Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Tippek a nátha hatékony kezelésére

shutterstock 179415314

Mindannyian megtapasztaltuk már, milyen kellemetlenségeket okoz a megfázás. A meghűlésként vagy náthaként is ismert betegséget általában vírusok okozzák. Jó, ha tudjuk, hogyan kezelhetjük hatékonyan a náthát.

A megfázást legtöbbször vírusok okozzák, és nincsen rá speciális gyógymód, legfeljebb enyhíteni lehet a tüneteit. Bár a betegség kezelés nélkül gyakran 7-10 napon belül elmúlik, a tünetei nagyon kellemetlenné tehetik a hétköznapokat.

Ágynyugalom és bőséges folyadékfogyasztás

Hogy meddig vagyunk betegek, az részben azon is múlik, mennyire segítjük a szervezetünket a gyógyulásban. Amíg tüneteink vannak, mindenképpen kerülni kell a megerőltető tevékenységeket, inkább feküdjünk sokat és aludjunk akár napközben is, a pihenés ugyanis segíti a szervezetünk regenerációját. Náthásan ne menjünk be a munkahelyünkre, mert zárt térben gyorsan szétszórhatjuk a vírusokat. A betegség az első napokban a legfertőzőbb, ezért ebben az időszakban lehetőleg maradjunk otthon.

Igyunk minél több folyadékot

Nagyon fontos, hogy minél több folyadékot igyunk, hiszen a sok folyadék az orrváladék fellazítását, ürülését is elősegíti. Jót tehetnek ilyenkor a különböző gyógynövényekből – kamilla, kakukkfű, hársfavirág – készített teák. A forró italok a közérzetet is javítják.

Illóolajok és párásítás

A gyógyulási folyamatot felgyorsíthatjuk, ha különböző illóolajokkal, eukaliptusszal, mentollal és kámforral inhalálunk. Biztonságosabb, ha inhalátor segítségével lazítjuk fel az orrváladékot.

Legyen párás a lakás

Ügyeljünk arra is, hogy a lakásban megfelelő legyen a páratartalom. Ha túl száraz bent a levegő, az elősegíti az orrnyálkahártya kiszáradását, így a vírusok, baktériumok könnyebben bejuthatnak a szervezetünkbe.

Szellőztessünk és ügyeljünk a higiéniára

Amíg betegek vagyunk, a kórokozókat szétszórhatjuk a lakásban is, ezzel pedig könnyen megfertőzhetünk másokat, és a saját gyógyulásunkat is hátráltatjuk. Mossunk többször is kezet, és fertőtlenítsük azokat a tárgyakat, amelyeket a leggyakrabban megfogunk. A rendszeres szellőztetés szintén fontos, hiszen a kórokozók nem csupán a tárgyakon, de a levegőben is összegyűlhetnek.

Szedjünk vitaminokat

A téli időszakban támogassuk az immunrendszerünket multivitaminokkal, azok ugyanis felerősíthetik a szervezetünk védekezőképességét. Különösen fontos a C- és D-vitamin-pótlás, de bizonyos mikrotápanyagok (mint például a cink) szintén hasznosak az immunrendszer működésének biztosításához.

Forrás: Phytotec Hungária