Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Így védekezhetünk a kellemetlen náthavírus ellen

shutterstock 1112983769

Nátha nélkül „megúszni” a téli időszakot szinte lehetetlenség. Néhány egyszerű szabály betartásával hatásosabban védekezhetünk az orrdugulást okozó vírusok ellen.

A vírusok mindenhol ott vannak

A legnagyobb biztonságban akkor lennénk, ha nem kerülnénk kapcsolatba a náthát vagy megfázást okozó vírusokkal. Ám ez, ha csak nem zárjuk be magunkat egy lakásba, szinte kivitelezhetetlen. Napközben ugyanis rengeteg helyen megfordulunk, és a vírusok „lesben állnak” a munkahelyen, a tömegközlekedési eszközökön, a bevásárlóközpontokban, a kávézókban és mindenhol, ahol sok ember megfordul egyszerre. A kórokozók emberről emberre, a levegőben, tüsszentés és köhögés útján terjednek, és tárgyak felületén is megtapadnak, például a kilincseken, a munkaeszközökön és a kapaszkodókon is.

Gyakran mossunk kezet

A téli időszakban, amikor a legkönnyebb megfázni, különösen kiemelt szerepe van a higiéniának. A nátha fő szezonja októbertől áprilisig tart, mivel a hűvös, nyirkos, párás környezet jelenti a legkedvezőbb feltételeket a megfázást előidéző kórokozók szaporodásához. Ha nem idegenkedünk tőle, a tömegközlekedési eszközökön és bevásárlás közben viseljünk maszkot és használjunk kézfertőtlenítőt. Napközben többször is mossunk kezet meleg vízzel és szappannal. A rendszeres és alapos szappanos kézmosás elengedhetetlen.

Erősítsük az immunrendszert

Mindig fektessünk nagy hangsúlyt az immunrendszerünk védelmére, ugyanis az minél egészségesebb, annál könnyebben kivédheti a kórokozók támadásait. Táplálkozzunk egészségesen, legyünk minél többet a szabadban, és mozogjunk a friss levegőn. A rendszeres mozgás nemcsak az immunrendszerünket erősíti, hanem stresszoldó hatása is van. A tartós stressz rontja az ellenállóképességünket, ezért mindig találjuk meg a módját a megfelelő feszültséglevezetésnek! Hűvös időben öltözzünk rétegesen, és igyekezzünk elkerülni a kimelegedést. Aludjunk minél többet, ugyanis a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás erősítheti az immunrendszert. Az alvásigényünk egyénenként változó, átlagosan napi 7-9 óra alvásra van szükségünk éjszakánként.

Töltsük fel a házipatikánkat

Figyeljünk rá, hogy a téli időszakban mindig legyenek megfelelő patikaszerek az otthoni gyógyszeres dobozunkban. A betegségek elleni küzdelemben hasznosak a szervezet védekezőképességét erősítő multivitaminok, illetve a C- és a D-vitamin. Legyen otthon láz- és köhögéscsillapító, valamint az orrdugulást enyhítő orrspray vagy orrcsepp.

Forrás: Phytotec Hungária