Ezeket látta már?

Hirdetés

Kamaszoknál és időseknél is könnyebb lehet mostantól a vaspótlás (x)

mf egkal pr1 2404

A kamaszkor és az időskor kihívásokkal teli időszakában különösen fontossá válik a vaspótlás, de pont ezeknél a korosztályoknál több dolog miatt is nehézséget okozhat a gyógyszerszedés. Mutatjuk, hogyan könnyíthetjük meg számukra a vaspótlást.

Végletek között csaponganak

A kamaszkor a szélsőségek időszaka – gondolkodásban, viselkedésben, táplálkozásban egyaránt. Előfordulhat, hogy gyermekünk egyik nap el sem mozdul a számítógép mellől, és mindent megeszik, amit csak talál, máskor pedig nullkalóriás diétába kezd, és kőkemény edzésekkel sanyargatja magát. Ha valami távol áll a kamaszoktól, az a kiegyensúlyozott és vegyes szavakkal jellemezhető. Márpedig a vashiány megelőzésének egyik kulcsa ez: a vasban gazdag, változatos étrend.

Összeadódhatnak az egyes kiváltó okok

A kamaszkorban azért is fontos figyelni a vasbevitelre, mert az intenzív növekedéssel járó időszakban megugrik a szervezet vasigénye. Különösen a lányoknál, akiknél ekkor jelentkezik először a menstruáció, ami az elsőt, azaz a menarche-t követő 1-2 évben még rendszertelen lehet, erős görcsök és nagy vérvesztés kísérheti, ami kimerítheti a szervezet vasraktárait. Ha ehhez az állapothoz még szigorú diéta is társul, hamar megjelenhetnek a vashiány általános tünetei: sápadtság, gyengeség, fáradékonyság, fejfájás, szédülés, körömtöredezés, hajhullás.

A vashiány négy fő oka

A vashiány minden esetben tünet, így a hiányállapot megszüntetéséhez ismernünk és kezelnünk kell annak kiváltó okát. Ez nem mindig egyszerű. A vashiány egyik legkézenfekvőbb oka az, ha egyszerűen túl kevés vasat viszünk be, például egy szigorú, húsmentes diéta követése miatt. Fontos leszögezni, hogy a vegán étrend önmagában még nem okoz vashiányt, de a növényekben található, úgynevezett nem-hemvas nehezebben hasznosul, ezért jobban oda kell figyelnünk a vasbevitelünkre. Az is előfordulhat, hogy vasfelszívódási zavarral állunk szemben: a lisztérzékenységként ismert cöliákia például pont annak a vékonybélszakasznak a bélbolyhait károsítja, ahol a vasfelszívódásnak kellene történnie. Ugyancsak akadályozhatja a vasfelszívódást a túlsúly által kiváltott krónikus gyulladás. A harmadik lehetséges ok a megnövekedett vasigény – ide tartoznak a jelentős testi növekedéssel járó életszakaszok vagy az intenzív sporttevékenység –, a negyedik pedig a fokozott vasvesztés, azaz minden vérzéssel járó állapot, a menstruációtól az orrvérzésen át az aranyérig.

Idősek vashiánya: krónikus betegségek is állhatnak a háttérben

Az idősebb korúak számos olyan betegséggel küzdhetnek, ami krónikus vasvesztéssel jár, vagy a vasfelszívódást akadályozhatja. Krónikus ízületi gyulladások, máj- és vesebetegségek, különböző anyagcsere-betegségek, mint például időskori cukorbetegség esetén is számolnunk kell a vashiány lehetőségével. Mindezek mellett gyakori az egyoldalú, vagy elégtelen táplálkozás, vagy nyelési nehézségek miatti csökkent vasbevitel is.

Maltofer szirup: vaspótlás a saját ízlésünkre hangolva

Tüneteket mutató vashiánynál már hiába változtatunk az étrenden, mindenképpen magas vastartalmú vaspótló gyógyszerre lesz szükség. Ehhez ajánlott olyan gyógyszert választani, amely hatásos és biztonságos, és amellyel kényelmesen pótolhatjuk a vasat. Még jobb, ha nemcsak szilárd, hanem folyékony formában is elérhető, így a 12 év feletti kamaszok abban a formátumban fogyaszthatják, amelyet kiskoruktól fogva ismernek és kedvelnek. Sőt, mivel a Maltofer szirup bármilyen gyümölcslébe, kakaóba, tejbe keverve fogyasztható, ők maguk dönthetik el, milyen „koktélban” kérik a gyógyszerüket. Számos diétába beilleszthető, hiszen laktóz- és gluténmentes, vegán gyógyszer.

Ez az előny nemcsak a kamaszoknál, hanem az időseknél is jelentős lehet. A Maltofer szirup különleges hatóanyagából ugyanis szabályozottan, a vashiány mértékétől függően szívódik fel a vas, és nem lép reakcióba a különféle étel- és italösszetevőkkel, sem gyógyszerhatóanyagokkal. A Maltofer szirup praktikus, könnyen tárolható és szállítható méretű kiszerelésben, vény nélkül kapható a gyógyszertárakban. Ez a folyékony gyógyszerforma nyelési nehézségek, sok egyéb tabletta szedése esetén is jó alternatívája lehet a vaspótlásnak.

kockazatokrol22
Forrás: Phytotec Hungária Bt.
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához