Gyógyszerkereső

KERESETT GYÓGYSZER NEVE

Ára

PLEGRIDY 125 µg oldatos injekció előretöltött injekciós tollban

Hatóanyag:
peginterferon beta-1a

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
2x előretöltött injekciós tollban


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Gyógyszerfőkategória: IMMUNSTIMULÁNSOK Törzskönyvi szám: EU/1/14/934/005
Gyógyszeralkategória: Interferonok Gyártó: Biogen Netherlands

Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Ehhez Ön is hozzájárulhat a tudomására jutó bármilyen mellékhatás bejelentésével. A mellékhatások jelentésének módjairól a 4. pont végén (Mellékhatások bejelentése) talál további tájékoztatást.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Plegridy és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Milyen típusú gyógyszer a Plegridy?
A Plegridy hatóanyaga a béta-1a peginterferon. A béta-1a peginterferon egy módosatott hosszú hatású interferon. Az interferonok a szervezetben termelődő természetes anyagok, amelyek hozzájárulnak a fertőzések és betegségek elleni védelemhez.
Milyen betegségek esetén alkalmazható a Plegridy?
Ez a gyógyszer a relapszáló-remittáló szklerózis multiplex (SM) kezelésére szolgál 18 éves vagy idősebb felnőtteknél.
Az SM krónikus betegség, amely a központi idegrendszert (KIR) érinti, ideértve az agyat és a gerincvelőt, és amely során a szervezet immunrendszere (természetes védekezőrendszere) károsítja az agyban és gerincvelőben található idegek védőrétegét (myelin). Ez megszakítja az üzenetek továbbítását az agy és a test más részei között, és kialakulnak az SM tünetei. A relapszáló-remittáló SM-ben szenvedő betegeknél a tünetek fellángolásai (relapszusok) között vannak olyan időszakok, amikor a betegség nem aktív (remisszió).
Az SM tünetek és panaszok betegenként eltérőek. Az észlelt tünetek az alábbiak lehetnek:
- egyensúlyzavar vagy szédülékenység, járási problémák, merevség és izomgörcsök, fáradtság, az arc, a karok vagy a lábak zsibbadtsága;
- akut vagy krónikus fájdalom, hólyag- és bélproblémák, szexuális problémák és látási zavarok;
- gondolkodási és koncentrálási nehézségek, depresszió.
Hogyan hat a Plegridy?
A Plegridy valószínűleg úgy hat, hogy megakadályozza, hogy a szervezet védekezőrendszere károsítsa az Ön agyát és gerincvelőjét. Ez segíthet a relapszusok számának csökkentésében, és lassíthatja az SM funkciókiesést okozó hatásait. A Plegridy-kezelés segíthet megelőzni az Ön állapotának romlását, de nem gyógyítja meg az SM-et.
2. Tudnivalók a Plegridy alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Plegridy-t
- Ne alkalmazza a Plegridy-t:
-- ha allergiás a béta-1a peginterferonra, a béta-1a interferonra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Az allergiás reakciók tüneteivel kapcsolatban a 4. pontban kaphat további tájékoztatást.
-- ha Ön súlyos depresszióban szenved, vagy az öngyilkosság gondolata foglalkoztatja.
- Ne kezdje el alkalmazni a Plegridy-t, ha Ön terhes.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
-- Ha Önnél korábban fennállt:
-- depresszió vagy a hangulatát befolyásoló állapotok;
-- öngyilkossági gondolatok.
--- Beszéljen kezelőorvosával. Kezelőorvosa ekkor is felírhat Önnek Plegridy-t, de nagyon fontos, hogy Ön tudassa kezelőorvosával, ha korábban depressziója vagy a hangulatát befolyásoló hasonló problémái voltak.
- Ha Önnél az alábbi állapotok bármelyike fennáll:
- súlyos máj- vagy vesebetegség;
- bőrirritáció az injekció helyén, amely a bőr és egyéb szövetek károsodásához vezethet (nekrózis az injekció helyén). Ha készen áll az injekció beadására, gondosan kövesse a betegtájékoztató végén található "7. A Plegridy beadására vonatkozó utasítások" című pontot. Ennek célja, hogy csökkenjen az injekció helyén fellépő reakciók kockázata.
- gyógyszerekre nem reagáló epilepszia vagy más görcsrohammal járó betegség;
- szívbetegségek, amelyek olyan tüneteket okozhatnak, mint a mellkasi fájdalom (angina), különösen fizikai terhelést követően; bokadagadás, légszomj (pangásos szívelégtelenség), vagy rendszertelen szívverés (szívritmuszavarok);
- pajzsmirigyproblémák;
- alacsony fehérvérsejt- vagy vérlemezkeszám, amely a fertőzés vagy vérzés fokozott kockázatát okozhatja.
-- Tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert a Plegridy injekció beadása előtt, ha a fenti állapotok bármelyike előfordul Önnél. A fenti állapotok rosszabbodhatnak a Plegridy alkalmazása során.
Egyéb tudnivalók a Plegridy alkalmazása során
- Önnél vérvizsgálatokat fognak végezni, hogy meghatározzák a vérsejtek számát, a vér biokémiai tulajdonságait és a májenzimek szintjét. Ezeket elvégzik a Plegridy alkalmazása előtt, rendszeresen a Plegridy-kezelés megkezdését követően, majd bizonyos időközönként később a kezelés során, akkor is, ha Önnek nincsenek különösebb tünetei. Ezeket a vérvizsgálatokat az Ön SM megfigyelésére normálisan is elvégzendő vérvizsgálatokon felül rendelik el.
- Pajzsmirigy-működését rendszeresen ellenőrzik, vagy amikor kezelőorvosa más okokból ezt indokoltnak tartja.
- A kezelése során a kiserekben vérrögök keletkezhetnek. Ezek a vérrögök hatással lehetnek a veséire. Ez több héttel vagy több évvel a Plegridy-kezelés megkezdése után is bekövetkezhet.
Előfordulhat, hogy kezelőorvosa ellenőrizni kívánja az Ön vérnyomását, vérét (vérlemezkeszámát) és a veseműködését.
Ha véletlenül megszúrja magát vagy mást a Plegridy tűjével, azonnal mossa le szappannal és vízzel az érintett területet, és a lehető leghamarabb keresse fel kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
Gyermekek és serdülők
A Plegridy nem alkalmazható 18 évesnél fiatalabb gyermekeknél és serdülőknél. A Plegridy biztonságossága és hatásossága nem ismert ebben a korcsoportban.
Egyéb gyógyszerek és a Plegridy
A Plegridy körültekintéssel alkalmazható olyan gyógyszerekkel együtt, amelyeket a szervezetben egy bizonyos fehérjecsoport, a "citokróm P450" bont le (pl. bizonyos epilepszia vagy depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszerek).
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, különösen azokról, amelyeket az epilepszia vagy depresszió kezelésére használnak. Ez a vény nélkül kapható gyógyszerekre is vonatkozik.
Adott esetben fel kell hívnia más egészségügyi szakemberek figyelmét is arra, hogy Ön Plegridy-kezelést kap. Például, ha Önnek más gyógyszereket írnak fel, vagy ha vérvizsgálatot végeznek Önnél, a Plegridy ugyanis befolyásolhatja más gyógyszerek hatását vagy a laboratóriumi eredményeket.
Terhesség és szoptatás
- Ne kezdje el alkalmazni a Plegridy-t, ha Ön terhes.
- Ha Ön teherbe eshet, fogamzásgátlást kell alkalmaznia a Plegridy alkalmazása alatt.
- Ha gyermeket tervez, vagy ha terhes lesz a Plegridy alkalmazása alatt, tájékoztassa erről kezelőorvosát. Ön és kezelőorvosa megbeszélhetik, hogy folytassa-e a kezelést.
- Ha szoptatni szeretne a Plegridy-kezelés alatt, először beszéljen kezelőorvosával.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Plegridy alkalmazásakor rosszul érezheti magát (lásd "4. Lehetséges mellékhatások" című pontot). Tartózkodjék a gépjárművezetéstől vagy a gépek kezelésétől, ha ezt tapasztalja, vagy ha bármely egyéb panasza van, amely befolyásolhatja a gépjárművezetéshez szükséges képességeit.
A Plegridy nátriumot tartalmaz
Minden injekciós toll kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz, azaz gyakorlatilag nátriummentes.
3. Hogyan kell alkalmazni a Plegridy-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja:
Egy Plegridy 125 mikrogrammos injekció 14 naponként (kéthetente). Lehetőség szerint minden alkalommal ugyanazon a napon, ugyanabban az időben alkalmazza a Plegridy injekciót.
A Plegridy-kezelés megkezdése
Ha még nem használt Plegridy-t, kezelőorvosa javasolhatja, hogy fokozatosan növelje a dózist, hogy hozzászokhasson a Plegridy hatásaihoz, mielőtt a teljes adagot megkapná. Ehhez egy kezdőcsomagot fog kapni, amely az első 2 injekciót tartalmazza: egy Plegridy 63 mikrogrammos narancssárga színű injekciós tollat (a 0. napra), és egy Plegridy 94 mikrogrammos kék színű injekciós tollat (a 14. napra).
Ezt követően fogja megkapni a teljes adagos csomagot, amelyben Plegridy 125 mikrogrammos szürke színű injekciós tollak vannak (a 28. napra, és ezt követően kéthetente).
Olvassa el a betegtájékoztató végén a "7. A Plegridy beadására vonatkozó utasítások" című pontban található utasításokat, mielőtt elkezdi alkalmazni a Plegridy-t.
Használja a kezdőcsomag belső fedelén található táblázatot, hogy lássa, mikor adta be az injekciókat.
Az injekció beadása
A Plegridy injekciót a bőr alá kell beadni (szubkután injekció). Váltogassa az injekció beadási helyét. Ne adja be ugyanarra a helyre az injekciót egymás után többször.
A Plegridy injekciót Ön is beadhatja saját magának orvos segítsége nélkül, amennyiben megtanították Önt erre.
- Olvassa el és kövesse a "7. A Plegridy beadására vonatkozó utasítások" című pontban leírtakat a kezelés megkezdése előtt.
- Amennyiben nem tudja kezelni az injekciós tollat, forduljon kezelőorvosához vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberhez, aki segíthet Önnek.
Mennyi ideig kell alkalmazni a Plegridy-t?
Kezelőorvosa meg fogja Önnek mondani, hogy mennyi ideig kell alkalmaznia a Plegridy-t. Fontos, hogy rendszeresen alkalmazza a Plegridy-t. Csak kezelőorvosa utasítására változtasson az alkalmazáson.
Ha az előírtnál több Plegridy-t alkalmazott
Kéthetente egyszer egy Plegridy injekciót kell csak beadnia.
- Ha egy hétnapos időtartam során egynél több Plegridy injekciót alkalmazott, azonnal keresse fel kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
Ha elfelejtette alkalmazni a Plegridy-t
A Plegridy injekciót kéthetente egyszer kell alkalmaznia. Ez a rendszeres adagolási rend segít, hogy a kezelés a lehető legegyenletesebb legyen.
Ha Ön elfelejtette beadni a szokásos napon az adagot, minél hamarabb adja be az injekciót, és a szokásos rend szerint folytassa a kezelést. 7 napon belül azonban sose adjon be magának egynél több injekciót. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
- Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Súlyos mellékhatások
- Májbetegségek
(gyakori - 10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
Ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli:
- a bőr vagy a szemfehérje sárgás elszíneződése,
- viszketés testszerte,
- hányinger és hányás,
- véraláfutásos foltok megjelenése a bőrön,
-- haladéktalanul tájékoztassa kezelőorvosát, mert ezek a tünetek a máj lehetséges betegségére utalnak.
- Depresszió
(gyakori - 10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
Ha Önnél az alábbi tünetek bármelyike jelentkezik:
- szokatlan szomorúság, szorongás vagy értéktelenség érzése,
- öngyilkossági gondolatok foglalkoztatják,
-- haladéktalanul forduljon kezelőorvosához.
- Súlyos allergiás reakciók
(nem gyakori - 100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
Ha az alábbi tünetek valamelyikét észleli:
- nehézlégzés,
- duzzanat az arcon (az ajkak, a nyelv vagy a torok bedagadása),
- kiütés vagy bőrpír,
-- haladéktalanul forduljon kezelőorvosához.
- Görcsrohamok
(nem gyakori - 100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
Ha görcsrohama vagy rohama van,
-- haladéktalanul forduljon kezelőorvosához.
- Injekció helyén fellépő károsodás (ritka - 1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
Ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli:
- bármilyen sérülés a bőrön, az injekció helyének közelében, amely duzzadt, gyulladt vagy váladékozó,
-- további tanácsért forduljon kezelőorvosához.
- Vesebetegségek, többek közt csökkent veseműködést előidéző hegesedés
(ritka - 1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
Ha az alábbi tünetek bármelyikét vagy az összes tünetet észleli:
- habzó vizelet,
- fáradékonyság,
- elsősorban a bokát és a szemhéjat érintő duzzanat, valamint testsúlygyarapodás,
-- tájékoztassa kezelőorvosát, ugyanis ezek a tünetek lehetséges vesebetegségre utalhatnak.
- Vérrel kapcsolatos problémák
(ritka - 1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
A következő történhet: vérrögök alakulhatnak ki a kis vérerekben, amelyek hatással lehetnek a veséire (trombotikus trombocitopéniás purpura vagy hemolitikus urémiás szindróma). A tünetek között előfordulhat a véraláfutások gyakoribb megjelenése, vérzés, láz, fokozott gyengeség, fejfájás, szédülés vagy szédülékenység. Kezelőorvosa eltéréseket észlelhet vérképében és vesefunkciós értékeiben.
Ha az alábbi tünetek bármelyikét vagy az összes tünetet észleli:
- fokozott véraláfutási vagy vérzési hajlam,
- fokozott gyengeség,
- fejfájás, szédülés vagy szédülékenység,
-- azonnal tájékoztassa kezelőorvosát.
Egyéb mellékhatások
Nagyon gyakori mellékhatások
(10-ből több mint 1 beteget érinthet)
- influenzaszerű tünetek. Ezek a tünetek nem valódi influenzára utalnak, lásd lent. Ezt nem kaphatja el Öntől senki.
- fejfájás,
- izomfájdalmak (mialgia),
- ízületi fájdalom, fájdalom a karokban, lábakban vagy nyakban (artralgia),
- hidegrázás,
- láz,
- gyengeség- és fáradtságérzés (aszténia),
- bőrpír, viszketés vagy fájdalom az injekció helyén.
-- Ha a fenti mellékhatások bármelyike fellép Önnél, forduljon kezelőorvosához.
Influenzaszerű tünetek: nem valódi influenza
Az influenzaszerű tünetek gyakoribbak a Plegridy alkalmazásának kezdetén. A tünetek fokozatosan elmúlnak az injekciók használatával. Ha influenzaszerű tüneteket tapasztal, a kezelésükkel kapcsolatban olvassa el az alábbi részt.
Három egyszerű módszer az influenzaszerű tünetek hatásának csökkentésére:
1. Fontolja meg a Plegridy injekció beadásának időpontját. Az influenzaszerű tünetek kezdete és vége minden betegnél más. Az influenzaszerű tünetek átlagosan körülbelül 10 órával az injekció beadása után kezdődnek, és 12-24 órán át tartanak.
2. Vegyen be paracetamolt vagy ibuprofent fél órával a Plegridy injekció beadása előtt. Beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, hogy milyen adagban és mennyi ideig szedje a gyógyszert.
3. Ha láza van, igyon bőségesen vizet a kiszáradás megelőzésére.
Gyakori mellékhatások
(10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- hányinger vagy hányás,
- hajhullás (alopécia),
- viszkető bőr (pruritusz),
- emelkedett testhőmérséklet,
- az injekció helye körül kialakuló duzzanat, gyulladás, véraláfutás, melegség, kiütés vagy elszíneződés,
- változás a vérében, amely fáradtságot okozhat, vagy csökkentheti a szervezet fertőzések leküzdésével kapcsolatos képességét,
- a májenzimek szintjének emelkedése a vérben (vérvizsgálatok során).
-- Ha a fenti mellékhatások bármelyike fellép Önnél, forduljon kezelőorvosához.
Nem gyakori mellékhatások
(100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
- csalánkiütés,
- változások a vérben, amelyek megmagyarázhatatlan véraláfutásokat vagy vérzést okozhatnak.
-- Ha a fenti mellékhatások bármelyike fellép Önnél, forduljon kezelőorvosához.
Egyéb mellékhatások
(gyakorisága nem ismert - a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- Pulmonális artériás hipertónia: a tüdő ereinek súlyos szűkületével járó betegség, amely magas vérnyomást eredményez a szívből a tüdőbe vért szállító erekben. Pulmonális artériás hipertóniát a kezelés során különböző időpontokban tapasztaltak, akár több évvel a béta-interferon kezelés elkezdését követően.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Plegridy-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a címkén feltüntetett lejárati idő ("EXP") után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- A Plegridy a fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó. Csak akkor nyissa fel a csomagot, ha új injekciós tollra van szüksége.
- Hűtőszekrényben (2oC - 8oC) tárolandó.
-- Nem fagyasztható! Minden véletlenül lefagyasztott Plegridy-t dobjon ki.
- A Plegridy hűtőszekrényen kívül, szobahőmérsékleten (legfeljebb 25 °C-on) is tárolható legfeljebb 30 napig, de fénytől védve kell tárolni.
-- A csomagokat ki lehet venni a hűtőszekrényből, majd vissza lehet tenni oda többször is, ha szükséges.
-- Ügyeljen arra, hogy az injekciós tollak összesen legfeljebb 30 napig legyenek a hűtőszekrényen kívül.
-- Dobjon ki minden injekciós tollat, amelyet több mint 30 napig tárolt hűtőszekrényen kívül.
-- Ha nem tudja, pontosan hány napja van az injekciós toll a hűtőnszekrényen kívül, dobja el az injekciós tollat.
- Ne használja ezt a gyógyszert, ha az alábbiak bármelyikét tapasztalja:
-- eltörött az injekciós toll,
-- az oldat elszíneződött, zavaros, vagy látható részecskék úsznak benne.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Plegridy?
A készítmény hatóanyaga: béta-1a peginterferon.
Minden 63 mikrogrammos előretöltött injekciós toll 63 mikrogramm béta-1a peginterferont tartalmaz 0,5 ml oldatos injekcióban.
Minden 94 mikrogrammos előretöltött injekciós toll 94 mikrogramm béta-1a peginterferont tartalmaz 0,5 ml oldatos injekcióban.
Minden 125 mikrogrammos előretöltött injekciós toll 125 mikrogramm béta-1a peginterferont tartalmaz 0,5 ml oldatos injekcióban.
Egyéb összetevők: nátrium-acetát-trihidrát, vízmentes ecetsav, L-arginin-hidroklorid, poliszorbát 20 és injekcióhoz való víz.
Milyen a Plegridy külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Plegridy tiszta és színtelen injekciós oldat előretöltött injekciós tollban.
Kiszerelések:
- A Plegridy kezdőcsomag 1 db narancssárga színű 63 mikrogrammos előretöltött injekciós tollat és 1 db kék színű 94 mikrogrammos előretöltött injekciós tollat tartalmaz.
- A 125 mikrogrammos csomag 2 db vagy 6 db szürke színű előretöltött injekciós tollat tartalmaz. A tűk minden csomagban a tollakhoz vannak illesztve, és készen állnak az adag beadására.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
7. A Plegridy beadására vonatkozó utasítások
MIELŐTT ELKEZDENÉ ALKALMAZNI A GYÓGYSZERT
A Plegridy alkalmazásának elkezdése előtt, illetve minden új csomag esetén olvassa el ezeket az utasításokat. Ezek az információk nem helyettesítik a kezelőorvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel az egészségügyi állapotáról vagy kezeléséről folytatott beszélgetést.
A Plegridy injekciós toll első használata előtt kezelőorvosának vagy a gondozását végző egészségügyi szakembernek meg kell mutatnia Önnek (vagy gondozójának) a Plegridy injekciós toll helyes előkészítésének és az injekció beadásának módját.
Adagolási rend
A Plegridy kizárólag egyszer használatos injekciós toll. Nem használható fel újra. Válassza ki a megfelelő Plegridy injekciós tollat a csomagból. A Plegridy injekciós toll kezdőcsomag az első két injekciós adagot tartalmazza az adag fokozatos beállításához.

ELŐKÉSZÜLETEK AZ INJEKCIÓ BEADÁSÁHOZ
Ismerje meg az injekciós toll alkatrészeit
Használat előtt (A. ábra)

Használat után (B. ábra)

Készítse elő a munkafelületet
Keressen egy jól megvilágított, tiszta, sima felületet (pl. egy asztalt), és készítse elő az injekció beadásához vagy beadatásához szükséges eszközöket.
Készítse elő az injekció beadásához szükséges további eszközöket. Az injekció beadásához a következőkre lesz szüksége:
- alkoholos törlő,
- gézlap,
- ragtapasz/tapasz,
- éles, szúrós eszközök tárolására szolgáló hulladékgyűjtő a használt injekciós tollak eldobásához.
Vegye ki a gyógyszert a hűtőszekrényből
Vegyen ki 1 db Plegridy csomagot a hűtőszekrényből, és válassza ki a megfelelő előretöltött injekciós tollat a csomagból.
Tegye vissza a csomagot a hűtőszekrénybe, miután kivette az első előretöltött injekciós tollat. Ha nem áll rendelkezésre hűtőszekrény, olvassa el az "5. Hogyan kell a Plegridy-t tárolni?" című pontot.
Ellenőrizze a csomagot és az injekciós tollat
Ellenőrizze a lejárati időt az injekciós tollon (C. ábra) és a dobozon.
Ne használja az injekciós tollat a lejárati időn túl.
Hagyja, hogy a Plegridy szobahőmérsékletűre melegedjen az injekció beadása előtt. Ez kb. 30 percet vesz igénybe.
Ne használjon külső hőforrást, pl. forró vizet a Plegridy injekciós toll felmelegítéséhez.

AZ INJEKCIÓ BEADÁSA
A Plegridy injekciós toll tartalmát bőr alatti injekció formájában kell beadni (szubkután injekció). Pontosan úgy adja be a Plegridy injekciós tollal a gyógyszert, ahogy kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember mutatta.
Ne adja be az injekciót olyan helyre, ahol a bőr irritált, vörös, véraláfutásos, fertőzött vagy bármilyen heg található rajta. Váltogassa az injekció beadási helyét. Ne adja be ugyanarra a helyre az injekciót egymás után többször.
Ne vegye le a kupakot, amíg készen nem áll az injekció beadására.
Mosson kezet szappannal és vízzel.


AZ INJEKCIÓ BEADÁSA UTÁN
Lássa el a beadás helyét
Néhány másodpercre tartsa lenyomva az injekció beadásának helyét egy steril gézlappal. Törölje le az esetlegesen megjelenő vért.
Szükség esetén használjon ragtapaszt.Dobja el az injekciós tollat

Dobja a használt injekciós tollat az erre a célra alkalmas, biztonságos hulladéktárolóba, például éles, szúrós eszközöknek kijelölt hulladékgyűjtőbe.
A hulladéktároló megfelelő kezelésével kapcsolatban kérjen tanácsot kezelőorvosától, gyógyszerészétől vagy a gondozását végző egészségügyi szakembertől.
Írja fel a dátumot és a beadás helyét
Minden injekció estén jegyezze fel a beadás dátumát és helyét.
A kezdőcsomag injekciói esetén használhatja a kezdőcsomag dobozának fedelén, a belső oldalon található táblázatot.
Ellenőrizze az injekció beadási helyét
2 óra elteltével ellenőrizze az injekció beadási helyét, hogy nem alakult-e ki bőrpír, duzzanat vagy érzékenység.
Ha bőrreakciót tapasztal, és ez nem múlik el pár nap alatt, forduljon kezelőorvosához vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberhez.
Általános figyelmeztetések
Ne használja fel ismét a Plegridy injekciós tollat. Ne ossza meg mással a Plegridy injekciós tollat.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.