Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Vigyázzunk: így mehet rá a stressz a gyomrunkra

Vigyázzunk: így mehet rá a stressz a gyomrunkra

Az elmúlt időszakban rengeteg szorongást okozó, rossz hírrel kellett szembesülnünk, amelyek egyre bizonytalanabbá tettek minket. A feszültség és a stressz pedig, ha nem tudjuk jól kezelni, mentális és fizikai problémát is okozhat.

Ha ezeket tapasztaljuk, akkor túl sok a stressz az életünkben

A folyamatos aggódás, az állandó feszültség rossz hatással van az emberi szervezetre, mentális kifáradáshoz, depresszióhoz vezethet, továbbá számos szervi baj okozója is lehet. A modern világban már nincsen élet stressz nélkül, ám fontos kérdés, hogy mennyit tud a szervezetünk elviselni belőle. Ha azt vesszük észre, hogy türelmetlenebbé válunk, egyre többször tapasztalunk erős szívdobogást, gyomorfájást, a hátunk és a vállunk is fáj, akkor valószínűleg már túl sok a rossz stressz az életünkben. Bár nem könnyű feladat, mégis fontos, hogy saját egészségünk érdekében megtaláljuk a feszültséglevezetés számunkra helyes módját.

Ennyiféle problémát okozhat a stressz

A tartósan fennálló stresszre sokféleképpen reagálhat az emberi szervezet, egyénenként is változó, hogy kinél milyen panaszokat okozhat. Van, aki állandó fáradtsággal, energiahiánnyal küzd, míg másokat gyakori fejfájás gyötör, de sajoghat akár a nyak, a váll és a hát is. A stressz az étvágyat ugyancsak befolyásolhatja: van, aki gondolni sem tud ilyenkor az ételre, míg van, aki úgynevezett stresszevő, és a feszültséget folytonos evéssel csökkenti.

Védjük a gyomrunkat!

A folyamatos stressz kihat az emésztőrendszer működésére is, ezért gyomor- és bélrendszeri problémákat is okozhat. Az olyan tünetek, mint a puffadás, hasi görcsök vagy gyomorégés megkeseríthetik az ezeket tapasztaló emberek életét, ami persze újabb feszültséget jelent számukra. A szervezet ugyanis stressz hatására azokra a funkciókra fordítja az energiáit, amelyek a meneküléshez és a harcoláshoz szükségesek. Az emésztés nem ilyen funkció, ezért a belek kevesebb vérhez és oxigénhez jutnak, a bélmozgás és ezáltal az anyagcsere is lelassul. A stressz hatására azonban fokozódik a gyomorsav-termelődés, drasztikusan lecsökken az emésztőenzimek mennyisége, valamint a bélfalakat védő nyákból is kevesebb termelődik. Ez a folyamat számos emésztési problémához vezethet, és a többi között emelkedhet a refluxbetegség, a gyomor- és bélfekély kialakulásának, illetve kiújulásának kockázata.

Próbáljuk meg kizárni a stresszt!

Nem gondolnánk, de ez nagyon nehéz feladat: szinte lehetetlen kizárni a stresszt az életünkből. Éppen ezért nagyon fontos, hogy legyen olyan rituálénk vagy hobbink, amely ellazít, megnyugtat és pozitív energiával tölt fel minket. Sajátítsunk el valamilyen légzéstechnikai gyakorlatot vagy rövid meditációt, amelyeket rögtön segítségül hívhatunk olyan napokon, amikor a feszültség intenzívebben van jelen az életünkben.

Forrás: Phytotec Hungária