Ezeket látta már?

Magánegészségügy: ezek voltak a legfontosabb hírek ezen a héten

egészségügy

Heti magánegészségügyi üzleti hírösszefoglaló.

Megnyílt az ország első teljes betegutat kiszolgáló magánegészségügyi ellátórendszere

Az ország legkomplexebb szolgáltatást nyújtó, integrált magánegészségügyi ellátórendszerét a TritonLife Csoport indítja el, a kizárólag magyar tulajdonosi hátterű magánegészségügyi szolgáltató a borsodi megyeszékhelyen. A beruházás 3 milliárd forintból valósult meg, a vidéki magánintézmény a NNK-tól elsőként kapott engedélyt egy teljes betegutat komplex módon kiszolgáló, integrált intézményrendszerre.

Emelkedtek a betegellátás orvosi költségei

A Szegedi Tudományegyetem cége hasít, a tavalyi árbevételüknek több mint a dupláját érték el 2022-ben, 672 millió forintról 1,48 milliárdra nőtt. Az adózott eredményük 44 millióról, 88 millióra emelkedett. A Mediversal beszámolója szerint a betegellátás orvosi költségei 370 millióról 970 millióra nőttek - számolt be a helyi lap.

Ennyi pénzt hagyunk magánorvosnál

Egy friss kutatásból kiderül, majdnem minden 3. magyar járt magánorvosnál tavaly, és átlagosan több mint 130 ezer forintot hagyott ott. Azonban ennél is többen választanák a magánegészségügyet, de a többség nem engedheti meg magának - a friss kutatást a portál szemlézte.

Várólisták, romló személyzeti feltételek , kibogozhatatlan betegutak

Az Eurostat szerint Európában a két fő ok, amiért valaki nem tud egészségügyi ellátáshoz jutni, az vagy a várólista, vagy az, hogy az egészségügyi szolgáltatás túl sokba kerül - helyette a beteg önti magába a vény nélküli gyógyszert - a g7 cikke.

Ennyit költünk magánszolgáltatókra

A korábbi egészségügyi miniszter szerint egyáltalán nincs rendben, hogy az egészségügyre kiadott minden 100 forintból körülbelül egyharmadot a magánszolgáltatókra költünk, miközben rendületlenül fizetjük az egészségbiztosítási járulékot. Kiutat azonban egyelőre nem lát ebből a helyzetből - derül ki a riportból.

Eltörli a lombikkezelések közötti kötelező három hónapos várakozási időt a kormány

A társadalmi vitára bocsátott jogszabály tervezetben több lényeges finanszírozási változás is van, ezektől azt várják, hogy akár 1-2000 gyerekkel is több születik. A bioetikai kérdéseket feszegető leglényegesebb kérdések, így a petesejtdonáció kompenzációja azonban még nem szerepel a módosítások között - olvasható a hvg-n.

Chatbotokat tesztelnek

A Mayo Clinic teszteli a Google AI App Builder névre hallgató új szolgáltatást, mely lehetővé teszi, hogy chatbotokat hozzanak létre, nagy mennyiségű, egymástól eltérő belső adat átkutatására. Ezáltal a dolgozók képesek lesznek gyorsabban és egyszerűbb módon értelmezni orvosi leleteket, röntgenfelvételt, genetikai adatokat vagy laboreredményeket - írja lap.

Adózási változások

2023. június 1-től a szabadfoglalkozású egészségügyi tevékenység csak adószámos magánszemélyként végezhető, egyéni vállalkozóként nem – hívta fel a figyelmet a NAV, melyet az üzletem.hu idézett.

Egészségügyi digitalizáció

A telefongyártó szerint az egészségügy digitalizációja olyan területeken hozhat átütő megoldást, mint a távdiagnosztika vagy a betegfelügyelet. Az Okos Kórterem megoldás hálózatba köti a különféle diagnosztikai eszközöket és gépeket, lehetővé téve az adott osztályon tartózkodó betegek adatainak, illetve terápiájuknak nyomonkövetését - olvasható a portálon.

Kártérítést kínál a kormány egy meddőségi magánklinikának

Egy kétszobás, erkélyes zuglói lakás árát kínálja kártérítésként a kormány az egyik meddőségi magánklinikának, melyet tavaly törvénymódosítással lehetetlenített el. A kormány hivatalos oldalán nemrég jelent meg a társadalmi vitára benyújtott tervezetek között az a rendelet - a hvg számolt be.

Itt vannak az Év Betegbarát Szolgáltatói

Idén először választották meg az Év Betegbarát Szolgáltatóit. A díjat azok a magánegészségügyi szolgáltatók nyerték el, amelyek Magyarországon 2023-ban a legjobb betegközpontú ellátást nyújtják. 2023-ban 12 kategóriában 34 szolgáltató érdemelte ki ezt a címet - számoltunk be a kezdeményezésről.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Megkezdte működését az ország első komplex, teljes betegutat kiszolgáló vidéki magánegészségügyi ellátórendszere

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#egészségügy

Forrás: Egészségügyi Üzleti Hírmondó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához