REPARIL 10,0 mg/50,0 mg gél

gyógyszer
Hatóanyag:
escin, diethylamine
Gyártó:
Meda Pharma Hungary

REPARIL 10,0 mg/50,0 mg gél 40 g

Kiszerelés:
40 g
Törzskönyvi szám:
OGYI-T-4452/01
Rendelhetőség:
csak vényre kapható
Tájékoztató ár:
Szabadáras

REPARIL 10,0 mg/50,0 mg gél 100 g

Kiszerelés:
100 g
Törzskönyvi szám:
OGYI-T-4452/02
Rendelhetőség:
csak vényre kapható
Tájékoztató ár:
Szabadáras

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A REPARIL GÉL ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Reparil gél egy gyulladásgátló, amely a fájdalom és duzzanat enyhítésére szolgál.
Külsőleg alkalmazandó heveny, tompa sérüléseket (pl. zúzódások, rándulások) követő enyhe panaszok támogató, tüneti kezelésére.
Orvoshoz kell fordulni, ha a tünetek 2 napon túl is fennállnak vagy súlyosbodnak.
2. TUDNIVALÓK A REPARIL GÉL ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne alkalmazza a Reparil gélt
- ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagokra, a dietilamin-szalicilátra vagy eszcinre vagy a készítmény egyéb összetevőjére, valamint más, a nem szteroid gyulladásgátlók csoportjába tartozó, gyulladásgátló fájdalomcsillapítókra.
- nyílt léziókra (sebekre), gyulladt vagy elfertőződött bőrfelületen, ekcémás bőrön, illetve nyálkahártyán, továbbá sugárkezelésnek kitett bőrfelületen.
- 15 év alatti gyermekeknél, valamint serdülőknél.
A Reparil gél fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- Az asztmás, szénanáthás, az orrnyálkahártya duzzanatában (úgynevezett orrpolipban) vagy légúti görccsel járó, idült légzőrendszeri betegségben, továbbá idült légúti fertőzésekben (főként, ha ez szénanátha-szerű tünetekkel társul) szenvedő betegeknél
- azoknál a betegeknél, akik túlérzékenyek bármilyen gyulladásgátló fájdalomcsillapítóra. A többi beteghez képest nagyobb a kockázata annak, hogy a Reparil gél alkalmazása során asztmás roham, helyi bőr- és nyálkahártya-duzzanat vagy csalánkiütés jelentkezik.
Az ilyen betegeknél a Reparil gél kizárólag közvetlen orvosi felügyelet mellett és bizonyos elővigyázatossági intézkedések megtételét követően alkalmazható. Ugyanez vonatkozik azokra a betegekre, akik egyéb anyagokra olyan túlérzékenységi (allergiás) reakciókat mutatnak, mint pl. bőrreakciók, viszketés vagy csalánkiütés.
Orvoshoz kell fordulni azokban a heveny esetekben, amelyek nagyfokú bőrpírral, duzzanattal vagy ízületi melegség-érzettel, illetve a tünetek állandósulásával, esetleg súlyosbodásával járnak.
Gondoskodni kell arról, hogy gyermekek ne érinthessék meg a kezükkel azokat a területeket, amelyekbe a készítményt bedörzsölték.
A Reparil gél nem kerülhet a szembe.
Idős betegek:
Nincs szükség különleges dózismódosításra. A lehetséges mellékhatások miatt az idős betegeket kifejezetten szigorú megfigyelés alá kell helyezni.
Károsodott veseműködésű betegek:
Károsodott veseműködésű betegeknél nincs szükség az adag módosítására.
Károsodott májműködésű betegek:
Károsodott májműködésű betegeknél nincs szükség az adag módosítására.
Gyermekek és serdülők (15 év alatti betegek):
A Reparil gél alkalmazása ellenjavallt a 15 éves kor alatti gyermekek és serdülők számára.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
A mai napig nem számoltak be a megfelelően alkalmazott Reparil géllel létrejövő gyógyszer kölcsönhatásokról. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Terhesség és szoptatás
Terhes nőkön történő alkalmazásra nincs megfelelő adat a Reparil gél tekintetében.
Ezért a Reparil gél terhesség alatti alkalmazása nem ajánlott. A nagy felületek kezelése kifejezetten kerülendő.
Nem ismert, hogy a Reparil gél összetevői bejutnak-e az emberi anyatejbe vagy sem. Ezért szoptatás alatt a Reparil gél alkalmazása nem javasolt és egyértelműen tilos az emlők területén.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nincs szükség különleges óvatossági intézkedésekre a Reparil készítmény rövidtávú alkalmazásakor.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A REPARIL GÉLT!
A Reparil gélt mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Ha az orvos másképp nem rendeli, készítmény szokásos adagja:
A Reparil gélt naponta háromszor kell alkalmazni. A kezelendő fájdalmas felület nagyságától függően cseresznye vagy dió méretű mennyiséget kell felvinni, ami 2,5-6 g gélnek felel meg (0,13-0,3 mg dietilamin-szalicilát). A maximális napi adag 20 g gél, ami 1 g dietilamin-szaliciláttal egyenértékű.
Az alkalmazás módja:
Kizárólag külsőleges alkalmazásra. Ne nyelje le.
A Reparil gélt vékony rétegben kell felvinni az érintett területre és gyengéden bemasszírozni a bőrbe. Kötés felhelyezése előtt hagyni kell, hogy a Reparil gél pár percig száradjon. Légmentesen záródó vagy nedves (okkluzív) kötés alkalmazása nem javasolt.
Az alkalmazás időtartama:
A kezelés időtartamát a kezelőorvos határozza meg. 1-2 napi alkalmazás általában elegendő. A Reparil gél alkalmazásának előnyeit ezen időtartamon túl nem igazolták.
Ha az előírtnál több Reparil gélt alkalmazott
Amennyiben a külsőleges alkalmazásra javasolt adagnál több kerül a bőrre, a gélt először el kell távolítani, majd vízzel lemosni. Orvost is kell értesíteni, ha jelentős mennyiség került felhasználásra.
Ha véletlenül lenyeli Reparil gélt, erről tájékoztatnia kell orvosát.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Reparil gél is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatások osztályozásához az alábbi gyakorisági kategóriákat alkalmazzák:
Nagyon gyakori: 10-ből egynél több kezelt betegnél fordul elő
Gyakori: 100-ból 1-10 kezelt betegnél fordul elő
Nem gyakori: 1000-ből 1-10 kezelt betegnél fordul elő
Ritka: 10 000-ből 1-10 kezelt betegnél fordul elő
Nagyon ritka 10 000-ből egynél kevedsebb kezelt betegnél fordul elő
Nem ismert gyakoriságú: A gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg.
A szervezet természetes védekező rendszerét érintő betegségek és tünetek:
Ritka: túlérzékenységi reakciók
Gyomor és bélbetegségek:
Nagyon ritka: emésztőrendszeri problémák
Légzőrendszeri, mellkasi és mediastinalis betegségek és tünetek:
Nagyon ritka: asztma
A bőr és a bőralatti szövet betegségei és tünetei:
Gyakori: a bőr kiszáradása, kiütések - gennyes hólyagok képződésével és pattanásokkal is - ekcéma, bőrvörösödéssel járó gyulladás (eritéma), többek között kontaktus okozta gyulladásos bőrreakciók (dermatítisz), viszketés (pruritusz).
Nem gyakori: a bőr hámlása, folyadék felszaporodás (ödéma).
Nagyon ritka: bőrtünetek megjelenése a fénynek kitett helyeken (fényérzékenység), az alkalmazás helyén bekövetkező túlérzékenységi reakciók, amelyek a bőr vörösödésével, hámlásával és kiszáradásával jelentkeznek.
Ahogyan az a szalicilát-alapú gyógyszerek szájon át történő alkalmazását követően esetenként tapasztalható, a Reparil készítmény kiterjedt bőrfelületen, hosszú ideig való alkalmazásakor sem zárható ki az egyes szervrendszereket vagy akár az egész testet érintő nemkívánatos hatások előfordulása.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A REPARIL GÉLT TÁROLNI?
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon/tubuson feltüntetett lejárati idő (Felh.) után ne alkalmazza a Reparil gélt. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad szennyvízzel vagy háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Reparil gél
A készítmény hatóanyagai:
10,0 mg eszcin, 50,0 mg dietilamin-szalicilát 1 g gélben.
Egyéb összetevők:
Nátrium-edetát, levendula olaj, keserű narancs virág olaj, karbomerek, makrogol-6-glicerin éterek kaprilátjai és kaprátjai, trometamol, izopropil-alkohol, tisztított víz.
Milyen a Reparil készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Reparil színtelen vagy enyhén sárga színű, átlátszó, jellegzetes illatú gél.
Csomagolás: 40g, 100g gél fehér, csavaros PE kupakkal lezárt alumínium tubusba vagy 5 rétegű laminált tubusba illetve 7 rétegű laminált tubusba töltve.
1 tubus dobozban.

Aktuális hírek

A vashiány 6 furcsa tünete

A vas a szervezet számára nélkülözhetetlen elem, mert biztosítja az oxigén eljutását a sejtekhez, vagyis a hiánya komoly problémákat okozhat. A vashiányt felismerni, amikor még a vérképen esetleg...

A hőhullámok a szívet is kikészítik

Egy új kutatás szerint összefüggés van a menopauza körüli hőhullámok és a szív- és érrendszeri betegségek közt, vagyis megdőlt az a nézet, hogy a szívbetegségek inkább a férfiakat sújtják.

Fehér foltok a körmön: ártalmatlan pöttyök?

A körmökön megjelenő fehér pöttyök, foltocskák nagyon gyakoriak, szinte minden ember észreveheti ezeket a kezén legalább egyszer. De érdemes ezekkel foglalkozni, esetleg bőrgyógyászati vizsgálatra...

Mekkora az ideális péniszméret? - Nők elmondták

Számtalan vicc forrása a kérdés, egy újabb kutatás szerint azonban végre megvan a megoldás, mit is mondanak erről a hölgyek. A PlOS One-ban megjelent tanulmány talán pontot tehet a talányra. 

Házi praktikák benőtt körmök ellen

A benőtt köröm tulajdonképpen azt jelenti, hogy a köröm éles, hegyes széle „belenő” a köröm mellett található, lágy, puha bőrrészbe, és ott nemcsak kellemetlenségeket, de erős fájdalmakat is...

Mikor kóros a menstruációs vér?

Bár nem a legkellemesebb, legesztétikusabb téma, a menstruációs vér meglepően sokat elárulhat a hölgyek egészségéről. Akárcsak a ciklus egyéb jellemzőit, ezt is érdemes figyelni, mert az esetleges...

további cikkek >>