Jelenlegi hely

Hirdetés
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!
1-2 hónapja arcomon az orrom mellett egy piros folt jelent meg. Előfordult, hogy a reggeli törölközésnél -elfelejtkezve róla-a törölközővel kissé felsértettem. Egy idő után kicsi apró kis hólyagocskák jelentek meg rajta, ami időnként szintén a törölközésnél kifakadt, volt amikor vérzett is egy kicsit. Betadine kenőccsel próbáltam fertőtleníteni, egyekeztem nem ledörzsölni. Kamillával is mosogattam,gondoltam a gyulladást csökkenti és talán szárít is. Van amikor elhalványul és eltűnnek a hólyagok, de végleg eltűntetni nem tudom. Gyógyszerészem ajánlotta a Neogranormon kenőcsöt, a szárítás miatt. Idegesít hogy véglegesen nem tudom eltűntetni és nem tudom hogy milyen bőrbetegség lehet és milyen kenőcsöt próbálhatnék még amitől teljesen elmúlna. Ekcéma?Herpesz?Mi lehet ez?Kb.6 mm átmérőjű,időnként viszket is.Időnként 3-4 pici hólyag jelenik meg rajta, ami 1-2 nap alatt kifakad.
Köszönettel:
A levelében említett bőrjelenség - úgy tűnik a tünetek alapján - visszatérő jellegű.
Oka lehet allergia, de lehet valamely belbetegség kísérő tünete is.
Célszerű és érdemes lenne önkezelés helyett megkeresni a bőrgyógyászt - ha ez még nem történt meg - a diagnózis és kezelés céljából.

A háziorvossal pedig meg kellene beszélnie, hogy esetleg van-e a háttérben meghúzódó betegség, góc stb. amely ezt a tünetet okozhatja. Ha nincsenek egyéb tünetek (a banálisnak tűnő láz, fájdalom, gyulladás például), akkor is érdemes konzultálni a háziorvosával is. Elképzelhető egy góckeresés.

Jó egészséget kívánunk!
tisztelettel:

További levelek a témában

Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt doktor Úr/Nő!
Kb. 1 éve kezdődött, hogy az alkaromon egy-két piros viszkető folt jött ki. Bőrgyógyász látta, azt mondta , valami irritáció, kaptam krémet. A krém jó volt, az a kevés folt, ami kijött, eltűnt tőle, ugyanakkor a probléma továbbra sem szűnt meg, mindig jöttek elő apró foltok, de kezelhetőek voltak.
Viszont körülbelül két-három hete súlyossá vált. Rohamosan terjed, már az egész alkarom ilyen, és a felkaromra is átterjedt, de a lábszáramon is észrevettem.
Szeretném kikérni a véleményét, hogy mi lehet ez, okozhatja-e esetleg valamiféle ételallergia (ételallergiám eddig nem volt, csak néhány növény), esetleg a stressz (mostanában volt bőven, gondolom a szintén újkeletű kb. 1 hónapos időnkénti szemhéjrángást az okozza).
Kb. 1 hete cetirizin tartalmú allergia gyógyszert szedek. Reméltem, hogy attól megszűnik, de nem így történt.
Válaszát előre is köszönöm.
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A leírtak alapján Önnél összetettebb kivizsgálásra lesz szükség, mind az általános immunrendszerét illetően (szervezete saját védekezőképességét kell megvizsgálni), mind pedig ahogyan azt Ön is feltételezi, pszichológiai állapotértékelésre is szükség lehet, ahogyan írja az Önt ért stressz okozta szemhéjrángása miatt. A psziché sérült működése kihat a szervezet fizikai védekezőképességére is.
Az említett kenőcs mometazon-furoátot, a lokális kortikoszteroidok csoportjába tartozó hatóanyagot tartalmaz, amely alkalmas egyes gyulladásos bőrbetegségek, úgymint pszoriázis (nem beleértve a kiterjedt plakkos pszoriázist) és bizonyos típusú bőrgyulladások által előidézett bőrpír és viszketés csökkentésére. Ez azonban csak tüneti kezelés. A lényegi megoldáshoz összetettebb vizsgálatokra lesz szükség, amelyek szervezetének immunrendszerére ill. pszichés állapotára is ki kell, hogy terjedjenek. Keresse fel ezért háziorvosát, számoljon be neki visszamenőleg is tapasztalt tüneteiről, ill. azok kezelésének történetéről, és háziorvosa fog dönteni allergológiai vizsgálat, ill. egyéb, esetleges alaposabb kivizsgálások szükségéről, majd adja a beutalókat a szakintézetekbe.
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Leborotváltam a lábamat az alsó lábszárnál. 2 nap múlva nagyon csúnya, piros, kipattogzott lett és azóta sem jobb. Nagyon meg vagyok ijedve, nem tudom mit tegyek. Már próbáltam pár dolgot, de nem lett jobb és rontani sem szeretnék a helyzeten. Fogalmam sincs mit tegyek. Remélem nem lesz hetekig ilyen. Mennyi idő míg begyógyul egy ilyen dolog? Egyáltalán mit történt velem?
Válasz:
A borotva sok kis felhám sérülést okozhatott, amely réseken keresztül lehetséges, hogy olyan kórokozók hatoltak be az alsóbb bőrrétegbe, amelyek számára normális körülmények között nincs bejutási mód. Előfordulhat, hogy szőrtüsző-gyulladás alakult ki, mely gyulladást főképp gombák vagy baktériumok - jellemzően Staphylococcusok és Streptococcusok okozzák. Nyáron a fokozott izzadás miatt könnyebb a fertőződés, ilyenkor a szőrtüszőbe egy-egy mikrosérülésen keresztül könnyebben bejutnak a kórokozók.
A borotválkozás miatt kialakult szőrtüsző-gyulladást főleg a nem megfelelő higiénia, illetve a borotva fertőtlenítésének elmulasztása okozhat fertőzést.
A kezelés helyi fertőtlenítőszerekkel, oldatokkal, antibakteriális készítményekkel történik, ha pedig a gyulladást gomba okozza, akkor gombaellenes szerekkel. Általában ez elegendő, a panasz a helyi kezelés hatására megszűnik. Ha mégsem, a tünetek pedig szóródnak vagy súlyosbodnak, esetleg maga a helyi kezelés nehezen kivitelezhető, akkor belsőleg alkalmazott szerek is szóba kerülhetnek. A betegek jellemzően az ilyen gyógyszerekre jól és gyorsan reagálnak.
Keresse fel mihamarabb – az esetleges további bőrfertőzés terjedését megelőzendő - háziorvosát, mutassa meg sérült bőrfelületeit és háziorvosa mérlegelni fogja, hogy küldje-e bőrgyógyászhoz további vizsgálatra, vagy elegendő lesz az Ön esetében otthon alkalmazható készítmény használata.
Esetleg megkérdezheti háziorvosát, hogy javasol-e a továbbiakban lézeres szőrtelenítést, mely látványos és hosszú távú megoldást kínál, ám bizonyos szabályokkal itt is érdemes tisztában lenni.
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Kedves Doktor Úr/Nő!
Napi szinten előfordul, hogy szúnyogcsípés szerű dudor keletkezik az arcomon, viszket, majd egy szabálytalan alakú foltban kipirul a bőröm. Nem emlékszem pontosan, de kb. egy éve jelentkezett először. Azóta sokkal sűrűbben fordul elő, és nehezebben múlik el. Csak az arcomon jelentkezik (homlokomon, arcon, államon, szám mellett). Egyértelműen nem rovarcsípés, hiába néz ki úgy. Általában maximum egy óra alatt eltűnik. Ha nem figyelek és vakarom, a helye napokig is megmarad. Az a gyanúm, hogy az idegesség hozza elő. Nem hasonlít sem a csalánkiütésre, sem a rozáceára. Az arcomon nem használok napközben semmilyen kozmetikumot, csak este, amit természetesen reggel lemosok. Nem vagyok allergiás semmire. Amint tehetem, személyesen is felkeresek egy bőrgyógyászt, de addig is kíváncsi vagyok a véleményére, mi lehet ez. Egyáltalán bőrgyógyászhoz kell-e fordulnom. Előre is köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel.
Válasz:
A leírás leginkább egy allergiás bőrreakciónak felel meg. A bőrpír és a duzzanat azért alakul ki, mert a kötőszövetben a kapillárisok körül levő hízósejtek hisztamint vagy hisztamin szerű anyagot választanak ki, ez értágulatot és folyadékkilépést okoz. Ezért van a duzzanat, bőrpír és viszketés. Több minden okozhatja, hideg, meleg, gyulladásos góc, de a legvalószínűbb ételre vagy inkább valamilyen adalékanyagra érzékenység. Addig is, amíg a bőrgyógyász pontosabb diagnózist ad, érdemes hisztamin-szegény étrendet tartania. Ez elsősorban friss, adalékmentes alapanyagokból áll, kerülni kell a feldolgozott húsokat, felvágottat, érlelt sajtokat, vörösbort.
Üdvözlettel: Dr. Szilasy Zsuzsanna, szakorvos, fájdalomterápia, Szent Rókus Kórház - Rendelőintézet
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Kedves Szakértők!
Nagyon zavarnak a szemkörnyéki és a homlokon lévő ráncaim, melyek kezelésére a legkézenfekvőbb megoldás a Botox injekció lenne. Azonban már nem tudom, mit gondoljak erről a szerről, a hatásmechanizmusát ismerem, rengeteget olvastam a témáról, és kozmetológust is megkérdeztem róla, természetesen a kozmetológusok, és a plasztikai sebészek szerint teljesen biztonságos szer, de számomra nyugtatóbb lenne egy belgyógyásztól, vagy nephrológustól kapott válasz, hogy mi is az igazság. Policisztás máj- és vesebetegségem van, és nem szeretnék a ráncaim kezelésével ártani.. A kozmetológusok azt mondják, helyileg hat, oké, de ami bemegy, az a májon-vesén keresztül ürül, legalábbis így gondolom, erre nem kaptam eddig ésszerű választ senkitől. Várom szíves válaszukat, köszönettel!
Válasz:
A botox egy fehérje természetű anyag, a Botulinum toxin A típusa, amit egy anaerob baktérium termel. Gátolja az ideg-izom közötti ingerület átvitelt. Arcfiatalítás, ránctalanítás esetén a botox a mimikai izmok mozgását gyengíti, az izmok nem tudnak összehúzódni, így botox kezelés hatására a ráncok elsimulnak. Hatása átmeneti, az idegvégződéseket, az izmokat nem károsítja, a kezelés korlátlan alkalommal ismételhető.
Beadása után 3-5 nappal kezdődik a hatása, két hét alatt alakul ki a kívánt eredmény. Nem alkalmazható 18 év alatt és 65 év felett, valamint ismert botox vagy albumin allergia esetén, továbbá terhességben és szoptatás alatt.
Kizárólag megfelelő anatómiai ismerettel rendelkező személy, azaz orvos általi használata javasolt ill. engedélyezett ennek az alapjában erős méregnek emberen történő használata. Laikus nem végezheti a beavatkozást.
Habár a kozmetikai célú botoxot jelen állás szerint nem tartják veszélyesnek, kizáró okok lehetnek bizonyos betegségek, pl. a myastenia gravis-ban szenvedő páciens (az idegrendszert érintő autoimmun betegség, izomgyengeség), vagy a krónikus altató-, nyugtatószereket használók.
Mint minden művi beavatkozásnak, a botox kezelésnek is lehetnek mellékhatásai, ezek általában 12-36 órán belül jelentkeznek. A botox kezelésnél biztonságosabb a szintén csak orvos által végzendő hialuronsavas arcfeltöltés.
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktornő/Úr!
Szeretném megkérdezni, hogy milyen kivizsgálást javasol, ha 30 évesen még pattanásaim vannak? Pár éve jöttek elő, a fogamzásgátló abbahagyása után, majd terhesség alatt javultak, végül újra megjelentek. A bőrgyógyász által korábban felírt Zineryt és Duac készítmény csak átmenetileg okozott javulást, később allergiás reakciókat váltott ki (gondolom túl sokáig használtam).
Igazából a probléma okát szeretném megszüntetni, ezért kérem véleményét, merre induljak el, mi okozhat ilyen idős korban pattanást. Köszönöm segítségét!
Válasz:
A felnőttkori pattanások előfordulása több tényezőre vezethető vissza. Szerepet játszik az öröklés, ha mindkét szülőnél előfordult, akkor valószínüleg az utódokban is megjelenik. Az egyik legfontosabb a seborreás, aknés bőr kialakulásában a női-férfi hormonok aránya, a hormonális egyensúly felbomlása, Önnél a leírása szerint valószínüleg hormonális változás áll a háttérben. A nem megfelelő emésztés, a különböző enzimek hiánya vagy elégtelensége, a zsírbontásban fontos szerepet játszó epe termelésének zavara is kiváltó ok lehet. Laborvizsgálatokkal érdemes kezdeni, a hormonszinteket ellenőrizni, ha szükséges székletemésztési vizsgálatok is rendelkezésre állnak.
Üdvözlettel: Dr. Szilasy Zsuzsanna, szakorvos, fájdalomterápia, Szent Rókus Kórház - Rendelőintézet
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktornő/Doktor úr!
A feleségemnek már egy ideje nagyon viszket a lába a testápolók gyakori használata ellenére is. Ilyenkor nagyon kivakarja és nem tudunk ellene mit csinálni. Mit javasol, mit próbáljunk ellene tenni?
Köszönettel.
Válasz:
A bőrviszketés (pruritus) egyik leggyakoribb oka a bőr kiszáradása. A bőr túlzott szárazságának első tünetei 35-40 év között már jelentkezhetnek, de 60 év felett válnak gyakoribbá. A száraz bőr a vele járó krónikus viszketés miatt az életminőséget jelentősen befolyásolja, ezért fontos ezzel a panasszal szakszerűen foglalkozni. A túlzott bőrszárazság emellett komoly betegségek tünete is lehet.
A korral a bőr elvékonyodik, a kollagén és rugalmas rostok valamint a lipidek mennyisége csökken, a faggyúmirigyek és a verejtékmirigyek fokozatosan elpusztulnak. Ezt a folyamatot bőröregedésnek nevezzük, melyek együttesen a bőr kiszáradásához és viszkető érzéshez vezetnek.
Az idős emberek több mint felénél jellemző az ún. xerosis, vagyis a fokozott bőrszárazság kialakulása, mely a bőrviszketés egyik leggyakoribb oka. A bőr beidegzése is megváltozik, mely hozzájárul a viszketés élettani folyamatának kialakulásához. Kezdetben főként a lábszárakon, háton jelentkezik, később szinte test-szerte érezhetők az irritáló tünetek, melyek jellemzően az esti órákban, éjszaka a legsúlyosabbak. A vakarózás a viszketést súlyosbítja, mely újabb tüneteket provokál, így egy állandó körforgásban a tünetek tovább romlanak.
A bőrviszketést provokálja vagy súlyosbítja minden, ami a bőrszárazságot fokozza. Így például a hosszantartó, melegvizes fürdők, forró szaunák, vagy a téli hideg és a száraz levegő is. A testápolókban, kozmetikumokban lévő illatanyagok, kémiai tartósítószerek tovább súlyosbíthatják a viszketést. Ismert, hogy pszichés stressz, kimerültség, depresszió mellett a sokszor gyakrabban jelentkező tünetek nehezebben viselhetők és kezelhetők.
A bőr kiszáradása mellett bizonyos betegségek, például cukorbetegség, pajzsmirigy, máj vagy vesebetegség is okozhat test-szerte jelentkező viszketést. Ezek szakorvosi kivizsgálása és kezelése is szükséges.
Javaslom, hogy kedves felesége keresse fel háziorvosát, mondja el neki az észlelt kellemetlen tüneteket, és részletezze a használt készítményeket is! Háziorvosa elsősorban értékelni fogja az szedett gyógyszerei viszketést, túlzott bőrszárazságot okozó esetleges mellékhatásokat, ill. el fogja feleségét küldeni bőrgyógyászhoz további szakvéleményért, a probléma megoldásához szükséges egyedi vizsgálatok elvégzéséért. Sor kerülhet a központi idegrendszer működését szabályozó gyógyszerek adagmódosítására is a vizsgálati eredmények tükrében.
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Jó napot kívánok. A nagy lábujjamon megjelent egy barnás pirosas folt, belőle pedig tüske szerű 1-2 mm-es fekete csíkocskák indulnak. Tudtommal nem érte sérülés a körmömet. Mi lehet? Előre is köszönöm a válaszukat.
Válasz:
Sajnos igen kevés adatot közölt, így válaszom csak valószínűségi okot tud mondani:
Nem tudom, szed-e rendszeresen valamilyen gyógyszert, van-e valamilyen betegsége, hány éves, milyen munkát végez, volt-e mostanában nagyobb fizikai igénybevétel, futás gyaloglás, vagy extrém meleg? ….
Ha fiatal, és ezekre nem a válasz, akkor a legvalószínűbb ok: feltehetően egy kisebb hajszálér pattant meg a köröm alatt, mely előfordulhat hosszabb álldogálás, gyaloglás, futás után netán ha cipője túl sokáig volt magán, vagy túl szoros, netán hegyről ment lefelé hosszabb távot, vagy ráléptek a lábára…, ha nem jelentkezik máshol, akkor nincs különösebb jelentősége, pár hét-hónap alatt felszívódik a vérömleny, és valószínű nem fordul elő többé.
Ha lenne máshol is valamilyen „furcsasága” (bőrén, vagy a körmön bárhol, vagy netán a közérzetében) javaslok egy általános labor vizsgálatot, ezt a háziorvosa fogja tudni, hogy mit kell bejelöljön a beutalón, és az eredménnyl menjen hozzá vissza: ha van valami eltérés, ő biztosan elküldi a megefelő szakemberhez…
Üdvözlettel: Dr. Lassu Imre, háziorvos, üzemorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tűztövis sérülésem van a öklömön, a középső ujjamon, gyűrűs ujjamon meg a mutató ujjamon is van, meg a tenyeremen is van egy kis sérülés.
Válasz:
A tűztövis (Pyracantha coccinea) a rózsafélékkel rokon, dúsan, álernyőben álló virágai és vörös áltermései vannak, ezek tartalmaznak csak az emberre káros hatású mérget. Az Ön által leírt tünetek alapján azonban nem mérgezésről, hanem felhámsérülésről, esetleg kicsit mélyebb bőrréteget is érintő sérülésről lehet szó, mely azonban minden esetben orvosi kezelést tesz szükségessé. A mélyen a bőr alá hatoló szúrt sebek egyik legnagyobb veszélye a tetanusz fertőzés, melynek megelőzésére oltásra van szükség. A gennyes elfertőződést ugyanakkor más, a bőrfelszínen élő baktériumok okozzák, melyek elpusztítására enyhébb esetekben helyi fertőtlenítőszereket (70% patikai alkohol, Betadine, jód stb.) használhatunk, súlyosabb esetben (láz, mozgáskorlátozottság, nagyfokú fájdalom, duzzanat) azonban indokolt a sebészi kezelés, mely az esetleges tályogüreg megnyitásából, kitisztításából és fertőtlenítőszerrel történt átmosásból áll. Általános tünetek jelentkezésekor antibiotikus terápia is szóba jön, mivel a kézfej gennyes gyulladásai kifejezetten könnyen továbbterjedhetnek az inak mentén, ezzel súlyos, akár maradandó károsodást is okozva. Ha nagyobb mértékű sérülésről van szó, mindenképpen keressen fel egy sebészeti szakrendelést.
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész