Gyógyszerkereső

KERESETT GYÓGYSZER NEVE

Ára

LYXUMIA 10 µg oldatos injekció

Hatóanyag:
lixisenatide

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
1x előretöltött injekciós tollban (3 ml)


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Igen

Gyógyszerfőkategória: VÉRCUKORSZINT-CSÖKKENTŐ GYÓGYSZEREK, KIVÉVE INSULINOK Törzskönyvi szám: EU/1/12/811/001
Gyógyszeralkategória: Glucagon-like peptide-1 (GLP-1) analógjai Gyártó: sanofi-aventis groupe

Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Ehhez Ön is hozzájárulhat a tudomására jutó bármilyen mellékhatás bejelentésével. A mellékhatások jelentésének módjairól a 4. pont végén (Mellékhatások bejelentése) talál további tájékoztatást.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Lyxumia és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Lyxumia hatóanyaga a lixiszenatid.
Ez egy injekció, mely akkor segít a szervezetének a vércukorszint megfelelő szinten tartásában, ha az túl magas. 2-es típusú cukorbetegségben (diabéteszben) szenvedő felnőtteknél alkalmazzák.
A Lyxumia-t egyéb cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerekkel együtt alkalmazzák, ha azok nem elegndőek a vércukorszint beállításához. Ezek közé tartoznak:
- szájon át szedhető vércukorszint csökkentő gyógyszerek (pl. metformin, pioglitazon, szulfonilurea típusú gyógyszerek) és/vagy
- egy bázis inzulin, egy olyan inzulin mely egész nap hat.
2. Tudnivalók a Lyxumia alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Lyxumia-t:
- ha allergiás a lixiszenatidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Lyxumia alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, ha:
- Ön 1-es típusú diabéteszben szenved vagy "diabéteszes ketoacidózisa" van (ez a cukorbetegség egyik szövődménye, amely akkor fordul elő, ha a szervezet nem képes a cukor lebontására, mert kevés az inzulin a szervezetben), mivel ez a gyógyszer nem megfelelő az Ön számára
- ha hasnyálmirigy-gyulladása (pankreatitisz) van, vagy volt valaha
- súlyos gyomor vagy bélrendszeri problémája van, mint például a gyomor izmainak betegsége, úgynevezett "gasztroparézis", aminek eredményeként lassabban ürül ki a gyomor
- súlyos vesebetegsége van vagy művesekezelést kap, mivel ez esetben a gyógyszer alkalmazása nem javallt
- egy szulfonilureát vagy egy bázis inzulint is alkalmaz. Ennek az az oka, hogy ilyen esetben alacsony vércukorszint (hipoglikémia) fordulhat elő. Lehet, hogy kezelőorvosa ellenőrizni akarja a vércukorszintjét és azután dönthet a bázis inzulin vagy a szulfonilurea adagjának csökkentéséről. A Lyxumia nem alkalmazható a bázis inzulin és a szulfonilurea együttes kombinációjával.
- egyéb gyógyszereket szed, mivel vannak olyan gyógyszerek, mint például antibiotikumok vagy gyomornedv-ellenálló tabletták vagy kapszulák, melyek nem maradhatnak sokáig a gyomorban (lásd Egyéb gyógyszerek és a Lyxumia pontot)
- folyadékvesztést/kiszáradást tapasztal pl. hányás, hányinger és hasmenés esetén. Fontos, hogy a kiszáradás elkerülése érdekében sok folyadékot igyon, főleg a Lyxumia-kezelés megkezdésekor.
- ha Ön szívbeteg, ami légszomjat vagy bokaduzzanatot okozhat, mivel kevés tapasztalat áll rendelkezésre ebben a betegpopulációban
Gyermekek és serdülők
A Lyxumia gyermekek és 18 éves kor alatti serdülők körében történő alkalmazásával kapcsolatban nincs tapasztalat, ezért a Lyxumia alkalmazása ebben a korcsoportban nem javasolt.
Egyéb gyógyszerek és a Lyxumia
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Lyxumia érintheti néhány bevett gyógyszer hatását. Egyes gyógyszereket, mint például az antibiotikumokat vagy gyomornedv-ellenálló tablettákat és kapszulákat, melyek nem maradhatnak túl sokáig a gyomorban, az injekció beadása előtt 1 órával, vagy a beadást kövezően 4 órával kell bevennie.
Terhesség és szoptatás
A Lyxumia alkalmazása nem javallt terhességben. Nem ismeretes, hogy a Lyxumia ártalmas lehet-e a magzatra.
A Lyxumia alkalmazása nem javallt szoptatás alatt. Nem ismeretes, hogy a Lyxumia kiválasztódik-e az anyatejbe.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre Ha a Lyxumia-t szulfonilureával vagy inzulinnal együttesen alkalmazza, vércukorszintje túlzott mértékben lecsökkenhet (hipoglikémia alakulhat ki). Ez ronthatja a koncentrálási képességét, és szédülhet vagy álmos lehet. Ha ez történik, ne vezessen járművet és ne kezeljen gépeket.
Fontos információ a Lyxumia egyes összetevőiről
Ez a gyógyszer adagonként kevesebb, mint 1 millimól (23 mg) nátriumot tartalmaz, azaz gyakorlatilag nátriummentes. A gyógyszer metakrezolt tartalmaz, mely allergiás reakciókat okozhat.
3. Hogyan kell alkalmazni a Lyxumia-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa, gyógyszerésze vagy a gondozását végző egészségügyi szakember által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
Mennyi injekciót kell beadni
- A kezdő adag 10 mikrogramm naponta egyszer, az első 14 napban - a zöld injekciós tollat használva.
- Ezt követően az adag 20 mikrogramm naponta egyszer - a lila injekciós tollat használva.
Mikor kell beadni az injekciót
A Lyxumia-t a nap bármelyik étkezése előtti órában adja be.
Lehetőleg mindennap az injekcióbeadáshoz legkényelmesebbnek választott, ugyanazon étkezés előtt adja be a Lyxumia-t.
Hova kell beadni az injekciót
A Lyxumia-t a has, a láb felső része (comb) vagy a felkar bőre alá adja be.
Ismerkedés az előretöltött injekciós toll használatával
Mielőtt először használni fogja az injekciós tollat, kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember megmutatja, hogyan kell beadni a Lyxumia-t.
- Mindig olvassa el a dobozban található "Használati útmutatót",
- Mindig a Használati útmutatóban leírtaknak megfelelően használja az injekciós tollat
Egyéb fontos információk az előretöltött injekciós toll használatáról
A "Használati útmutató"-ban további információk találhatók arról, hogyan kell használni a tollakat. A legfontosabb pontok a következők:
- Mindig, minden injekció beadásához használjon egy új tűt. Minden használat után dobja el a tűt.
- Csak a Lyxumia injekciós tollal kompatibilis tűket használjon (lásd a "Használati útmutató"-t).
- Az első használat előtt aktiválni kell a Lyxumia injekciós tollat. Ennek célja, hogy meggyőződjön arról, hogy a készülék megfelelően működik, és az első injekciós adag pontos.
- Ha úgy gondolja, hogy a Lyxumia injekciós tolla sérült, ne használja. Szerezzen be egy újat.
Ne próbálja megjavítani a tollat.
Ha az előírtnál több Lyxumia-t alkalmazott
Ha a szükségesnél több Lyxumia-t adott be magának, azonnal értesítse kezelőorvosát. A túl sok Lyxumia hányingert vagy rosszullétet okozhat.
Ha elfelejtette alkalmazni a Lyxumia-t
Ha kihagyta a Lyxumia egy adagját, beadhatja a következő étkezés előtt 1 órával. Ne alkalmazzon kétszeres adagot egyszerre a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Lyxumia alkalmazását
Ne hagyja abba a Lyxumia alkalmazását anélkül, hogy kezelőorvosával beszélt volna. Ha abbahagyja a Lyxumia alkalmazását vércukorszintje megemelkedhet.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A Lyxumia-t kapó betegeknél nem gyakran jelentettek néhány súlyos allergiás reakciót (pl. anafilaxia). Azonnal forduljon orvoshoz, ha olyan tüneteket tapasztal, mint az arc-, a nyelv- vagy a torok feldagadása, mely légzési nehézséget okoz.
Hagyja abba a Lyxumia-t és azonnal hívja kezelőorvosát, ha az alábbi súlyos mellékhatások bármelyikét észleli:
- Erős és állandó hasi fájdalom (a gyomor tájékon), mely a hát felé sugározhat, valamint hányinger és hányás, mivel ezek a hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitisz) tünetei lehetnek.
A Lyxumia alkalmazásával kapcsolatban jelentett leggyakoribb mellékhatások, melyek 10 betegből 1-nél többet érinthetnek (nagyon gyakori), a hányinger (émelygés) és a hányás volt. Ezek a mellékhatások többnyire enyhék voltak, és idővel elmúltak.
A Lyxumia-val kapcsolatban jelentett egyéb nagyon gyakori mellékhatások:
- Hasmenés
- Fejfájás
- Alacsony vércukorérték (hipoglikémia ("hipo") különösen akkor, ha a Lyxumia-t inzulinnal vagy egy szulfonilureával együtt használják
Az alacsony vércukorszint figyelmeztető tünetei közé tartozhat a hideg veríték, hűvös, sápadt bőr, fejfájás, álmosság, gyengeség, szédülés, zavartság, ingerlékenység, éhségérzet, szapora szívműködés, nyugtalanság. Kezelőorvosa elmondja Önnek, mit tegyen, ha alacsony a vércukorszintje.
Ez nagyobb valószínűséggel fordulhat elő, ha Ön egy szulfonilureát vagy egy bázis inzulint is alkalmaz. Orvosa csökkentheti ezen gyógyszerek adagját, mielőtt a Lyxumia-t alkalmazni kezdi.
Gyakori mellékhatások: 10 betegből legfeljebb 1-et érinthet
- Influenza
- Megfázás (felső légúti fertőzés)
- Szédülés
- Emésztési zavar (diszpepszia)
- Hátfájás
- Húgyhólyaggyulladás
- Vírusfertőzés
- Alacsony vércukorszint (ha a Lyxumiát metforminnal együtt alkalmazza)
- Aluszékonyság
- Az injekció beadásának helyén fellépő reakciók (pl. viszketés)
Nem gyakori mellékhatások: 100 betegből legfeljebb 1-et érinthet
- Csalánkiütés (urtikária)
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Lyxumia-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Az injekciós toll címkéjén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP, Felh.) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Az első használatba vétel előtt
Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható! Tartsa a fagyasztórekesztől távol.
A használatbavétel során
Az injekciós toll 14 napig használható, ha legfeljebb 30 °C-on tárolják. Nem fagyasztható! Felhelyezett tű nélkül tárolja. Ha nem használja a tollat, a fénytől való védelem érdekében a kupakot helyezze vissza az injekciós tollra.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Lyxumia
- A készítmény hatóanyaga a lixiszenatid.
- A Lyxumia 10 egy adagja 10 mikrogramm lixiszenatidot tartalmaz (50 mikrogramm milliliterenként).
- A Lyxumia 20 egy adagja 20 mikrogramm lixiszenatidot tartalmaz (100 mikrogramm milliliterenként).
- Egyéb összetevők: glicerin 85%, nátrium-acetát-trihidrát, metionin, metakrezol (54 mikrogramm adagonként), sósav (a pH beállításához), nátrium-hidroxid oldat (a pH beállításához) és injekcióhoz való víz.
Milyen a Lyxumia külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Lyxumia egy tiszta, színtelen oldatos injekció, ami egy előretöltött injekciós tollba behelyezett üvegpatronba van töltve.
Mindegyik zöld Lyxumia toll 3 ml oldatot tartalmaz, mely 14, 10 mikrogrammos Lyxumia 10 adag beadására alkalmas. 1 db előretöltött injekciós tollat tartalmazó csomagolás.
Mindegyik lila Lyxumia toll 3 ml oldatot tartalmaz, mely 14, 20 mikrogrammos a Lyxumia 20 adag beadására alkalmas. 1, 2, és 6 db előretöltött injekciós tollat tartalmazó csomagolás. Nem mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kezdő terápiás csomag is kapható, a kezelés első 28 napján történő alkalmazáshoz. A kezdő terápiás csomag 1 db zöld Lyxumia 10 mikrogramm és 1 db lila Lyxumia 20 mikrogramm injekciós tollat tartalmaz.
Nem mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
A Lyxumia injekciós toll használata előtt gondosan olvassa el ezeket az utasításokat.
Tartsa meg ezt az útmutatót későbbi tájékozódásra.
Tudnivalók a Lyxumia injekciós tollról
A Lyxumia előretöltött injekciós tollban kapható
- Naponta csak egy adagot adjon be.
- Mindegyik Lyxumia injekciós toll 14, előre betöltött adagot tartalmaz. Nem kell minden egyes adagot kimérni.
- Az injekciós toll használata előtt beszélje meg kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, hogyan kell helyesen beadni az injekciót.
- Ha egyedül nem tudja teljes egészében követni az összes utasítást, vagy nem képes kezelni a tollat (például súlyos látási problémái vannak), csak akkor használja, ha segítenek Önnek.
Az Ön Lyxumia injekciós tolláról

- Ezt a tollat csak egy személy használhatja. Ne használja senki más.
- Mindig ellenőrizze a címkét, hogy meggyőződjön arról, hogy a megfelelő Lyxumia tollat használja. Azt is ellenőrizze, hogy a lejárati idő nem járt-e le. A nem megfelelő gyógyszer alkalmazása káros lehet az egészségére.
- Ne próbálja fecskendővel kiszívni a folyadékot a patronból.
Az injekciós tűről (külön mellékelve)

- Csak a Lyxumia-val történő használatra elfogadott tűt használjon. 29-32 G-s eldobható tűket használjon a Lyxumia injekciós tollal. Kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert, milyen átmérőjű (G-s) és milyen hosszú tű a legmegfelelőbb Önnek.
- Ha egy másik személy adja be önnek az injekciót, vigyázniuk kell, hogy véletlenül se okozzanak sérülést senkinek a tűvel. Ez esetleg fertőzés átvitelét okozhatja.
- Mindig, minden injekció beadásához használjon új tűt. Ez segít megelőzni a Lyxumia szennyeződését vagy a tű esetleges eltömődését.
2. rész - AZ ELSŐ LÉPÉSEK
- Ugyanazon a napon aktiválja a tollat, amikor az első injekciót beadja.
Először aktiválja az új injekciós tollat
- Az adag beadása előtt - beadás előtt el kell távolítani a folyadékfelesleget az új injekciós tollból.
Erre egyszer kerül sor, és ez az úgynevezett "aktiválási" folyamat. Az alábbi 1 - 5. lépések megmutatják Önnek, hogyan tegye ezt.
- Az aktiválás azért történik, hogy biztosítsa, hogy az injekciós toll megfelelően működik és az első beadandó adag pontos.
- Ne ismételje meg az aktiválási folyamatot, mert nem tud majd beadni 14 adagot a Lyxumia tollból.
Az alábbi képek azt mutatják, hogy az aktiválás után hogyan változik az adagológombon lévő aktiválást jelző ablak.

A toll aktiválva van, és készen áll az injekciók beadására. Az aktiválást követően az ablak fehér marad.
Hogyan aktiválja az új Lyxumia injekciós tollat
1. lépés Vegye le a toll kupakját és ellenőrizze a tollat

2. lépés Helyezzen fel egy tűt és távolítsa el a tűvédő sapkákat

Vigyázzon, hogy ne sértse meg magát, amikor a tű szabadon van.
Vegye le a külső és belső tűvédő sapkát. A külső tűvédő sapkát tartsa meg - szüksége lesz rá később a tű levételéhez.
3. lépés Húzza ki az adagológombot

4. lépés Nyomja meg, és tartsa lenyomva az adagológombot, hogy eltávolítsa a felesleges folyadékot

5. lépés A toll már aktiválva van. Ne aktiválja ezt a tollat újra.
A tűt az aktiválás és az első injekció beadása között nem kell lecserélnie.
Az első injekció beadását illetően menjen közvetlenül a 3. rész C. lépéséhez.
Fordítson
3. Rész - AZ INJEKCIÓS TOLL MINDENNAPI HASZNÁLATA
Csak akkor kövesse az ebben a részben leírtakat, ha az aktiválást jelző ablak fehér. Naponta csak egy adagot adjon be.

Ellenőrizze a folyadékot. Az oldatnak tisztának és színtelennek, látható részecskéktől mentesnek kell lennie. Ha nem ilyen, ne használja a tollat.
Légbuborékok esetén nézze meg a "Kérdések és válaszok" részt.
Ellenőrizze a tollban lévő adagok számát. Ezt a fekete dugattyú adagszámlálóban lévő helyzete mutatja meg.
Ellenőrizze, hogy fehér-e az aktiválást jelző ablak. Ha narancssárga, nézze meg a 2. részt. Ellenőrizze az injekciós toll címkéjét, hogy meggyőződjön arról, hogy a megfelelő gyógyszer van benne.
B. lépés Helyezzen fel egy új tűt és távolítsa el a tűvédő sapkákat

Vigyázzon, hogy ne sértse meg magát, amikor a tű szabadon van.
Vegye le a külső és belső tűvédő sapkát. A külső tűvédő sapkát tartsa meg - szüksége lesz rá később a tű levételéhez.
C. lépés Húzza ki az adagológombot


D. lépés Nyomja meg, és tartsa lenyomva az adagológombot, hogy beadja az adagot

Fogjon egy bőrredőt és szúrja be a tűt (lásd az " Injekcióbeadási helyek" részt arról, hova adja be az injekciót).
Nyomja be teljesen az adagológombot. Egy kattanást érezhet vagy hallhat.
Tartsa az adagológombot benyomva és lassan számoljon el 5-ig, hogy a teljes adagot megkapja. Az adagja most beadásra került. Húzza ki a tűt a bőréből.
E. lépés Mindegyik injekció beadása után távolítsa el, és dobja ki a tűt

Tegye a külső tűvédő sapkát egy sík felületre. Vezesse a tűt a külső tűvédő sapkába. Helyezze vissza rá a külső tűvédő sapkát.

Szorítsa össze a külső tűvédő sapkát, hogy megfoghassa a tűt, és a segítségével csavarja le a tollról.

Kérdezze meg gyógyszerészét, hogyan dobja el a már nem használt tűt. Helyezze vissza a toll kupakját.
F. lépés Minden injekció beadásakor ismételje meg a 3. rész összes lépését
Az aktiválás után 14 nappal dobja ki a tollat. Még akkor is tegye ezt meg, ha a tollban maradt még valamennyi gyógyszer.
Az aktiválást és a megsemmisítést tartalmazó táblázat
Írja be a táblázatba azt a dátumot, amikor aktiválta a tollat és azt a dátumot, amikor 14 nappal később kidobta.

Tárolás
Általános tudnivalók
- Tartsa a Lyxumia injekciós tollakat biztonságos helyen, gyermekektől elzárva.
- Óvja a Lyxumia injekciós tollakat a portól és a szennyeződéstől.
- A fénytől való védelem érdekében minden használat után helyezze vissza a toll kupakját.
- Ne használja a Lyxumia-t az injekciós toll címkéjén vagy a dobozon feltüntetett lejárati idő után.
A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Az injekciós toll aktiválása előtt:
- A használatban nem lévő Lyxumia injekciós tollakat hűtőszekrényben, 2 °C - 8 °C között tárolja.
- Ne fagyassza meg a Lyxumia tollakat és ne használja a Lyxumia-t, ha megfagyott.
- Hagyja, hogy a toll használat előtt szobahőmérsékleten felmelegedjen.
Az injekciós toll aktiválása után:
- Aktiválás után tárolja a tollat 30 °C alatt. A Lyxumia aktiválás után nem fagyasztható.
- Ne tárolja a Lyxumia injekciós tollat felhelyezett tűvel. A felhelyezett tű szennyeződéshez és a levegő lehetséges bejutásához vezethet, ami befolyásolhatja az adagolás pontosságát.
- A Lyxumia injekciós toll az aktiválás után 14 napig használható. 14 nap után dobja ki a használt Lyxumia injekciós tollat. Még akkor is tegye meg ezt, ha maradt még valamennyi gyógyszer a tollban.
Megsemmisítés
- Helyezze vissza a toll kupakját, mielőtt kidobja a Lyxumia injekciós tollat.
- Dobja ki a Lyxumia injekciós tollat, kérdezze meg gyógyszerészét, hogyan dobja ki a már nem használt gyógyszereit.
Karbantartás
- Kezelje óvatosan a Lyxumia injekciós tollat.
- Nedves ruhával letörölve kívülről tisztítható a Lyxumia injekciós toll.
- Ne áztassa be, ne mossa el, és ne olajozza (kenje) be a Lyxumia injekciós tollat, mert ez kárt okozhat benne.
- Ha úgy gondolja, hogy a Lyxumia injekciós toll sérült lehet, ne használja. Ne próbálja megjavítani a tollat.
Injekcióbeadási helyek

A Lyxumia-t a bőr alá kell beadni és a fenti, kékkel jelzett területek bármelyikén beadható. Ezek a comb, a has, vagy a felkar. Kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert, hogyan kell helyesen beadni az injekciót.
Kérdések és válaszok
Mit tegyek, ha elfelejtettem aktiválni a Lyxumia injekciós tollat vagy beadtam magamnak az injekciót az aktiválás előtt? Ha a toll aktiválása előtt beadta magának az injekciót, ne javítsa ki ezt egy második injekció beadásával. Forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberhez tanácsért vércukorszintjének ellenőrzésére vonatkozóan.
Mi van akkor, ha légbuborékok vannak a tartályban?
Kicsi légbuborékok jelenléte a tartályban normális jelenség - ez nem ártalmas az Ön számára. Az adag pontos lesz és követheti az utasításokat. Kérjen segítséget kezelőorvosától, gyógyszerészétől vagy a gondozását végző egészségügyi szakembertől.
Mi a teendő akkor, ha aktiváláskor nem jön ki folyadék?
Lehet, hogy a tű eltömődött vagy nincs megfelelően felcsavarva. Távolítsa el a tűt és helyezzen fel egy újat, és a 4. és 5. lépést ismételje meg. Ha még mindig nem jön ki folyadék, lehet, hogy a Lyxumia injekciós toll sérült. Ne használja ezt a Lyxumia csomagot. Kérjen segítséget kezelőorvosától, gyógyszerészétől vagy a gondozását végző egészségügyi szakembertől.
Mi a teendő, ha nehéz az adagológombot egészen benyomni?
Lehet, hogy a tű eltömődött vagy nincs megfelelően felcsavarva. Húzza ki a tűt a bőréből és távolítsa el a tűt a tollról. Helyezzen fel egy új tűt és ismételje meg a D és E lépéseket. Ha még mindig nehéz benyomni az adagológombot, a Lyxumia injekciós toll sérült lehet. Ne használja ezt a Lyxumia csomagot. Kérjen segítséget kezelőorvosától, gyógyszerészétől vagy a gondozását végző egészségügyi szakembertől.
Ha bármilyen kérdése van a Lyxumia-val vagy a cukorbetegséggel kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert, vagy hívja a sanofi-aventis helyi számát, mely a Lyxumia betegtájékoztatóban "Betegtájékoztató: Információk a felhasználók számára" található (a dobozban külön mellékelve).
Lyxumia 20 mikrogramm oldatos injekció
lixiszenatid
HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ
Mindegyik előretöltött injekciós toll 14 adagot tartalmaz, egy adagban, azaz 0,2 ml-ben 20 mikrogramm van.
1. rész - FONTOS TUDNIVALÓK
A Lyxumia injekciós toll használata előtt gondosan olvassa el ezeket az utasításokat.
Tartsa meg ezt az útmutatót későbbi tájékozódásra.
Tudnivalók a Lyxumia injekciós tollról
A Lyxumia előretöltött injekciós tollban kapható
- Naponta csak egy adagot adjon be.
- Mindegyik Lyxumia injekciós toll 14, előre betöltött adagot tartalmaz. Nem kell minden egyes adagot kimérni.
- Az injekciós toll használata előtt beszélje meg kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, hogyan kell helyesen beadni az injekciót.
- Ha egyedül nem tudja teljes egészében követni az összes utasítást, vagy nem képes kezelni a tollat (például súlyos látási problémái vannak), csak akkor használja, ha segítenek Önnek.

- Ezt a tollat csak egy személy használhatja. Ne használja senki más.
- Mindig ellenőrizze a címkét, hogy meggyőződjön arról, hogy a megfelelő Lyxumia tollat használja. Azt is ellenőrizze, hogy a lejárati idő nem járt-e le. A nem megfelelő gyógyszer alkalmazása káros lehet az egészségére.
- Ne próbálja fecskendővel kiszívni a folyadékot a patronból.
Az injekciós tűről (külön mellékelve)

- Csak a Lyxumia-val történő használatra elfogadott tűt használjon. 29-32 G-s eldobható tűket használjon a Lyxumia injekciós tollal. Kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert milyen átmérőjű (G-s) és milyen hosszú tű a legmegfelelőbb Önnek.
- Ha egy másik személy adja be önnek az injekciót, vigyázniuk kell, hogy véletlenül se okozzanak sérülést senkinek a tűvel. Ez esetleg fertőzés átvitelét okozhatja.
- Mindig, minden injekció beadásához használjon új tűt. Ez segít megelőzni a Lyxumia szennyeződését vagy a tű esetleges eltömődését.
2. rész - AZ ELSŐ LÉPÉSEK
- Ugyanazon a napon aktiválja a tollat, amikor az első injekciót beadja.
Először aktiválja az új injekciós tollat
- Az adag beadása előtt - beadás előtt el kell távolítani a folyadékfelesleget az új injekciós tollból.
Erre egyszer kerül sor és ez az úgynevezett "aktiválási" folyamat. Az alábbi 1 - 5. lépések megmutatják Önnek, hogyan tegye ezt.
- Az aktiválás azért történik, hogy biztosítsa, hogy az injekciós toll megfelelően működik és az első beadandó adag pontos.
- Ne ismételje meg az aktiválási folyamatot, mert nem tud majd beadni 14 adagot a Lyxumia tollból.
Az alábbi képek azt mutatják, hogy az aktiválás után hogyan változik az adagológombon lévő aktiválást jelző ablak.

A toll aktiválva van, és készen áll az injekciók beadására. Az aktiválást követően az ablak fehér marad.
Hogyan aktiválja az új Lyxumia injekciós tollat
1. lépés Vegye le a toll kupakját és ellenőrizze a tollat.

2. lépés Helyezzen fel egy tűt és távolítsa el a tűvédő sapkákat

Mindig használjon új tűt az aktiváláshoz. Távolítsa el a védőfóliát a külső tűvédő sapkáról.
Tartsa a tűt a tollal egyvonalban. Tartsa egyenesen, miközben rácsavarja.

Vigyázzon, hogy ne sértse meg magát, amikor a tű szabadon van.
Vegye le a külső és belső tűvédő sapkát. A külső tűvédő sapkát tartsa meg - szüksége lesz rá később a tű levételéhez.
3. lépés Húzza ki az adagológombot


4. lépés Nyomja meg és tartsa lenyomva az adagológombot, hogy eltávolítsa a felesleges folyadékot

Irányítsa a tűt egy megfelelő tartályba (pl. egy papírcsésze vagy papírzsebkendő), hogy úgy tudja felfogni a folyadékot, hogy ki lehessen dobni.
Az adagológombot teljesen nyomja be. Egy kattanást érezhet vagy hallhat.
Tartsa benyomva az adagológombot és lassan számoljon el 5-ig, hogy eltávolítsa az utolsó cseppeket is.

Ha nem jön ki folyadék, nézze meg a "Kérdések és válaszok" részt. Ellenőrizze, hogy az aktiválási ablak fehér-e most?
5. lépés A toll már aktiválva van
Ne aktiválja ezt a tollat újra.
A tűt az aktiválás és az első injekció beadása között nem kell lecserélnie.
Az első injekció beadását illetően, menjen közvetlenül a 3. rész C. lépéséhez.
Fordítson
3. Rész - AZ INJEKCIÓS TOLL MINDENNAPI HASZNÁLATA
Csak akkor kövesse az ebben a részben leírtakat, ha az aktiválást jelző ablak fehér. Naponta csak egy adagot adjon be.

A lépés Vegye le a toll kupakját és ellenőrizze az injekciós tollat

Ellenőrizze a folyadékot. Az oldatnak tisztának és színtelennek, látható részecskéktől mentesnek kell lennie. Ha nem ilyen, ne használja a tollat.
Légbuborékok esetén nézze meg a "Kérdések és válaszok" részt.
Ellenőrizze a tollban lévő adagok számát. Ezt a fekete dugattyú adagszámlálóban lévő helyzete mutatja meg.
Ellenőrizze, hogy fehér-e az aktiválást jelző ablak. Ha narancssárga, nézze meg a 2. részt. Ellenőrizze az injekciós toll címkéjét, hogy meggyőződjön arról, hogy a megfelelő gyógyszer van benne.
B. lépés Helyezzen fel egy új tűt és távolítsa el a tűvédő sapkákat

Mindig, minden injekció beadásához használjon új tűt. Távolítsa el a védőfóliát a külső tűvédő sapkáról.
Tartsa a tűt a tollal egyvonalban. Tartsa egyenesen, miközben rácsavarja.

Vigyázzon, hogy ne sértse meg magát, amikor a tű szabadon van.
Vegye le a külső és a belső tűvédő sapkát. A külső tűvédő sapkát tartsa meg, - szüksége lesz rá később a tű levételéhez.
C. lépés Húzza ki az adagológombot

D. lépés Nyomja meg és tartsa lenyomva az adagológombot, hogy beadja az adagot

Fogjon egy bőrredőt és szúrja be a tűt (lásd az " Injekcióbeadási helyek" részt arról, hova adja be az injekciót).
Nyomja be teljesen az adagológombot. Egy kattanást érezhet, vagy hallhat.
Tartsa az adagológombot benyomva és lassan számoljon el 5-ig, hogy a teljes adagot megkapja. Az adagja most beadásra került. Húzza ki a tűt a bőréből.
E. lépés Mindegyik injekció beadása után távolítsa el és dobja ki a tűt

Tegye a külső tűvédő sapkát egy sík felületre. Vezesse a tűt a külső tűvédő sapkába. Helyezze vissza rá a külső tűvédő sapkát.

Szorítsa össze a külső tűvédő sapkát, hogy megfoghassa a tűt, és a segítségével csavarja le a tűt a tollról.

Kérdezze meg gyógyszerészét, hogyan dobja el a már nem használt tűt. Helyezze vissza a toll kupakját.
F. lépés Minden injekció beadásakor ismételje meg a 3. rész összes lépését
Az aktiválás után 14 nappal dobja ki a tollat. Még akkor is tegye meg ezt, ha a tollban még maradt valamennyi gyógyszer.
Az aktiválást és a megsemmisítést tartalmazó táblázat
Írja be a táblázatba azt a dátumot, amikor aktiválta a tollat és azt a dátumot, amikor 14 nappal később kidobta.

Tárolás
Általános tudnivalók
- Tartsa a Lyxumia injekciós tollakat biztonságos helyen, gyermekektől elzárva.
- Óvja a Lyxumia injekciós tollakat a portól és a szennyeződéstől.
- A fénytől való védelem érdekében minden használat után helyezze vissza a toll kupakját.
- Ne használja a Lyxumia-t az injekciós toll címkéjén vagy a dobozon feltüntetett lejárati idő után.
A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Az injekciós toll aktiválása előtt:
- A használatban nem lévő Lyxumia injekciós tollakat hűtőszekrényben 2 °C - 8 °C között tárolja.
- Ne fagyassza meg a Lyxumia tollakat és ne használja a Lyxumia-t, ha megfagyott.
- Hagyja, hogy a toll használat előtt szobahőmérsékleten felmelegedjen.
Az injekciós toll aktiválása után:
- Aktiválás után tárolja a tollat 30 °C alatt. A Lyxumia aktiválás után nem fagyasztható.
- Ne tárolja a Lyxumia injekciós tollat felhelyezett tűvel. A felhelyezett tű szennyeződéshez és a levegő lehetséges bejutásához vezethet, ami befolyásolhatja az adagolás pontosságát.
- A Lyxumia injekciós toll az aktiválás után 14 napig használható. 14 nap után dobja ki a használt Lyxumia injekciós tollat. Még akkor is tegye meg ezt, ha maradt még valamennyi gyógyszer a tollban.
Megsemmisítés
- Helyezze vissza a toll kupakját, mielőtt kidobja a Lyxumia injekciós tollat.
- Dobja ki a Lyxumia injekciós tollat, kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.
Karbantartás
- Kezelje óvatosan a Lyxumia injekciós tollat.
- Nedves ruhával letörölve kívülről tisztítható a Lyxumia injekciós toll.
- Ne áztassa be, ne mossa el, és ne olajozza (kenje) be a Lyxumia injekciós tollat, mert ez kárt okozhat benne.
- Ha úgy gondolja, hogy a Lyxumia injekciós toll sérült lehet, ne használja. Ne próbálja megjavítani a tollat.
Injekcióbeadási helyek

A Lyxumia-t a bőr alá kell beadni és a fenti, kékkel jelzett területek bármelyikén beadható. Ezek a comb, a has, vagy a felkar. Kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert, hogyan kell helyesen beadni az injekciót.
Kérdések és válaszok
Mit tegyek, ha elfelejtettem aktiválni a Lyxumia injekciós tollat vagy beadtam magamnak az injekciót az aktiválás előtt? Ha a toll aktiválása előtt beadta magának az injekciót, ne javítsa ki ezt egy második injekció beadásával. Forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberhez tanácsért vércukorszintjének ellenőrzésére vonatkozóan.
Mi van akkor, ha légbuborékok vannak a tartályban?
Kicsi légbuborékok jelenléte a tartályban normális jelenség - ez nem ártalmas az ön számára. Az adag pontos lesz és követheti az utasításokat. Kérjen segítséget kezelőorvosától, gyógyszerészétől vagy a gondozását végző egészségügyi szakembertől.
Mi a teendő akkor, ha aktiváláskor nem jön ki folyadék?
Lehet, hogy a tű eltömődött vagy nincs megfelelően felcsavarva. Távolítsa el a tűt és helyezzen fel egy újat, és a 4. és 5. lépést ismételje meg. Ha még mindig nem jön ki folyadék, lehet, hogy a Lyxumia injekciós toll sérült. Ne használja ezt a Lyxumia csomagot. Kérjen segítséget kezelőorvosától, gyógyszerészétől vagy a gondozását végző egészségügyi szakembertől.
Mi a teendő, ha nehéz az adagológombot egészen benyomni?
Lehet, hogy a tű eltömődött vagy nincs megfelelően felcsavarva. Húzza ki a tűt a bőréből és távolítsa el a tűt a tollról. Helyezzen fel egy új tűt és ismételje meg a D és E lépéseket. Ha még mindig nehéz benyomni az adagológombot, a Lyxumia injekciós toll sérült lehet. Ne használja ezt a Lyxumia csomagot. Kérjen segítséget kezelőorvosától, gyógyszerészétől vagy a gondozását végző egészségügyi szakembertől.
Ha bármilyen kérdése van a Lyxumia-val vagy a cukorbetegséggel kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert vagy hívja a sanofi- aventis helyi számát, mely a Lyxumia betegtájékoztatóban "Betegtájékoztató: Információk a felhasználók számára" található (a dobozban külön mellékelve).
Lyxumia
lixiszenatid
HASZNÁLAT ÚTMUTATÓ
Kezdő terápiás csomag - Két, egyenként 14 adagos előretöltött injekciós tollat tartalmaz Egy 10 mikrogrammos injekciós toll, egy adagban, azaz 0,2 ml-ben 10 mikrogramm van. Egy 20 mikrogrammos injekciós toll, egy adagban, azaz 0,2 ml-ben 20 mikrogramm van.
1. rész - FONTOS TUDNIVALÓK
A Lyxumia injekciós toll használata előtt gondosan olvassa el ezeket az utasításokat.
Tartsa meg ezt az útmutatót későbbi tájékozódásra.
Tudnivalók a Lyxumia injekciós tollról
- Naponta csak egy adagot adjon be.
- Mindegyik Lyxumia injekciós toll 14 előre betöltött adagot tartalmaz. Nem kell minden egyes adagot kimérni.
- Az injekciós toll használata előtt beszélje meg kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, hogyan kell helyesen beadni az injekciót.
- Ha egyedül nem tudja teljes egészében követni az összes utasítást, vagy nem képes kezelni a tollat (például súlyos látási problémái vannak), csak akkor használja, ha segítenek Önnek.
A kezdő terápiás csomagról
A Lyxumia kezdő terápiás csomag két különböző színű injekciós tollat tartalmaz. Mindegyik toll különböző hatáserősségű Lyxumia-t tartalmaz. Mindkét tollat ugyanúgy használják.
- A zöld injekciós toll 14, előre betöltött adagot tartalmaz; egy adag 10 mikrogramm Lyxumia-t tartalmaz.
- A lila injekciós toll 14, előre betöltött adagot tartalmaz; egy adag 20 mikrogramm Lyxumia-t tartalmaz.
A kezelést a zöld, 10 mikrogrammos Lyxumia injekciós tollal kell megkezdeni. Először ebből a tollból kell az összes 14 adagot elhasználni. Ezután használja a 20 mikrogrammos Lyxumia injekciós tollat.

- Ezeket a tollakat csak egy személy használhatja. Ne használja senki más.
- Mindig ellenőrizze a címkét, hogy meggyőződjön arról, hogy a megfelelő Lyxumia tollat használja. Azt is ellenőrizze, hogy a lejárati idő nem járt-e le. A nem megfelelő gyógyszer alkalmazása káros lehet az egészségére.
- Ne próbálja fecskendővel kiszívni a folyadékot a patronból.
Az injekciós tűkről (külön mellékelve)

- Csak a Lyxumia-val történő használatra elfogadott tűt használjon. 29-32 G-s eldobható tűket használjon a Lyxumia injekciós tollal. Kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert, milyen átmérőjű (G-s) és milyen hosszú tű a legmegfelelőbb Önnek.
- Ha egy másik személy adja be önnek az injekciót, vigyázniuk kell, hogy véletlenül se okozzanak sérülést senkinek a tűvel. Ez esetleg fertőzés átvitelét okozhatja.
- Mindig, minden injekció beadásához használjon új tűt. Ez segít megelőzni a Lyxumia szennyeződését vagy a tű esetleges eltömődését.
2. rész - AZ ELSŐ LÉPÉSEK
A 10 mikrogrammos Lyxumia injekciós tollal kezdjen.
- Ne aktiválja a 20 mikrogrammos Lyxumia injekciós tollat addig, amíg a zöld toll használatát nem fejezte be.
- Ugyanazon a napon aktiválja a tollat, amikor az első injekciót beadja.
Először aktiválja az új injekciós tollat
- Az adag beadása előtt - beadás előtt el kell távolítani a folyadékfelesleget az új injekciós tollból.
Erre egyszer kerül sor és ez az úgynevezett "aktiválási" folyamat. Az alábbi 1 - 5. lépések megmutatják Önnek, hogyan tegye ezt.
- Az aktiválás azért történik, hogy biztosítsa, hogy az injekciós toll megfelelően működik és az első beadandó adag pontos.
- Ne ismételje meg az aktiválási folyamatot, mert nem tud majd beadni 14 adagot a Lyxumia tollból.
Az alábbi képek azt mutatják, hogy az aktiválás után, hogyan változik az adagológombon lévő aktiválást jelző ablak.

A toll aktiválva van, és készen áll az injekciók beadására. Az aktiválást követően az ablak fehér marad.
Hogyan aktiválja az új Lyxumia injekciós tollat
1. lépés Vegye le a toll kupakját és ellenőrizze a tollat.

Ellenőrizze a folyadékot. Az oldatnak tisztának és színtelennek, látható részecskéktől mentesnek kell lennie. Ha nem ilyen, ne használja a tollat.
Forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberhez.
Ellenőrizze, hogy az aktiválást jelző ablak narancssárga-e
2. lépés Helyezzen fel egy tűt, és távolítsa el a tűvédő sapkákat

Mindig használjon új tűt az aktiváláshoz. Távolítsa el a védőfóliát a külső tűvédő sapkáról.
Tartsa a tűt a tollal egyvonalban. Tartsa egyenesen miközben rácsavarja.

Vigyázzon, hogy ne sértse meg magát, amikor a tű szabadon van.
Vegye le a külső és belső tűvédő sapkát. A külső tűvédő sapkát tartsa meg - szüksége lesz rá később a tű levételéhez.
3. lépés Húzza ki az adagológombot

4. lépés Nyomja meg, és tartsa lenyomva az adagológombot, hogy eltávolítsa a felesleges folyadékot

Irányítsa a tűt egy megfelelő tartályba (pl. egy papírcsésze vagy papírzsebkendő), hogy úgy tudja felfogni a folyadékot, hogy ki lehessen dobni.
Az adagológombot teljesen nyomja be. Egy kattanást érezhet vagy hallhat.
Tartsa benyomva az adagológombot, és lassan számoljon el 5-ig, hogy eltávolítsa az utolsó cseppeket is.

Ha nem jön ki folyadék, nézze meg a "Kérdések és válaszok" részt. Ellenőrizze, hogy az aktiválási ablak fehér-e most?
5. lépés A toll már aktiválva van. Ne aktiválja ezt a tollat újra.
Az első injekcióbeadást illetően, menjen közvetlenül a 3. rész C. lépéséhez. A tűt az aktiválás és az első injekcióbeadás között nem kell lecserélnie.
Fordítson
3. Rész - AZ INJEKCIÓS TOLL MINDENNAPI HASZNÁLATA
Csak akkor kövesse az ebben a részben leírtakat, ha az aktiválást jelző ablak fehér. Naponta csak egy adagot adjon be.

A lépés Vegye le a toll kupakját és ellenőrizze a tollat

Ellenőrizze a folyadékot. Az oldatnak tisztának és színtelennek, látható részecskéktől mentesnek kell lennie. Ha nem ilyen, ne használja a Kezdő terápiás csomagot.
Légbuborékok esetén nézze meg a "Kérdések és válaszok" részt.
Ellenőrizze a tollban lévő adagok számát. Ezt a fekete dugattyú adagszámlálóban lévő helyzete mutatja meg.
Ellenőrizze, hogy fehér-e az aktiválást jelző ablak. Ha narancssárga, nézze meg a 2. részt. Ellenőrizze az injekciós toll címkéjét, hogy meggyőződjön arról, hogy a megfelelő gyógyszer van benne.
B lépés Helyezzen fel egy új tűt és távolítsa el a tűvédő sapkákat

Mindig, minden injekcióbeadáshoz használjon új tűt. Távolítsa el a védőfóliát a külső tűvédő sapkáról.
Tartsa a tűt a tollal egyvonalban. Tartsa egyenesen miközben rácsavarja.

Vigyázzon, hogy ne sértse meg magát, amikor a tű szabadon van.
Vegye le a külső és belső tűvédő sapkát. A külső tűvédő sapkát tartsa meg - szüksége lesz rá később a tű levételéhez.
C lépés Húzza ki az adagológombot

D lépés Nyomja meg, és tartsa lenyomva az adagológombot, hogy beadja az adagot


Fogjon egy bőrredőt és szúrja be a tűt (lásd az " Injekcióbeadási helyek" részt arról, hova adja be az injekciót).
Nyomja be teljesen az adagológombot. Egy kattanást érezhet vagy hallhat.
Tartsa az adagológombot benyomva és lassan számoljon el 5-ig, hogy a teljes adagot megkapja. Az adagja most beadásra került. Húzza ki a bőréből a tűt.
E. lépés Mindegyik injekció beadása után távolítsa el, és dobja ki a tűt

Tegye a külső tűvédő sapkát egy sík felületre. Vezesse a tűt a külső tűvédő sapkába. Helyezze vissza rá a külső tűvédő sapkát.

Szorítsa össze a külső tűvédő sapkát, hogy megfoghassa a tűt és a segítségével csavarja le a tollról.

Kérdezze meg gyógyszerészét, hogyan dobja el a már nem használt tűt. Helyezze vissza a toll kupakját.
F. lépés Minden injekció beadásakor ismételje meg a 3. rész összes lépését
Az aktiválás után 14 nappal dobja ki a tollat. Még akkor is tegye meg ezt, ha a tollban maradt még valamennyi gyógyszer.
Miután kidobta a zöld tollat, menjen tovább a 4. részhez, és kezdje használni a lila tollat.
4. rész -ÁTTÉRÉS A LILA TOLL HASZNÁLATÁRA
A teljesen felhasznált zöld 10 mikrogrammos injekciós toll

A zöld, 10 mikrogrammos Lyxumia injekciós toll akkor üres, amikor a fekete dugattyú elérte az adagszámlálón a 0-t, és az adagológombot nem lehet teljes egészében kihúzni.
Miután a zöld 10 mikrogrammos Lyxumia injekciós toll kiürült, Önnek a lila, 20 mikrogrammos Lyxumia injekciós tollal kell folytatni a kezelést. Ezt a tollat pontosan ugyanúgy használják.
A lila 20 mikrogrammos injekciós toll használata

A lila 20 mikrogrammos injekciós toll aktiválása
A lila 20 mikrogrammos injekciós tollat is aktiválni kell használat előtt. Kövesse a 2. rész minden lépését.
A lila 20 mikrogrammos injekciós toll használata
A 3. rész minden lépését követni kell, hogy a lila 20 mikrogrammos Lyxumia tollal beadja az adagot. Addig ismételje a 3. részt a mindennapi injekció beadások során, amíg a toll üres nem lesz.
Az aktiválást és a megsemmisítést tartalmazó táblázat
Írja be a táblázatba azt a dátumot, amikor aktiválta a tollat és azt a dátumot, amikor 14 nappal később kidobta.

Tárolás
Általános tudnivalók
- Tartsa a Lyxumia injekciós tollakat biztonságos helyen, gyermekektől elzárva.
- Óvja a Lyxumia injekciós tollakat a portól és a szennyeződéstől.
- A fénytől való védelem érdekében minden használat után helyezze vissza a toll kupakját.
- Ne használja a Lyxumia-t az injekciós toll címkéjén vagy a dobozon feltüntetett lejárati idő után.
A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Az injekciós toll aktiválása előtt:
- A használatban nem lévő Lyxumia injekciós tollakat hűtőszekrényben 2 °C - 8 °C között tárolja.
- Ne fagyassza meg a Lyxumia tollakat és ne használja a Lyxumia-t, ha megfagyott.
- Hagyja, hogy a toll használat előtt szobahőmérsékleten felmelegedjen.
Az injekciós toll aktiválása után:
- Aktiválás után tárolja a tollat 30 °C alatt. A Lyxumia aktiválás után nem fagyasztható.
- Ne tárolja a Lyxumia injekciós tollat felhelyezett tűvel A felhelyezett tű szennyeződéshez és a levegő lehetséges bejutásához vezethet, ami befolyásolhatja az adagolás pontosságát.
- A Lyxumia injekciós toll az aktiválás után 14 napig használható. 14 nap után dobja ki a használt Lyxumia injekciós tollat. Még akkor is tegye meg ezt, ha maradt még valamennyi gyógyszer a tollban.
Megsemmisítés
- Helyezze vissza a toll kupakját, mielőtt kidobja a Lyxumia injekciós tollat.
- Dobja ki a Lyxumia injekciós tollat, kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.
Karbantartás
- Kezelje óvatosan a Lyxumia injekciós tollat.
- Nedves ruhával letörölve kívülről tisztítható a Lyxumia injekciós toll.
- Ne áztassa be, ne mossa el, és ne olajozza (kenje) be a Lyxumia injekciós tollat, mert ez kárt okozhat benne.
- Ha úgy gondolja, hogy a Lyxumia injekciós toll sérült lehet, ne használja. Ne próbálja megjavítani a tollat.
Injekcióbeadási helyek

A Lyxumia-t a bőr alá kell beadni és a fenti, kékkel jelzett területek bármelyikén beadható. Ezek a comb, a has vagy a felkar. Kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert, hogyan kell helyesen beadni az injekciót.
Kérdések és válaszok
Mit tegyek, ha elfelejtettem aktiválni a Lyxumia injekciós tollat vagy beadtam magamnak az injekciót az aktiválás előtt? Ha a toll aktiválása előtt beadta magának az injekciót, ne javítsa ki ezt egy második injekció beadásával. Forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberhez tanácsért vércukorszintjének ellenőrzésére vonatkozóan.
Mi van akkor, ha légbuborékok vannak a tartályban?
Kicsi légbuborékok jelenléte a tartályban normális jelenség - ez nem ártalmas az ön számára. Az adag pontos lesz és követheti az utasításokat. Kérjen segítséget kezelőorvosától, gyógyszerészétől vagy a gondozását végző egészségügyi szakembertől.
Mi a teendő akkor, ha aktiváláskor nem jön ki folyadék?
Lehet, hogy a tű eltömődött vagy nincs megfelelően felcsavarva. Távolítsa el a tűt és helyezzen fel egy újat, és a 4. és 5. lépést ismételje meg. Ha még mindig nem jön ki folyadék, lehet, hogy a Lyxumia injekciós toll sérült. Ne használja ezt a Lyxumia csomagot. Kérjen segítséget kezelőorvosától, gyógyszerészétől vagy a gondozását végző egészségügyi szakembertől.
Mi a teendő, ha nehéz az adagológombot egészen benyomni?
Lehet, hogy a tű eltömődött vagy nincs megfelelően felcsavarva. Húzza ki a tűt a bőréből és távolítsa el a tűt a tollról. Helyezzen fel egy új tűt és ismételje meg a D és E lépéseket. Ha még mindig nehéz benyomni az adagológombot, a Lyxumia injekciós toll sérült lehet. Ne használja ezt a Lyxumia csomagot. Kérjen segítséget kezelőorvosától, gyógyszerészétől vagy a gondozását végző egészségügyi szakembertől.
Ha bármilyen kérdése van a Lyxumia-val vagy a cukorbetegséggel kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert vagy hívja a sanofi- aventis helyi számát, mely a Lyxumia betegtájékoztatóban "Betegtájékoztató: Információk a felhasználók számára" található (a dobozban külön mellékelve).
Published date: 2014.12.23.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.