Hirdetés
Tisztelt Doktor úr!

Harmincas nő vagyok, magas vérnyomásom van. Tritace tabl. 2,5 mg napi este 1-et kell szednem. Az lenne a kérdésem hogy mennyire befolyásolja a menstruáciomat?
Örökölhető a magas vérnyomás? 110/80-125/90 a kislányomnak a vérenyomása. Ez lehet ingadozás és ettől fáj -e a feje?
A kislányom születése óta asztmás és allergiás. Most voltunk orvosi vizsgálaton és nem találtak semmit de a feje még mindig fáj. Kicsit túlsúlyos a lányom: 169 cm és 76kg. Havi 2 kg-ot hízik és nem tudják meg mondani hogy mitől.
Az egyik orvos azt mondja hogy a gyerek a gyógyszerektől, a másik: talán a pajzsmirigytől de minden lelet negatív.
Kérem ha tudnak valamilyen tanácsot, vagy orvost ajánlani, nagyon megköszönném!
tisztelettel:
Egy levélben számos kérdést tett fel, igyekszünk erre sorban választ adni.
1. Az Ön magas vérnyomása:
az ACE-gátlók veszélye hölgyek esetében a terhesség, tehát magzatkárosító hatásuk ismert, ezért terhesség idején más vérnyomáscsökkentőket kell alkalmazni. A normál menstruáció ilyen szempontból nem lényeges.
2. Magas vérnyomás öröklődése: a családi halmozódás ismert jelenség, "tankönyvi adat" főként ikrek esetében jól kimutatott.
3. Kislány, és a vérnyomásmérés: gyermek- és serdülőkorban még ingadozhat a vérnyomás, tehát nem mérvadó, ha a / előtti érték "magasabb", mármint az Ön által leírtaknál, azt a gyermek háziorvossal kell megbeszélni, hogy kell-e ezzel foglalkozni.
4. Gyermek túlsúlya: ha valóban van egyfajta "rendszeres" hízás, mielőbb gyermek-endokrinológussal kellene konzultálni, de induljanak a gyermek-háziorvostól, tekintve az allergiát és asztmát is, amit említett még.

Jó egészséget kívánunk!
tisztelettel:

További levelek a témában

Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Januárban hányinger, alvászavar, idegesség és erősebb szívdobogás panaszával fordultam orvosomhoz, aki elküldött vérvételre, majd pajzsmirigy ultrahangra. A tsh 0,696, a fehérvérsejt és a neutrophil magas lett, illetve egy 3-4 mm-es göböt találtak. Elküldtek endokrinológiára, ahol azt mondták, ezzel nem kell foglalkozni. Azonban a tüneteim még mindig fennállnak, mit tehetnék?
Előre is köszönöm a választ.
Válasz:
Kedves Kérdező!
Nem tudom, hány éves. Ez azért fontos, mert az élet bizonyos periódusaiban (pl.: a menstruációs ciklus el-elmaradozásban 45-50 éves kor között, azaz klimaxban) ezek a tünetek természetesek lehetnek.
A TSH értéke nem nagyon alacsony, a normál tartomány alsó részében van, de önmagában nem minősíti a pajzsmirigy állapotát. Kérdés, milyen a pajzsmirigy horomonok (FT3 és FT4) szintje. A három hormon egymáshoz való viszonya tudja segíteni a pajzsmirigy diagnosztikát. Ha gyanú van esetleg pajzsmirigy steril gyulladásra, akkor ezt ki lehet egészíteni anti-TGl-, és anti-TPO szint meghatározással. Ez utóbbiakat azonban csak endokrinológus kérheti a labortól.
Ha valakinek van egy db 3-5 mm-es, csak ultrahanggal diagnosztizált "göb"-je, az akkor nem jelent semmit, ha egyébként a pajszmnirigy ultrahangos képe "homogén".
A nappali pulzus érzete és szaporasága lehet idegi feszültség, vagy krónikus fáradtság eredménye is. Javaslom, hogy valamely hozzátartozója néhányszor mérje meg álmában a pulzusát. Ha ez nem lesz több, mint 80-85/perc, a pajzsmirigy túlműködési funkció zavar gyakorlatilag kizárható. Fontos adat lehet, hogy hányszor van naponta széklete (Pajzsmirigy túlműködés esetén gyakran 2-3-szor van). Mi a helyzet a menzesszel? Van? Nincs? Rendszeres? Vajon használnak-e jódozott sót? Miolyen a vérnyomása? Ezekre jó lenne tudni a választ.
Ha a fentebb említett jelek és tünetek Önre nem vonatkoznak, valóban hinnie kell az endokrinológusnak, hogy nem pajzsmirigy beteg.
Ha azonban a kisördög még tovább molesztálja, akkor fél év múlva a TSH meghatározás (esetleg FT3,FT4 meghatározással kiegészítve) megismételhető.
Üdvözlettel: Dr. Blatniczky László, csecsemő-gyermekgyógyász, endokrinológus szakorvos
Szakértő:
Kérdés:
1972 óta vagyok cukorbeteg. Insulinos kezelésben részesülök. December elejétől magas volt a vércukrom. A javasolt insulin-beállítással sem rendeződött. Saját magam változtattam az értékeken és valamennyire normalizálódott, viszont az emésztéssel kapcsolatos problémákat nem tudom rendezni. Hosszabb ideje székrekedésem van és a rendezett életmód és diéta mellett sem találok megoldást a problémára.
Válasz:
Kedves Kérdező!
Csaknem 35 éve inzulinnal kezelt cukorbeteg - ha a leírásából jól értem. Az anyagcsere beállításáról nincs információm. Ami magasabb vércukrot eredményezhet egy már tartósan diabeteses személynél - ha úgynevezett "inzulinos csomókba" adja az inzulint. Ilyen ott keletkezik, ahová rendszeresen adják az inzulint. Viszont onnan a felszívódás sebessége rendkívül lassú, ezért az inzulin nem a hatásgörbéje szerint hat, hanem egészen másként. Ez lehet az egyik hiba. A másik: ilyen hosszú (több évtizedes) inzulin kezelés után szinte jósolhatóan kezdődnek az úgynevezett késői szövődmények. Ennek egyik formája: a gyomor-bél működés renyhülése, a felszívódás lelassulása és természetesen a következményes székrekedés is. De az a folyamat a glukóz felszívódás dinamikáját is megváltoztatja, aminek következtében nem akkor emelkedik a vércukor szint, amikor a beadott inzulinnak hatnia kéne. A diétában növelje a növényi rostok mennyiségét, ami felgyorsítja a bélműködést. Ugyanakkor javasolnám, hogy kezelőorvosával beszéljék meg egy úgynevezett "neuropátia" szűrővizsgálat elvégzését. Ez objektív, és valószínűleg nemcsak választ ad a kérdésére, de megadja a további kezelés szükséges irányát is.
Üdvözlettel: Dr. Blatniczky László, csecsemő-gyermekgyógyász, endokrinológus szakorvos
Szakértő:
Kérdés:
Kedves Doktorúr!
Szeretném a segítéségét és véleményét kérni néhány kérdésben.
... éves nő vagyok, ... cm és ... kg, családomban jelen van a cukorbetegség. Rendszertelen menzesszel fordultam nőgyógyászoz.UH-n ciszta nem volt a petefészekben.A leleten viszont láttam a diagnózisnál PCOS szerepelt. A ciklus 3. napi hormonvizsgálatom eredménye (/l): TSH 2,27 mIU; T4 15,31 pmol; T3 5,35 pmol; LH 16,54 IU; FSH 4,45 IU; Prolaktin 223,5 mIU; Ösztradiol 209,5 pmol; progeszteron 1,96 nmol; totál tesztoszteron 2,990 nmol/l + (0,278-1,73) ; inzulin 5,1 mIU
Úgy olvastam az LH : FSH arány 1:1 kellene legyen, a 4x magasabb LH utalhat PCOS–ra, Ön mit gondol?
Az terheléses vércukor eredményem: glükóz 0. perc 4,2; 30. perc 7,5; 60. perc 6,370; 120. perc 5,110 mmol/l
Az inzulin 0. perc 7,5; 30. perc 51,4; 60. perc 66,1; 120. perc 33,1 mIU/l
Ez már inzulinrezisztencia Ön szerint?
Kaptam beutalót endokrinológushoz, viszont addig is nagyra értékelném (megnyugtató) válaszát! Köszönöm szépen! Üdvözlettel!
Válasz:
Menstruációs zavara,valamint az ultrahangos vizsgálat során talált lelet/.amely alapján felmerült a PCOS lehetősége/valóban felvetik a PCOS alapos gyanúját,Vérvételi eredményei mind ezt,mind az inzulinrezisztenciát igazolják.
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Pajzsmirigy problémám miatt Euthyrox 50 mikrogammos
tablettát szedek, kérdésem az lenne, hogy szelént valóban
érdemes mellé szedni. Most nem szedem, de hallottam.
... éves vagyok. Válaszukat köszönöm Tisztelettel
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Ha jól értem, akkor Önnek pajzsmirigy-alulműködése van, és ezért kapja az Euthyroxot. A szelénnel kapcsolatban egy cikkünket ajánlom:
http://www.egeszsegkalauz.hu/anyagcsere/5-nyomelem-amely-befolyasolja-pajzsmirigy-mukodeset-114037.html

"Pajzsmirigybetegség esetén jelenleg két esetben kerülhet sor szelénpótlásra: az autoimmun pajzsmirigy-gyulladás egy bizonyos formájában, ill. enyhe szemérintettséggel (opthalmopathiával) járó Basedow-kórban. Általában napi 200 mikrogramm pótlást javasolnak."

Tehát ennek megfelelően indokolt -vagy nem indokolt a szelén pótlása. Beszélje meg kezelőorvosával is!

üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Dr,Nő/Úr!
... éves nő vagyok. ... éves korom óta menstruálok, a menzeszemmel soha nem voltak gondok. .... éves koromban kezdtem el szőrösödni,először intim területen,majd hónalj,láb.Ekkor elkezdtem borotválkozni.Majd egyre inkább szőrösebb lettem,olyan helyeken is,ahol nem kellene.Comb,has,mell,hát.Ezenkivül aknés volt a bőröm. ... évesen elmentem nőgyógyászhoz,majd endokrinológushoz.Hiperandrogénizmust állapított meg nálam,ami részben ovárium, részben mellékvese eredetű.Egyetlen megoldást mondott,az pedig a fogamzásgátló tabletta.2 éve szedem is,azonban azóta folyamatos nőgyógyászati fertőzéseim vannak,hangulatingadozásaim,fejfájás stb.Olvastam a neten,hogy hasonló tünetei vannak a CAH betegségnek is.Egyik orvos sem szerinti az öndiagnózist megállapító betegeket,tudom jól,de most menjek vissza az endokrinológushoz újabb vizsgálatra?Ha nem muszáj,nem szednék fogamzásgátlót,ha lenne más megoldás is a tüneteim kezelésére.A tesztoszteron szintem 2,69 a legutóbbi vizsgálat szerint.Mit tanácsol,mit tegyek?
Válasz:
A CAH egy öröklődő,veleszületett betegség,amelynek oka egy enzimhiányon alapuló génhiba.Bár kétségtelen,hogy az Ön tünetei hasonlóak a CAH esetében jelentkező tünetek egy részéhez,eddigi kórtörténete, csak a bőrre korlátozódó tüneteinek késői megjelenése a CAH lehetőségét biztosan kizárja.
A fogamzásgátló gyógyszereknek valóban lehetnek kellemetlen-de az esetek döntő részében jól kezelhető-mellékhatásai,eddigi kezelésével egyetértve, tüneteinek enyhítésére megfelelő fogamzásgátló szedését javaslom,amíg családtervezési elképzelései ezt lehetővé teszik.
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!

A tsh értékem gyógyszer szedése mellett 3. Azt szeretném megtudni hogy ezzel az értékkel teherbe lehet-e esni. Most szeretnénk nekiállni próbálkozni.
Válasz:
Kedves Kérdező!

A 3-as TSH azt jelenti, hogy pajzsmirigyműködése a gyógyszer mellett egyensúlyban van, vagyis ez valószínűleg nem jelenti a teherbeesés akadályát.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Szakértő:
Kérdés:
Üdvözlöm!
... hete eltávolították a pajzsmirigyemet(az egészet) rosszindulatú daganat miatt. Fogamzásgátlót szedek és minden reggel az L-thyroxin nevű gyógyszert szedem. Idáig pontosan megjött a menzeszem,viszont ma reggel nem jelentkezett. Lehet összefüggésben a kettő? Lehet hogy azért késik mert kivették a pajzsmirigyemet? Tudna egy pár szót írni nekem erről!!?? A válaszát előre is nagyon köszönöm...
Válasz:
Fogamzásgátló tabletták szedése esetében gyakran fordul elő a menstruáció mennyiségének jelentős csökkenése, sőt egy -egy menstruáció elmaradása is. A tabletták szedését ebben az esetben is az előírásnak megfelelően kell folytatni. Sem a pajzsmirigy műtéte, sem az L-thyroxin szedése nem befolyásolja a menstruáció zavarát fogamzásgátló tabletta szedése esetén.
Szakértő:
Kérdés:
Üdvözletem!

Tavasszal voltam labor vizsgálaton.Éhgyomri cukorszintem 7.8 volt.Heamoglobin Alc meghatározás 6.70.Heamoglobin Alc IFCC 50.Háziorvosom azt mondta,ez magas,és gyógyszert kell szedni,és diéta.Kiírta a Diaprel MR 60-t.Azóta is szedem naponta 1 szemet reggel.Diabetológushoz nem küldött.Egy héttel a gyógyszeres kezelés előtt elkezdtem nagyon szédülni,és nem bírtam állni.Most valamennyire már jobb a közérzetem,de továbbra is sokat szédülök,főleg a reggeli,délelőtti örákban.A neurologus azt mondja ez csak a cukortól lehet,mert mást nem talál.De elküldött koponya ct vizsgálatra,ami szeptemberben lesz..Pajzsmirigy betegségem is van,és sajnos zöldhályogos a szemem.A szemész azt mondta az miatt nem szédülök.Okozhatja e a cukor a problémámat,és valóban kell szednem a Diaprelt???Kihez forduljak???
Köszönöm a válaszát!!!
Válasz:
Kedves Kérdező!

A túl alacsony vércukorszint (orvosi szóval hipoglikémia) esélye megnő, ha a reggelit túl későn fogyasztja el, nem a megfelelő mennyiségű ételt eszi vagy túl kevés szénhidrátot visz be. Az is előfordulhat, hogy a Diaprel kisebb hatáserőssége is elegendő lenne (30 mg), a kezelést ezzel szokás kezdeni és csak szükség esetén kell növelni az adagot (ne felezze el a 60 mg-os tablettát). Javaslom, hogy mindenképp forduljon diabetológus szakorvoshoz, mivel minden cukorbetegnek rendszeres ellenőrzésre van szüksége, hogy a vércukorszint pontos beállításával elkerülhetők legyenek a szövődmények.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga

Oldalak

Aktuális hírek

10 fehérjeforrás - a húson túl

Egy átlagos felnőtt napi fehérjeszükséglete aktivitástól függően 70-100g. Ez a mennyiség húsevőkre és vegetáriánusokra egyaránt érvényes. Talán nem is gondolnánk, milyen értékes és ízletes...

Szívelégtelenség kezelése: az életmódnál kezdődik

A szívelégtelenségben szenvedő betegnek csaknem mindig életmód változtatásra van szüksége, melyet a kezelőorvosa tanácsai alapján kell végrehajtania a sikeres gyógyulás érdekében. 

Hirtelen eszméletvesztés: nem biztos, hogy a meleg az oka

Biztosan sokan érezték már, hogy mindjárt elájulnak, ha valami miatt túl sokáig kellett állniuk a napon. Sokszor ilyen nyilvánvaló okok állnak a jelenség mögött, azonban dr. Sztancsik Ilona, a...

Mit árul el az egészségünkről az izzadságunk?

Tudta, hogy a kávétól is izzadhatunk? Vagy hogy egyes betegségek is nyomot hagynak az izzadságunkban? Mire következtethetünk mennyiségéből, szagából?

Új meggyfajta lehet a magyar superfood

Teljes C-vitamin bevitelünket kiválthatjuk egy nemrég bemutatott magyar meggyfajtával, a Pipacs 1-gyel. 

Úti tippek nyaraláshoz

Nincs annál rosszabb, mint amikor egy váratlan betegség beárnyékolja az oly rég várt családi nyaralást vagy kirándulást. Némi felkészüléssel azonban nagy eséllyel megelőzhetjük, hogy a...

további cikkek >>