Hirdetés

Gyógyszerkereső

KERESETT GYÓGYSZER NEVE

Ára

Hirdetés

GLICLAZIDE SANDOZ 30 mg módosított hatóanyagleadású tabletta

Hatóanyag:
gliclazide

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
120x buborékcsomagolásban (pvc-al)


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: 981

Eü. emelt támogatás: Nem

Gyógyszerfőkategória: VÉRCUKORSZINT-CSÖKKENTŐ GYÓGYSZEREK, KIVÉVE INSULINOK Törzskönyvi szám: OGYI-T-22847/10
Gyógyszeralkategória: Sulfonamidok, carbamid-származékok Gyártó: Sandoz Hungária

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Gliclazide Sandoz 30 mg módosított hatóanyagleadású tabletta, és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Gliclazide Sandoz 30 mg módosított hatóanyagleadású tabletta vércukorszintet csökkentő gyógyszer (egy szájon át alkalmazandó antidiabetikum, amely a szulfonilurea gyógyszercsoportba tartozik).
A Gliclazide Sandoz 30 mg módosított hatóanyagleadású tablettát a cukorbetegség bizonyos formájában (úgynevezett 2-es típusú diabétesz) alkalmazzák felnőtteknél, ha a diéta, a testedzés és a testsúlycsökkentés önmagukban nem bizonyultak elegendőnek a megfelelő vércukorszint fenntartására.
2. Tudnivalók a Gliclazide Sandoz 30 mg módosított hatóanyagleadású tabletta szedése előtt
Ne szedje a Gliclazide Sandoz 30 mg módosított hatóanyagleadású tablettát:
- ha allergiás a gliklazidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére, vagy ugyanezen gyógyszercsoportba (szulfonilureák) tartozó más gyógyszerekre, ill. egyéb hasonló gyógyszerekre (vércukorszintet csökkentő szulfonamidokra);
- ha inzulinfüggő (1-es típusú) cukorbetegsége van;
- ha az Ön vizelete ketontesteket és cukrot tartalmaz (ez azt jelezheti, hogy Önnek diabéteszes ketoacidózisa van), diabéteszes prekómában vagy kómában;
- ha Ön súlyos vese- vagy májbetegségben szenved;
- ha Ön gombás fertőzésre szed gyógyszereket (mikonazolt) (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Gliclazide Sandoz 30 mg módosított hatóanyagleadású tabletta" című részt);
- ha Ön szoptat (lásd "Terhesség és szoptatás" című részt).
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével mielőtt elkezdi szedni a Gliclazide Sandoz 30 mg módosított hatóanyagleadású tablettát.
Figyelembe kell vennie a kezelőorvosa által előírt kezelési tervet, mert ezáltal biztosítható a megfelelő vércukorszint beállítása. Ez azt jelenti, hogy a tabletta rendszeres szedésén kívül be kell tartania a megfelelő étrend szerinti étkezést, testedzést is kell végeznie, és ha szükséges, a testsúlyából is le kell adnia.
A gliklazid-kezelés ideje alatt rendszeresen kell ellenőrizni az Ön vércukorszintjét (és esetleg a vizeletcukrot is), valamint a glikált hemoglobin (HbA1C)-szintet.
A kezelés első néhány hetében fokozott lehet a csökkent vércukorszint (úgynevezett "hipoglikémia") kockázata. Ezért szoros orvosi ellenőrzés szükséges.
Alacsony vércukorszint (hipoglikémia) alakulhat ki,
- ha rendszertelenül étkezik vagy teljesen kihagy étkezéseket;
- ha koplal;
- ha hiányosan táplálkozik;
- ha változtat az étrendjén;
- ha fokozza fizikai aktivitását, és ezt nem kíséri a szénhidrátbevitel hasonló mértékű növelése;
- ha alkoholt fogyaszt, különösen, ha ezenkívül étkezéseket is kihagy;
- ha más gyógyszereket vagy természetes eredetű, gyógyhatású készítményeket is szed egyidejűleg;
- ha túl nagy adag gliklazidot vesz be;
- ha bizonyos, hormonok által kiváltott betegségben (a pajzsmirigy, az agyalapi mirigy, vagy a mellékvesekéreg működészavarában) szenved;
- ha nagymértékben károsodott a vese- vagy májműködése.
Ha alacsony a vércukorszintje, akkor a következő tünetek jelentkezhetnek:
fejfájás, erős éhségérzet, hányinger, hányás, kimerültség, alvászavar, nyugtalanság, erőszakosság, csökkent összpontosító-képesség, az éberség csökkenése és a reakcióidő megnyúlása, nyomott kedélyállapot, zavartság, beszéd- vagy látászavarok, remegés, érzészavarok, szédülés, elesettség-érzés.
A következő panaszok és tünetek is előfordulhatnak: verejtékezés, nyirkos bőr, szorongás, szapora vagy rendszertelen szívverés, magas vérnyomás, hirtelen jelentkező erős mellkasi fájdalom, mely a közeli testtájakba sugározhat (angina pektorisz).
Ha tovább csökken a vércukorszint, akkor nagyfokú zavartság (delírium) alakulhat ki, rángógörcsök (konvulziók) léphetnek fel, elveszítheti az önuralmát, légzése felületessé válhat és lelassulhat a szívverése, vagy elveszítheti az eszméletét.
Az esetek zömében az alacsony vércukorszint okozta tünetek igen hamar megszűnnek, ha valamilyen cukrot (pl. szőlőcukor (glükóz) tablettát, kockacukrot, édes gyümölcslevet, édesített teát) fogyaszt.
Ezért mindig tartson magánál valamilyen formában cukrot (glükóz tablettát, kockacukrot). Ne feledje, hogy a mesterséges édesítőszerek hatástalanok. Értesítse kezelőorvosát, vagy a legközelebbi kórházat, ha a cukor elfogyasztása nem segít, vagy kiújulnak a tünetek.
Az alacsony vércukorszint okozta tünetek olykor nem észlelhetők, kevésbé nyilvánvalók, vagy rendkívül lassan fejlődnek ki, esetleg Ön nem észleli időben, hogy lecsökkent a vércukorszintje. Mindez akkor fordulhat elő, ha Ön időskorú és bizonyos (a központi idegrendszerre ható, ill. béta-blokkoló) gyógyszereket szed.
Stresszhelyzetben (pl. baleset, műtét, lázas állapot stb. esetén) kezelőorvosa ideiglenesen átállíthatja inzulin-kezelésre.
Magas vércukorszint (hiperglikémia) okozta tünetek jelentkezhetnek, ha a gliklazid nem csökkenti megfelelően a vércukorszintjét, ha nem tartotta magát az orvos által előírt kezelési tervhez,
ha közönséges orbáncfüvet (Hypericum perforatum) tartalmazó készítményeket szed (lásd az "Egyéb gyógyszerek és a Gliclazide Sandoz 30 mg módosított hatóanyagleadású tabletta" pontot), vagy különleges stresszhelyzetekben.
Ezek a tünetek lehetnek:
- szomjúságérzés, gyakori vizeletürítés, szájszárazság, a bőr kiszáradása és viszketése, bőrfertőzések és csökkent teljesítmény.
Ha ezek a tünetek fellépnek, mindenképpen kezelőorvosához vagy gyógyszerészhez kell fordulnia!
A vércukorszint zavara (alacsony vércukorszint, magas vércukorszint) következhet be azoknál a főleg idős cukorbetegeknél, akiknek a gliklazidot az antibiotikumok csoportjába tartozó, fluorokinolonoknak nevezett gyógyszerekkel együtt írták fel. Ebben az esetben kezelőorvosa emlékeztetni fogja Önt a rendeszeres vércukorszint ellenőrzés fontosságára.
Ha a családban előfordult örökletes glükóz-6-foszfát dehidrogenáz (G6PD)-hiány (a vörösvértestek rendellenessége), vagy tudja magáról, hogy Ön ebben az öröklött betegségben szenved, akkor a hemoglobinszint csökkenése és a vörösvértestek szétesése (hemolitikus anémia) következhet be. Ebben az esetben keresse fel kezelőorvosát, mielőtt a Gliclazide Sandoz 30 mg módosított hatóanyagleadású tablettát elkezdené szedni.
Gyermekek és serdülők
A Gliclazide Sandoz 30 mg módosított hatóanyagleadású tabletta szedése nem javasolt gyermekek és serdülők számára, az adatok hiánya miatt.
Egyéb gyógyszerek és a Gliclazide Sandoz 30 mg módosított hatóanyagleadású tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A gliklazid vércukorszintet csökkentő hatása felerősödhet és alacsony vércukorszint tünetei jelentkezhetnek, ha a következő gyógyszerek bármelyikét szedi:
- más, magas vércukorszint kezelésére használatos gyógyszerek (orális antidiabetikumok, GLP-1 receptor antagonisták, vagy inzulin);
- antibiotikumok (pl. szulfonamidok, klaritromicin);
- magas vérnyomás vagy szívelégtelenség kezelésére alkalmazott gyógyszerek (béta-blokkolók, ACE-gátlók, pl. kaptopril vagy enalapril);
- gombafertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek (mikonazol, flukonazol);
- gyomor- és nyombélfekély kezelésére alkalmazott gyógyszerek (H2-receptor antagonisták);
- depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszerek (monoamin-oxidáz-gátlók);
- fájdalomcsillapítók és reuma elleni gyógyszerek (fenilbutazon, ibuprofén);
- alkoholtartalmú gyógyszerek.
Gyengülhet a gliklazid vércukorszint-csökkentő hatása és magas vércukorszint alakulhat ki a következő gyógyszerek bármelyikének szedésekor:
- központi idegrendszeri betegségek kezelésére használatos gyógyszerek (klórpromazin);
- gyulladásgátló gyógyszerek (kortikoszteroidok);
- asztma kezelésére, vagy a vajúdás során alkalmazott gyógyszerek (intravénás szalbutamol, ritodrin és terbutalin);
- emlőbetegség, erős menstruációs vérzések, és endometriózis kezelésére használatos gyógyszerek (danazol).
- közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) tartalmú készítmények.
A vércukorszint zavara (alacsony vércukorszint, magas vércukorszint) következhet be, főleg idős betegeknél, ha a Gliclazide Sandoz 30 mg módosított hatóanyagleadású tablettát az antibiotikumok csoportjába tartozó, úgynevezett fluorokinolonokkal egyidőben szedik.
A Gliclazide Sandoz 30 mg módosított hatóanyagleadású tabletta fokozhatja a véralvadásgátló gyógyszerek (pl. warfarin) hatását.
Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt más gyógyszert kezdene szedni. Ha kórházba megy, tájékoztassa az egészségügyi személyzetet arról, hogy Ön Gliclazide Sandoz 30 mg módosított hatóanyagleadású tablettát szed.
A Gliclazide Sandoz 30 mg módosított hatóanyagleadású tabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A Gliclazide Sandoz 30 mg módosított hatóanyagleadású tabletta bevehető étellel és alkoholt nem tartalmazó itallal. Alkoholt fogyasztani nem tanácsos, mert kiszámíthatatlan módon változtathatja meg a beállított vércukorszint-szabályozást.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve, ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől.
A Gliclazide Sandoz 30 mg módosított hatóanyagleadású tabletta szedése nem ajánlott a terhesség ideje alatt.
A szoptatás alatt a Gliclazide Sandoz 30 mg módosított hatóanyagleadású tablettát nem szabad szedni.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az összpontosító- és reakcióképessége károsodhat, ha vércukorszintje túlságosan alacsony (hipoglikémia), vagy túlzottan magas (hiperglikémia), illetve ha látászavarok lépnek fel ezek eredményeként. Ne feledje, hogy veszélyeztetheti saját magát és másokat is (pl. ha gépkocsit vezet vagy gépeket kezel). Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy vezethet-e gépkocsit, ha:
- gyakran ismétlődnek alacsony vércukorszinttel járó (hipoglikémiás) epizódok;
- kevés az előjele vagy nincs előjele az alacsony vércukorszintnek (hipoglikémiának).
3. Hogyan kell szedni a Gliclazide Sandoz 30 mg módosított hatóanyagleadású tablettát?
Adagolás
Ezt a gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ezt a gyógyszert csak felnőttek szedhetik.
A gyógyszeradagot a kezelőorvos határozza meg az Ön vércukor-, ill. esetleg vizeletcukor-szintje alapján.
A külső tényezők megváltozása (pl. testsúlycsökkenés, életmódváltozás, stressz) vagy a vércukorszint-beállítás javulása esetén szükségessé válhat a gliklazid adagjának módosítása.
Az ajánlott adag 1-4 tabletta (maximum 120 mg), egyszerre, reggelizés közben bevéve. Ez attól függ, hogy miként reagál a kezelésre.
Ha a Gliclazide Sandoz 30 mg módosított hatóanyagleadású tablettát metforminnal, alfa-glukozidáz-gátlóval, tiazolidindionnal, dipeptid-peptidáz-4-inhibitorral, GLP-1 receptor antagonistával vagy inzulinnal kombinálva kezdik alkalmazni, akkor orvosa egyedileg, az Ön számára meghatározza az egyes gyógyszerek megfelelő adagját.
Amennyiben úgy érzi, hogy a vércukorszintje magas annak ellenére, hogy az előírás szerint szedi a gyógyszert, keresse fel kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Az alkalmazás módja
Szájon át történő alkalmazásra.
A tablettát egészben nyelje le, ne rágja szét.
A tablettá(ka)t egy pohár vízzel, a reggeli étkezés időpontjában (és lehetőleg mindennap ugyanabban az időben) vegye be. A tablett(ák) bevétele után mindig étkeznie kell.
Ha az előírtnál több Gliclazide Sandoz 30 mg módosított hatóanyagleadású tablettát vett be
Ha túlságosan sok tablettát vett be, azonnal értesítse erről orvosát vagy a legközelebbi kórház baleseti/sürgősségi osztályát.
A túladagolás tünetei azonosak az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) 2. pontban ismertetett megnyilvánulásaival. A tünetek azonmód enyhíthetők cukor (4-6 kockacukor) vagy cukros ital elfogyasztásával, ha ezt kiadós tízórai/uzsonna vagy étkezés követi. Ha a beteg eszméletlen, azonnal értesíteni kell erről az orvost és hívni a mentőszolgálatot. Ugyanez a teendő akkor is, ha valaki más (pl. gyermek) véletlenül vett be a gyógyszerből.
Eszméletlen beteget nem szabad etetni/itatni.
Gondoskodni kell arról, hogy mindenkor legyen valaki, akit előzőleg tájékoztattak arról, hogy Ön cukorbeteg, és aki vészhelyzetben orvost hívhat.
Ha elfelejtette bevenni a Gliclazide Sandoz 30 mg módosított hatóanyagleadású tablettát
Fontos, hogy nap mint nap szedje a gyógyszerét, mert a rendszeres kezelés hatásosabb.
Ha azonban elfelejtette bevenni a Gliclazide Sandoz 30 mg módosított hatóanyagleadású tabletta egy adagját, akkor a következő adagot a megszokott időben vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Gliclazide Sandoz 30 mg módosított hatóanyagleadású tabletta szedését
Mivel a cukorbetegség általában egész életen át tartó kezelést igényel, ezért meg kell beszélnie kezelőorvosával, mielőtt abbahagyná ennek a gyógyszernek a szedését. A kezelés abbahagyása magas vércukorszintet (hiperglikémiát) okozhat, ami növeli a cukorbetegséghez társuló komplikációk kialakulásának kockázatát.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A leggyakrabban megfigyelt mellékhatás az alacsony vércukorszint (hipoglikémia). A panaszokat és tüneteket lásd a 2. pont "Tudnivalók a Gliclazide Sandoz 30 mg módosított hatóanyagleadású tabletta szedése előtt" "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című szakaszban.
Ha ezeket a tüneteket nem kezelik, akkor aluszékonyság, eszméletvesztés és akár kóma is kialakulhat. Ha az alacsony vércukorszinttel járó rosszullét súlyos vagy elhúzódó, azonnal orvosi segítséget kell kérnie, akkor is, ha cukor elfogyasztása után átmenetileg javul az állapota.
Ezen gyógyszer szedése során tapasztalható további mellékhatások:
Ritka: 1000 beteg közül 1-10-et érinthet
- A vérsejtek számának csökkenése (például vérlemezkék, vörösvértestek és fehérvérsejtek) amely sápadtságot, elhúzódó vérzéseket, véraláfutásokat, torokfájást és lázat okozhat.
Nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg
- Kóros májműködés, mely a bőr és a szemfehérje sárgára színeződését okozhatja. Ha ez Önnél is kialakul, azonnal keresse fel kezelőorvosát. A tünetek általában megszűnnek a gyógyszer leállítása után. Kezelőorvosa dönti el, hogy leállítja-e az Ön kezelését.
- Bőrreakciók, úgymint bőrkiütés, bőrvörösség, viszketés, csalánkiütés, angioödéma (a bőr alatti szövet hirtelen megduzzadása a szemhéjon, ajkakon, a szájban, nyelven vagy a torokban, ami légzési nehézséget okozhat) kialakulásáról számoltak be. A bőrkiütések nagy területen is megjelenhetnek és a bőr felhólyagosodása és hámlása is bekövetkezhet. Néhány esetben súlyos túlérzékenységi reakciók tüneteiről számoltak be: kezdetben influenzaszerű tünetek, és az arcon megjelenő bőrkiütések, majd az egész testre kiterjedő bőrkiütések magas lázzal.
- Hasi fájdalmak vagy gyomorpanaszok, hányinger, emésztési zavarok, hasmenés és székrekedés. Ezek a mellékhatások enyhülnek, ha a Gliclazide Sandoz 30 mg módosított hatóanyagleadású tablettát a javasolt módon, étkezés közben veszik be (lásd 3. pont "Hogyan kell szedni a Gliclazide Sandoz 30 mg módosított hatóanyagleadású tablettát?".
- Látászavarok
Átmeneti látászavarok előfordulhatnak, különösen a kezelés kezdetén. Ezt a hatást a vércukorszint változásai idézik elő.
Más szulfonilureák adagolásakor is megfigyelték a következő mellékhatásokat:
- a vérsejtek számának jelentős változásai;
- allergiás érgyulladás;
- a vér nátriumszintjének csökkenése (hiponatrémia);
- májkárosodás tünetei (pl. sárgaság); bár ez az esetek zömében megszűnt a szulfonilurea elhagyása után, de szórványos esetekben életveszélyes májelégtelenséghez vezethet.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Gliclazide Sandoz 30 mg módosított hatóanyagleadású tablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Gliclazide Sandoz 30 mg módosított hatóanyagleadású tabletta?
A készítmény hatóanyaga a gliklazid. Egyéb összetevők: kalcium-hidrogén-foszfát-dihidrát, povidon (E1201), hipromellóz (E464), magnézium-sztearát (E572).
Milyen a Gliclazide Sandoz 30 mg módosított hatóanyagleadású tabletta külleme, és mit tartalmaz a csomagolás?
Gliclazide Sandoz 30 mg módosított hatóanyagleadású tabletta: fehér vagy törtfehér színű, kapszula alakú, mindkét oldalán domború, bevonat nélküli, egyik oldalán mélynyomású "30" jelöléssel ellátott, másik oldalán sima tabletta.
10, 30, 60, 90, 120 vagy 180 darab tablettát tartalmazó átlátszó PVC//Aclar-Alu vagy átlátszó PVC//Alu buborékcsomagolásban, dobozba csomagolva kerül forgalomba.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2019.