Ezeket látta már?

Meglepő dolog növelheti az idősebbeknél a törések esélyét

kutya, idős, törés, trauma

Kutatók fontos összefüggésekre jutottak.

Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő csoportjában egy izgalmas tanulmányt osztott meg, amely szerint a pórázon való kutyasétáltatás fokozza a gazda sérüléseinek kockázatát, főleg 65 év felett.

"Egy új kutatás kimutatta, hogy ez összefüggésbe hozható a fizikai sérülések kockázatával a felnőttek körében. A Johns Hopkins Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint 2001 és 2020 között a traumás agysérülés volt a második leggyakoribb sérülés az Egyesült Államok sürgősségi osztályán kezelt felnőttek körében a pórázon tartott kutya sétáltatásával kapcsolatos sérülések miatt.

A kutatók arról is beszámoltak, hogy a 65 éves és idősebb nők és felnőttek nagyobb valószínűséggel szenvednek súlyos sérüléseket, például töréseket és traumás agysérülést mint más korcsoportokban.

A Medicine & Science in Sports & Exercise folyóiratban megjelent tanulmány a National Electronic Injury Surveillance System adatbázisának adatait elemezte" - olvasható a bejegyzésben.

Dobson kitért arra is, hogy 2001 és 2020 között 422.659 felnőtt kért kezelést az Egyesült Államok sürgősségi osztályain a pórázon való kutyasétáltatásból eredő sérülések miatt. A paciensek közel fele 40 és 64 év közötti felnőtt, a betegek 75%-a pedig nő volt. A legtöbb sérülés a pórázon tartott kutya miatti elesés következtében alakult ki.

Gyakori a felső végtag sérülése (51%), az elesés/botlás miatti sérülés, amikor a kutya nekilódul a póráz végén (55%). A három leggyakoribb konkrét sérülés az ujjtörés (6,9%), a traumás agykárosodás (5,6%) és a vállficam/húzódás (5,1%).

Hivatkozás: Ridge Maxson et al, Epidemiology of Dog Walking-Related Injuries Among Adults Presenting to U.S. Emergency Departments, 2001-2020, Medicine & Science in Sports & Exercise (2023). DOI: 10.1249/MSS.0000000000003184

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Rosszabbul alszik, akinek kutyája, cicája van? A kutatók válaszolnak

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#törés

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához