Ezeket látta már?

Miért éppen Ausztria? Egészségügyi ellátás külföldön - 1. rész

Ebben különbözik a magyar és az osztrák egészségügyi rendszer egymástól

egészségügy, Ausztria, osztrák egészségügy, külföldi ellátás

Bár Ausztria nincsen messze, de a két ország egészségügyi rendszere több helyen különbözik egymástól.

Magyarként is gyógyulhatnánk akár a szomszédos Ausztriában, vagy más uniós országban is? Miért mennénk máshová, kik és miért választják ezt a lehetőséget? Az EgészségKalauz új vodcast sorozatában a külföldi egészségügyi ellátásokról beszélgettünk Novák Lászlóvat, a König & Novák Medical Concierge egyik alapítójával, akiktől újabban egyre gyakrabban kérnek segítséget, eligazítást olyan magyarok, akik szeretnék igénybe venni az osztrák ellátást.

Állami egészségügy Ausztriában: ők jogosultak az ellátásra

Novák László az EgészségKalauznak elmondta, alapvetés, hogy azok kaphatnak Ausztriában alapvetően ellátást az állami egészségügyi rendszerben, akik ottani bejelentett munkával rendelkeznek, és ennek megfelelően fizetik a társadalombiztosítási járulékot. Akadnak azonban kivételek. Például, amikor a páciensnek olyan betegsége van, amely érdekes lehet egy egyetemi klinikának, felvehetik a kísérleti kutatási programjukba. Így a magyar vagy bármilyen más országból érkező állampolgár is tulajdonképpen ingyenesen részesülhet a legmodernebb tudományos eredmények szerinti, és teljes körű ellátásban.

„Volt már magyar ügyfelünknek szívátültetése a bécsi állami klinikán, amit megjegyzek, nem olyan könnyű elintézni, de egy másfél éves komoly procedúrával sikerült véghezvinni.” – tette hozzá a szakember, aki szerint a privát ellátás Ausztriában sok mindenben nagyon hasonló a magyarhoz.

Így működnek a privát klinikák Ausztriában

„Nem meglepő módon a privát klinikák Ausztriában is pénzt és profitot szeretnének termelni. Ennek megfelelően főleg olyan tevékenységet látnak el, mint például az egynapos sebészet vagy a rutinműtétek. Ezek az intézmények túl a legmodernebb ellátáson, gyönyörű környezettel, hotelszolgáltatással igyekeznek megnyerni maguknak a jómódú ügyfeleket vagy a privát biztosítással rendelkezőket, akik ezt a felárat szívesen kifizetik.” – emelte ki Novák László, majd megjegyezte, hogy sokféle privát intézmény van Ausztriában is, klinikától kezdve a rendelőkig.

„Magyarországon kórházaknak neveznek olyan intézményeket is manapság, amelyek inkább emelt szintű rendelőintézetek. Ebben Ausztria nagyon szigorú. például kórházklinika csak az lehet, amely rendelkezik intenzív osztállyal. Magyarországon altatásban végeznek műtéteket privát klinikákon, privát kórházakban úgy, hogy nincsen intenzív osztálya az adott intézménynek, csak egy úgynevezett preintenzív megfigyelése, vagy az se.” – mondta a szakember.

Külföldi ellátás: a kulcs az orvos

A magánellátásban nincs nagy árkülönbség egy magyarországi privát klinikai és egy ausztriai klinikai ellátás között. A szakember szerint kint ugyanazért az összegért sokkal többet kap az ember.

„Ausztriában ezek az intézmények, ezek 60-80, sőt több száz éve működnek alapvetően problémamentesen. Tehát hihetetlen nagy a tapasztalatuk és a működési biztonságuk. Magyarországon pillanatnyilag a magánklinikáknál még gyakoriak szervezési problémák, az osztrákhoz képest a magyar intézmények újak. Az épületek, a berendezések is azok, amelyek megjelenése sokszor sokkal kecsegtetőbb és bizalomgerjesztőbb, mint egy bécsi privát klinikának és kórháznak, de a kulcs szerintem nem ez, hanem az, hogy először az adott problémára a lehető legjobb orvost kell megtalálni.” – hangsúlyozta a szakember.

Milyen lényegi különbségek érhetők tetten a két rendszer között? Mit tapasztalt meg a saját bőrén maga is az interjúalany? Mire képes a magyar egészségügyi ellátás és mikor menjünk külföldre? Miért éppen Ausztriában kezeltessük magunkat? Erről és még sok izgalmas és őszinte kérdésről szól a sorozat első része, amelyet itt tekinthet meg:

Miért éppen Ausztria?

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához