Gyógyszerkereső

KERESETT GYÓGYSZER NEVE

Ára

VENTAVIS 10 µg/ml inhalációs oldat

Hatóanyag:
iloprost

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
168x1 ml (4x42, gyűjtőcsomagolás)


Tájékoztató ár: 958890 Ft

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Hatóanyag:
iloprost

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
100x2 ml


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Gyógyszerfőkategória: ANTITHROMBOTIKUS GYÓGYSZEREK Törzskönyvi szám: EU/1/03/255/005
Gyógyszeralkategória: Thrombocyta-aggregatio gátlók, kivéve heparin Gyártó: Bayer AG

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Ventavis és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Milyen típusú gyógyszer a Ventavis?

A Ventavis hatóanyaga az iloproszt. Egy prosztaciklinnek nevezett, a szervezetben természetesen előforduló anyag hatásait utánozza. A Ventavis gátolja a véredények nemkívánatos elzáródását és beszűkülését, és lehetővé teszi azt, hogy több vér áramoljon át az ereken keresztül.
Milyen betegségek esetén alkalmazható a Ventavis?
A Ventavis mérsékelten súlyos primer pulmonális hipertónia (PPH) kezelésére szolgál felnőtt betegeknél. A PPH a pulmonális hipertóniának az a típusa, melyben a magas vérnyomás kiváltó oka ismeretlen.
Ez egy olyan betegség, amikor a szív és a tüdők közötti erekben túl magas a vérnyomás.
A Ventavis a terheléses kapacitás javítására (fizikai aktivitás elvégzésének a képessége) és a tünetek enyhítésére szolgál.
Hogyan fejti ki hatását a Ventavis?
A köd belélegzésével a Ventavis eljut a tüdőkbe, ahol a leghatékonyabban tudja hatását kifejteni a szív és a tüdők közötti verőerekben. A jobb véráramlás a szervezet jobb oxigénellátásához vezet, és csökkenti a szív terhelését.
2. Tudnivalók a Ventavis alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Ventavis-t,
- Ha allergiás az iloprosztra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- Ha vérzés kialakulásának kockázata áll fenn Önnél - például ha aktív fekély van a gyomrában vagy a vékonybél első szakaszában (nyombélfekély), ha fizikai sérülést (traumát) szenvedett, ha koponyaűri vérzés kockázata áll fenn.
- Ha szívproblémája van, például:
− a szív izomzatának rossz a vérellátása (súlyos koszorúér-betegség vagy instabil angina). A tünetei közé tartozhat a mellkasi fájdalom.
− szívroham az előző hat hónapban,
− gyenge szív (dekompenzált szívelégtelenség), ami nem áll szoros orvosi megfigyelés alatt
− súlyos szívritmuszavar,
− hibás szívbillentyűk (veleszületett vagy szerzett), amelyek a szív teljesítményének romlását idézik elő (nem függ össze a pulmonális hipertóniával).
- Ha szélütése volt az utóbbi 3 hónapban, vagy az agyi vérellátását csökkentő bármely más zavar állt be (pl. tranziens iszkémiás attak).
- Ha elzáródott vagy beszűkült véna okozza a pulmonális hipertóniát (vénás elzáródás).
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Ventavis alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel:
- A Ventavis belégzése légzési nehézséget okozhat (lásd 4. pont), különösen hörgőgörcsben (a kis légutak falában található izmok hirtelen összerándulása) és nehézlégzésben szenvedő betegeknél.
Mondja el kezelőorvosának, ha tüdőgyulladásban, súlyos asztmában vagy krónikus tüdőbetegségben szenved (krónikus obstruktív tüdőbetegség). Kezelőorvosa szoros ellenőrzés alatt tartja majd.
- Vérnyomását a kezelés előtt ellenőrzni fogják, és amennyiben túl alacsony (kevesebb, mint 85 Hgmm a felső érték), akkor a Ventavis-kezelést nem szabad elkezdeni.
- Általában különleges figyelmet kell fordítania arra, hogy elkerülje az az alacsony vérnyomás olyan hatásait, mint például az eszméletvesztés és a szédülés:
- Mondja el kezelőorvosának, ha bármilyen egyéb gyógyszert szert, mivel a Ventavis-szal kombinált hatása tovább csökkentheti a vérnyomását (lásd alább: "Egyéb gyógyszerek és a Ventavis").
- Lassan álljon fel, amikor az ágyból kel ki vagy székből áll fel.
- Amennyiben az ágyból való felkeléskor hajlamos megszédülni, hasznos lehet a napi első dózist még az ágyban fekve alkalmazni, mielőtt felkelne.
- Ha hajlamos az eszméletvesztésre, akkor kerülje el a rendkívüli megterheléseket, például a fizikai erőkifejtést; hasznos lehet, ha az ilyen erőkifejtést megelőzően Ventavis-t inhalál.
- Az eszméletvesztés az alapbetegségnek is köszönhető. Ha súlyosbodik, tájékoztassa erről kezelőorvosát. A kezelőorvos mérlegelni fogja a dózismódosítást vagy a kezelés megváltoztatását.
- Ha gyenge a szíve, mint például a jobb szívfél elégtelensége, és úgy érzi, hogy betegsége romlik, mondja el kezelőorvosának. A tünetek közé tartozhat a lábak és a bokák dagadása, légszomj, szívdobogás, gyakoribb éjszakai vizelés vagy ödéma. Kezelőorvosa mérlegelni fogja, nem kell-e megváltoztatni a kezelést.
- Ha nehézlégzést észlel, vért köhög föl és/vagy túlzottan verítékezik, ezek annak a jelei lehetnek, hogy tüdejében víz van (tüdőödéma). Hagyja abba a Ventavis használatát, és azonnal mondja el kezelőorvosának. Ő majd kivizsgálja az okot, és megteszi a szükséges intézkedéseket.
- Ha májproblémái vagy nagyon súlyos, művesekezelést igénylő veseproblémái vannak, mondja el kezelőorvosának. Lehet, hogy fokozatosan kell bevezetni a felírt dózist vagy alacsonyabb dózisban kell Önnek a Ventavis-t felírni, mint más betegek számára (lásd 3. pont: Hogyan kell alkalmazni a Ventavis-t?).
A Ventavis bőrrel való érintkezése vagy lenyelése
- NE hagyja, hogy a Ventavis oldat bőrrel érintkezzen vagy a szemébe kerüljön. Ha mégis előfordul, azonnal öblítse le a bőrét és öblítse ki a szemeit bő vízzel.
- NE igya meg vagy nyelje le a Ventavis oldatot. Ha véletlenül lenyeli, igyon sok vizet, és szóljon kezelőorvosának.
Gyermekek és serdülők
A Ventavis biztonságosságát és hatásosságát 18 évesnél fiatalabb gyermekek esetében nem igazolták.
Egyéb gyógyszerek és a Ventavis
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről. A Ventavis és bizonyos egyéb gyógyszerek befolyásolhatják egymás szervezeten belüli működését. Mondja el kezelőorvosának, ha a következőket szedi:
- A magas vérnyomás vagy szívbetegség kezelésére használt gyógyszerek (pl. béta-blokkolók, nitro-vazodilátorok, ACE-gátlók). Vérnyomása tovább eshet. Kezelőorvosa módosíthatja az adagolást.
- A vérrögök képződésének gátlására és vérhígításra használt gyógyszerek, ide tartozik az acetilszalicilsav is (amelyet lázcsökkentésre és fájdalomcsillapításra használnak), a heparin, kumarin-típusú véralvadásgátlók (pl. warfarin, fenoprokumon), nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek, foszfodieszteráz-gátlók és nitro típusú értágítók. A kezelőorvosa szoros megfigyelés alatt tartja Önt.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, akik több információval rendelkeznek azokról a gyógyszerekről, amelyekkel elővigyázatosnak kell lenni, vagy amelyeket mellőzni kell a Ventavis használatakor.
Terhesség
- Ha pulmonális hipertóniában szenved, akkor meg kell előznie a teherbeesést, mivel a terhesség olyan fokú állapotromláshoz vezethet, amely még az életét is veszélyeztetheti.
- Ha Ön terhes, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, erről haladéktalanul tájékoztassa kezelőorvosát. A Ventavis csak akkor alkalmazható a terhesség alatt, ha a kezelőorvosa úgy dönt, hogy a lehetséges előnyök meghaladják az Önre és a magzatra vonatkozó lehetséges kockázatot.
Szoptatás
Nem ismert, hogy a Ventavis kiválasztódik-e az emberi anyatejbe. A szoptatott csecsemőre nézve a kockázatot nem lehet kizárni, ezért a Ventavis-kezelés alatt kerülendő a szoptatás.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Miközben a Ventavis-t inhalálja újszülöttek, csecsemők és terhes nők nem tartózkodhatnak ugyanabban a szobában, mint Ön.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Ventavis egyes embereknél lecsökkenti a vérnyomást, és szédülést okozhat. Ne vezessen gépjárművet, és ne használjon semmilyen szerszámot vagy gépet akkor, ha ezeket a hatásokat érzi.
A Ventavis etanolt tartalmaz
A Ventavis kis mennyiségű etanolt (alkohol) tartalmaz (adagonként kevesebb, mint 100 mg-ot).
3. Hogyan kell alkalmazni a Ventavis-t?
A Ventavis-kezelést csak a pulmonális hipertónia kezelésében jártas orvos kezdeményezheti.
Mennyit és mennyi ideig kell belélegezni?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát.
Az Ön számára megfelelő Ventavis adag és a kezelés időtartama az Ön egyéni állapotától függ. Erről kezelőorvosa tájékoztatni fogja. Ne változtassa meg javasolt adagot anélkül, hogy azt ne beszélné meg előbb a kezelőorvosával. Általánosságban elmondható, hogy a Ventavis-kezelés megkezdésekor az első inhalációt 2,5 mikrogramm iloproszttal kell végezni (ahogyan az a porlasztó szájfeltéten áthalad). Ha ezt a dózist jól tűri, akkor az adagot 5 mikrogrammra kell növelni, és ezt az adagot kell fenntartani. Amennyiben az 5 mikrogrammos dózist rosszul tűri, a dózist 2,5 mikrogrammra kell csökkenteni.
A legtöbb ember 6-9 inhalációs kezelést fog kapni elosztva a nap folyamán. Egy inhalációs kezelés a felírt dózistól valamint a porlasztókészüléktől függően mintegy 4-10 percig tart.
Ha vese- vagy májbetegségben szenved
Enyhe vagy közepesen súlyos vesebetegségben (a beteg kreatinin-clearance-értéke >30 ml/perc) szenvedő betegek esetén nem szükséges az adag módosítása.
Ha Önnek nagyon súlyos veseproblémája van és művesekezelésre van szüksége vagy ha májbetegsége van, akkor kezelőorvosa fokozatosan fogja Önnél bevezetni a Ventavis-t és lehetséges, hogy naponta kevesebb inhalációt fog előírni. Kezdetben 2,5 mikrogrammot kell alkalmazni 3-4 órás szünetek beiktatásával (ez legfeljebb napi hatszori adagolásnak felel meg). Ezt követően annak megfelelően, hogy Ön hogy tűri a kezelést, kezelőorvosa óvatosan csökkentheti az adagolások közötti időtartamot. Ha kezelőorvosa a dózis további, legfeljebb 5 mikrogrammig történő emelése mellett dönt, kezdetben újra 3-4 órás szüneteket kell tartani, és azokat annak megfelelően csökkenteni, hogy Ön hogy tűri a kezelést.
Amennyiben úgy érzi, hogy a Ventavis hatása túl erős vagy túl gyenge, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Kérje meg kezelőorvosát, hogy valaki segítsen alaposan megismernie a porlasztó használatát. A kezelőorvosával való egyeztetés nélkül nem szabad átállnia másik porlasztó alkalmazására.
Hogyan kell az inhalálást végezni?
Minden inhaláláshoz új ampulla Ventavis-t kell alkalmaznia. Az üvegampullát csak közvetlenül az inhalálás megkezdése előtt törje fel, és a teljes tartalmát öntse a porlasztókészülék gyógyszerkamrájába.
A porlasztókészülékben maradó Ventavis oldatot, amelyet nem használt fel egy inhaláció alatt, ki kell önteni.
Ezenkívül gondosan be kell tartani a porlasztókészülék gyártója által mellékelt, az eszközzel kapcsolatos higiéniára és annak tisztítására vonatkozó utasításokat.
A Ventavis-t mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.
- A Ventavis inhalációs oldatot be kell lélegezni a kezelőorvos által felírt porlasztókészülék (HaloLite, Prodose, Venta-Neb vagy I-Neb AAD rendszer) segítségével.
- A porlasztó a Ventavis-oldatot egy olyan köddé alakítja át, amelyet Ön a száján keresztül fog belélegezni.
- Az inhaláláshoz szájfeltétet kell használni, nehogy a bőrével érintkezzen a Ventavis. Ne használjon arcmaszkot.
- Valamennyi, a porlasztóhoz mellékelt utasítást tartsa be. Amennyiben bizonytalan, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- Dobja ki az összes, egy inhalációs folyamatban fel nem használt Ventavis oldatot (lásd 5. pont).
A Ventavis egyidejű alkalmazása étellel és itallal
− Nem valószínű, hogy az étel vagy ital hatással lenne a Ventavis-ra. Azonban inhalálás közben célszerű kerülni az étel és ital fogyasztását.
Helyiség szellőztetése
Szellőztesse a helyiséget, melyben a Ventavis kezelést végzi. A helyiség levegőjén keresztül véletlenül más személyek is érintkezhetnek a Ventavis-szal. Különösen az újszülöttek, csecsemők és terhes nők nem tartózkodhatnak ugyanabban a szobában, mint Ön miközben a Ventavis-t inhalálja.
HaloLite és Prodose rendszerek használata esetén
1. Csak közvetlenül az inhalálás megkezdése előtt törje fel a 2 ml oldatot tartalmazó üvegampullát, melyet két színes kódgyűrű (fehér-rózsaszín) jelöl, és öntse át annak teljes tartalmát a porlasztókészülék gyógyszerkamrájába.
2. Az inhalációs ciklust kétszer kell lefolytatni, ha Önnek magas dózisra (5 mikrogramm), és egyszer, amennyiben alacsony dózisra (2,5 mikrogramm) van szüksége. A töltőtérfogat mindig egy üvegampulla tartalma, az adagtól függetlenül.
3. Az inhalálás ideje a légzés szaporaságától függ.

Venta-Neb rendszer használata esetén
1. Csak közvetlenül az inhalálás megkezdése előtt törje fel a két színes gyűrűvel (fehér-rózsaszín) jelölt üvegampullát, amely 2 ml oldatot tartalmaz, és öntse át annak teljes tartalmát a porlasztókészülék gyógyszerkamrájába.
2. Két program használható:
3. A kezelőorvosa beállítja a Venta-Neb készüléket arra a programra, amely az Önnek felírt dózis adagolásához szükséges.
P1 program 1: 5 mikrogramm hatóanyag a szájfeltétben, 25 inhalációs ciklus. P2 program 2: 2,5 mikrogramm hatóanyag a szájfeltétben, 10 inhalációs ciklus.
4. A Ventavis adagolásához legmegfelelőbb cseppméret elérése érdekében használja a zöld terelőlapot.

Az I-Neb AAD rendszer használata esetén
1. Csak közvetlenül az inhalálás megkezdése előtt törje fel az 1 ml oldatot tartalmazó üvegampullát, melyet két színes kódgyűrű (fehér-sárga) jelöl, és öntse át annak teljes tartalmát a porlasztókészülék gyógyszerkamrájába.
2. Az I-Neb AAD készülékben az előre beállított dózist a porlasztókamra és egy szabályozólemez együttesen biztosítja. A készülékben két különböző, színkóddal ellátott porlasztókamra van. Minden porlasztókamrának megfelel egy színkóddal ellátott szabályozólemez:
- A 2,5 mikrogrammos dózishoz a piros retesszel ellátott porlasztókamrát és a piros szabályozólemezt kell használni.
- Az 5 mikrogrammos dózishoz a bíborszínű retesszel ellátott porlasztókamrát és a bíborszínű szabályozólemezt kell használni.
3. Annak biztosítására, hogy a felírt dózist kapja, ellenőrizze a gyógyszerkamra és a kontroll-lemez színét.
Mindkettőnek azonos színűnek kell lennie, a 2,5 mikrogrammos adag esetén pirosnak, az 5 mikrogrammos adag esetén bíborszínűnek.

A további tudnivalókat olvassa el a porlasztókészülék használati utasításában, vagy kérdezze kezelőorvosát.
Ha az előírtnál több Ventavis-t alkalmazott
Ha az előírtnál több Ventavis-t alkalmazott, ez vérnyomáscsökkenéshez vezethet, mely szédüléssel vagy eszméletvesztéssel (ájulással) jár.
Fejfájást is észlelhet, kipirosodás (az arc elvörösödése), rosszullét (hányinger), hányás vagy hasmenés léphet fel. Lehetséges még a vérnyomás emelkedése, a pulzusszám csökkenése vagy emelkedése és a végtag- vagy hátfájdalom. Amennyiben ezek bármelyike bekövetkezik:
- szakítsa meg az inhalációs kezelést
- beszéljen kezelőorvosával
Ha elfelejtette alkalmazni a Ventavis-t
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Kérdezze meg kezelőorvosától, hogy mit tegyen.
Ha idő előtt abbahagyja a Ventavis alkalmazását
Ha abbahagyta vagy abba kívánja hagyni a kezelést, beszéljen erről előbb kezelőorvosával.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az alábbi súlyos mellékhatások fordulhatnak elő. Ebben az esetben azonnal beszéljen kezelőorvosával.
Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet):
Vérzéses események (főleg orrvérzés és vérköpés (vér felköhögése a légutakból)) nagyon gyakran előfordulhatnak, főleg ha Ön vérhígító gyógyszereket (véralvadásgátlókat) is szed. A vérzés kockázata fokozódhat olyan betegeknél, akik egyidejűleg vérlemezke-aggregáció gátlókat vagy véralvadásgátlókat szednek (lásd még 2. pont). Nagyon ritkán beszámoltak agyvérzés és koponyaűri vérzés végzetes eseteiről.
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- Az ájulás (eszméletvesztés) tünete magának a betegségnek, de előfordulhat a Ventavis kezelés közben is (tanácsokért, hogy mit tehet ennek elkerülésére, lásd még 2. pont: "Figyelmeztetések és óvintézkedések").
- Alacsony vérnyomás (hipotónia)
Gyakoriság nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg): Hörgőgörcs (a kis légutak falában található izmok hirtelen összerándulása) és nehézlégzés (lásd még 2. pont: "Figyelmeztetések és óvintézkedések").
Alább felsoroljuk a többi lehetséges mellékhatást az alapján, hogy milyen valószínűséggel fordulnak elő:
Nagyon gyakori mellékhatások: 10 betegből több mint 1 beteget érinthet
− értágulat (vazodilatáció). Ennek tünete az arcbőr kipirulása vagy kivörösödése lehet.
− kellemetlen mellkasi érzés/ mellkasi fájdalom
− köhögés
− fejfájás
− hányinger
− állkapocsfájdalom/a rágóizmok görcse (szájzár)
− a végtagok duzzanata (perifériás ödéma)
Gyakori mellékhatások: 10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet
− nehézlégzés (légszomj)
− szédülés
− hányás
− hasmenés,
− nyelési fájdalom (garat- és gégeirritáció)
− torokirritáció
− száj- és nyelvirritáció, beleértve a fájdalmat is
− bőrkiütés
− szapora szívverés (tahikardia)
− szapora vagy erős szívverés érzése (palpitáció)
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg
- a vérben lévő vérlemezkék számának csökkenése (trombocitopénia)
- túlérzékenység (allergia)
- az ízérzékelés zavara (diszgeuzia)
Egyéb lehetséges hatások
- A folyadékvisszatartás miatti duzzanat, amely főleg a bokát és a lábat érinti (perifériás ödéma) nagyon gyakori tünete magának a betegségnek, de előfordulhat a Ventavis-kezelés során is.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Ventavis-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után (Felhasználható:) ne alkalmazza ezt a gyógyszert. Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Dobja el az összes Ventavis oldatot, melyet nem használ fel az Ön által végzett inhalációs folyamatban. Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Ventavis
- A készítmény hatóanyaga az iloproszt (iloproszt-trometamol formájában)
1 ml oldat 10 mikrogramm iloprosztot tartalmaz (iloproszt-trometamol formájában).
10 mikrogramm iloproszt 1 ml oldatban ampullánként.
20 mikrogramm iloproszt 2 ml oldatban ampullánként.
- Egyéb összetevők: trometamol, etanol, nátrium-klorid, sósav a pH beállításához és injekcióhoz való víz.
A Ventavis színtelen (I-es típusú üvegből készült) ampullákban kerül forgalomba, melyek vagy 1 ml vagy 2 ml inhalációs oldatot tartalmaznak.
Milyen a Ventavis külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Ventavis átlátszó, színtelen inhalációs oldat.
A Ventavis az alábbi kiszerelésekben kerül forgalomba:
- 30, 90, 100 vagy 300 darab 2 ml-es ampullát tartalmazó csomagolás a HaloLite, Prodose és Venta-Neb rendszerekhez. A 2 ml-es ampullák két színes gyűrűvel vannak megjelölve (fehér - rózsaszín).
- vagy 30 , 42 vagy 168 darab 1 ml-es ampullát tartalmazó csomagolás az I-Neb porlasztórendszerhez.
Az 1 ml-es ampullák két színes gyűrűvel vannak megjelölve (fehér-sárga).
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.