ROSUVASTATIN TEVA 10 mg filmtabletta

gyógyszer
Hatóanyag:
rosuvastatin
Gyártó:
Teva Gyógyszergyár
Helyettesíthetőség:
rosuvastatinum 10 mg filmtabletta

ROSUVASTATIN TEVA 10 mg filmtabletta 30x

Kiszerelés:
30x
Törzskönyvi szám:
OGYI-T-21169/02
Rendelhetőség:
csak vényre kapható
5749
Fogyasztói ár:
1097 Ft
TB támogatás
Normatív támogatás:
855 Ft HFIX 80%
Téritési díj:
242 Ft

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Rosuvastatin Teva filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A rozuvasztatin a sztatinoknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik.
Önnek rozuvasztatint rendeltek, mert:
- Önnek magas a koleszterinszintje. Ez azt jelenti, hogy Önnél fennáll a szívinfarktus vagy a szélütés (sztrók) kockázata.
- Önnek azért javasolták a sztatin szedését, mert az étrend megváltoztatása, illetve a több mozgás nem volt elegendő a koleszterinszintjének normalizálásához. A Rosuvastatin Teva szedése mellett is tartania kell a koleszterinszint-csökkentő étrendet és folytatnia kell a mozgásterápiát.
- Illetve,
- Önnél egyéb tényezők is fennállnak, melyek fokozzák a szívinfarktus, a szélütés (sztrók) vagy a kapcsolódó egészségügyi problémák kockázatát.
- A szívinfarktus, a szélütés (sztrók) és a többi probléma az ateroszklerózisnak nevezett betetgség következményeképpen léphetnek fel.
- Az ateroszklerózis az artériák falában lerakódott zsírok következtében alakul ki.
- Miért fontos, hogy folyamatosan szedje a Rosuvastatin Teva filmtablettát?
- A rozuvasztatint azért adják, hogy normalizálják a vérben a lipideknek nevezett zsírszerű anyagok szintjét, melyek közül a leggyakoribb a koleszterin.
- A vérben különböző típusú koleszterinek találhatóak: "rossz" koleszterin (kis sűrűségű lipoprotein vagy LDL-C) és a "jó" koleszterin (nagy sűrűségű lipoprotein vagy HDL-C).
- A Rosuvastatin Teva filmtabletta csökkentheti a "rossz" koleszterin vérszintjét és emelheti a "jó" koleszterin vérszintjét.
- A Rosuvastatin Teva filmtabletta a hatását úgy fejti ki, hogy gátolja a szervezetben a "rossz" koleszterin képződését és segít abban, hogy a szervezet el tudja távolítani azt a vérből.
A legtöbb embernél a magas koleszterinszint nem befolyásolja a közérzetet, mivel nem okoz tüneteket. Ugyanakkor, ha nem kezelik, az érfalakban zsírszerű lerakódások képződhetnek, ami az erek szűkületéhez vezethet.
Néha ezek a beszűkült erek elzáródhatnak, ami miatt a szív vagy az agy vérellátása megszűnik és ez szívinfarktushoz vagy szélütéshez (sztrók) vezet. A koleszterinszint normalizálása csökkentheti annak a veszélyét, hogy Önnél szívinfarktus, sztrók vagy más, következményes problémák következzenek be.
A Rosuvastatin Teva filmtabletta szedését nem szabad abbahagynia, még akkor sem, ha a koleszterinszintje már megfelelő, mivel ez a gyógyszer megakadályozza, hogy koleszterinszintje ismét emelkedjen és zsírlerakódást eredményezzen az erekben. Ugyanakkor a gyógyszer szedését abba kell hagynia, ha kezelőorvosa ezt mondja, vagy ha teherbe esik.
2. Tudnivalók a Rosuvastatin Teva filmtabletta szedése előtt

NE szedje a Rosuvastatin Teva filmtablettát
- ha allergiás a rozuvasztatinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Allergiás reakció lehet a bőrkiütés, viszketés, légzési nehézség, vagy az arc, az ajak, a torok vagy a nyelv bedagadása.
- ha terhes vagy szoptat. Amennyiben a Rosuvastatin Teva szedése közben terhes lesz, azonnal hagyja abba a készítmény szedését és keresse fel kezelőorvosát. A nőknek a Rosuvastatin Teva szedése alatt megfelelő fogamzásgátló módszert kell alkalmazniuk, hogy elkerüljék a terhességet.
- ha májbetegségben szenved.
- ha súlyos vesebetegségben szenved.
- ha visszatérő vagy megmagyarázhatatlan eredetű izomfájdalom jelentkezik Önnél.
- ha ciklosporin nevű hatóanyagot (amit pl. szervátültetés után alkalmaznak) tartalmazó gyógyszert szed.

- Amennyiben a fentiek közül bármelyik Önre vonatkozik, keresse fel kezelőorvosát.
- Továbbá ne szedje a Rosuvastatin Teva 40 mg-os filmtablettát (a legnagyobb hatáserősségű kiszerelést), amennyiben:
- közepesen súlyos vesebetegségben szenved (ha nem biztos benne, kérdezze meg orvosát).
- ha pajzsmirigye nem működik megfelelően.
- visszatérő vagy megmagyarázhatatlan eredetű izomfájdalom jelentkezik Önnél, korábban izombetegsége volt, a családjában izombetegség fordult elő, vagy ha korábban más koleszterinszint-csökkentő gyógyszer szedésekor izombetegség jelentkezett.
- rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt fogyaszt.
- Ön ázsiai származású (japán, kínai, a Fülöp-szigetekről származik, vietnámi, koreai vagy indiai).
- egyéb, fibrátoknak nevezett gyógyszereket szed a koleszterinszint csökkentése érdekében.
Amennyiben a fentiek közül bármelyik igaz Önre (vagy nem biztos benne), kérjük, keresse fel kezelőorvosát.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Amíg Ön ezt a gyógyszert szedi, kezelőorvosa szoros megfigyelés alatt fogja tartani, amennyiben Ön cukorbeteg, vagy fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Önnél valószínűleg fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata, ha vérében magas a cukor- és a zsírszint, ha túlsúlyos és magas vérnyomása van.
A Rosuvastatin Teva filmtablettával végzett kezelés előtt tájékoztassa orvosát,
- ha vesebetegségben szenved.
- ha májbetegségben szenved.
- ha visszatérő vagy megmagyarázhatatlan eredetű izomfájdalom jelentkezik Önnél, korábban izombetegsége volt, a családjában izombetegség fordult elő, vagy ha korábban más koleszterinszint-csökkentő gyógyszer szedésekor izombetegség jelentkezett. Azonnal tájékoztassa orvosát, ha megmagyarázhatatlan eredetű izomfájdalma van, különösen akkor, ha nem érzi jól magát vagy lázas.
- ha rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt fogyaszt.
- ha a pajzsmirigye nem működik megfelelően.
- ha más, fibrátoknak nevezett gyógyszereket is szed a koleszterinszint csökkentése érdekében. Kérjük, alaposan olvassa el ezt a betegtájékoztatót, még akkor is, ha korábban már szedett más gyógyszert a magas koleszterinszintje miatt.
- ha HIV-fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszereket, pl. ritonavirt lopinavirral és/vagy atazanavirral szed, lásd egyéb gyógyszerek és a rozuvasztatin.
- ha intersticiális tüdőbetegségben (a tüdőben a kötőszövetet érintő betegségben) szenved.
- ha súlyos légzési elégtelenségben szenved.
- ha vérvizsgálatot végeztek Önnél és az éhgyomri vércukorszintje az átlag érték felett volt (5,6-6,9 mmol/l).
- ha a beteg 10 évesnél fiatalabb: a Rosuvastatin Teva nem adható 10 évesnél fiatalabb gyermekeknek.
- ha a beteg 18 évesnél fiatalabb: a Rosuvastatin Teva 40 mg filmtabletta nem alkalmazható gyermekeknél és serdülőknél 18 éves kor alatt.
- ha elmúlt 70 éves (mivel orvosának ki kell választania a Rosuvastatin Teva filmtablettának azt a kezdő adagját, amely az Ön számára megfelelő).
- ha Ön ázsiai származású - azaz, ha japán, kínai, a Fülöp-szigetekről származik, vietnámi, koreai vagy indiai. Orvosának ki kell választania a Rosuvastatin Teva filmtablettának azt a kezdő adagját, amely az Ön számára megfelelő.
- ha kórházba megy vagy más betegség miatt részesül kezelésben. Az orvosi ellátást végző személyzetet tájékoztatnia kell arról, hogy Ön Rosuvastatin Teva filmtablettát szed.
Amennyiben a fentiek közül bármelyik igaz Önre (vagy nem biztos benne):
- Ne szedje a Rosuvastatin Teva 40 mg filmtablettát (a legnagyobb hatáserősségű kiszerelést) és beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt bármilyen adagban elkezdené szedni a Rosuvastatin Teva filmtablettát.

Az emberek kis részénél a rozuvasztatin befolyásolhatja a máj működését. Ez egy egyszerű, a májenzim-értékek emelkedését kimutató vizsgálattal kideríthető. Ezért orvosa a Rosuvastatin Teva-kezelés előtt és alatt általában elvégzi ezt a vérvizsgálatot (májfunkciós vizsgálat).
Gyermekek és serdülők
10 évesnél fiatalabb korú gyermekek
A Rosuvastatin Teva-t nem szabad adni 10 évesnél fiatalabb korú gyermekeknek.
10-18 éves gyeremekek és serdülők
A Rosuvastatin Teva 40 mg filmtablettát nem szabad adni 10-18 éves gyermekeknek.
Egyéb gyógyszerek és a Rosuvastatin Teva filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Különösen fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben az alábbi gyógyszerek közül bármelyiket szedi:
- ciklosporin (pl. szervátültetést követően adják),
- warfarin (vagy egyéb véralvadásgátló gyógyszer),
- fibrátok (koleszterinszint csökkentésére alkalmazott gyógyszerek, pl. gemfibrozil, fenofibrát) vagy bármely más koleszterinszint-csökkentő gyógyszer (pl. ezetimib),
- emésztési panaszok elleni gyógyszerek (a gyomorsav közömbösítésére),
- eritromicin (egy antibiotikum),
- fogamzásgátló (ún. "antibébi") tabletta,
- hormonpótló kezelés,
- ritonavir lopinavirral és/vagy atazanavirral együtt (HIV fertőzés kezelésére alkalmazzák- lásd "Figyelmeztetések és óvintézkedések"),
- fuzidinsav (bakteriális fertőzések kezelésére). A Rosuvastatin Teva-val együtt alkalmazott fuzidinsav növelheti az izomproblémák kockázatát (lásd a betegtájékoztató 4. pontját). Közölje kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha jelenleg szed vagy az elmúlt 7 napban szedett fuzidinsavat, vagy kezelték fuzidinsavval.
A fenti gyógyszerek hatását a Rosuvastatin Teva megváltoztathatja vagy ezen gyógyszerek megváltoztathatják a Rosuvastatin Teva hatásait.
A Rosuvastatin Teva filmtabletta egyidejű bevétele étellel és itallal
A Rosuvastatin Teva étkezés közben vagy attól függetlenül is bevehető.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt forduljon tanácsért kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ne vegye be a Rosuvastatin Teva filmtablettát, ha terhes vagy szoptat. Ha a Rosuvastatin Teva-kezelés közben teherbe esik, azonnal hagyja abba a készítmény szedését és keresse fel kezelőorvosát. A nőknek megfelelő fogamzásgátló módszert kell alkalmazniuk a Rosuvastatin Teva-kezelés alatt, hogy elkerüljék a teherbe esést.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A legtöbb ember a Rosuvastatin Teva filmtablettával végzett kezelés alatt vezethet gépjárművet és kezelhet gépeket - a készítmény nem befolyásolja az ehhez szükséges képességeket. Néhány embernél azonban szédülés jelentkezhet a Rosuvastatin Teva-kezelés során. Ha ez bekövetkezne, beszélje meg kezelőorvosával, mielőtt gépjárművet vezetne vagy bármilyen készüléket, ill. gépet kezelne.
A Rosuvastatin Teva filmtabletta laktózt, sunset yellow-t és azorubin-t tartalmaz
Azoknak a betegeknek, akik érzékenyek (intoleránsak) a laktózra (tejcukorra), figyelembe kell venniük, hogy a Rosuvastatin Teva kis mennyiségben laktózt is tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, kérdezze meg orvosát, mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert.
Az 5 mg-os filmtabletta bevonata sunset yellow FCF (E110), a 10 mg, a 20 mg és a 40 mg-os filmtabletta azorubin (E122) színezőanyagot tartalmaz. Ezek a színezőanyagok allergiás reakciót okozhatnak.
3. Hogyan kell szedni a Rosuvastatin Teva filmtablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét. A szokásos adagot naponta egyszer, étellel vagy anélkül kell bevenni. A filmtabletta javasolt adagját kevés vízzel nyelje le.
Kezdő adag
Rosuvastatin Teva-kezelést 5 mg vagy a 10 mg dózissal kell kezdeni, még abban az esetben is, ha korábban nagyobb dózisban egy másik koleszterinszint-csökkentő gyógyszert szedett. A kezdő adag kiválasztás függ attól, hogy:
- milyen magas az Ön koleszterinszintje.
- mekkora a szívinfarktus vagy szélütés (sztrók) kockázata Önnél.
- fennáll-e Önnél annak a kockázata, hogy érzékenyebb lesz a lehetséges mellékhatásokra.
Kérjük, ellenőriztesse kezelőorvosával vagy a gyógyszerészével, hogy a Rosuvastatin Teva Ön számára legmegfelelőbb kezdő adagját kapja.
Kezelőorvosa a legalacsonyabb adag (5 mg) adása mellett dönthet, ha:
- Ön ázsiai származású (japán, kínai, Fülöp-szigetekről származó, vietnámi, koreai vagy indiai).
- 70 évesnél idősebb.
- közepesen súlyos vesebetegségben szenved.
- fennáll Önnél az izomfájdalom kialakulásának veszélye.
Az adag emelése és a maximális napi adag
Kezelőorvosa a dózis emelése mellett dönthet azért, hogy a Rosuvastatin Teva filmtabletta Ön számára megfelelő adagját kapja. Ha egy 5 mg-os adaggal kezdték a kezelést, kezelőorvosa dönthet úgy, hogy ezt kétszeresére, 10 mg-ra, majd 20 mg-ra, majd legfeljebb 40 mg-ra emeli, amennyiben szükséges. Az egyes dózismódosítások között négy hét fog eltelni.
A Rosuvastatin Teva maximális, napi 40 mg-os dózisát olyan betegeknek rendelik, akiknek magas a koleszterinszintje és nagy a szívinfarktus vagy a szélütés kockázata, és akiknek a koleszterinszintjét nem csökkentette megfelelő mértékben a 20 mg-os adag.

Alkalmazása 10-17 éves gyermekeknél és serdülőknél
Az ajánlott kezdő adag 5 mg. Orvosa megnövelheti a gyógyszer adagját, azért, hogy megállapítsa az Ön számára megfelelő Rosuvastatin Teva adagot. A Rosuvastatin Teva maximális napi adagja 20 mg. Az adagját naponta egyszer vegye be.
A Rosuvastatin Teva 40 mg filmtabletta nem alkalmazható gyermekeknél.
A filmtabletta bevétele
A filmtablettát egészben, vízzel nyelje le. Ne rágja szét.
A Rosuvastatin Teva filmtablettát naponta egyszer vegye be. A nap bármely szakában beveheti.
Törekedjen arra, hogy a filmtablettát a napnak mindig ugyanabban a szakában vegye be, ez segít abban, hogy ne felejtse el bevenni.
A koleszterinszint rendszeres ellenőrzése
Fontos, hogy a koleszterinszint rendszeres ellenőrzése érdekében keresse fel kezelőorvosát, ezáltal biztosak legyenek abban, hogy koleszterinszintje elérte a megfelelő szintet és azon is maradt.
Kezelőorvosa a dózis emelése mellett is dönthet, hogy Ön a megfelelő adagban kapja a Rosuvastatin Teva filmtablettát.
Ha az előírtnál több Rosuvastatin Teva filmtablettát vett be
Forduljon kezelőorvosához vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát és ne felejtse el magával vinni a gyógyszert.

Ha elfelejtette bevenni a Rosuvastatin Teva filmtablettát
Ha elfelejtett bevenni egy adagot, ne aggódjon, hanem minél előbb vegye be azt. Ha azonban közel van a következő esedékes adag bevételének időpontja, hagyja ki a be nem vett adagot és folytassa tovább a gyógyszer szedését. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Rosuvastatin Teva filmtabletta szedését
Ezt a döntést csak kezelőorvosa beleegyezésével szabad meghoznia, mivel koleszterinszintje valószínűleg megemelkedik a rozuvasztatin abbahagyását követően.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A Rosuvastatin Teva filmtabletta szedését hagyja abba, és azonnal kérjen orvosi segítséget, ha az alábbi allergiás reakciók bármelyikét észleli:
- az arc, ajak, a nyelv és/vagy a torok bedagadásával vagy anélkül járó légzési nehézség;
- az arc, ajak, a nyelv és/vagy a torok bedagadása, ami nyelési nehézséget okozhat;
- súlyos (kiemelkedő duzzanatokkal járó) bőrviszketés.
Abban az esetben is hagyja abba a Rosuvastatin Teva filmtabletta szedését és szóljon azonnal kezelőorvosának, ha szokatlan izomfájdalmat érez, ami tovább tart, mint ahogy Ön eredetileg gondolta. Hasonlóan más koleszterinszint-csökkentő gyógyszerhez, nagyon kis számú beteg esetében kellemetlen, az izmokat érintő mellékhatások léptek fel és ritkán a rabdomiolízisként ismert potenciálisan életveszélyes izomkárosodássá váltak.

Gyakori mellékhatások: 10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthetnek
- Fejfájás.
- Szédülés.
- Székrekedés.
- Hányinger.
- Hasi fájdalom.
- Izomfájdalom.
- Cukorbetegség. A cukorbetegségnek nagyobb a valószínűsége, amennyiben az Ön vérében magas a cukor- és a zsírszint, ha túlsúlyos és magas vérnyomása van. Amíg Ön ezt a gyógyszert szedi, orvosa megfigyelés alatt fogja tartani.
- Gyengeségérzés.
Nem gyakori mellékhatások: 100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthetnek
- Bőrkiütés, viszketés és csalánkiütés.

Ritka mellékhatások: 1000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthetnek
- Alacsony vérlemezkeszám (trombocitopénia)
- Súlyos hasfájás (amit a hasnyálmirigy gyulladása okoz).
- Izomkárosodás - elővigyázatosságból hagyja abba a Rosuvastatin Teva szedését, és azonnal forduljon kezelőorvosához, ha szokatlan hasító érzést vagy fájdalmat érez az izmaiban, amelyek tovább tartanak, mint ahogy azt Ön gondolta volna.
- Súlyos allergiás reakció - tünete az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a torok bedagadása, nyelési és légzési nehézség, súlyos (kiemelkedő duzzanatokkal járó) bőrviszketés. Ha úgy gondolja, hogy allergiás reakcióról van szó, hagyja abba a Rosuvastatin Teva szedését, és azonnal forduljon orvoshoz.
- Májenzim-értékek emelkedése a vérben.
Nagyon ritka mellékhatások: 10 000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthetnek
- A lábszár és a kar idegeinek károsodása (pl. zsibbadás).
- Emlékezetkiesés.
- A vér jelenléte a vizeletben.
- Ízületi fájdalom.
- A bőr és a szemfehérje besárgulása (sárgaság).
- Májgyulladás (hepatitisz).
- Férfiakban az emlők megnagyobbodása (ginekomasztia).
Nem ismert: a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg
- Híg széklet (hasmenés).
- A bőr, száj, szem és nemi szervek súlyos, hólyagosodásával járó, Stevens-Johnson szindrómának nevezett betegség.
- Alvászavar, beleértve az álmatlanságot és rémálmokat is.
- Szexuális zavarok.
- Depresszió.
- Légzési problémák, így tartós köhögés és/vagy légszomj, vagy láz.
- Ödéma (duzzanat).
- Ínproblémák.
- Állandósuló izomgyengeség
A Rosuvastatin Teva 40 mg filmtabletta szedése alatt megnövekedhet a vizelet fehérjetartalma - ez általában magától rendeződik, és nem szükséges a Rosuvastatin Teva szedésének abbahagyása (kizárólag a Rosuvastatin Teva 40 mg filmtablettára vonatkozik).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Rosuvastatin Teva filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Rosuvastatin Teva 5 mg filmtabletta:
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Rosuvastatin Teva 10 mg, 20 mg és 40 mg filmtabletta:
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A nedvességtől és a fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Rosuvastatin Teva filmtabletta?
A készítmény hatóanyaga a rozuvasztatin (rozuvasztatin-kalcium formájában). A Rosuvastatin Teva 5 mg, 10 mg, 20 mg vagy 40 mg rozuvasztatint tartalmaz (rozuvasztatin-kalcium formájában) filmtablettánként.
Egyéb összetevők:
Tablettamag
mikrokristályos cellulóz (Avicel PH-112)
kroszpovidon (A-típusú) (Kollidon CL)
vízmentes laktóz
povidon (PVP K-30)
nátrium-sztearil-fumarát (PRUV).
Filmbevonat
Rosuvastatin Teva 5 mg filmtabletta
Opadry II 85F23426 Narancs
részlegesen hidrolizált poli(vinil-alkohol)
titán-dioxid (E171)
makrogol 3350 (polietilén-glikol)
talkum (E553b)
sárga vas-oxid (E172)
fekete vas-oxid (E172)
Sunset Yellow FCF (E110, FD&C Yellow #6).
Rosuvastatin Teva 10 mg, 20 mg és 40 mg filmtabletta
Opadry II 85F24155 Rózsaszín
részlegesen hidrolizált poli(vinil-alkohol)
titán-dioxid (E171)
makrogol 3350 (polietilén-glikol)
talkum (E553b)
sárga vas-oxid (E172)
vörös vas-oxid (E172)
azorubin (E122, alumínium lakk)
indigotin (E132, indigókármin alumínium lakk FD&C blue #2).
Milyen a Rosuvastatin Teva készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Rosuvastatin Teva 5 mg filmtabletta: narancssárga, kerek, mindkét oldalán domború filmtabletta, az egyik oldalon "N", másik oldalon "5" jelzéssel.
Rosuvastatin Teva 10 mg filmtabletta: halványrózsaszín - rózsaszín, kerek, mindkét oldalán domború filmtabletta, az egyik oldalon "N", másik oldalon "10" jelzéssel.
Rosuvastatin Teva 20 mg filmtabletta: halványrózsaszín - rózsaszín, kerek, mindkét oldalán domború filmtabletta, az egyik oldalon "N", másik oldalon "20" jelzéssel.
Rosuvastatin Teva 40 mg filmtabletta: halványrózsaszín - rózsaszín, ovális alakú filmtabletta, az egyik oldalon "N", másik oldalon "40" jelzéssel.
A Rosuvastatin Teva filmtabletta 14, 14 x 1, 15, 15 x 1, 20, 20 x 1, 28, 28 x 1, 30, 30 x 1, 56, 56 x 1, 60, 60 x1, 90, 90 x 1, 98, 98 x 1, 100 és 100 x 1 db filmtablettát tartalmazó buborékcsomagolásban, dobozban kerül forgalomba.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Aktuális hírek

Új szívgyógyszereket fejlesztenek Debrecenben

Ironheart: ez a projekt neve, amelynek keretében új gyógyszereket és diagnosztikai eljárásokat fejlesztenek a Debreceni Egyetem szív- és érrendszeri betegségek kutatásával foglalkozó központjában...

Mi a tüdőfibrózis?

A napokban megjelent hírekből sokan felfigyelhettek rá, hogy évről évre nő az ismeretlen eredetű tüdőfibrózisos esetek száma Magyarországon. Melyek a betegség tünetei és hogyan ismerhetjük fel?

Fájdalom, görcs, zsibbadás: csillapíthatjuk gyógyszer nélkül?

Most egy olyan gyógyszermentes terápiát mutatunk be, amely fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, ideg- és izomstimulációra, diabétesz kezelésére is alkalmas, ráadásul mellékhatások nélkül...

Hogyan előzhető meg a trombózis?

A trombózisnak – vagyis a vérereinkben kialakuló vérrögöknek – időnként súlyos, sőt életveszélyes szövődményei is lehetnek, ezért érdemes mindent megtenni azért, hogy megelőzzük ezt a betegséget....

Mit tegyünk, hogy fiatal maradjon a szívünk?

Minden embernek a szíve egyedi, leutánozhatatlan – és ami a legfontosabb, pótolhatatlan. Testünk motorja folyamatosan dolgozik életünk végéig, ezért vigyáznunk kell rá. Tanácsok a Szív Világnapján...

Mitől jó élni? A boldogság kémiája

Vannak olyan emberek, akik nem termelnek boldogsághormont és ezt pótolniuk kell. Íme, néhány tipp és trükk, amivel emelhetjük boldogságérzetünket a mindennapokban. 

további cikkek >>