyakori mellékhatások
Ezek a mellékhatások 100 beteg közül valószínűleg 1-10 beteget érintenek:
- fejfájás
- remegés
- szívdobogás
Nem gyakori mellékhatások
Ezek a mellékhatások 1000 beteg közül valószínűleg 1-10 beteget érintenek:
- nyugtalanság
- szorongás
- idegesség
- álmatlanság
- szédülés
- szapora szívverés
- torokirritáció (torokkaparás)
- szájszárazság
- izomgörcsök
- izomfájdalom
Ritka mellékhatások
Ezek a mellékhatások 10 000 beteg közül valószínűleg 1-10 beteget érintenek
- alacsony káliumszint
- hányinger
Nagyon ritka mellékhatások
Ezek a mellékhatások 10 000 beteg közül valószínűleg kevesebb, mint 1 beteget érintenek
- az ízérzékelés zavara
- a kézfejek, bokák vagy lábfejek duzzanata
- túlzott szomjúság, gyakori vizelés és fáradtság, mely hosszú időn keresztül fennáll (ezek a vércukorszint emelkedésére utalhatnak)
- a vérnyomás megváltozása
Előfordult még:
- köhögés
- bőrkiütés
- fejfájás és szédülés (melyek a magas vérnyomás tünetei lehetnek).
Ha a fenti mellékhatások bármelyike súlyos formában fellép, értesítse kezelőorvosát.
Egyes mellékhatások megszűnhetnek, amint hozzászokik a gyógyszerhez.
Ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. Hogyan kell a Foradil-t tárolni?
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A nedvességtől való védelem érdekében a kapszula az eredeti buborékcsomagolásban, a belégző készülékkel együtt tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/EXP) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Mindig dobja el a régi Aerolizer belélegzőkészüléket, és az új csomagban lévő új belélegzőkészüléket használja.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Foradil?
- A készítmény hatóanyaga: 12 mikrogramm mikronizált formoterol-fumarát kemény kapszulánként.
- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát (25 mg kemény kapszulánként, mely tejfehérjét is tartalmaz), zselatin. A jelölőfestékben sellak, fekete vas-oxid, propilénglikol és ammónium-hidroxid van.
Milyen a Foradil külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Inhalációs por kemény kapszulában.
3-as méretű, színtelen, átlátszó, CG és FXF felirattal ellátott kemény zselatin kapszulába töltött 25 mg töltettömegű, fehér színű, szabadon folyó por.
30 db vagy 60 db kapszula buborékcsomagolásban + 1 kék-krémszínű Aerolizer belégző készülék dobozban.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.