2014. július 24. csütörtök, Kinga, Kincső napja van
Nyitólap  >  Keresők  >  Gyógyszer / gyógytermék kereső  >  Gyógyszer adatlap
Továbbküldés
Tartalom címe: Gyógyszer adatlap

MEFORAL 500 mg filmtabletta

MEFORAL 500 mg filmtabletta
MEFORAL 500 mg filmtabletta
Hatóanyag(ok):  metformin
Forgalmazó: Laboratori Guidotti
A metformin kiválasztódik az anyatejbe. Nem figyeltek meg káros mellékhatásokat anyatejjel táplált újszülöttek, illetve csecsemők esetében. Mindazonáltal, mivel csak korlátozott adat áll rendelkezésre az anyatejjel való táplálás nem javasolt metforminnal való kezelés ideje alatt. Meg kell fontolni a szoptatás befejezését, számításba véve a szoptatás előnyeit és a gyermeknél előforduló mellékhatás lehetséges kockázatát. Nem rendelkezünk lényeges epidemiológiai adatokkal.  Amennyiben a páciens terhességet tervez, valamint a terhesség időszaka alatt a diabétesz nem metforminnal, hanem inzulinnal kezelendő. A metformin monoterápiában nem okoz hypoglykaemiát, ezért a Meforal nem vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Azonban a beteg figyelmét fel kell hívni a hypoglykaemia veszélyeire abban az esetben, ha a metformint más antidiabetikumokkal (szulfonilureák, inzulin, meglitinidek)  kombinációban kapja.
Kiszerelés Kiadhatóság Fogyasztói ár Fizetendő ár
60x vényköteles Orvosi rendelvényhez kötött készítmények. 571 Ft 571 Ft Tájékoztató jellegű ár
1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A MEFORAL 500 MG FILMTABLETTA, ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Meforal 500 mg filmtabletta felnőttek és 10 év feletti gyermekek nem inzulin-függő diabetes mellitusának (2-es típusú cukorbetegségének) a kezelésére szolgáló gyógyszer.
A Meforal 500 mg filmtabletta a túlságosan magas vércukorszint csökkentésére szolgáló gyógyszer cukorbetegeknél (2-es típusú diabetes mellitus), különösen túlsúlyos betegeknél, akiknél a diéta és a testmozgás önmagában nem eredményezte a vércukorszint megfelelő beállítását.
Felnőttek
Orvosa felírhatja Önnek a Meforal 500 mg filmtablettát önmagában,vagy más vércukorszintet csökkentő gyógyszerekkel, vagy inzulinnal kombinációban.
Gyermekek és serdülőkorúak
10 év feletti gyermekek vagy serdülőkorúak esetében az orvos felírhatja a Meforal 500 mg filmtablettát önmagában vagy inzulinnal együtt.
2. TUDNIVALÓK A MEFORAL 500 MG FILMTABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne szedje a Meforal 500 mg filmtablettát, ha:
- Allergiás (túlérzékeny) a metformin-hidrokloridra, vagy a Meforal 500mg filmtabletta bármely egyéb összetevőjére
- A vére túlsavasodott a ketontestek feldúsulása miatt (diabéteszes ketoacidosis), ami a kómát megelőző állapot (precoma),
- Veseelégtelensége van, vagy csökkent a vesefunkciója
- Olyan állapotban van, amely a vesefunkció károsodásához vezethet, mint
például:
- Tartós hányás, vagy súlyos hasmenés következtében kialakuló jelentős folyadékvesztés
- Súlyos fertőzés
- Keringési elégtelenség (sokk)
- A vérerekbe adott jódot tartalmazó röntgen kontrasztanyagokkal vizsgálatokat
végeznek, (lásd "A Meforal 500 mg filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható" a későbbiekben, ezen ponton belül)
- Ha akut és krónikus betegségekben szenved, amelyek a szervezet szöveteinek
oxigénhiányos állapotát (szöveti hipoxia) okozhatják, mint például:
- szívelégtelenség, vagy heveny szívinfarktus
- a légzéssel kapcsolatos problémák
- keringési elégtelenség (sokk)
- Probléma van a májával
- Alkoholizmusban szenved, vagy akut alkoholmérgezése van
- Szoptat
A Meforal 500 mg filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Tájékoztassa róla orvosát, ha
- bakteriális, vagy vírusos fertőzése van, például influenza, felső légúti hurut, húgyúti fertőzés.
- olyan gyógyszereket szed, melyek hatással lehetnek a veséjére,
bizonyos, magas vérnyomásra és reumás betegségekre szed gyógyszereket.
Kontrasztanyagokkal végzett vizsgálatok esetén (lásd a felsorolás előtt
"Ne szedje a Meforal 500 mg filmtablettát, ha:"
Kérjük tájékoztassa orvosát, ha Önnél az erekbe adott jódot tartalmazó röntgen kontrasztanyagokkal végzett vizsgálatot terveznek. Ebben az esetben ugyanis akut veseelégtelenség kialakulásának a kockázata áll fenn. Orvosa meg fogja kérni, hogy állítsa le a Meforal terápiát 48 órával a vizsgálat előtt és csak a vizsgálatot követő 48 óra múlva kezdje újra szedni, miután az elvégzett vizsgálatok igazolták a vesefunkció helyreállását.
Műtétek
Kérjük tájékoztassa orvosát ha általános érzéstelenítéssel vagy gerincvelői érzéstelenítéssel járó operációt terveznek Önnél. Orvosa meg fogja kérni, hogy állítsa le a Meforal terápiát 48 órával a beavatkozás előtt, és csak a beavatkozást követő 48 óra múlva kezdje újra, miután a vizsgálatok normális a vesefunkciót igazoltak..
Különleges figyelmeztetések
A gyógyszer a szervezetében történő felhalmozódásának következtében a vére túlsavasodását idézheti elő. Rossz vesefunkció növeli ennek a kockázatát, ezért a Meforal 500 mg filmtabletta szedéséhez normál vesefunkció szükséges. Rendszeres, évenkénti, esetleg gyakoribb vesefunkció ellenőrzés szükséges..
A tejsav felszaporodása következtében kialakuló túlsavasodás (lactacidosis) életveszélyes lehet, amennyiben nem kezelik azonnal. Ennek a kockázata megnő, amennyiben túladagolja vagy figyelmen kívül hagyja az okokat amiért nem szedheti a Meforal 500 mg filmtablettát (Lásd fent a felsorolást "Ne szedje a Meforal 500 mg filmtablettát, ha..").
A túlsavasodás (lactacidosis) első tünetei: émelygés, hányás, hasmenés és hasi fájdalmak. További tünetek fejlődhetnek ki órák alatt, mint pl. izomfájdalmak és izomrángások, mély és gyors légzés, a tudat elhomályosulása és kóma. A túlsavasodás azonnali kórházi sürgősségi ellátást tesz szükségessé.
Időskorúak
Mivel idősebb betegekben gyakran károsodott a vesefunkció, a Meforal 500 mg filmtabletta adagolását a vesefunkciókhoz kell igazítani. Amennyiben Ön időskorú, orvosa rendszeresen ellenőriztetni fogja a vesefunkcióját.
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Tájékoztassa orvosát, amennyiben a következők valamelyikét szedi:
- Bizonyos magas vérnyomás kezelésére adott gyógyszerek (ún. ACE-gátló szerek)
- Jódtartalmú röntgen kontrasztanyagok
- Alkoholt tartalmazó gyógyszerek
- Kortizont tartalmazó gyógyszerek (kortikoszteroidok)
- Asztma kezelésére alkalmazott bizonyos gyógyszerek (β-szimpatomimetikumok)
- "Vizhajtók" (diuretikumok)
Továbbá a Meforal 500 mg filmtabletta hosszútávú alkalmazása esetén egy további gyógyszer szedésének elkezdése, valamint megszakítása is befolyásolhatja a vércukorszintet. Ezek azok az időszakok amikor különösen körültekintően kell ellenőrizni vércukorszintjét.
A Meforal 500 mg filmtabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
A Meforal 500 mg filmtabletta kezelés alatt folytassa a diétáját, és szenteljen különös figyelmet a szénhidrát bevitel egyenletes eloszlására a nap folyamán. Ha Ön túlsúlyos, akkor orvosi felügyelet mellett folytatnia kell a fogyókúráját.
Kerülje az alkoholtartalmú italok és ételek fogyasztását a Meforal 500 mg filmtabletta terápia idején. Az alkohol alacsony vércukorszintet eredményezhet, valamint megnövelheti a vér túlsavasodásának kockázatát (lásd fent "Különleges figyelmeztetések" alatt).
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
Kérjük, tájékoztassa orvosát a terhességéről, vagy tervezett terhességről. Ebben az esetben Önt nem lehet Meforal 500 - mg filmtablettával kezelni. Orvosa az Ön kezelését inzulinra fogja váltani.
Szoptatás
A szoptatás időszaka alatt ezt a gyógyszert nem szedheti.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Meforal 500 mg filmtabletta önmagában nincs hatással a gépjárművezetéshez és a gépek biztonságos üzemeltetéséhez szükséges képességeire.
Vércukorszintet csökkentő gyógyszerekkel kombinációban történő alkalmazás esetén (pl. szulfonilureával, inzulinnal) a gépjárművezetéshez, a gépek biztonságos kezeléséhez, valamint a nem szilárd talapzaton végzett tevékenységekhez szükséges képességek károsodhatnak.
3. HOGYAN KELL SZEDNI A MEFORAL 500 MG FILMTABLETTÁT?
A Meforal 500 mg filmtablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
A Meforal 500 mg filmtabletta adagolását minden esetben az orvos állapítja meg, az Ön vércukor-értékeihez viszonyítva, és rendszeresen ellenőrzi is azt.
A készítmény szokásos adagja:

