Ezeket látta már?

Napvilágra került a lista: ezt okozza az emberi szervezetben a Pfizer és a Moderna vakcinája

új vakcina, omikron vakcina, Pfizer, Moderna, mellékhatás, koronavírus, covid-19

Ha az új omikron-specifikus Covid emlékeztető oltás beadásán gondolkodik, felmerülhet a kérdés, hogy milyen mellékhatásai vannak – és azok milyen súlyosak lehetnek. Itt a válasz.

Nyugodt lehet: az új, omikron-specifikus koronavírus-vakcinák mellékhatásai várhatóan nem sokban különböznek attól, amit a korábbi vakcinák és emlékeztető adagok esetében tapasztalt – számolt be a CNBC.

„Egyelőre nincs adatunk erről, lényegében két vakcinát adunk egy injekcióban - de biológiailag nem számítanék arra, hogy a mellékhatások, a súlyosság vagy az injekció biztonsági profilja különbözne a jelenlegi mRNS vakcináktól és az emlékeztető oltásoktól" - mondta Dr. Paul Offit, a Philadelphiai Gyermekkórház Vakcina Oktatási Központjának igazgatója és az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal független tanácsadó csoportjának tagja a CNBC Make It-nek.

A Pfizer és a Moderna által újrafogalmazott injekciók bivalensek, ami azt jelenti, hogy mind az eredeti Covid-törzset, mind az omicron BA.5 és BA.4 alváltozatát célozzák. A mellékhatásokra vonatkozó adatok még nem állnak rendelkezésre, mivel az új erősítőoltásokat az FDA és a Centers for Disease Control and Prevention még a klinikai vizsgálatok teljes befejezése előtt engedélyezte.

Gyerekeknek nem jó az új covid vakcina - Rusvai szerint ez az oka >>>

A szövetségi ügynökségek jóváhagyásukat több más biztonsági adatra alapozták, beleértve az eredeti Covid vakcinákból származó bizonyítékokat - a frissített formulák csupán az eredetiek módosításai - és az injekciók BA.5 elemére vonatkozó laboratóriumi adatokat egereken.

Megvizsgálták továbbá az omicron BA.1-es alvariánsát célzó bivalens boosterek korábbi változatainak klinikai vizsgálati adatait is. Ezeket az oltásokat soha nem hozták nyilvánosságra, mert a BA.1-et gyorsan felülmúlták más omikron-alváltozatok - de kialakításuk rendkívül hasonló a most országszerte a gyógyszertárakban és klinikákon kapható oltásokhoz.

A bizonyítékok együttesen azt mutatják, hogy milyen mellékhatások várhatók az egyik új booster beadása után, és milyen súlyosak lehetnek ezek a mellékhatások.

A várható mellékhatások

A Pfizer és a Moderna BA.1 oltásokkal kapcsolatos klinikai vizsgálataiban a résztvevők, akik már teljes körűen be voltak oltva egy emlékeztető oltással, frissített emlékeztető adagot kaptak.

Mindkét klinikai vizsgálatban az injekció beadását követő hét napon belül a leggyakrabban jelentett mellékhatások a következők voltak:

  • Fájdalom
  • Fáradtság 
  • Fejfájás
  • Izomfájdalom 
  • Hidegrázás 
  • Ízületi fájdalom
  • Vörösség és duzzanat az injekció beadásának helyén
  • Láz 

Ismerős a lista: ez ugyanazon mellékhatások csoportja, amely az eredeti készítményekkel együtt járt. De a klinikai vizsgálatokban a mellékhatások súlyossága nagyon enyhe volt.

A Pfizer vizsgálata szerint a BA.1 injekciót kapó résztvevők

  • 52%-a tapasztalt enyhe fájdalmat az injekció beadásának helyén,
  • 8%-uk közepes fájdalmat,
  • és csak 0,3%-uk tapasztalt súlyos fájdalmat.
  • A résztvevők mintegy 26%-a tapasztalt enyhe vagy közepes mértékű fejfájást, és csak 0,3%-uk tapasztalt súlyos fejfájást.

A Moderna vizsgálata megállapította, hogy a résztvevők közel 59%-a tapasztalt fáradtságot, de csak körülbelül 4%-uk tapasztalt 3. fokozatú fáradtságot, ami a napi tevékenységet akadályozó jelentős fáradtságot jelent.

Offit szerint a súlyos mellékhatások "általában" a vakcina második adagjának beadása után jelentkeznek a leggyakrabban, nem pedig a harmadik vagy negyedik adag beadása után. Az új emlékeztető oltásokra csak akkor jogosultak, ha már elvégezték az elsődleges oltási sorozatot, ami azt jelenti, hogy a legtöbb ember már legalább két adagot kapott korábban.

"Ugyanez a koncepció érvényes az emlékeztető oltások utolsó körére is. Az új oltásoknak ugyanaz az adagolási mennyisége, mint az eredeti oltóanyagoknak, ami tovább erősíti, hogy a biztonsági profiljuk hasonló lehet" - mondja Offit.

A Pfizer monovalens vakcinájának egyetlen adagja 30 mikrogramm mRNS-t tartalmaz, amely az eredeti Covid törzset célozza. A frissített emlékeztető oltások ugyanannyi mikrogrammot tartalmaznak, amelyek közül 15 az eredeti törzset, a másik 15 pedig a BA.4 és BA.5 törzset célozza.

A Moderna monovalens injekciója dózisonként 50 mikrogramm mRNS-t tartalmaz, amely az eredeti törzset célozza. A frissített emlékeztető adag 25 mikrogrammot tartalmaz, amely az eredeti törzset, és 25 mikrogrammot, amely az omikron szubvariánsokat célozza meg.

A BA.1-es vizsgálatokban csak néhány száz embert vizsgáltak, ami viszonylag kis mintanagyság ahhoz a több ezer amerikaihoz képest, akik az új BA.5-ös dózisokat kapják, jegyzi meg Offit. Szerinte még mindig magabiztosan belevághatunk - mégha nem is lehetünk 100%-ig biztosak abban, hogy mire számíthatunk.

"Nyitott szemmel kell járnunk, hogy milyen mellékhatások és nemkívánatos események fordulhatnak elő, és továbbra is szem előtt kell tartanunk, hogy ez egy új termék" - mondja Offit.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: cnbc
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához