OPTACID granulált porkeverék

gyógyszer
Hatóanyag:
sodium hydrogen sulfate, sodium dihydrogen phosphate
Gyártó:
Meditop
Gyógyszercsoport:

OPTACID granulált porkeverék 60 g

Kiszerelés:
60 g
Törzskönyvi szám:
OGYI-T-3653/01
Rendelhetőség:
csak vényre kapható
3607
Tájékoztató ár:
Szabadáras

Betegtájékoztató

- MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ OPTACID GRANULÁTUM ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
Az Optacid granulátum az alábbi állapotok tüneti kezelésére használható: a gyomornedv kórosan változó mértékű savassága, savhiányos állapotok, savtúltengés, rendszertelen étkezés okozta gyomorpanaszok, savhiány miatti emésztési problémák (hasmenés), gyomornedv-elválasztás zavarain alapuló bőrtünetek, gyomor- és nyombélfekély.
A Optacid granulált porkeverék vízben történő feloldását követően a gyógyszerben lévő két szervetlen só, nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát és a nátrium-hidrogén-szulfát ún. pufferoldatot képez, amely képes mind az optimálisnál savasabb, mind pedig az optimálisnál lúgosabb kémhatású (pH-jú) gyomornedv savasságának élettanilag normális tartományba történő beállítására. Ezért az Optacid egyaránt alkalmas a savtúltermelődéses és a savhiányos állapotok tüneti kezelésére.
Az Optacid által a gyomorban biztosított 2,7 körüli pH-érték lehetővé teszi az ott termelődő pepszin emésztőenzim megfelelő működését, amelynek fehérje-emésztési optimuma pH 2 körül van. Az Optacid alkalmazása esetében nem áll fenn a gyomornedv kémhatása túlságosan lúgos irányba tolódásának kockázata, amely csökkentené az emésztés hatékonyságát.
Az Optacid granulált porkeverékben lévő nátrium-hidrogén-karbonát (szódabikarbóna) és citromsav a vizes oldatban egymással reagálva széndioxid gázképződés révén pezsgőhatást biztosít, amelynek következtében a granulátum szemcsék gyorsabban oldódnak.
- TUDNIVALÓK AZ OPTACID GRANULÁTUM ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne szedje az Optacid granulátumot
Gyógyszer-intolerancia (pl. a bevételt követő hányinger, hányás), metabolikus acidózis (többféle eredetű, a vér túlságos savasságával járó állapot) és az erre hajlamosító állapotok, veseelégtelenség, dekompenzált szívelégtelenség, ödémás (vizenyős) állapotok.
Az Optacid granulátum fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Az Optacid nem hatékony olyan esetekben, amikor a gyomorsavtermelés normális.
Az Optacid tüneti kezelést nyújt, és nem pótolja az alapbetegség célzott terápiáját, csakúgy, mint az életmódbeli, illetve táplálkozási problémák rendezését.
Ha a panaszok néhány napi szedést követően nem javulnak, vagy ha a gyomornedv túlságosan savassá (alacsony pH-értékűvé) válik, az Optacid szedését fel kell függeszteni.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Gyógyszerkölcsönhatások az Optaciddal kapcsolatban nem ismeretesek.
Terhesség és szoptatás
Az Optacid összetevői között citromsav és szervetlen sók (nátrium-hidrogén-szulfát, nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát, nátrium-hidrogén-karbonát) szerepelnek. A nátrium- és a hidrogénion, valamint a megfelelő anionok (szulfát, foszfát, hidrogén-karbonát, citrát) más forrásból jelentős mennyiségben jutnak/juthatnak a szervezetbe és vesznek részt az életfolyamatokban.
Magzatkárosító hatásukról nincs adat.
Nincs adat arról, hogy az Optacid káros hatást gyakorolna a szoptató anyára, illetve a csecsemőre.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem valószínű, hogy az Optacid befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre.
- HOGYAN KELL SZEDNI AZ OPTACID GRANULÁTUMOT?
A készítmény szokásos adagja:
Felnőtteknek szükség szerint naponta 3-szor 2-4 g (3-szor 1-2 csapott kávéskanál) granulátum.
Gyermekeknek 1-6 éves korban naponta 2-szer 1 g (2-szer 1 csapott mokkáskanál), 7-14 éves korban 2-szer 2 g (2-szer 1 csapott kávéskanál) granulátum.
A granulált porkeverék adagját fél pohár vízben oldva, étkezés közben vagy után kell bevenni.
1 g Optacid megfelel egy csapott mokkáskanálnyi, 2 g Optacid pedig 1 csapott kávéskanálnyi mennyiségnek.
Ha az előírtnál több Optacid granulátumot alkalmazott
Túladagolásról nincs adat. Nagymértékű, akut túladagolás esetén valószínűsíthető a hányinger, illetve a hányás, a gyomornedv túlzott savassága, valamint a hasmenés. Ilyen esetekben az Optacid szedését azonnal fel kell függeszteni és szükség esetén orvoshoz kell fordulni.
- LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így az Optacid granulátum is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Nem zárható ki a hányinger, a hányás, az ödéma képződés fokozódása, illetve a metabolikus acidózis kialakulásának elősegítése.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
- HOGYAN KELL AZ OPTACID GRANULÁTUMOT TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 30 °C-on, az eredeti csomagolásban, nedvességtől védve tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje az Optacid granulátumot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz az Optacid granulátum?
A készítmény hatóanyaga: 800 mg nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát és
164 mg vízmentes nátrium-hidrogén-szulfát 2000 mg granulált porkeverékben.
Egyéb összetevők: nátrium-hidrogén-karbonát, vízmentes citromsav, szacharin-nátrium, tisztított víz.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér, granulált porkeverék.
60 g por, fehér, garanciazáras, HDPE kupakkal lezárt fehér HDPE tartályba töltve, dobozban.

Aktuális hírek

Dagadó boka, ödémás láb: milyen betegség lehet az oka?

A vizes, dagadt, ödémás láb jelensége mögött több ok is meghúzódhat, így mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni a pontos diagnózisért. 

Tényleg mellrákot okoz a melltartó?

Az orvostudomány még mindig nem tudja pontosan, hogy mitől alakul ki az emlőrák, de a közéletben sok tévhit kering a betegséggel kapcsolatban. Az biztos, hogy az elhízás, a túlzott...

Így szüntethető meg véglegesen a pajzsmirigy-túlműködés

A pajzsmirigy betegségeinek kezelésére több lehetőség is mutatkozik, ám ezek sokszor megijesztik a betegeket. Pedig a túlműködő pajzsmirigy, illetve a normál működésű, de megnagyobbodott szerv...

Orbáncfű: gyógyír idegesség, depresszió, stressz ellen

Az utóbbi években nagy reneszánsza lett a korábban is jól ismert orbáncfűnek. Köszönhető ez a hypericin nevű hatóanyagának, amely antidepresszáns hatású. Ma már növényi gyógyszer is készül belőle...

Mi áll a kellemetlen szájszag hátterében?

A kellemetlen szájszag, vagyis a halitózis az egyik legkínosabb tünetek egyike, mely szélsőséges esetben szorongást, súlyos önértékelési zavarokat is kiválthat. Esetenként pedig a szájszag komoly...

14 ok, miért fogyasszunk uborkát

Az uborka egyike a világon legelterjedtebb termesztett zöldségeknek. Annyira hasznos egészségünkre nézve, hogy sokszor, némi túlzással ugyan, de megkapja a superfood – szuperétel minősítést is. ...

további cikkek >>