Ezeket látta már?

E-anyagok, élelmiszer-allergia

Kérdés: T. Doktor úr!

Már többször voltam allergivizsgálaton, még ételallergiát is néztek. De az én megfigyeléseim szerint néhány E-számú anyagtól viszketek. pl. a csoki, kávéporok, gyógyszerek, kekszek. Sok gyógyszertől viszketek, de meggyőződésem, hogy az E-s összetevők, mint pl. csomósodásgátlók. Senki nem veszi ezt komolyan.

Mit tanácsol? Köszönöm a választ!

Válasz:

Evvel a kérdésével egy eléggé érzékeny problémakört érintett.

A mesterséges, tehát E-anyagok nem ritkán valóban kiválthatnak élelmiszer-intoleranciát, sok esetben pl. a mesterséges ételfestékek.

Lássuk mi jöhet számításba ilyen tekintetben:

- mesterséges színezékek,

- egyes tartósítószerek

- antioxidánsok, konzerválószerek

- ízfokozó, ízkiemelő anyagok

- mesterséges édesítőszerek

Minderről igen részletesen tájékozódhat az alábbi linken lévő cikkből:

http://tudomanyeseletmod.shp.hu/hpc/web.php?a=tudomanyeseletmod&o=allergia_es_e_szamok

Javaslom, hogy próbáljon megkeresni olyan allergológus szakorvost, aki étel-intoleranciákkal, élelmiszer-allergiákkal is komolyabban foglalkozik. Pl. a Budai Irgalmasrendi Kórházban Nékám Kristóf professzor allergológiai-klinikai immunológiai osztályát.

Jó egészséget kívánok,

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához