Ezeket látta már?

Fogyasztói bizalom, hiteles reklám: mi mondható el az étrend-kiegészítőkről?

2023.05.31.
étrend-kiegészítők szabályozás előírások mékisz

Szakmai konferencia az étrend-kiegészítőkről: a szabályozások újabb és újabb kihívások elé állítják a piaci szereplőket.

Hagyományosan Bükfürdőn került megrendezésre április végén a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete (MÉKISZ) által szervezett szakmai konferencia az étrend-kiegészítő ipart érintő kérdésekről.

Az immár két évtizedes múltra visszatekintő rendezvény összefonódik a MÉKISZ közel húsz éves történetével és az étrend-kiegészítő termékkör dinamikus fejlődésével. Az immár két évtizedes múltra visszatekintő rendezvény összefonódik a MÉKISZ közel húsz éves történetével és az étrend-kiegészítő termékkör dinamikus fejlődésével. Forrás: MÉKISZ

Magyarországon a 2004-es uniós csatlakozással együtt a termékkör a nemzeti jogszabályi keretekből átkerült a harmonizált uniós szabályozás alá, melynek folyamatos változása újabb és újabb kihívások elé állítják a piaci szereplőket. Ennek is tulajdonítható, hogy ez a rendezvény ilyen hosszú időn át hasznos fórumnak bizonyul a szakemberek számára.

Egy konferencia akkor tudja betölteni szerepét, ha alkalmat biztosít az ipar, a szakmai szervezetek és a hatóságok számára egyaránt, hogy közösen, egymás szempontjaira figyelve tudják megbeszélni az aktuális kérdéseket. Egy konferencia akkor tudja betölteni szerepét, ha alkalmat biztosít az ipar, a szakmai szervezetek és a hatóságok számára egyaránt, hogy közösen, egymás szempontjaira figyelve tudják megbeszélni az aktuális kérdéseket. Forrás: MÉKISZ

Azt is fontos hangsúlyozni, hogy az étrend-kiegészítő egy meglehetős különleges kategória, melynek legfontosabb szerepe az egészség fenntartásához szükséges tápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek) és egyéb élettani hatással rendelkező anyagok (beleértve a gyógynövényeket is) biztosítása a kiegyensúlyozott vegyes étrend és az egészséges életmód támogatására.

Ebből a speciális szerepből adódóan az iparág megfelelő működésének alapfeltétele a termékek iránti fogyasztói bizalom fenntartása, mely csak az előírásoknak teljes mértékben megfelelő, biztonságos termékekkel és hiteles reklámozással biztosítható.

A MÉKISZ konferenciája, ezekre a szempontokra fókuszálva, Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet előadóinak segítségével tekintette át a szabályozási kérdéseket, kiemelt figyelmet fordítva a szakhatóság kockázatértékelési tevékenységére. A bejelentett étrend-kiegészítők kockázatértékelése az az eszköz, melynek segítségével kellő időben észlelhetők a fogyasztók egészségére kockázatot jelentő termékek, és a szükséges piacfelügyeleti lépések elindíthatók.

Bejelenthető lesz az étrend-kiegészítők mellékhatása

A rendezvényen egy előadás keretében újdonságként került bejelentésre, a szakmai háttér bemutatásával, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a MÉKISZ közös kezdeményezése az étrend-kiegészítők fogyasztása során esetlegesen észlelt mellékhatások fogadására alkalmas internetes felület létrehozásáról és annak közelgő elindulásáról. Az étrend-kiegészítők az élelmiszer kategóriába tartoznak, de sajátos összetételük és felhasználási területek miatt indokolt lehet a mellékhatások gyűjtése a termékkör biztonságosságának fenntartása érdekében.

A műanyag étrend‐kiegészítő csomagolóanyagok környezetre gyakorolt hatásának csökkentése mindannyiunk közös érdeke és felelőssége. Ezért került sor ebben a témában is a folyamatosan szigorodó előírások áttekintésére.

Az étrend-kiegészítő termékek és különösen a növényi összetevőket tartalmazó készítmények bevizsgálása olyan terület, mely minden felelős vállalkozás számára kiemelt jelentőségű. Ezért a növényi eredetű étrend-kiegészítő alapanyagok használatakor indokolt laboratóriumi vizsgálatokról szóló előadás érthető módon lekötötte a hallgatóság figyelmét.

Az étrend-kiegészítő piac forgalmi adatairól, az értékesítést meghatározó terméktípusokról szóló beszámoló minden vállalkozás számára iránymutatást biztosított. A jelenlegi covid utáni időszak, valamint az infláció okozta vásárlóerő csökkenés olyan tényezők, melyek okán a piaci hatások elemzése nem maradhatott ki egy szakmai konferencia programjából.

Minden, ami elmondható

A rendezvény második napján interaktív fórumok keretében egyrészt a növényi hatóanyagok kiválasztása során figyelembe veendő minőségügyi szempontok, a növényi anyagokól elmondható hatások (állítások) lehetőségei és korlátai kerültek megbeszélésre az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és egy MÉKISZ tagvállat szakértőinek bevonásával.

Az interaktív fórum másik témájában – változatlan szakértői panel részvételével - annak elemzésére került sor, hogy milyen módon tudnak a jogszerű kommunikáció iránt elkötelezett vállalkozások olyan jóváhagyási és önellenőrzési rendszert működtetni, melynek segítségével a kereskedelmi kommunikáció (reklám) jogszerűsége még a közzététel előtt értékelhető. Ezt tekintjük előzetes megfelelési törekvésnek, melynek megléte érdemi enyhítő körülménynek minősül, amikor egy vállalkozás kereskedelmi kommunikációja - minden törekvése ellenére - az illetékes hatóságok figyelmének fókuszába kerül.

A szak- és piafelügyeleti hatóságok és társszervezetek aktív részvétele a konferencián a MÉKISZ számára nem csupán presztízs értékű, de annak is megerősítése, hogy az Egyesület és tagvállalatai jó irányba haladnak az étrend-kiegészítő termékek megfelelő minőségének és biztonságosságának biztosítása, valamint jogszerű kommunikációjának útján.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nem túlzás: mindenkinek ajánlott a D-vitamin pótlása! Ennyit szedjen belőle

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#D-vitamin

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához