Ezeket látta már?

Így korszerűsítheti olcsóbban a lakást, ha van egészségpénztára

egészségpénztár, egészségbiztosítás, lakáskorszerűsítés, lakáshitel

Az egészségpénztári megtakarításunk egy részét a lakáshitelünk törlesztésére is használhatjuk.

Ha mostanában tervezett lakásvásárlást, akkor bizonyára nem kerülte el a figyelmét, hogy a lakásárak még most sem igazán csökkentek. A lakáshitelek kamata viszont megnőtt. Nem csoda hát, ha sokan inkább a felújítás mellett döntenek. Mutatjuk, hogyan függ össze az egészsége és az, hogy miként fizeti ki mindezt.

Sokan halasztják a lakásvásárlást

Akik arra számítottak, hogy a lakásárak a gazdasági nehézségek közepette majd csökkenni fognak, azoknak egyelőre csalódniuk kell. Válsághelyzetekben és magas inflációs környezetben az emberek igyekeznek a mindennapokban is spórolni, a nagyobb összegű vásárlásaikat pedig óvatosságból sokan későbbre halasztják, azaz kivárnak a vásárlással.

A kereslet tehát visszaesik, ami általában magával hozza az árak csökkenését. Az ingatlanpiacon ezt egyelőre nem nagyon látjuk, bár az árak emelkedése lassult vagy megállt. Nem lett könnyebb lakást venni, már csak azért sem, mert közben a lakáshitelek kamata sokat emelkedett, így nehezebb hitelhez jutni, mint korábban. Marad tehát a felújítás.

Az energiaárak növekedése sokaknak súlyos érvágást jelentett, így többen fogtak korszerűsítésbe, hogy az energiahatékony megoldások révén csökkenteni tudják a rezsiköltségüket.

Akár azért újítunk fel, mert szeretnénk jobban élhetővé tenni a lakásunkat, ha már költözni nem tudunk, akár azért, mert a kiadásainkat szeretnénk csökkenteni, a korszerű otthonokkal nem csak anyagilag járunk jól, de az egészségünk is meghálálja. A jobb szellőzés, az esetleges penészedés megszüntetése és a jobb szigetelés jó hatással vannak az életünkre.

De hiába várunk a lakásvásárlással, a felújítás is pénzbe kerül, ha nem is annyiba, mint egy új lakás. Gyakran ehhez ugyanúgy hitelt kell felvennünk, hisz akár 5-8 millió forintos kiadással számolhatunk. Milyen hiteleket kaphatunk ezekre?

Lakásfelújításra lakáshitelt is kaphatunk

Ha felújítani, korszerűsíteni szeretnénk, akkor arra igényelhetünk jelzáloghitelt. Ezek most 8-10% körüli kamatok mellett elérhetők. Felvehetünk kifejezetten felújításra való lakáshitelt. A lakáshiteleket mindenféle lakáscélra, így felújításra is költhetjük, bár van olyan bank, amelyik ezt korlátozza, és például felújításra nem ad hitelt.

A támogatások és kamattámogatott hitelek általában csak építésre, bővítésre vagy vásárlásra szólnak, de ha olyan helyen lakunk, ahol falusi CSOK és CSOK hitel is elérhető, azt korszerűsítésre is igényelhetjük.

Ezenkívül szabad felhasználású jelzáloghitelt is választhatunk, amelynél a hitelcélt egyáltalán nem kell rögzíteni, és a pénzt bármire elkölthetjük.

A jelzáloghitelek előnye, hogy sok pénzt igényelhetünk hosszú futamidőre, hátránya viszont, hogy a hitelhez ingatlanfedezetre is szükségünk van. A bankok egy része energiatakarékos megoldásokra kamatkedvezményt vagy jóváírást ad. Ilyen az MKB és a Takarékbank ECO kedvezménye vagy a CIB és a Raiffeisen Bank zöld kamatkedvezménye.

Áprilistól pedig jön a fogyasztóbarát lakáshitel zöld hitelcélokra. Ennek keretében energiahatékonyságot növelő munkákra a bankok kedvezményeket adhatnak, mindezt ötvözve a fogyasztóbarát hitelek egyéb előnyeivel.

A lakáshitelt egészségpénztárból is törleszthetjük

Ha a lakáshitel mellett döntünk, és tagja vagyunk valamelyik egészségpénztárnak, akkor érdemes tudni, hogy az egészségpénztári megtakarításunk egy részét a lakáshitelünk törlesztésére is használhatjuk.

Ennek a keretösszege a minimálbér 15%-a, jelenleg 34 800 forint havonta. Egy 6 millió forintos, 10 évre felvett felújítási hitelnél a törlesztőnk jelenleg 76-78 000 forint között lesz, így ennek majdnem a felét fizethetjük az egészségpénztári számlánkról – avat be a részletekbe Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

És hogy ez miért éri meg?

Mert az egészségpénztárba befizetett összeg 20%-át adó-visszatérítés formájában visszakaphatjuk a személyi jövedelemadónkból. A visszatérítés maximuma évi 150 000 forint.

- Ha tehát semmi másra nem használnánk az egészségszámlánkat, ami remélhetőleg nem így van – mondja a szakértő – akkor is évi 83 520 forint adójóváírást kapnánk csak a lakáshiteltörlesztés miatt. Évente ennyivel lesz kevesebb a lakáshitelünk. A 10 éves futamidő alatt ez már 835 200 forint, tehát a hitelünkből közel egymillió forintot az állam állt.

Személyi kölcsönt is felvehetünk

Felújításhoz személyi kölcsönt is igényelhetünk. Ennek előnye, hogy a felújítás költsége jellemzően még belefér a maximum felvehető hitelösszegbe. A futamidő általában legfeljebb 7-8 év lehet. A kölcsönhöz ingatlanfedezet nem kell. A hiteligénylés így sokkal gyorsabb, a pénzt akár napokon belül megkaphatjuk, és több banknál online is igényelhetjük.

Ha korábban már vettünk fel lakáshitelt, amit jelenleg is fizetünk, akkor a bank nem biztos, hogy engedi, hogy még egy jelzálogot tegyünk az ingatlanra. Így valószínű, hogy másik ingatlant kell bevonnunk a hitel mögé fedezetként, amire nem biztos, hogy van módunk. Kisebb összegnél a nagy értékű fedezet és a magas induló költségek miatt jobb megoldás lehet a személyi kölcsön.

Maradva a 6 millió forintos összegnél és 7 éves futamidőnél a havi törlesztőrészletünk az UniCredit Banknál 110 573 forint lesz. Ha online igényeljük a hitelt, akkor jóváírást is kaphatunk náluk.

Zöld akciók személyi kölcsönöknél is lehetnek

A MagNet Bank például elektromos járművek vásárlására, de akár napelem és napkollektor telepítésére is adja a zöld kölcsönét, és ehhez hasonló az UniCredit Green kölcsöne is. A CIB Bank pedig 50 000 forint energiahatékonysági bónuszt ad, ha a kölcsönt energiatakarékos megoldásokra költjük.

A személyi kölcsönök kamatai magasabbak, mint a jelzáloghiteleké, de még így is megérheti inkább ezt választani. Arra viszont figyeljünk, hogy csak annyi hitelt igényeljünk, amennyire valóban szükségünk van. Most nem célszerű engedni a csábításnak, hogy még ezt-azt a tervek felett is megvegyünk. Ha viszont a rezsink alacsonyabb lesz, a lakásuk pedig értékesebb és családunk számára egészségesebb környezetet biztosít, akkor jól járunk majd vele.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Testi tünetek, amik rejtett penészre utalnak a lakásban

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához