Ezeket látta már?

Csuklótörés

2017.04.10. Módosítva: 2017.04.23.

Kérdés: 60 éves nő vagyok, kerékpáros. Elestem, és az első röntgen leletemen ez állt: bal radius distalis metaphysisén kérgnyi dorsalis dislocatioval és néhány fokos dorsalis tengelyeltéréssel járó darabos törés van.

Vélemény. Fract. radii l.s.

Tekintettel a koromra, konzervatív kezelést kaptam: Repositió, dorsalis gipsz fájdalomcsillapító nélkül.

Másnap röntgen, mely szerint a törtvégek jó tengelyállásban vannak rögzítve. Ellenőrizték a keringést, felvágták a gipszet, és átpólyázták.

A kezem elég jelentősen duzzadt, annak ellenére, hogy otthon a kezem felpócoltam, az ujjaimat mozgattam.

Körkörös gipszet kaptam, melyet fekvésben, a karomat az ujjaimnál fogva felfüggesztették, és súllyal húzatták pár percig, és ebben a helyzetben került fel a gipsz. Ezután röntgenre küldtek, a leletem. Gipszen át: a bal radius dist. harmadának darabos, intraaricularis töréstelepében 15 fokos dorsalis tengelyeltérés figyelhető meg.

Vélemény: St.p.fract. radii l.s.

A 4 hét alatt sokat fájt a kezem, és be volt dagadva.

A körkörös gipszet eltávolították, majd ismét röntgen felvétel készült: A bal radius töréstelepében 28 fokos dorsalis irányú tengelyeltérés látható. Teljes átépülés még nem jött létre.

Vélemény: St. p. fract. radii l.s.

Kaptam beutalót 20 alkalom gyógytornára, eddig 11 alkalommal voltam. Otthon is napi szinten többször tornáztatom a kezem.

Szeretném kikérni a véleményét, hogy normális-e kettő és fél hónap után, hogy az ujjaim és a kézfejem be vannak dagadva. A bal kéz és a csuklótájék mindig melegebb, mint a jobb kezemé, a színe pedig szederjes, ez erősebben látható vízzel való érintkezés után.

A csuklóm tenyérrel nem tudom balra elfordítani, csak kicsit, az ujjaimat nem tudom ökölbe szorítani, de még becsukni sem. Nincs erő a kezemben. Fáj a hüvelyk-, a középső-, és a gyűrűsujjam. Az ujjaimból egy-egy mozdulatra sokszor a csuklómba nyíllal a fájdalom, és olyan mintha pattogna. Amikor a csuklómhoz érek, - vagy a ruha - szabályosan fáj a bőröm. Időnként elzsibbad a hüvelyk-, a mutató-, és középsőujjam. Éjszaka, nem tudom, hogy helyezzem el, mert arra ébredek, hogy belenyíllal a fájdalom.

Várom a válaszát, hogy mi a véleménye az egészről, és hogy a fenti tünetek, és problémák ellenére helyre lehet-e hozni a kezem gyógytornával? Szeretném visszakapni amennyire csak lehet a kezem normális mozgásait.

Előre is köszönöm válaszát!

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

Önnek nagy valószinüséggel Sudeck-syndromája van, ami a végtagokat érintő keringési zavar következtében kialakult elváltozás, működési korlátozottsággal. Ez kialakulhat törések, egyéb trauma, érbetegség, gyulladás, idegsérülés, gipsz rögzités után. A lényege, hogy a fájdalom következtében a végtag kapillárisai kitágulnak, áteresztővé válnak, így megduzzad, fáj, mozgásában korlátozott lesz, nehezen gyógyul. A tünetek fokozatosan alakulnak ki, ha nem kezelik, egyre rosszabbodik, végül is súlyos működési károsodáshoz vezethet.

Speciális, személyre szabott, kíméletes kezelés szükséges: tehermentesités, kíméletes gyógytorna, mobilizáció, lágylézer terápia speciális intézetben.

Üdvözlettel: Dr. Nagy András, szebész szakorvos

Forrás: EgészségKalauz