850 mg és felezhető 1000 mg metformin-hidroklorid hatóanyagot tartalmazó filmtabletták is forgalomban vannak, amelyek segítségével az optimális fenntartó dózis egyénre szabottan beállítható.
A beadás módja
Nyelje le a filmtablettákat egészben étkezés közben, vagy étkezés után a szükséges mennyiségű folyadékkal (lehetőleg egy pohár ivóvízzel).
Ha kettő vagy több filmtablettát szed naponta, ajánlatos azokat a nap folyamán szétosztva bevenni, egyet reggeli, egyet pedig vacsora után.
Kérjük tájékoztassa róla orvosát, ha úgy érzi, hogy a Meforal 500 mg filmtabletta hatása túl erős, vagy túl gyenge.
Ha az előírtnál több Meforal 500 mg filmtablettát vett be
Azonnal tájékoztassa róla orvosát, ha nagyobb mennyiséget vett be a Meforal 500 mg filmtablettából, mint kellett volna.
A Meforal 500 mg filmtabletta túladagolása nem okoz alacsony vércukorszintet, de a tejsav felszaporodása miatt a vér túlsavasodását okozhatja (lactacidosis).
A túlsavasodás (lactacidosis) első tünetei az émelygés, hányás, hasmenés és hasi fájdalmak. További tünetek is kifejlődhetnek órák alatt, mint az izomfájdalmak és az izomrángások, mély és gyors légzés, a tudat elhomályosulása és kóma. A túlsavasodás azonnali kórházi sürgősségi ellátást tesz szükségessé.
Ha elfelejtette bevenni a Meforal 500 mg filmtablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Meforal 500 mg filmtabletta szedését
Ne hagyja abba a Meforal 500 mg filmtabletta szedését, mielőtt azt orvosával megbeszélte volna. Amennyiben megszakítja a kezelést, vércukorszintje valószínüleg ellenőrizetlenül emelkedni fog, ami hosszú távon a diabéteszes szövődmények megjelenését vonja maga után: a szemek, vesék és az erek károsodását.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Meforal 500 mg filmtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Nagyon gyakori (10-ből több, mint 1 beteget érint)
- Émelygés, hányás, hasmenés, hasi fájdalmak, étvágy csökkenése. Általában ezek a
mellékhatások a terápia kezdetén jelentkeznek, és az esetek többségében spontán el is múlnak. Ezeknek a mellékhatásoknak a kivédésére javasolt, hogy a napi Meforal 500 mg filmtabletta adagot 2-3 részre elosztva étkezések közben, vagy étkezések után vegye be. Ha ezek a panaszok hosszú távon fennmaradnak, beszéljen orvosával.
Gyakori (100-ból 1-10 beteget érint)
Megváltozott ízérzés.
Nagyon ritka (10.000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint)
- A vér túlsavasodása tejsavval (lactacidosis) Ennek tünetei az émelygés, hányás, hasmenés és hasi fájdalmak, amelyeket izomfájdalmak és izomrángások, mély és gyors légzés, a tudat elhomályosulása és kóma kísérhet, (lásd "Különleges figyelmeztetések" és " A Meforal 500 mg filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható" című részt a " 2. pontban).
- Bőrreakciók, mint a bőr kipirulása, viszketés és csalánkiütés
- Rendellenes májfunkciós teszt vagy májgyulladás (hepatitis)
- Csökkenhet a vér B12-vitamin-szintje
Ha a fent felsorolt bármely nagyon ritka mellékhatás tüneteit észleli, hagyja abba a Meforal
500 mg filmtabletta szedését, és azonnal keresse fel orvosát vagy a legközelebbi kórházat.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A MEFORAL 500 MG FILMTABLETTÁT TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható, Felh.:) után ne szedje a Meforal 500 mg filmtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Meforal 500 mg filmtabletta
Filmtabletta
A készítmény hatóanyaga a metformin-hidroklorid.
500 mg metformin-hidroklorid-ot tartalmaz filmtablettánként (amely megfelel 390 mg metformin bázisnak).
Egyéb összetevők: hipromellóz, povidon K25, magnézium-sztearát (Ph.Eur.), makrogol 6000, titán-dioxid (E 171).
Milyen a Meforal 500 mg filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Küllem: Fehér színű, kerek, mindkét oldalán domború, filmbevonatú tabletta
Csomagolás: filmtabletták PVC/PVdC/Al buborékcsomagolásban és dobozban
30 db filmtabletta
60 db filmtabletta
120 db filmtabletta
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Információ

Hogyan juthatok több információhoz? A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Információ

Egészségügyi szakemberek a gyógyszer hivatalos alkalmazási előírását a www.pharmindex-online.hu oldalon találják!

Hirdetés

Űzd el a leégést!

A nyár egyet jelent a napozással, a felhőtlen sütkérezéssel. Sokan, már az évszak elején szeretnének szép barna bőrszínt maguknak, ezért, a gyorsabb barnulás reményében inkább mellőzik a fényvédő krémek használatát, vagy a veszélyesebb időszakban is bátran kifekszenek a napra. Ennek következménye a napozást követő órákban tapasztalható, kellemetlen égő érzéssel és bőrpírral járó leégés, amelynek káros hatásai akár évekkel később is jelentkezhetnek.