Gyógyszerkereső

RAPISCAN 400 µg oldatos injekció

Hatóanyag:

regadenoson

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

1x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  EGYÉB SZÍVGYÓGYSZEREK

 • Törzskönyvi szám:

  EU/1/10/643/001

 • Gyógyszeralkategória:

  Egyéb szívgyógyszerek

 • Gyártó:

  GE Healthcare

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A RAPISCAN ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Rapiscan hatóanyaga a regadenozon, amely a "koszorúér-tágító gyógyszerek" csoportjába tartozik. Hatására a szív verőerei kitágulnak, a szívverések száma emelkedik, ezáltal több vér áramlik a szívizomzatba.
Ez a gyógyszer kizárólag diagnosztikai célra alkalmazható.
A Rapiscant a szív képalkotó vizsgálatainak egyik típusánál, az ún. "miokardiális perfúziós szcintigráfia vizsgálatnál" használják felnőttek esetében.
A képalkotó vizsgálat során a "radiofarmakon" nevű radioaktív anyagot használják képalkotáshoz. Ezek a képek megmutatják, milyen mértékben áramlik vér a szívizomzatba. A képalkotó vizsgálat előtt rendszerint futópadon végzett testmozgással terhelik a szívet. A testmozgás alatt kis mennyiségű radiofarmakont fecskendeznek be a testbe, gyakran az egyik kéz vénájába. Ezt követően képek készülnek a szívről, és az orvos látja, hogy a szívizom vérellátása megfelelő-e terhelés alatt.
Rapiscant abban az esetben használnak, ha valaki nem tud elegendő testmozgást végezni a képalkotó vizsgálathoz.
2. TUDNIVALÓK A RAPISCAN ALKALMAZÁSA ELŐTT
Orvosa nem fogja beadni Önnek a Rapiscant
- ha allergiás (túlérzékeny) a regadenozonra vagy a Rapiscan egyéb összetevőjére, amelyek felsorolása a betegtájékoztató 6. pontjában található.
- ha alacsony a pulzusszáma (magasfokú szívblokk vagy szinuszcsomó-betegség), és nincs beültetett szívritmusszabályozója.
- ha váratlanul fellépő mellkasi fájdalom jelentkezik (instabil angina), amely kezelésre nem javul.
- ha alacsony a vérnyomása (hipotónia).
- ha szívelégtelensége van.
A Rapiscan fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
A Rapiscan alkalmazása előtt tájékoztassa kezelőorvosát:
- ha nemrégiben súlyos szívbetegsége volt (például szívroham vagy szívritmuszavar).
- ha hosszú QT-szindróma elnevezésű szívritmuszavarban szenved.
- ha előfordult Önnél szívblokk (amely lelassíthatja a szívet) vagy nagyon alacsony a pulzusszáma.
- ha bármilyen szív- vagy érrendszeri betegsége van, különösen, ha az a vérnyomáscsökkenés hatására rosszabbodik. Ezek közé tartozik az alacsony vértérfogat (amelyet okozhat például súlyos hasmenés vagy kiszáradás vagy vízhajtó tabletták szedése), a szív körüli gyulladás (perikarditisz) és a szívbillentyűk vagy a szívben lévő verőerek betegségeinek egyes formái (például az aortabillentyű vagy a kéthegyű szívbillentyű szűkülete).
- ha asztmás vagy tüdőbeteg.
Ha a fentiek bármelyike fennáll Önnél, az injekció beadása előtt tájékoztassa orvosát.
Alkalmazása gyermekeknél
A Rapiscan 18 év alatti gyermekeknél nem alkalmazható.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Különös elővigyázatosság szükséges a következő gyógyszerekkel kapcsolatban:
- teofillin, amely az asztma és egyéb tüdőbetegségek kezelésére alkalmazott gyógyszer, a Rapiscan beadását megelőző legalább 12 órában tilos alkalmazni, mert ez blokkolhatja a Rapiscan hatását.
- dipiridamol, amely a vérrögök képződésének megelőzésére alkalmazott gyógyszer, a Rapiscan beadását megelőző legalább két napban tilos alkalmazni, mert ez módosíthatja a Rapiscan hatását.
A Rapiscan egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal
A Rapiscan beadását megelőző legalább 12 órában ne fogyasszon koffeintartalmú ételt vagy italt (például teát, kávét, kakaót, kólát vagy csokoládét). Erre azért van szükség, mert a koffein kedvezőtlenül befolyásolhatja a Rapiscan hatását.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt Rapiscant alkalmaznak Önnél, tájékoztassa orvosát,
− ha terhes vagy ha úgy gondolja, hogy terhes. Nem áll rendelkezésre megfelelő információ a Rapiscan terhes nőknél történő alkalmazását illetően. Állatkísérletekben káros hatásokat észleltek, az azonban nem ismert, hogy ezek veszélyt jelentenek-e az emberekre. Orvosa csak akkor fog Önnek Rapiscant adni, ha az kifejezetten szükséges.
− ha szoptat. Nem ismert, hogy a Rapiscan bekerül-e az anyatejbe. Ön csak akkor fog Rapiscant kapni, ha orvosa azt szükségesnek látja. A Rapiscan beadása után legalább 10 órán át kerülnie kell a szoptatást.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene alkalmazni, beszélje meg kezelőorvosával.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Rapiscan szédülést válthat ki. Egyéb olyan tüneteket is okozhat (fejfájás vagy légszomj), amelyek befolyásolhatják a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit. Ezek a hatások rendszerint nem tartanak 30 percnél tovább. Ne vezessen, illetve ne kezeljen gépeket, amíg ezek a hatások nem javulnak.
Fontos információk a Rapiscan egyes összetevőiről
A gyógyszer kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) per adag nátriumot tartalmaz. A Rapiscan beadása után 9 mg/ml (0,9%-os) nátrium klorid oldatot adnak be Önnek, amely 45 mg nátriumot tartalmaz, amit kontrollált nátrium diéta esetén figyelembe kell venni.
3. HOGYAN ADJÁK BE A RAPISCANT?
A Rapiscan injekciót egészségügyi szakember (orvos, nővér vagy szakápoló) adja be olyan egészségügyi intézményben, ahol szívét és vérnyomását folyamatosan ellenőrizni tudják. A 400 mikrogramm/5 ml-es oldat egyszeri adagját közvetlenül egy vénába fecskendezik be. Az injekció teljes beadása körülbelül 10 másodpercig tart. A beadott adag nem függ az Ön testsúlyától.
Emellett egy 9 mg/ml (0,9%-os) nátrium-klorid injekciót (5 ml) és kis mennyiségű radioaktív anyag (radiofarmakon) injekciót is kap majd.
A Rapiscan beadásakor szívverése felgyorsul. Szívverését és vérnyomását folyamatosan figyelemmel fogják kísérik.
A Rapiscan injekció beadása után ülve vagy fekve kell maradnia, amíg szívverése és vérnyomása visszatér a normális értékére. Az orvos, a nővér vagy a szakápoló szól majd Önnek, ha felkelhet.
Miután elegendő idő telt el ahhoz, hogy a radiofarmakon eljusson a szívizomba, a szívéről felvételt készítenek.
Ha az előírtnál több Rapiscant adtak be Önnek
Néhány betegnél kipirulás, szédülés és felgyorsult szívverés fordult elő, ha az előírtnál több Rapiscant adtak be nekik. Ha kezelőorvosa úgy véli, hogy súlyos mellékhatások léptek fel Önnél, vagy a Rapiscan hatása túlságosan elhúzódik, akkor ezeknek a hatásoknak a csökkentése érdekében egy aminofillin nevű gyógyszert adhat be Önnek injekcióban.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Rapiscan is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatások általában enyhék. Rendszerint röviddel a Rapiscan injekció beadása után jelentkeznek, és általában 30 percen belül el is múlnak. Általában semmilyen kezelést nem igényelnek.
A súlyosabb mellékhatások közé tartoznak:
- hirtelen szívleállás vagy a szív károsodása, szívblokk (a szív elektromos ingerületvezető rendszerének a zavara, amikor a jel nem tud átjutni a felső üregekről az alsó üregekre), szapora szívverés
- alacsony vérnyomás, amely ájuláshoz vagy kisebb szélütéshez vezethet (amelyek az arcizmok erőtlenségét vagy beszédképtelenséget okozhatnak)
Azonnal értesítse orvosát, ha úgy véli, hogy Önnél súlyos mellékhatások jelentkeznek. Orvosa ekkor egy aminofillin nevű gyógyszert adhat be Önnekinjekcióban, amely csökkenti ezeket a hatásokat.
Nagyon gyakori mellékhatások
(10 beteg közül több mint 1 beteget érintenek)
- fejfájás, szédülés
- légszomj
- mellkasi fájdalom
- a szív elektromos aktivitását mérő vizsgálat eredményeinek (elektrokardiogram) változásai
- kipirulás
- gyomorpanaszok
Gyakori mellékhatások
(100 beteg közül 1-10 beteget érintenek)
- szívtáji fájdalom (angina), szívritmuszavar, szapora szívverés, egy szívverés kimaradásának érzése, szívremegés, túl erős vagy gyors szívverés (palpitáció)
- alacsony vérnyomás
- szorító érzés a torokban, torok irritáció, köhögés
- hányás, hányinger
- rosszullét vagy gyengeség
- fokozott verejtékezés
- hát-, kar-, láb-, nyak- vagy állkapocsfájdalom
- kellemetlen érzés a csontokban és izmokban
- bizsergés, csökkent érzékelés, az ízérzékelés megváltozása
- kellemetlen érzés a szájban
Nem gyakori mellékhatások
(ezek 1000 beteg közül 1-10 beteget érintenek)
- hirtelen szívleállás vagy szívkárosodás, szívblokk (a szív elektromos ingerületvezető rendszerének zavara, amikor a jel nem tud átjutni a felső üregekről az alsó üregekre), lassú szívverés
- görcsrohamok, ájulás, mini szélütések (amelyek az arcizmok erőtlenségét vagy beszédképtelenséget okozhatnak), csökkent éberség (amelyhez eszméletlen állapot is tartozhat), reszketés, álmosság
- szapora légzés
- magas vérnyomás, sápadtság, hideg végtagok
- homályos látás, szemfájdalom
- szorongás, alvászavar
- fülcsengés
- puffadás, hasmenés, nem szándékos székletürítés
- a bőr kivörösödése
- ízületi fájdalom
- az injekció beadási helyének környékén fellépő fájdalom vagy kellemetlen érzés, fájdalom a testben
Ha bármely mellékhatás egy óránál tovább tart, vagy aggasztja Önt (akár a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünet), szóljon egy orvosnak vagy nővérnek.
5. HOGYAN KELL A RAPISCANT TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Az injekciós üvegen és dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza a Rapiscant. Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Ne használja az oldatot, ha elszíneződött vagy lebegő részecskéket tartalmaz.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Rapiscan
A Rapiscan hatóanyaga a regadenozon. 400 mikrogramm regadenozon 5 ml-es Rapiscan injekciós üvegenként.
Egyéb összetevők: nátrium-edetát, dinátrium-hidrogén-foszfát-dihidrát, nátrium-dihidrogén-foszfát-monohidrát, propilénglikol, injekcióhoz való víz.
Milyen a Rapiscan készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Rapiscan oldatos injekció tiszta, színtelen, látható részecskéktől mentes oldat. A Rapiscan egy darab, egyszer használatos 5 ml-es, gumidugóval és alumínium kupakkal lezárt injekciós üveget tartalmazó dobozban kerül forgalomba.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.