Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Ezt érzi a beteg, ha CPS-ben szenved

px egkal n 1

Az alábbiakban bemutatjuk a hosszú lefolyású, krónikus bakteriális prosztatagyulladás (CPS) szakaszait, jellemző tüneteit és a beteg saját állapotához fűződő érzéseit. Mivel ez a változó intenzitású, periodikusan jelentkező, fel-fellángoló panaszokkal járó kórkép három hónaptól kezdve akár éveken keresztül is fennállhat, érdemes minél hamarabb felismerni, valamint tisztában lenni nemcsak a testi, hanem a lelki tüneteivel is.

Korai felismerés és kezelés nélkül a több éven, akár ötéves időintervallumon is átívelő krónikus bakteriális prosztatagyulladás (CPS) sok fellángoló és tünetmentes periódusból áll, amelyek legalább 3 hónapig tartanak. A betegek ilyenkor nemcsak a hullámzó intenzitású testi tünetekkel küzdenek meg, de az érzéseik is változatosak és összetettek. Hogy ezeket elkerüljük, jobb, ha megtanuljuk időben felismerni ezt az állapotot. Minél hamarabb megvan a diagnózis, annál hamarabb kezdhető el a kezelés, aminek köszönhetően sok fájdalmas panaszt és érzést kerülhetünk el.

1. Első fellángolás, a betegség kezdeti stádiuma. A CPS diagnózisának felállításához a tüneteknek minimum három hónapig fenn kell állniuk.

Testi tünetek:

 • enyhe fájdalom az ágyékban,
 • gyakori vizelési inger,
 • éjszakai vizelés.

Mit érez a beteg? A páciensek gyakran nem veszik komolyan az enyhe tüneteket, és nem fordulnak orvoshoz. Főleg azért, mert az első fellángolást akár több hónapig tartó tünetmentes periódus is követheti. Ekkor a legtöbben megkönnyebbülnek, és azt gondolják, maguktól meggyógyultak.

2. Második fellángolás. Ez az időszak akár két évig is elhúzódhat, amikor a tünetek teljesen váratlanul hol visszatérnek, hol ismét elmúlnak, és az intenzitásuk is eltérő.

Testi tünetek:

 • fájdalom a hasi területen,
 • vizelési zavarok,
 • változó erősségű ejakulációs fájdalom,
 • amelyhez erekciós zavarok is társulnak.

Mit érez a beteg? Mivel a panaszok a legváratlanabb pillanatban, kiszámíthatatlanul jelentkeznek, a páciensek ilyenkor már aggódnak, hogy valami komoly bajuk van, és legtöbben elgondolkodnak az orvosi konzultáción. Ugyanakkor csak kevesen jutnak el valóban urológushoz, mert a tünetekben gazdag időszakokat mindig követi egy-egy hosszabb, akár féléves tünetmentes periódus.

A panaszok megszűnésekor a pácienseken a megkönnyebbülés érzése hatalmasodik el, hiszen azok már komolyan megnehezítették a mindennapokat. A tünetek elmúlásakor azt gondolják, ennél már úgysem lehet rosszabb.

3. Krónikus fázis. Ha ezek a kellemetlen, fájdalmas érzéssel járó, mindennapokat zavaró tünetek évekig fennmaradnak, akkor a betegség krónikussá válik.

Testi tünetek:

 • krónikus tompa alhasi fájdalom,
 • esetenként szexuális diszfunkció,
 • ejakulációs fájdalom,
 • nehezített ejakuláció.

Mit érez a beteg? Ekkorra már a legtöbben jelentős életminőség-romlást tapasztalnak, amely komoly frusztrációval jár. Még ha vannak is újabb tünetmentes periódusok, amikor a páciensek óvatos optimizmussal viszonyulhatnak a betegségükhöz, már nem okoz számukra nagy meglepetést egy-egy újabb fellángolás.

4. A tünetek változékonysága. Az évek múlásával a betegség továbbra is fennmarad, kezelés nélkül nem várható gyógyulás, a tünetek újra meg újra jelentkeznek változó formában és erősséggel.

Testi tünetek:

 • hullámzó intenzitású panaszok,
 • krónikus medencei fájdalom,
 • szexuális diszfunkció.

Mit érez a beteg? Most már egyre kevesebb remény maradt a teljes gyógyulást illetően, amely nagyfokú elkeseredést, szorongást válthat ki a páciensekből. A szexuális problémák komoly szégyenérzettel járhatnak, amelyek önértékelési zavarokat okozhatnak még akkor is, amikor épp tünetmentes a beteg.

5. Súlyosbodó állapot. Minél tovább marad kezeletlen ez az állapot, annál erősebben jelentkeznek a panaszok. A fájdalom kisugározhat a herékbe, a comb belső részére vagy akár a hímvesszőbe is.

Testi tünetek:

 • változó erősségű és lokalizációjú fájdalom,
 • impotencia,
 • esetleg inkontinencia.

Mit érez a beteg? Ekkor már olyan mély elkeseredés tapasztalható a páciensek részéről, hogy komolyan mérlegelik az orvosi segítségkérést, majd kétségbeesetten járnak urológustól urológusig, akik ebben a stádiumban már csak a tüneteket tudják enyhíteni.

Forrás: Phytotec Hungária Bt.
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához