Hirdetés

Botox hatása a szervezetre

#bőrgyógyászat
2017.03.30. Módosítva: 2017.04.22.
Hirdetés

Kérdés: Kedves Szakértők!

Nagyon zavarnak a szemkörnyéki és a homlokon lévő ráncaim, melyek kezelésére a legkézenfekvőbb megoldás a Botox injekció lenne. Azonban már nem tudom, mit gondoljak erről a szerről, a hatásmechanizmusát ismerem, rengeteget olvastam a témáról, és kozmetológust is megkérdeztem róla, természetesen a kozmetológusok, és a plasztikai sebészek szerint teljesen biztonságos szer, de számomra nyugtatóbb lenne egy belgyógyásztól, vagy nephrológustól kapott válasz, hogy mi is az igazság. Policisztás máj- és vesebetegségem van, és nem szeretnék a ráncaim kezelésével ártani.. A kozmetológusok azt mondják, helyileg hat, oké, de ami bemegy, az a májon-vesén keresztül ürül, legalábbis így gondolom, erre nem kaptam eddig ésszerű választ senkitől. Várom szíves válaszukat, köszönettel!

Hirdetés

Válasz:

A botox egy fehérje természetű anyag, a Botulinum toxin A típusa, amit egy anaerob baktérium termel. Gátolja az ideg-izom közötti ingerület átvitelt. Arcfiatalítás, ránctalanítás esetén a botox a mimikai izmok mozgását gyengíti, az izmok nem tudnak összehúzódni, így botox kezelés hatására a ráncok elsimulnak. Hatása átmeneti, az idegvégződéseket, az izmokat nem károsítja, a kezelés korlátlan alkalommal ismételhető.

Beadása után 3-5 nappal kezdődik a hatása, két hét alatt alakul ki a kívánt eredmény. Nem alkalmazható 18 év alatt és 65 év felett, valamint ismert botox vagy albumin allergia esetén, továbbá terhességben és szoptatás alatt.

Kizárólag megfelelő anatómiai ismerettel rendelkező személy, azaz orvos általi használata javasolt ill. engedélyezett ennek az alapjában erős méregnek emberen történő használata. Laikus nem végezheti a beavatkozást.

Habár a kozmetikai célú botoxot jelen állás szerint nem tartják veszélyesnek, kizáró okok lehetnek bizonyos betegségek, pl. a myastenia gravis-ban szenvedő páciens (az idegrendszert érintő autoimmun betegség, izomgyengeség), vagy a krónikus altató-, nyugtatószereket használók.

Mint minden művi beavatkozásnak, a botox kezelésnek is lehetnek mellékhatásai, ezek általában 12-36 órán belül jelentkeznek. A botox kezelésnél biztonságosabb a szintén csak orvos által végzendő hialuronsavas arcfeltöltés.

Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés