Ezeket látta már?

Ezért nem jó ötlet mobiltelefonnal nyugtatni a gyereket

mobiltelefon, gyerek

Azoknak, akik eleve küzdenek érzelmi szabályozási zavarokkal, még rosszabbat is tehetnek a szülők, ha mobilt adnak a kezükbe.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt egy érdekes kutatásról, ami azt vizsgálta, hogy milyen hatásai vannak annak, ha a gyereket a szülő úgy igyekszik megnyugtatni, hogy mobilt ad a kezébe:

"Nem jó ötlet mobiltelefonokkal, táblagépekkel lenyugtatni a gyerekeket

Egy, a JAMA Pediatrics amerikai gyermekgyógyászati szaklapban megjelent tanulmány szerint az okostelefonok és táblagépek 3-5 éves gyermekek ideges megnyugtatására irányuló használata fokozott érzelmi szabályozási zavarokkal járt együtt e gyerekeknél, különösen a kisfiúknál.

A fenti eszközök használata ártalmatlan, átmeneti eszköznek tűnhet a stressz csökkentésére, de hosszú távú következményei lehetnek, ha rendszeres nyugtató stratégiaként alkalmazzák.

A tanulmányban 422 szülő és 422, 3-5 éves gyermek vett részt 2018 augusztusa és 2020 januárja között, a COVID-19 világjárvány kezdete előtt. A kutatók hat hónapon keresztül elemezték a szülők és gondozók reakcióit arra vonatkozóan, hogy milyen gyakran használták a fenti készülékeket nyugtató eszközként, és elemezték az érzelmi reaktivitás vagy az érzelmi szabályozási zavarok tüneteit.

A megnövekedett érzelmi szabályozási zavar jelei lehetnek a szomorúság és az izgalom közötti gyors váltások, a hangulat vagy az érzések hirtelen megváltozása és a fokozott impulzivitás.

Az eredmények azt mutatták, hogy az eszközhasználat és az érzelmi következmények közötti kapcsolat különösen magas volt a kifiúk és az olyan gyermekek körében, akik már mutattak hiperaktivitást, impulzivitást és erős temperamentumot, ami miatt nagyobb valószínűséggel reagálnak intenzívebben az olyan érzésekre, mint a harag, a frusztráció és a szomorúság.

Ezek az eredmények azt sugallják, hogy az eszközök használata a problémás gyermekek megnyugtatására különösen azok számára jelenthet problémát, akik már amúgy is küzdenek érzelmi szabályozási zavarokkal."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához