Ezeket látta már?

Hirdetés

Bánjunk jól az orrnyálkahártyánkkal, hiszen megvéd minket a betegségektől (x)

shutterstock 251486518

Az orrunk olyan a szervezetünk számára, mint egy kapu, amelyen keresztül számos kórokozó próbál bejutni. Bánjunk jól az orrunkkal, és óvjuk az orrnyálkahártyánkat, hiszen ha az egészséges és megfelelően nedves, akkor feltartja a betolakodó baktériumokat és vírusokat.

Az orrváladék csapdaként szolgál

Az orr nemcsak a szaglásban játszik szerepet, hanem az is a feladatai közé tartozik, hogy hatékonyan távol tartsa a kórokozókat és a szennyeződéseket a légutaktól. Az orrunk olyan a szervezetünk számára, mint egy kapu, amelyen keresztül számos kórokozó próbál bejutni. Az orrjáratainkban található egészséges mennyiségű váladék pedig csapdaként szolgál, a mikroorganizmusok ugyanis fennakadnak a váladékban, így nem tudnak bejutni a szervezetbe. A hűvös időszakban tehát vigyáznunk kell a nyálkahártyánkra, mert ha kiszárad, a kórokozók könnyebben átjutnak a védelmi rendszeren, ezáltal hamarabb leszünk betegek.

Az egészséges orr működése

Ha egészségesek vagyunk, az orr csillói folyamatosan dolgoznak, ezért a tüdőbe már jelentősen megtisztított levegő kerül. Ha egy idegen részecske mégis bejut az orrgaratba, az vagy a nyállal együtt, köpet formájában ürül, vagy nyelés útján a gyomorba jut, ahol feltehetőleg feloldja a gyomorsav. Az orrnyálkahártya azonban bizonyos hatások miatt károsodhat, ezért jó, ha tisztában vagyunk vele, milyen kezelési lehetőségek vannak, illetve hogyan őrizhetjük meg a nyálkahártya épségét.

Ilyen okok miatt károsodhat az orrnyálkahártya

Az orrnyálkahártya károsodásának számos oka lehet, például a szeles, hideg levegőjű időjárás, esetleg a szárító hatású fűtés. A nyálkahártyánk 30 százalékos páratartalom alatt kiszárad, érzékennyé válik: száraz lesz a torkunk, ami éjszakai köhögést okozhat, továbbá vírusos vagy bakteriális légúti fertőzések is könnyebben kialakulhatnak emiatt. Károkat okozhat a túlzott orrcsepp- vagy orrsprayhasználat is. Sajnos a vírusok által meggyengített orrnyálkahártyán könnyebben telepszenek meg különböző baktériumok is, ami szövődmények kialakulásához vezethet.

Védelmet nyújt az egysejtűek titkos fegyvere

Náthás időszakban használhatjuk az egysejtűek titkos fegyverét, az ectoint. Ezt a molekulát néhány évtizede fedezték fel a tudósok. Kíváncsiak voltak, hogyan képesek bizonyos egysejtűek túlélni a dermesztő hideget és a sivatagi forróságot egyaránt. Kiderítették, hogy ezeket az élőlényeket egy speciális molekula, az ectoin védi. Az ectoin megköti a vizet, ezáltal védőburkot képez, és óvja a sejtfelszínt a kiszáradástól, illetve sérülés esetén részt vesz a sejtregenerációban. Ez a „titkos fegyver” lett a Reventil orrspray legfontosabb összetevője, hiszen, ha az ectoin jól működik a természetben, akkor az ember számára is hasznos lehet.

A Reventil orrspray mérsékli a megfázás kellemetlen tüneteit, mint az orrdugulást, orrfolyást, csökkenti az orrnyálkahártya gyulladását, óvja a kiszáradástól és elősegíti annak mielőbbi regenerációját. Nem kell orvossal felíratni, recept nélkül kapható a gyógyszertárakban. Nem tartalmaz tartósítószert, nem okoz hozzászokást, és gyermekeknél is alkalmazható.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT
Forrás: Phytotec Hungária