ROSUVASTATIN TEVA 10 mg filmtabletta

gyógyszer
Hatóanyag:
rosuvastatin
Gyártó:
Teva Gyógyszergyár
Helyettesíthetőség:
rosuvastatinum 10 mg filmtabletta

ROSUVASTATIN TEVA 10 mg filmtabletta 30x

Kiszerelés:
30x
Törzskönyvi szám:
OGYI-T-21169/02
Rendelhetőség:
csak vényre kapható
5749
Fogyasztói ár:
1097 Ft
TB támogatás
Normatív támogatás:
855 Ft HFIX 80%
Téritési díj:
242 Ft

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Rosuvastatin Teva filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A rozuvasztatin a sztatinoknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik.
Önnek rozuvasztatint rendeltek, mert:
- Önnek magas a koleszterinszintje. Ez azt jelenti, hogy Önnél fennáll a szívinfarktus vagy a szélütés (sztrók) kockázata.
- Önnek azért javasolták a sztatin szedését, mert az étrend megváltoztatása, illetve a több mozgás nem volt elegendő a koleszterinszintjének normalizálásához. A Rosuvastatin Teva szedése mellett is tartania kell a koleszterinszint-csökkentő étrendet és folytatnia kell a mozgásterápiát.
- Illetve,
- Önnél egyéb tényezők is fennállnak, melyek fokozzák a szívinfarktus, a szélütés (sztrók) vagy a kapcsolódó egészségügyi problémák kockázatát.
- A szívinfarktus, a szélütés (sztrók) és a többi probléma az ateroszklerózisnak nevezett betetgség következményeképpen léphetnek fel.
- Az ateroszklerózis az artériák falában lerakódott zsírok következtében alakul ki.
- Miért fontos, hogy folyamatosan szedje a Rosuvastatin Teva filmtablettát?
- A rozuvasztatint azért adják, hogy normalizálják a vérben a lipideknek nevezett zsírszerű anyagok szintjét, melyek közül a leggyakoribb a koleszterin.
- A vérben különböző típusú koleszterinek találhatóak: "rossz" koleszterin (kis sűrűségű lipoprotein vagy LDL-C) és a "jó" koleszterin (nagy sűrűségű lipoprotein vagy HDL-C).
- A Rosuvastatin Teva filmtabletta csökkentheti a "rossz" koleszterin vérszintjét és emelheti a "jó" koleszterin vérszintjét.
- A Rosuvastatin Teva filmtabletta a hatását úgy fejti ki, hogy gátolja a szervezetben a "rossz" koleszterin képződését és segít abban, hogy a szervezet el tudja távolítani azt a vérből.
A legtöbb embernél a magas koleszterinszint nem befolyásolja a közérzetet, mivel nem okoz tüneteket. Ugyanakkor, ha nem kezelik, az érfalakban zsírszerű lerakódások képződhetnek, ami az erek szűkületéhez vezethet.
Néha ezek a beszűkült erek elzáródhatnak, ami miatt a szív vagy az agy vérellátása megszűnik és ez szívinfarktushoz vagy szélütéshez (sztrók) vezet. A koleszterinszint normalizálása csökkentheti annak a veszélyét, hogy Önnél szívinfarktus, sztrók vagy más, következményes problémák következzenek be.
A Rosuvastatin Teva filmtabletta szedését nem szabad abbahagynia, még akkor sem, ha a koleszterinszintje már megfelelő, mivel ez a gyógyszer megakadályozza, hogy koleszterinszintje ismét emelkedjen és zsírlerakódást eredményezzen az erekben. Ugyanakkor a gyógyszer szedését abba kell hagynia, ha kezelőorvosa ezt mondja, vagy ha teherbe esik.
2. Tudnivalók a Rosuvastatin Teva filmtabletta szedése előtt

NE szedje a Rosuvastatin Teva filmtablettát
- ha allergiás a rozuvasztatinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Allergiás reakció lehet a bőrkiütés, viszketés, légzési nehézség, vagy az arc, az ajak, a torok vagy a nyelv bedagadása.
- ha terhes vagy szoptat. Amennyiben a Rosuvastatin Teva szedése közben terhes lesz, azonnal hagyja abba a készítmény szedését és keresse fel kezelőorvosát. A nőknek a Rosuvastatin Teva szedése alatt megfelelő fogamzásgátló módszert kell alkalmazniuk, hogy elkerüljék a terhességet.
- ha májbetegségben szenved.
- ha súlyos vesebetegségben szenved.
- ha visszatérő vagy megmagyarázhatatlan eredetű izomfájdalom jelentkezik Önnél.
- ha ciklosporin nevű hatóanyagot (amit pl. szervátültetés után alkalmaznak) tartalmazó gyógyszert szed.

- Amennyiben a fentiek közül bármelyik Önre vonatkozik, keresse fel kezelőorvosát.
- Továbbá ne szedje a Rosuvastatin Teva 40 mg-os filmtablettát (a legnagyobb hatáserősségű kiszerelést), amennyiben:
- közepesen súlyos vesebetegségben szenved (ha nem biztos benne, kérdezze meg orvosát).
- ha pajzsmirigye nem működik megfelelően.
- visszatérő vagy megmagyarázhatatlan eredetű izomfájdalom jelentkezik Önnél, korábban izombetegsége volt, a családjában izombetegség fordult elő, vagy ha korábban más koleszterinszint-csökkentő gyógyszer szedésekor izombetegség jelentkezett.
- rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt fogyaszt.
- Ön ázsiai származású (japán, kínai, a Fülöp-szigetekről származik, vietnámi, koreai vagy indiai).
- egyéb, fibrátoknak nevezett gyógyszereket szed a koleszterinszint csökkentése érdekében.
Amennyiben a fentiek közül bármelyik igaz Önre (vagy nem biztos benne), kérjük, keresse fel kezelőorvosát.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Amíg Ön ezt a gyógyszert szedi, kezelőorvosa szoros megfigyelés alatt fogja tartani, amennyiben Ön cukorbeteg, vagy fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Önnél valószínűleg fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata, ha vérében magas a cukor- és a zsírszint, ha túlsúlyos és magas vérnyomása van.
A Rosuvastatin Teva filmtablettával végzett kezelés előtt tájékoztassa orvosát,
- ha vesebetegségben szenved.
- ha májbetegségben szenved.
- ha visszatérő vagy megmagyarázhatatlan eredetű izomfájdalom jelentkezik Önnél, korábban izombetegsége volt, a családjában izombetegség fordult elő, vagy ha korábban más koleszterinszint-csökkentő gyógyszer szedésekor izombetegség jelentkezett. Azonnal tájékoztassa orvosát, ha megmagyarázhatatlan eredetű izomfájdalma van, különösen akkor, ha nem érzi jól magát vagy lázas.
- ha rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt fogyaszt.
- ha a pajzsmirigye nem működik megfelelően.
- ha más, fibrátoknak nevezett gyógyszereket is szed a koleszterinszint csökkentése érdekében. Kérjük, alaposan olvassa el ezt a betegtájékoztatót, még akkor is, ha korábban már szedett más gyógyszert a magas koleszterinszintje miatt.
- ha HIV-fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszereket, pl. ritonavirt lopinavirral és/vagy atazanavirral szed, lásd egyéb gyógyszerek és a rozuvasztatin.
- ha intersticiális tüdőbetegségben (a tüdőben a kötőszövetet érintő betegségben) szenved.
- ha súlyos légzési elégtelenségben szenved.
- ha vérvizsgálatot végeztek Önnél és az éhgyomri vércukorszintje az átlag érték felett volt (5,6-6,9 mmol/l).
- ha a beteg 10 évesnél fiatalabb: a Rosuvastatin Teva nem adható 10 évesnél fiatalabb gyermekeknek.
- ha a beteg 18 évesnél fiatalabb: a Rosuvastatin Teva 40 mg filmtabletta nem alkalmazható gyermekeknél és serdülőknél 18 éves kor alatt.
- ha elmúlt 70 éves (mivel orvosának ki kell választania a Rosuvastatin Teva filmtablettának azt a kezdő adagját, amely az Ön számára megfelelő).
- ha Ön ázsiai származású - azaz, ha japán, kínai, a Fülöp-szigetekről származik, vietnámi, koreai vagy indiai. Orvosának ki kell választania a Rosuvastatin Teva filmtablettának azt a kezdő adagját, amely az Ön számára megfelelő.
- ha kórházba megy vagy más betegség miatt részesül kezelésben. Az orvosi ellátást végző személyzetet tájékoztatnia kell arról, hogy Ön Rosuvastatin Teva filmtablettát szed.
Amennyiben a fentiek közül bármelyik igaz Önre (vagy nem biztos benne):
- Ne szedje a Rosuvastatin Teva 40 mg filmtablettát (a legnagyobb hatáserősségű kiszerelést) és beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt bármilyen adagban elkezdené szedni a Rosuvastatin Teva filmtablettát.

Az emberek kis részénél a rozuvasztatin befolyásolhatja a máj működését. Ez egy egyszerű, a májenzim-értékek emelkedését kimutató vizsgálattal kideríthető. Ezért orvosa a Rosuvastatin Teva-kezelés előtt és alatt általában elvégzi ezt a vérvizsgálatot (májfunkciós vizsgálat).
Gyermekek és serdülők
10 évesnél fiatalabb korú gyermekek
A Rosuvastatin Teva-t nem szabad adni 10 évesnél fiatalabb korú gyermekeknek.
10-18 éves gyeremekek és serdülők
A Rosuvastatin Teva 40 mg filmtablettát nem szabad adni 10-18 éves gyermekeknek.
Egyéb gyógyszerek és a Rosuvastatin Teva filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Különösen fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben az alábbi gyógyszerek közül bármelyiket szedi:
- ciklosporin (pl. szervátültetést követően adják),
- warfarin (vagy egyéb véralvadásgátló gyógyszer),
- fibrátok (koleszterinszint csökkentésére alkalmazott gyógyszerek, pl. gemfibrozil, fenofibrát) vagy bármely más koleszterinszint-csökkentő gyógyszer (pl. ezetimib),
- emésztési panaszok elleni gyógyszerek (a gyomorsav közömbösítésére),
- eritromicin (egy antibiotikum),
- fogamzásgátló (ún. "antibébi") tabletta,
- hormonpótló kezelés,
- ritonavir lopinavirral és/vagy atazanavirral együtt (HIV fertőzés kezelésére alkalmazzák- lásd "Figyelmeztetések és óvintézkedések"),
- fuzidinsav (bakteriális fertőzések kezelésére). A Rosuvastatin Teva-val együtt alkalmazott fuzidinsav növelheti az izomproblémák kockázatát (lásd a betegtájékoztató 4. pontját). Közölje kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha jelenleg szed vagy az elmúlt 7 napban szedett fuzidinsavat, vagy kezelték fuzidinsavval.
A fenti gyógyszerek hatását a Rosuvastatin Teva megváltoztathatja vagy ezen gyógyszerek megváltoztathatják a Rosuvastatin Teva hatásait.
A Rosuvastatin Teva filmtabletta egyidejű bevétele étellel és itallal
A Rosuvastatin Teva étkezés közben vagy attól függetlenül is bevehető.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt forduljon tanácsért kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ne vegye be a Rosuvastatin Teva filmtablettát, ha terhes vagy szoptat. Ha a Rosuvastatin Teva-kezelés közben teherbe esik, azonnal hagyja abba a készítmény szedését és keresse fel kezelőorvosát. A nőknek megfelelő fogamzásgátló módszert kell alkalmazniuk a Rosuvastatin Teva-kezelés alatt, hogy elkerüljék a teherbe esést.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A legtöbb ember a Rosuvastatin Teva filmtablettával végzett kezelés alatt vezethet gépjárművet és kezelhet gépeket - a készítmény nem befolyásolja az ehhez szükséges képességeket. Néhány embernél azonban szédülés jelentkezhet a Rosuvastatin Teva-kezelés során. Ha ez bekövetkezne, beszélje meg kezelőorvosával, mielőtt gépjárművet vezetne vagy bármilyen készüléket, ill. gépet kezelne.
A Rosuvastatin Teva filmtabletta laktózt, sunset yellow-t és azorubin-t tartalmaz
Azoknak a betegeknek, akik érzékenyek (intoleránsak) a laktózra (tejcukorra), figyelembe kell venniük, hogy a Rosuvastatin Teva kis mennyiségben laktózt is tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, kérdezze meg orvosát, mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert.
Az 5 mg-os filmtabletta bevonata sunset yellow FCF (E110), a 10 mg, a 20 mg és a 40 mg-os filmtabletta azorubin (E122) színezőanyagot tartalmaz. Ezek a színezőanyagok allergiás reakciót okozhatnak.
3. Hogyan kell szedni a Rosuvastatin Teva filmtablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét. A szokásos adagot naponta egyszer, étellel vagy anélkül kell bevenni. A filmtabletta javasolt adagját kevés vízzel nyelje le.
Kezdő adag
Rosuvastatin Teva-kezelést 5 mg vagy a 10 mg dózissal kell kezdeni, még abban az esetben is, ha korábban nagyobb dózisban egy másik koleszterinszint-csökkentő gyógyszert szedett. A kezdő adag kiválasztás függ attól, hogy:
- milyen magas az Ön koleszterinszintje.
- mekkora a szívinfarktus vagy szélütés (sztrók) kockázata Önnél.
- fennáll-e Önnél annak a kockázata, hogy érzékenyebb lesz a lehetséges mellékhatásokra.
Kérjük, ellenőriztesse kezelőorvosával vagy a gyógyszerészével, hogy a Rosuvastatin Teva Ön számára legmegfelelőbb kezdő adagját kapja.
Kezelőorvosa a legalacsonyabb adag (5 mg) adása mellett dönthet, ha:
- Ön ázsiai származású (japán, kínai, Fülöp-szigetekről származó, vietnámi, koreai vagy indiai).
- 70 évesnél idősebb.
- közepesen súlyos vesebetegségben szenved.
- fennáll Önnél az izomfájdalom kialakulásának veszélye.
Az adag emelése és a maximális napi adag
Kezelőorvosa a dózis emelése mellett dönthet azért, hogy a Rosuvastatin Teva filmtabletta Ön számára megfelelő adagját kapja. Ha egy 5 mg-os adaggal kezdték a kezelést, kezelőorvosa dönthet úgy, hogy ezt kétszeresére, 10 mg-ra, majd 20 mg-ra, majd legfeljebb 40 mg-ra emeli, amennyiben szükséges. Az egyes dózismódosítások között négy hét fog eltelni.
A Rosuvastatin Teva maximális, napi 40 mg-os dózisát olyan betegeknek rendelik, akiknek magas a koleszterinszintje és nagy a szívinfarktus vagy a szélütés kockázata, és akiknek a koleszterinszintjét nem csökkentette megfelelő mértékben a 20 mg-os adag.

Alkalmazása 10-17 éves gyermekeknél és serdülőknél
Az ajánlott kezdő adag 5 mg. Orvosa megnövelheti a gyógyszer adagját, azért, hogy megállapítsa az Ön számára megfelelő Rosuvastatin Teva adagot. A Rosuvastatin Teva maximális napi adagja 20 mg. Az adagját naponta egyszer vegye be.
A Rosuvastatin Teva 40 mg filmtabletta nem alkalmazható gyermekeknél.
A filmtabletta bevétele
A filmtablettát egészben, vízzel nyelje le. Ne rágja szét.
A Rosuvastatin Teva filmtablettát naponta egyszer vegye be. A nap bármely szakában beveheti.
Törekedjen arra, hogy a filmtablettát a napnak mindig ugyanabban a szakában vegye be, ez segít abban, hogy ne felejtse el bevenni.
A koleszterinszint rendszeres ellenőrzése
Fontos, hogy a koleszterinszint rendszeres ellenőrzése érdekében keresse fel kezelőorvosát, ezáltal biztosak legyenek abban, hogy koleszterinszintje elérte a megfelelő szintet és azon is maradt.
Kezelőorvosa a dózis emelése mellett is dönthet, hogy Ön a megfelelő adagban kapja a Rosuvastatin Teva filmtablettát.
Ha az előírtnál több Rosuvastatin Teva filmtablettát vett be
Forduljon kezelőorvosához vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát és ne felejtse el magával vinni a gyógyszert.

Ha elfelejtette bevenni a Rosuvastatin Teva filmtablettát
Ha elfelejtett bevenni egy adagot, ne aggódjon, hanem minél előbb vegye be azt. Ha azonban közel van a következő esedékes adag bevételének időpontja, hagyja ki a be nem vett adagot és folytassa tovább a gyógyszer szedését. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Rosuvastatin Teva filmtabletta szedését
Ezt a döntést csak kezelőorvosa beleegyezésével szabad meghoznia, mivel koleszterinszintje valószínűleg megemelkedik a rozuvasztatin abbahagyását követően.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A Rosuvastatin Teva filmtabletta szedését hagyja abba, és azonnal kérjen orvosi segítséget, ha az alábbi allergiás reakciók bármelyikét észleli:
- az arc, ajak, a nyelv és/vagy a torok bedagadásával vagy anélkül járó légzési nehézség;
- az arc, ajak, a nyelv és/vagy a torok bedagadása, ami nyelési nehézséget okozhat;
- súlyos (kiemelkedő duzzanatokkal járó) bőrviszketés.
Abban az esetben is hagyja abba a Rosuvastatin Teva filmtabletta szedését és szóljon azonnal kezelőorvosának, ha szokatlan izomfájdalmat érez, ami tovább tart, mint ahogy Ön eredetileg gondolta. Hasonlóan más koleszterinszint-csökkentő gyógyszerhez, nagyon kis számú beteg esetében kellemetlen, az izmokat érintő mellékhatások léptek fel és ritkán a rabdomiolízisként ismert potenciálisan életveszélyes izomkárosodássá váltak.

Gyakori mellékhatások: 10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthetnek
- Fejfájás.
- Szédülés.
- Székrekedés.
- Hányinger.
- Hasi fájdalom.
- Izomfájdalom.
- Cukorbetegség. A cukorbetegségnek nagyobb a valószínűsége, amennyiben az Ön vérében magas a cukor- és a zsírszint, ha túlsúlyos és magas vérnyomása van. Amíg Ön ezt a gyógyszert szedi, orvosa megfigyelés alatt fogja tartani.
- Gyengeségérzés.
Nem gyakori mellékhatások: 100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthetnek
- Bőrkiütés, viszketés és csalánkiütés.

Ritka mellékhatások: 1000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthetnek
- Alacsony vérlemezkeszám (trombocitopénia)
- Súlyos hasfájás (amit a hasnyálmirigy gyulladása okoz).
- Izomkárosodás - elővigyázatosságból hagyja abba a Rosuvastatin Teva szedését, és azonnal forduljon kezelőorvosához, ha szokatlan hasító érzést vagy fájdalmat érez az izmaiban, amelyek tovább tartanak, mint ahogy azt Ön gondolta volna.
- Súlyos allergiás reakció - tünete az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a torok bedagadása, nyelési és légzési nehézség, súlyos (kiemelkedő duzzanatokkal járó) bőrviszketés. Ha úgy gondolja, hogy allergiás reakcióról van szó, hagyja abba a Rosuvastatin Teva szedését, és azonnal forduljon orvoshoz.
- Májenzim-értékek emelkedése a vérben.
Nagyon ritka mellékhatások: 10 000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthetnek
- A lábszár és a kar idegeinek károsodása (pl. zsibbadás).
- Emlékezetkiesés.
- A vér jelenléte a vizeletben.
- Ízületi fájdalom.
- A bőr és a szemfehérje besárgulása (sárgaság).
- Májgyulladás (hepatitisz).
- Férfiakban az emlők megnagyobbodása (ginekomasztia).
Nem ismert: a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg
- Híg széklet (hasmenés).
- A bőr, száj, szem és nemi szervek súlyos, hólyagosodásával járó, Stevens-Johnson szindrómának nevezett betegség.
- Alvászavar, beleértve az álmatlanságot és rémálmokat is.
- Szexuális zavarok.
- Depresszió.
- Légzési problémák, így tartós köhögés és/vagy légszomj, vagy láz.
- Ödéma (duzzanat).
- Ínproblémák.
- Állandósuló izomgyengeség
A Rosuvastatin Teva 40 mg filmtabletta szedése alatt megnövekedhet a vizelet fehérjetartalma - ez általában magától rendeződik, és nem szükséges a Rosuvastatin Teva szedésének abbahagyása (kizárólag a Rosuvastatin Teva 40 mg filmtablettára vonatkozik).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Rosuvastatin Teva filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Rosuvastatin Teva 5 mg filmtabletta:
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Rosuvastatin Teva 10 mg, 20 mg és 40 mg filmtabletta:
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A nedvességtől és a fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Rosuvastatin Teva filmtabletta?
A készítmény hatóanyaga a rozuvasztatin (rozuvasztatin-kalcium formájában). A Rosuvastatin Teva 5 mg, 10 mg, 20 mg vagy 40 mg rozuvasztatint tartalmaz (rozuvasztatin-kalcium formájában) filmtablettánként.
Egyéb összetevők:
Tablettamag
mikrokristályos cellulóz (Avicel PH-112)
kroszpovidon (A-típusú) (Kollidon CL)
vízmentes laktóz
povidon (PVP K-30)
nátrium-sztearil-fumarát (PRUV).
Filmbevonat
Rosuvastatin Teva 5 mg filmtabletta
Opadry II 85F23426 Narancs
részlegesen hidrolizált poli(vinil-alkohol)
titán-dioxid (E171)
makrogol 3350 (polietilén-glikol)
talkum (E553b)
sárga vas-oxid (E172)
fekete vas-oxid (E172)
Sunset Yellow FCF (E110, FD&C Yellow #6).
Rosuvastatin Teva 10 mg, 20 mg és 40 mg filmtabletta
Opadry II 85F24155 Rózsaszín
részlegesen hidrolizált poli(vinil-alkohol)
titán-dioxid (E171)
makrogol 3350 (polietilén-glikol)
talkum (E553b)
sárga vas-oxid (E172)
vörös vas-oxid (E172)
azorubin (E122, alumínium lakk)
indigotin (E132, indigókármin alumínium lakk FD&C blue #2).
Milyen a Rosuvastatin Teva készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Rosuvastatin Teva 5 mg filmtabletta: narancssárga, kerek, mindkét oldalán domború filmtabletta, az egyik oldalon "N", másik oldalon "5" jelzéssel.
Rosuvastatin Teva 10 mg filmtabletta: halványrózsaszín - rózsaszín, kerek, mindkét oldalán domború filmtabletta, az egyik oldalon "N", másik oldalon "10" jelzéssel.
Rosuvastatin Teva 20 mg filmtabletta: halványrózsaszín - rózsaszín, kerek, mindkét oldalán domború filmtabletta, az egyik oldalon "N", másik oldalon "20" jelzéssel.
Rosuvastatin Teva 40 mg filmtabletta: halványrózsaszín - rózsaszín, ovális alakú filmtabletta, az egyik oldalon "N", másik oldalon "40" jelzéssel.
A Rosuvastatin Teva filmtabletta 14, 14 x 1, 15, 15 x 1, 20, 20 x 1, 28, 28 x 1, 30, 30 x 1, 56, 56 x 1, 60, 60 x1, 90, 90 x 1, 98, 98 x 1, 100 és 100 x 1 db filmtablettát tartalmazó buborékcsomagolásban, dobozban kerül forgalomba.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Aktuális hírek

Mivel fordítható vissza az öregedés?

A szervezetünk minden pillanatban oxidálódik, ennek látható jele az öregedés. Antioxidánsokkal segíthetünk a szervezetnek lassítani a folyamatot. Sokszor halljuk manapság ezt a kifejezést, de...

Mit árul el rólunk a fanszőrzetünk?

Mindannyiunknak megvan a véleménye arról, hogy a fanszőrnek miként kell kinéznie. Az viszont már fontosabb kérdés, hogy külseje és állapota mit árul el egészségi állapotunkról.

Ki vehet részt és mennyiért gyógyszerkísérletben?

Sok tévhit kering az embereken végzett klinikai vizsgálatokról.  Ki vehet részt benne? Kell-e fizetni érte? Várható-e gyógyulás?

Ezekre ügyeljen, ha véralvadásgátlót szed

A vénás és az artériás trombózis elkerülése érdekében sokak számára javasol az orvos véralvadásgátló terápiát, megakadályozva ezzel az életveszélyes vérrögök kialakulását. Prof. Blaskó György, a...

Az örök fiatalság 7 titka

Lehet, hogy a test-lélek-szellem egységének megőrzése az "örök fiatalság" titka? Lássuk, mire figyeljünk fitalságunk megtartásáért!

 

Góc a betegség mögött: hogy találjuk meg?

Előfordul, hogy rendszeresen visszatérő vagy folyamatosan fennálló egészségügyi problémáinkból egyszerűen nem tudunk kigyógyulni, ugyanazt a betegséget újra és újra elkapjuk. A gondot általában az...

további cikkek >>