2015. augusztus 31. hétfő, Erika, Bella napja van
Nyitólap  >  Keresők  >  Gyógyszer / gyógytermék kereső  >  Gyógyszer adatlap
Továbbküldés
Tartalom címe: Gyógyszer adatlap

NOLICIN 400 mg filmtabletta

NOLICIN 400 mg filmtabletta
NOLICIN 400 mg filmtabletta
Hatóanyag(ok):  norfloxacin
Forgalmazó: KRKA d.d.
Nem bizonyított, hogy a Nolicin biztonságosan alkalmazható-e szoptatás ideje alatt. A kezelés idejére abba kell hagyni a szoptatást. Nem bizonyított, hogy a Nolicin biztonságosan alkalmazható-e a terhesség ideje alatt. A terhesség ideje alatt kizárólag abban az esetben adható, ha az anya kezelésének várható előnyei felülmúlják a magzatot fenyegető kockázatot. A kinolonok - ritkán - görcsrohamokat idézhetnek elő, ezért nem alkalmazhatók, ha a beteg kórelőzményében epilepsziás görcsök szerepelnek. Bár a Nolicin csak ritkán okoz mellékhatásokat (pl. fejfájást, szédülést),, ezek jelentkezése tompíthatja az éberséget - különösen, ha a beteg alkoholt is fogyasztott. Figyelmeztetni kell a betegeket, hogy csak azt követően vezessenek gépjárművet vagy kezeljenek gépeket, miután kitapasztalták, hogy a szerveztük miképpen reagál a Nolicin-re.
Kiszerelés Kiadhatóság Fogyasztói ár Fizetendő ár
20x vényköteles Orvosi rendelvényhez kötött készítmények. 2 160 Ft 1 620 Ft Orvosi vényre 25%-os OEP támogatással rendelhető szer.
50x vényköteles Orvosi rendelvényhez kötött készítmények. - -
1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A NOLICIN ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Nolicin a kinolok csoportjába tartozó fertőzés elleni gyógyszer, mely az emberi szervezetben különféle fertőzéseket okozó baktériumok elpusztításával fejti ki hatását.
Orvosa azért rendelt Nolicin-t, mert erre a szerre érzékeny baktériumok okozta fertőzést diagnosztizált Önnek. Ez a gyógyszer mindenekelőtt húgyúti és dülmirigy-fertőzések, fertőzéses hasmenés és gonorrea (kankó) kezelésére használatos. Alkalmazható továbbá húgyúti fertőzés, utazók hasmenése, valamint immunhiányos betegeken kialakuló fertőzések megelőzésére is.
2. TUDNIVALÓK A NOLICIN SZEDÉSE ELŐTT
Ne szedje a Nolicin-t
- ha allergiás (túlérzékeny) a norfloxacinra vagy a Nolicin egyéb összetevőjére, illetve egyéb kinolon-típusú gyógyszerre.
- ha Ön terhes, vagy szoptat.
A Nolicin fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- tájékoztassa orvosát arról, ha Ön epilepsziás vagy más központi idegrendszeri kórképben szenved (különösen az esetleg rángógörcsökkel járó betegségeket fontos megemlítenie). Ezekben a kórképekben ugyanis sűrűbben jelentkezhetnek a kezelés mellékhatásai.
- a Nolicin szedésének ideje alatt túlérzékennyé válhat a napsugárzásra és a mesterséges ultraibolya fényre. Ezt szem előtt tartva a kezelés ideje alatt ajánlatos kerülni a túlzásba vitt napozást, ill. kvarcolást, szoláriumozást.
- ha ön veseelégtelenségben szenved, orvosa szükség szerint csökkenti a Nolicin adagját.
- a Nolicin kezelés ideje alatt ajánlatos bőséges mennyiségű folyadékot fogyasztani - a napi folyadékbevitel szükséges mértékéről kérdezze orvosát.
- Ha a Nolicin szedésének ideje alatt fájdalom jelentkezik az inak lefutása mentén, akkor forduljon orvosához. Kerülje a fizikai aktivitást! Néhány idős, egyidejűleg kortikoszteroidokkal is kezelt betegen ínszakadásról (leggyakrabban az Achilles-ín szakadásáról) számoltak be.
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
- Ha Ön gyomorégés elleni gyógyszereket - savkötőket és szukralfátot, továbbá vasat, alumíniumot, bizmutot, magnéziumot, kalciumot vagy cinket tartalmazó készítményeket szed - csökken a norfloxacin felszívódása. Ennek megfelelően, a Nolicin tablettát 2 órával a felsorolt szerek alkalmazása előtt ajánlott bevenni.
- Ha Ön a Nolicin kezelés ideje alatt teofillint vagy ciklosporint is szed, akkor mellékhatások léphetnek fel, ugyanis ezeknek a szereknek a vérszintje a norfloxacin hatására megemelkedhet. Orvosa ellenőrizteti a teofillin és a ciklosporin vérszintjét és szükség szerint csökkentett adagot rendelhet.
- A Nolicin fokozhatja az egyidejűleg adott véralvadásgátló szerek hatását és emiatt vérzés léphet fel.
- Nolicin és kortikoszteroidok kombinált alkalmazásakor fokozódhat az íngyulladás és az ínszakadás kockázata.
- A kezelés ideje alatt fokozódhat egyes antidiabetikumok (szulfonilureák) vércukorszintet csökkentő hatása.
- Ne szedje a Nolicin-t nitrofurantoinnal együtt, mert ebben az esetben mind a két szer hatékonysága csökken.
A Nolicin egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
A Nolicin-t éhgyomorra vagy étkezés közben egyaránt beveheti. Ne vegye be a tablettát tejjel vagy joghurttal, mert a folyékony tejtermékek csökkentik a vérkeringésbe felszívódó norfloxacin mennyiségét. A Nolicin-t egy órával a tejes étel elfogyasztása előtt, vagy 2 órával az után vegye be. A kezelés ideje alatt nem ajánlatos alkoholt fogyasztani.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Nem zárható ki a magzati mellékhatások kockázata. Ha Ön terhes nő, orvosa csak kivételesen indokolt esetben rendelhet Nolicin tablettát, ha a kezelés várható előnyei felülmúlják a magzatot fenyegető kockázatot.
A Nolicin szedésének ideje alatt mellőzni kell a szoptatást.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Nolicin tompíthatja a szellemi éberséget, ezért legyen körültekintő gépjárművezetés vagy gépkezelés közben, amíg kitapasztalja, hogy a szervezete miképpen reagál a gyógyszerre. A nemkívánt hatást az egyidejűleg fogyasztott alkohol súlyosbítja.
Fontos információk a Nolicin egyes összetevőiről
Az E110 azoszínezék allergiás reakciót válthat ki.
3. HOGYAN KELL SZEDNI A NOLICIN-T?
A Nolicin-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Orvosa a fertőzés természetének megfelelően határozza meg a gyógyszeradagot és a kezelés időtartamát. A tablettát egy teljes pohár vízzel vagy teával vegye be.
A szokásos adag 2×400 mg naponta. A kezelés időtartama 3-14 nap; idült bakteriális dülmirigy-gyulladásban néhány hét.
Húgyúti fertőzés megelőzésére naponta 200 mg Nolicin-t vegyen be; utazók hasmenésének megelőzésére: 400 mg-ot naponta. Az immunhiányos állapotokban fenyegető fertőzések megelőzése érdekében naponta 2×400 mg-ot szedjen. A fertőzések megelőzése céljából elkezdett Nolicin-kúra során is kövesse gondosan orvosának a kezelés időtartamára vonatkozó útmutatásait.
Ha az Ön veseműködése beszűkült, az orvos ennek megfelelően módosítja az adagolást.
Ha az előírtnál több Nolicin-t vett be
Túlságosan nagy adag bevétele émelygést, hányást, súlyosabb esetekben szédülést, kimerültséget, zavartságot és görcsrohamot okozhat.
Ha túlságosan nagy adagot vett be, haladéktalanul forduljon orvosához vagy a gyógyszerészhez.
Ha elfelejtette bevenni a Nolicin-t
Ha elfelejtett bevenni egy tablettát, vegye be amint eszébe jut - kivéve, ha már csaknem elérkezett a következő dózis bevételének ideje.
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Nolicin szedését
Ha túlságosan hamar hagyja abba a kezelést, ismét súlyosbodhat a betegsége.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Nolicin is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Gyakori (100 közül 1-10 betegen jelentkező) mellékhatások
- hányinger
Nem gyakori (1000 közül 1-10 betegen jelentkező) mellékhatások
- központi idegrendszeri zavarok (fejfájás, szédülés, depresszió), gyomor-bél rendellenességek (étvágytalanság, hasmenés) léphetnek fel, lecsökkenhet bizonyos fehérvérsejtek száma (eozinofilia, leukopénia), fokozódhat a májenzimek (transzminázok, az alkalikus foszfatáz, és laktát-dehidrogenáz) aktivitása.
A hasmenés csak kivételes esetekben áll fenn tartósan. Ebben az esetben azonban a vastagbélgyulladás különleges válfajára (álhártyás vastagbél-gyulladásra) figyelmeztethet, ezért forduljon orvosához.
Ritka (10 000 közül 1-10 betegen jelentkező) mellékhatások
- kimerültség, emelkedett karbamid és szérum kreatinin szintek, csökkent hematokrit érték.
Nagyon ritka (10 000 közül kevesebb, mint 1 betegen jelentkező) mellékhatások
- központi idegrendszeri zavarok (aluszékonyság, zavarodottság, nyugtalanság, ingerlékenység, rettegés, hallucinációk, fülcsengés), túlérzékenységi reakciók (pl. viszketés, bőrkiütés, csalánkiütés) vagy ezek súlyosabb formái (pl. anafilaxiás keringés-összeomlás), íngyulladás vagy ínszakadás.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A NOLICIN-T TÁROLNI?
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A gyógyszert csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Nolicin
- A készítmény hatóanyaga: 400 mg norfloxacin filmtablettánként.
- Egyéb összetevők: a magban: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, polividon, mikrokristályos cellulóz, karboxi-metil-keményítő-nátrium, tisztított víz. Bevonatban: "Sunset yellow" (E110), propilén-glikol, talkum, titán-dioxid (E 171), hipromellóz.
Milyen a Nolicin készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Narancssárga, kerek, mindkét oldalán kissé domború felületű, egyik oldalán mélynyomású felezővonallal ellátott, filmtabletta.
20 db, ill. 50 db filmtabletta színtelen, átlátszó PVC/PVDC//Al buborékfóliában és dobozban.
Információ

Hogyan juthatok több információhoz? A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Információ

Egészségügyi szakemberek a gyógyszer hivatalos alkalmazási előírását a www.pharmindex-online.hu oldalon találják!

Hirdetés

Ha ezt Kleopátra tudta volna!

Tegye fel a kezét, aki ragyogó, feszes és fiatalosan üde arcbőrre vágyik! Az Önök számára fantasztikus hírünk van! A TIENS két olyan innovatív arcmaszkot hozott a piacra, amely a SPA kényeztető simogatását nyújtja az otthoni környezet nyugalmában. 15 perc relaxáció és bőre ujjá éled. Járjon bőre kedvében és helyezzen fel egy TIENS Time Shadow Arcmaszkot!

Tovább a cikkre