Ezeket látta már?

Reumatoid arthritisz, biológiai terápiája

2011.08.12. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

Több gyógyszerre is érzékeny vagyok, szeretném tudni hogy ez végleges vagy változhat az évek során.

Van-e arra mód , hogy a gyógyszerérzékenységet vizsgálattal kimutassák?

Rheumatoid arthritiszem van több gyógyszert nem tudok szedni - fájdalomcsillapítót és gyulladáscsökkentőt- vállaljam-e a biológiai terápiát?

Válaszát Köszönöm!

Válasz:

A gyógyszerérzékenység teljesen egyéni, de amennyiben egyszer már kialakult, akkor az élet során adott gyógyszer/ekre megmarad. Ezért is szokták megkérdezni a betegektől, hogy ismert gyógyszerallergiájuk van-e.

(Nem jelezte konkrétan milyen gyógyszerekről van szó! Utalt rá a következő részben, de jó lenne ha megküldené pontosabban is).

A biológiai terápia alkalmazásának eldöntése RA-ban jelenleg egyrészt a reumatológus szakorvos kompetenciája, másrészt (pontosan azért mert ezek jelenleg a legújabb - és egyben legköltségesebb kezelési eljárások) általában előírás, hogy biológiai terápia RA-ban (más kórképekben is) csak abban az esetben alkalmazható, ha minden egyéb gyógyszeres terápiás próbálkozás már csődöt mondott, tehát hatástalan maradt.

A biológiai terápiák egyébként igen hatásos kezelések, az autoimmun folyamat ellen hatnak - tehát gyengítik az immunrendszer működését, viszont hátrányuk is ebből fakad, ui. gyakoribbak a fertőzések, és az esetleges daganatkialakulás is.

Célszerű a reumatológussal mindezt megbeszélnie!

Üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz