2015. augusztus 30. vasárnap, Rózsa napja van
Nyitólap  >  Keresők  >  Betegség- és tünetkereső  >  Betegség adatlap
Továbbküldés
Tartalom címe: Pfeiffer-féle mirigyláz (mononucleosis infectiosa)

  Pfeiffer-féle mirigyláz (mononucleosis infectiosa)

  Világszerte elterjedt, főként a felnőtt fiatalokat érintő fertőzés.

  mirigyláz diagnózis

  A Pfeiffer-féle mirigyláz okai

  Elsősorban az Epstein-Barr-vírus (EBV) fertőzés a szindróma kiváltó oka, de okozhatja a cytomegalovirus (CMV), illetve ritkább esetekben a Rickettsia sennetsui valamint a Toxoplasma gondii is. Terjedése cseppfertőzéssel, szoros személyes kontaktussal, csókolózással történik.

  A Pfeiffer-féle mirigyláz tünetei, lefolyása

  Lappangási ideje 5-21 nap, ezt követően láz, enyhe torokfájás jelentkezik, amivel egy időben babszemnyi nyirokcsomó-duzzanatok jelentkeznek az állkapocs mögött, a nyakon, tarkón és a testhajlatokban. Megduzzadhatnak a torokban lévő, illetve a hasi nyirokcsomók is, ami ingerköhögést, illetve hasi fájdalmakat, puffadást, hányást okozhat. A nyirokcsomó duzzanatok hátterében a nyiroksejtek (limfociták) és az egymagvú falósejtek (monociták) megszaporodása áll. Hasonló szaporulatok figyelhetők meg a májban, lépben és csontvelőben is, a különböző fejlettségű alakok pedig megjelenhetnek a véráramban is. A máj és különösen a lép emiatt tapinthatóvá és érzékennyé válhat. A változások megfigyelhetők a minőségi vérképben is – megszaporodnak az atípusos egymagvú fehérvérsejtek, akár 35-80%-osan is. A betegek általában 3-6 hét alatt meggyógyulhatnak, de a lépnagyobbodás, a májkárosodás jelei, valamint a fehérvérsejt szaporulat még hetekig-hónapokig észlelhetők.

  A Pfeiffer-féle mirigyláz diagnózisa

  A tünettan és a jellegzetes vérkép alapján lehetséges. A bizonyított eset bejelentés köteles!

  A Pfeiffer-féle mirigyláz terápiája

  Szövődménymentes esetben nem igényel különösebb kezelést, tüneti terápia lehetséges. Felülfertőződés esetén specifikus, esetleg széles spektrumú antibiotikum kúra szükséges.

  A Pfeiffer-féle mirigyláz szövődményei

  Leggyakrabban bakteriális felülfertőzés következtében torokgyulladás alakul ki. Ritkább szövődményként vérzés, hemolitikus vérszegénység, agyhártyagyulladás alakulhat ki. Igen ritka, de súlyos szövődmény a spontán, vagy traumás léprepedés.

  Forrás

  Jurányi Róbert: A fertőző betegségek általános és részletes járványtana

  Szerző: Dr. Dobróka Tamás
  Megjelent: 2010. március 8.
  Legutóbb frissítve: 2014. március 20.
  Hirdetés

  Ha ezt Kleopátra tudta volna!

  Tegye fel a kezét, aki ragyogó, feszes és fiatalosan üde arcbőrre vágyik! Az Önök számára fantasztikus hírünk van! A TIENS két olyan innovatív arcmaszkot hozott a piacra, amely a SPA kényeztető simogatását nyújtja az otthoni környezet nyugalmában. 15 perc relaxáció és bőre ujjá éled. Járjon bőre kedvében és helyezzen fel egy TIENS Time Shadow Arcmaszkot!

  Tovább a cikkre