2015. január 26. hétfő, Vanda, Paula napja van
Nyitólap  >  Keresők  >  Gyógyszer / gyógytermék kereső  >  Gyógyszer adatlap
Továbbküldés
Tartalom címe: Gyógyszer adatlap

METFOGAMMA 1000 mg filmtabletta

METFOGAMMA 1000 mg filmtabletta
Hatóanyag(ok):  metformin
Forgalmazó: Wörwag Pharma
Mivel csak korlátozott adat áll rendelkezésre az anyatejjel való táplálás nem javasolt metforminnal való kezelés ideje alatt. Meg kell fontolni a szoptatás befejezését, számításba véve a szoptatás előnyeit és a gyermeknél előforduló mellékhatás lehetséges kockázatát. Ha a beteg terhességet tervez és terhesség alatt, ajánlatos a diabéteszt nem metforminnal kezelni, inkább inzulint kell adni, hogy a vércukorszint minél közelebb legyen a normális értékhez annak érdekében, hogy csökkentsék a magzati fejlődési rendellenességek kialakulásának kockázatát. Monoterápiában a metformin-hidroklorid nem okoz hypoglykaemiát, ezért a vezetésre és gépkezelési képességre nincs hatással. Ugyanakkor a betegeket figyelmeztetni kell a hypoglykaemia veszélyére, ha a metformin-hidrokloridot más antidiabetikumokkal (szulfanilureákkal, inzulinnal, meglitinidekkel)  kombinációban alkalmazzák.
Kiszerelés Kiadhatóság Fogyasztói ár Fizetendő ár
30x vényköteles Orvosi rendelvényhez kötött készítmények. 432 Ft 194 Ft OEP által fix összeggel támogatott szer.
120x vényköteles Orvosi rendelvényhez kötött készítmények. 2 663 Ft 2 663 Ft Tájékoztató jellegű ár
1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A Metfogamma 1000 mg ÉS MILYEN
BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Metfogamma 1000 mg hatóanyaga a metformin.
A metformin a biguanidoknak nevezett hatóanyagok csoportjába tartozik, amelyeket a vércukorszint szabályozására használnak a cukorbetegség kezelésében.
A metformint 2. típusú, nem inzulinfüggő, főként túlsúlyos cukorbetegek kezelésére alkalmazható, akiknél a vércukorszint megfelelő szabályozásához a diéta és a testmozgás (fizikai aktivitás) önmagában nem elegendő.
Felnőtteknél a Metfogamma 1000 mg önmagában vagy más szájon át szedhető vércukorcsökkentő gyógyszerekkel illetve inzulinnal együtt alkalmazható.
10 éves vagy idősebb gyermekek és serdülők számára a Metfogamma 1000 mg önmagában vagy inzulinnal kombinálva adható.
2. TUDNIVALÓK A Metfogamma 1000 mg SZEDÉSE ELŐTT
Ne szedje a Metfogamma 1000 mg -ot
- Ha allergiás (túlérzékeny) a metformin-hidrokloridra vagy a Metfogamma 1000 mg egyéb
összetevőjére.
- Ha cukorbetegségével összefüggésben a vére savassá válik (diabeteszes ketoacidózis) vagy kómát megelőző állapotban (diabéteszes prekómában) van.
- Ha vesebetegsége van vagy veseműködése (vesefunkciója) károsodott.
- Ha veseműködése beszűkült az alábbiak következtében
- súlyos hasmenés vagy folyamatosan fennálló hányás miatti folyadékvesztés
- súlyos fertőzés
- keringési elégtelenség (sokk)
- jódtartalmú kontrasztanyag érpályába juttatásával végzett vizsgálatok (a vizsgálat előtt és azt követően 48 órán belül)
- Ha heveny (akut) vagy idült (krónikus) betegsége van, mely csökkent vérkeringéshez vezethet, mint:
- szívelégtelenség vagy légzési zavarok
- a közelmúltban lezajlott akut szívinfarktus (akut miokardiális infarktus)
- keringési elégtelenség (sokk)
- Ha májelégtelensége van, továbbá heveny alkohol mérgezés, alkoholizmus esetén.
- Szoptatás idején.
A Metfogamma 1000 mg fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- A normál vesefunkció előfeltétele a Metfogamma 1000 mg kezelésnek, mivel a vese nem megfelelő működése a szervezetben a tejsav felszaporodását (tejsavas acidózis, laktacidózis) okozhatja, amely a vér túlsavasodásának (hiperaciditásának) veszélyével jár.
- Az Ön veseműködését a szérum kreatininszint meghatározásával évente legalább egyszer ellenőrizni kell. Amennyiben a szérum kreatininértékek a normál tartomány felső határán vannak, a vesefunkciót évente legalább 2-4-szer ellenőrizni kell. Idős betegeknél a szérum kreatininérték önmagában nem mindig mérvadó. Ebben az esetben egy másik, a veseműködését jellemző paraméter, az ún. kreatinin-clearance (kiürülés) meghatározására is szükség lehet a kezelés megkezdése előtt.
- Különös óvatosság szükséges azokban az esetekben, amikor a vesefunkció csökkenhet (pl. magas vérnyomás vagy reumatikus megbetegedések kezelésére szolgáló bizonyos gyógyszerekkel való kezelés kezdetén).
- Fokozott óvatossággal kell eljárni akkor is, ha Ön májműködési zavarban szenved.
- Jódtartalmú kontrasztanyagok érpályába juttatása veseelégtelenséget okozhat. A Metfogamma 1000 mg-mal való kezelést a vizsgálat előtt fel kell függeszteni. A kezelés csak akkor indítható újra a vizsgálat után két nappal, ha a vesefunkció ismét normálisnak bizonyul.
- Amennyiben általános vagy gerincvelői vagy gerincvelő-burok körüli érzéstelenítéssel végzett műtét előtt áll, a Metfogamma 1000 mg-mal való kezelést 2 nappal a műtétet megelőzően abba kell hagyni. A kezelést legkorábban a műtétet követő 2 nap múlva, és a szájon át történő táplálkozásra való visszatérés után lehet újból elkezdeni, csak abban az esetben, ha a veseműködés normális.
- Közölje orvosával, ha Ön bakteriális vagy vírusfertőzésben betegedett meg (pl. influenza, légúti fertőzés, húgyúti fertőzés).
- A Metfogamma 1000 mg-mal való kezelés során Önnek továbbra is diétáznia kell, különös tekintettel a szénhidrátfogyasztás megfelelő napszaki megoszlására. Amennyiben túlsúlya van, orvosi ellenőrzés mellett folytassa energiaszegény diétáját.
- Jelentős mennyiségű alkohol fogyasztása kóros vércukorszint-csökkenés (hipoglikémia) és laktát acidózis kialakulásának kockázatával jár. Ezért a metformin kezelés alatt az alkoholfogyasztástól tartózkodnia kell.
Gyermekek és serdülők
A Metfogamma 1000 mg-mal való kezelés előtt a 2. típusú cukorbetegség diagnózisát a kezelőorvosnak meg kell erősítenie.
Egyéves kontrollos klinikai vizsgálatok során azt találták, hogy a metformin nincs hatással a növekedésre és a nemi érésre (pubertásra), bár hosszú távú eredmények erre vonatkozóan nem állnak rendelkezésre.
Különös elővigyázatosságra van szükség a 10 és 12 éves kor közötti gyermekek esetében, mivel ebben a korcsoportban korlátozottak a tapasztalatok a metforminnal
Idősek
Mivel időskorban a veseműködés gyakran csökkent, a Metfogamma 1000 mg adagját a vesefunkciónak megfelelően kell beállítani. Emiatt orvosának rendszeresen ellenőrizze kell az Ön vesefunkcióját.
Különleges figyelmeztetések
Amikor a metformin nemkívánatos módon felhalmozódik, ez a tejsav felszaporodásához vezet és a vér túlsavasodását (laktacidózis) okozza. Ez az a szövődmény, amelyet ha nem kezelnek elég korán, - életveszélyes lehet (pl. kóma). Ilyen típusú túlsavasodást a metformin túladagolásán kívül az is okozhat, ha nem veszik figyelembe a "Ne szedje a Metfogamma 1000 mg" fejezetben leírt tanácsokat.
A vér tejsav okozta túlsavasodásának kezdeti tünetei hasonlítanak a metformin előidézte emésztőrendszeri (gasztrointesztinális) mellékhatásokra: hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom. Súlyos esetekben izomfájdalmak és izomgörcsök, nagyon szapora légzés, ködös tudatállapot és kóma is felléphetnek. E tünetek órákon belül kialakulhatnak, és azonnal kórházi sürgősségi ellátást igényelnek.
A kezelés ideje alatt szedett/alkalmazott egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A Metfogamma 1000 mg-mal történő hosszútávú kezelés során egy újabb szer elkezdése vagy abbahagyása megzavarhatja a vércukorszintet.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha mostanában az alábbi gyógyszereket szedi vagy szedte:
- kortikoszteroidok (bizonyos gyulladásgátló gyógyszerek, amelyeket pl. asztma vagy súlyos gyulladások kezelésére használnak)
- bizonyos magas vérnyomás elleni gyógyszerek (ún. ACE-gátlók)
- vízhajtók (diuretikumok)
- egyes asztmaellenes gyógyszerek (béta-agonisták)
- jódtartalmú kontrasztanyagok vagy alkoholtartalmú gyógyszerek, gyógyhatású szerek.
Legyen óvatos és tájékoztassa orvosát, ha magas vérnyomás elleni gyógyszereket vagy vízhajtókat (ún. diuretikumok, amelyek fokozzák a vizeletképződést) vagy nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket (pl. ibuprofen) kezd szedni, mivel a veseproblémák kockázata megnövekedhet.
A Metfogamma 1000 mg egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
A Metfogamma 1000 mg szedésekor tartózkodnia kell az alkohol tartalmú ételektől és italoktól.
Terhesség és szoptatás
Azok a cukorbetegek, akik terhesek vagy gyermeket terveznek, nem kezelhetők Metfogamma 1000 mg-mal. Ehelyett inzulint kell alkalmazni a normálist leginkább megközelítő vércukorszint biztosítására. Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát, hogy átállítsa inzulinra.
A szoptatás időszakában ezt a gyógyszert nem szabad szednie.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre
A metformin kezelés önmagában (monoterápiában) nem okoz túlzottan alacsony vércukorszintet (hipoglikémiát), ezért nincs hatással az Ön gépjárművezetési és a gépkezelési képességeire. A szulfanilurea csoportba tartozó szájon át alkalmazott vércukorszint-csökkentőkkel, inzulinnal vagy a cukorbetegség egyéb gyógyszereivel történő együttes (kombinált) kezelés azonban túlzottan alacsony vércukorszintet (szédülést és ájulást) okozhat, és ezáltal befolyásolhatja a biztonságos gépjárművezetést és gépkezelést.
3. HOGYAN KELL SZEDNI A Metfogamma 1000 mg-oT?
A Metfogamma 1000 mg-ot mindig szigorúan az orvos által elmondottaknak megfelelően kell szednie. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
A Metfogamma 1000 mg adagját az orvos határozza meg az Ön vércukorértékeinek megfelelően.
A szükséges fenntartó adag egyedi kialakításához a filmtablettából 500 mg illetve 850 mg metformin- hidroklorid filmtabletták is rendelkezésre állnak.
Ha az orvos másképpen nem rendeli, a szokásos adag a következő:
Adagolás felnőttek számára:
Monoterápiában és más szájon át szedhető vércukorszint-csökkentőkkel kombinálva
Ez a hatáserősség akkor megfelelő, amikor nagyobb adag metformin-hidrokloridra van szükség. A szokásos kezdő adag napi 1/2 Metfogamma 1000 mg filmtabletta naponta 2 vagy 3 alkalommal, étkezések alatt vagy után. A dózist 10-15 nap után kell beállítani. A szokásos adag ilyenkor 2 db Metfogamma 1000 mg filmtabletta (amely 2000 mg metformin-hidrokloridnak felel meg) naponta, két egyenlő adagra elosztva.
A napi maximális adag 3 db Metfogamma 1000 mg filmtabletta, (amely 3000 mg metformin- hidrokloridnak felel meg), három egyenlő adagra elosztva.
Inzulinnal kombinálva
A metformint és inzulint lehet kombinált terápiában alkalmazni a vércukorszint jobb szabályozásának érdekében. A szokásos kezdő adag napi 1/2 Metfogamma 1000 mg filmtabletta naponta 2 vagy 3 alkalommal, míg az inzulin adagolását a vércukorszint értékek alapján kell beállítani.
Idősek
Idős betegeknél a veseműködés csökkenésének lehetősége miatt a metformin-hidroklorid adagot a vesefunkció alapján kell beállítani. Emiatt a vesefunkció rendszeres ellenőrzése szükséges.
Adagolás 10 év feletti gyermekek és serdülők részére:
A szokásos kezdő adag napi 1/2 Metfogamma 1000 mg (napi 500 mg metformin-hidrokloridnak felel meg) étkezés közben vagy azt követően.
A napi adagot legfeljebb 2-szer 1000 mg filmtablettára lehet emelni (2 g metformin-hidrokloridnak felel meg), egyenlően elosztva.
A filmtablettákat szétrágás nélkül, étkezés közben vagy azt követően, elegendő mennyiségű folyadékkal kell bevenni. Amennyiben kettő vagy annál több filmtablettát kell bevenni naponta,
akkor a nap folyamán egyenletesen kell elosztani azokat (pl. egy tabletta reggeli és vacsora közben vagy után).
Kérjük, értesítse orvosát, ha úgy gondolja, hogy a Metfogamma 1000 mg hatása túl erős vagy túl gyenge az Ön számára.
Ha az előírtnál több Metfogamma 1000 mg-ot vett be:
Azonnal értesítse orvosát, hogy nagyobb mennyiségű gyógyszert vett be, mint kellett volna.
A Metfogamma 1000 mg túladagolása nem okoz túlzottan alacsony vércukorszintet (hipoglikémia), de megnöveli a vér tejsav okozta túlsavasodásának (laktacidózis) kockázatát.
A túlsavasodás kezdeti tünetei hasonlíthatnak a metformin emésztőrendszeri mellékhatásaihoz: hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom. Súlyos esetekben izomfájdalmak, izomgörcsök, fokozott légzés, ködös tudatállapot vagy kóma is bekövetkezhet. E tünetek órák alatt kialakulhatnak és azonnali kórházi, sürgősségi ellátást igényelnek.
Ha elfelejtette bevenni a Metfogamma 1000 mg-ot
Ha elfelejtette bevenni a Metfogamma 1000 mg-ot, az Ön számára előírt szokásos adagot csak akkor vegye be, amikor az a következő alkalommal esedékessé válik, és a jövőben próbálja meg betartani az előírást. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott filmtabletta pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Metfogamma 1000 mg szedését
Ha megszakítja a Metfogamma 1000 mg-mal való kezelést, akkor számolnia kell az ellenőrizetlen vércukorszint-emelkedéssel és a cukorbetegség késői szövődményeivel, így a szem-, vese- vagy érkárosodások kialakulásával.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Metfogamma 1000 mg is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatások értékelésekor a következő, gyakoriságra vonatkozó felosztást használjuk:
Nagyon gyakori 10 kezelt betegből 1-nél többet érint
Gyakori 10 kezelt betegből kevesebb, mint 1-et, de 100 betegből több, mint 1-et érint
Nem gyakori 100 kezelt betegből kevesebb, mint 1-et, de 1000 betegből több, mint 1-et érint
Ritka 1000 kezelt betegből kevesebb, mint 1-et, de 10 000 betegből több, mint 1-et érint
Nagyon ritka 10 000 kezelt betegből kevesebb, mint 1-et érint
Nem ismert Gyakoriságát nem lehet meghatározni a rendelkezésre álló adatok alapján
Emésztőrendszeri betegségek és tünetek
Nagyon gyakori:
Hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom, étvágytalanság. Ezek többnyire a kezelés kezdetén jelentkeznek és a legtöbb esetben önmaguktól elmúlnak. Ezek megelőzésére a Metfogamma 1000 mg-ot étkezés közben vagy azt követően célszerű bevenni, a napi adagot 2-3 részre osztva. Amennyiben a tünetek hosszabb időn keresztül fennállnak, hagyja abba a Metfogamma 1000 mg szedését és beszéljen kezelőorvosával.
Gyakori:
Ízérzésbeli változások
Anyagcsere- és táplálkozási betegségek és tünetek
Nagyon ritka:
Súlyos anyagcserezavar, amelyet a vér tejsav okozta túlsavasodása (tejsavas acidózis, laktacidózis) okoz. Ennek jeleként előfordulhat: hányás, hasi fájdalom, fokozott légzés, mely izomfájdalommal és görcsökkel vagy túlzott, szokatlan kimerültséggel jár együtt vagy tudatvesztés lép fel (lásd a "Különleges figyelmeztetések" fejezetet).
A vér túlsavasodása (laktacidózis) esetén azonnali kórházi sürgősségi kezelés szükséges. Ha laktacidózis kifejlődésére gyanakszik, azonnal forduljon orvoshoz, és hagyja abba a Metfogamma 1000 mg szedését.
A metformin csökkenti a B12 vitamin felszívódását és ezáltal a B12 szérumszintek csökkenését eredményezheti, ami egy meghatározott vérszegénységfajta (megaloblasztos anémia) kialkulásához vezethet.
A bőr és a bőralatti szövet betegségei és tünetei
Igen ritka:
Bőrtünetek, mint kipirulás, viszketés, csalánkiütés.
Máj- és epe- betegségek illetve tünetek
Igen ritka:
Májfunkciós eltérések vagy májgyulladás sárgasággal vagy anélkül, amely a Metfogamma 1000 mg abbahagyását követően megszűnik.
Gyermekek és serdülők
A rendelkezésre álló, 10-16 éves gyermekekre és serdülőkre vonatkozó korlátozott adatok azt mutatták, hogy a mellékhatások hasonló típusúak és súlyosságúak voltak, mint a felnőtteknél.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A Metfogamma 1000 mg -oT TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon illetve a buborékfólián feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Metfogamma 1000 mg-ot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Tárolási körülmények
Ez a gyógyszerkészítmény nem igényel különleges tárolást.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy háztartási hulladékkal megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézke-dések elősegítik a környzet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Metfogamma 1000 mg
- A készítmény hatóanyaga: metformin-hidroklorid.
1000 mg metformin-hidrokloridot tartalmaz tablettánként, amely 780 mg metforminnak felel meg.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag:
Hipromellóz, povidon (K 25), magnézium-sztearát
Tablettabevonat:
Hipromellóz, makrogol 6000; titán-dioxid (E171)
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fehér, ovális alakú filmtabletta, egyik oldalán bemetszés, másik oldalán mély törővonal található (ún. snap-tab). A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Kiszerelések: 15, 30, 60, 120, 180 és 600 db filmtablettát tartalmazó csomagolásban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Információ

Hogyan juthatok több információhoz? A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Információ

Egészségügyi szakemberek a gyógyszer hivatalos alkalmazási előírását a www.pharmindex-online.hu oldalon találják!

Hirdetés
Magas vérnyomás is állhat a látásromlás hátterében

Magas vérnyomás is állhat a látásromlás hátterében

A magasvérnyomás-betegség legtöbbször tünetek nélkül, alattomosan alakul ki, és akkor derül fény a problémára, amikor már szövődmények jelentkeznek. Ilyen többek között a látásromlás, melynek hátterében
előfordulhat, hogy kezeletlen hipertónia húzódik. Dr. Kapocsi Judit tanárnőtől, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistájától megtudhatjuk, miként is függ össze a kettő, és hogy megállítható-e a
látásromlás.