Ezeket látta már?

Külföldön ünnepel? Ezt kell tudnia az európai egészségbiztosítási kártyáról

Külföldön ünnepel? Ezt kell tudnia az európai egészségbiztosítási kártyáról

Ingyenes egészségbiztosítás Európa egész területén? Az európai egészségbiztosítási kártyával lehetséges!

A külföldi utazásokat sokszor elrontja, ha pont ez idő alatt betegedünk meg. Olyan balesetek vagy egészségi problémák is előfordulhatnak, amelyek sürgős orvosi ellátást követelnek meg. Ha szeretnénk elkerülni a kellemetlenségeket, akkor a nyaralás előtt érdemes biztosítást kötnünk. Ha európai úticélt választunk, akkor ezek a szolgáltatások ingyenesen is elérhetővé válnak az európai egészségbiztosítási kártya segítségével.

Erre használhatjuk az európai egészségbiztosítási kártyát!

Az európai egészségbiztosítási kártya (vagy más néven EU, illetve EU TB kártya) feljogosít a Magyarországon érvényes egészségbiztosításunk külföldi használatára. Ha orvosi ellátásra szorulunk, akkor az adott külföldi ország, úgy fog kezelni minket, mintha lenne abban az államban érvényes egészségbiztosításunk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kezelések többségét ingyenesen vehetjük igénybe az EU TB kártya megléte esetén.

Ne felejtkezzünk el arról, hogy az orvosilag szükséges beavatkozások köre nem azonos minden tagállamban. Amire Magyarországon használhatjuk az egészségbiztosításunkat, az nem biztos, hogy Olaszországban vagy Németországban is hatályos. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor az európai egészségbiztosítási kártya kiváltása mellett érdemes utasbiztosítást is kötnünk.

„Fontos, hogy a célországban érvényes ellátások listáját előre megnézzük és tisztázzuk a részleteket” – javasolja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu szakértője.

Sajnos a betegségek és a balesetek különösen gyakoriak nyaraláskor. Nem a megszokott környezetünkben vagyunk, idegen kórokozókkal és ételekkel körbevéve. A biztosítás megléte mellett is elengedhetetlen fontosságú az óvatosság. Legyünk körültekintőek a csapvíz fogyasztásával és ügyeljünk a higiéniára. Ne felejtkezzünk el a szükséges gyógyszerek elpakolásáról és az elsősegélycsomag összekészítéséről se. Természetesen még ezek az óvintézkedések sem jelentenek garanciát, ezért érdemes megismerkednünk a biztosítások részleteivel.

Az EU TB kártya az Európai Gazdasági Térség országaiban érvényes, illetve az Egyesült Királyság és Svájc területén.

Az európai egészségbiztosítási kártya 36 hónapos érvényessége alatt végig rendelkeznünk kell Magyarországon aktív egészségbiztosítással. A biztosításunk megszűnése esetén az EU kártyát vissza kell szolgáltatnunk a kormányhivatalban.

Fontos, hogy ne keverjük össze az EU TB és a hazai TB kártyánkat! Ezek a dokumentumok nem felcserélhetők, és külföldön ugyanúgy nem fogják elfogadni a hazai TB-t, mint Magyarországon az európai egészségbiztosítási kártyát.

Az EU TB kártya kinézete minden résztvevő országban azonos, ezért nem okoz nehézséget a dokumentum magyar nyelve. Az iraton szerepel a nevünk, a születési dátumunk és a TAJ számunk.

Az európai egészségbiztosítási kártya igénylése

Az európai egészségbiztosítási kártya igénylésére 3 helyen is van lehetőségünk személyesen. A kormányhivatalok, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) irodája és a kormányablakok mind alkalmasak az ügyintézésre.

Arra is van lehetőség, hogy az elektronikus ügyvitelt válasszuk vagy egy meghatalmazottat bízzunk meg a feladattal.

Az igényléshez szükségünk lesz:

  • személyi igazolványra vagy útlevélre
  • az EU kártya igénylőlapjára
  • a TAJ kártyánkra.

Ha nincs nálunk a TAJ kártyánk, akkor más, erre alkalmas dokumentummal is igazolhatjuk, hogy jogosultak vagyunk egészségbiztosításra. Erre megfelelő lehet a munkáltatói igazolás, az egyéni vállalkozói igazolvány vagy a nyugdíj-igazolvány. Ezekből az iratokból nem szükséges az eredeti példányokat bemutatnunk, elég a fénymásolat is.

Az EU kártya igénylése minden európai uniós állampolgár számára ingyenes, ha az illető rendelkezik kötelező társadalombiztosítással. Ez a szabály azonban csak az első igénylésre vagy a megújításra érvényes. Az elveszett, megrongálódott vagy ellopott EU kártyát saját költségen kell újra kiállíttatni.

Előfordulhat az is, hogy egy hirtelen jött út miatt azonnal szükségünk van az EU kártyánkra és nincs időnk megvárni a kiállítási idő végét. Szerencsére van lehetőség az európai egészségbiztosítási kártya ideglenes helyettesítésére. Az Ideglenes Kártyahelyettesítő Nyomtatványt azonnal megkaphatjuk és a 90 napos érvényességi idő végéig teljes jogkörrel használhatjuk.

Előfordulhat, hogy külföldön nem fogadják el az európai egészségbiztosítási kártyánkat?

Az európai egészségbiztosítási kártya nem a külföldi gyógykezelés elősegítésére jött létre, hanem az egészségügyi vészhelyzetek hatékony megoldására. Az EU kártyánkat nem fogják elfogadni, ha az utunk célja az orvosi kezelés. A sürgősségi beavatkozás szükségességéről az adott ország egyik szakembere fog dönteni.

Az EU kártya sem mentésre, sem hazaszállításra nem érvényes. Ezek sajnos rendkívül drágák, ezért az EU TB kártya megléte esetén is érdemes utasbiztosítást kötni.

Az utasbiztosításoknak emellett számos előnye van. Ne felejtsük el, hogy a magyar állami egészségügy különösen széles körét fedezi az orvosi szolgáltatásoknak. Egy külföldi országban könnyen előfordulhat, hogy egy nálunk alapkezelésnek számító beavatkozás csak magánfinanszírozással érhető el.

Ha valamilyen igazságtalanság ért bennünket az EU TB kártyánk használata során, akkor van lehetőségünk az eset jelentésére. A European Commission oldalán magyar nyelven tehetünk panaszt az ügyről.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához