A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Köldök körüli körkörös fájdalom

#Gasztroenterológia
2017.04.12. Módosítva: 2017.04.24.

Kérdés: Tisztelt Szakértő!

Időnként, főleg reggel a köldököm körül körkörös fájdalmat érzek, amely folyamatos böfögéssel párosul. Ha lefekszem és maszírozom, lassan megszűnik. Refluxos vagyok több évtizede, de gyógyszerrel tünetmentes. Mi lehet a tünet oka, s van-e tendőm. Szíves válaszát előre is köszönöm.

Hirdetés

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

A rossz, részleges emésztés során gáz szabadul fel a gyomor-bélrendszerben, ami böfögéshez, hascsikaráshoz ill. nagyobb szélmennyiséghez vezet. A köldökkörüli fájdalom a vékonybélben termelődő gázok és görcsök tünete. Sajnos, amilyen fontos a reflux megelőzésére adott savcsökkentő, az étel jó megemésztését annyira akadályozza. Más emésztőenzim termelése is problémás lehet. A székletből kimutatható, milyen emésztőenzim hiánya okoz elégtelen alapanyag lebontást.

Több gáz termelődik a hüvelyeseknél, káposztaféléknél, a nyers gyümölcsöknél. Miután ezek mind fontos anyagok, az étkezésből nem hiányozhatnak, az elkészítésükre kell nagyobb gondot fordítania, pl. a gyümölcsöket párolja. Azonkívül rendkívül fontos az alapos rágás, a nyál nagyban segíti a lebontást, előemészt. Fontos, hogy vacsorára olyan ételt egyen, ami az epehólyagot kiüríti, ez szintén emésztést segítő. Valószínűleg már vizsgálták a laktóz érzékenységét, az európai lakosság kb. 60%-a felnőttkorára nem tudja bontani a tejcukrot, az is okoz hasonló tüneteket. Ha elhagy minden tejterméket és elmúlnak a panaszai, akkor a laktóz intolerencia az oka.

Üdvözlettel: Dr. Szilasy Zsuzsanna, szakorvos, fájdalomterápia, Szent Rókus Kórház - Rendelőintézet

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.