Hirdetés
Kérdés: 
Tisztelt Doktor úr!

Harmincas nő vagyok, magas vérnyomásom van. Tritace tabl. 2,5 mg napi este 1-et kell szednem. Az lenne a kérdésem hogy mennyire befolyásolja a menstruáciomat?
Örökölhető a magas vérnyomás? 110/80-125/90 a kislányomnak a vérenyomása. Ez lehet ingadozás és ettől fáj -e a feje?
A kislányom születése óta asztmás és allergiás. Most voltunk orvosi vizsgálaton és nem találtak semmit de a feje még mindig fáj. Kicsit túlsúlyos a lányom: 169 cm és 76kg. Havi 2 kg-ot hízik és nem tudják meg mondani hogy mitől.
Az egyik orvos azt mondja hogy a gyerek a gyógyszerektől, a másik: talán a pajzsmirigytől de minden lelet negatív.
Kérem ha tudnak valamilyen tanácsot, vagy orvost ajánlani, nagyon megköszönném!
tisztelettel:
Válasz: 
Egy levélben számos kérdést tett fel, igyekszünk erre sorban választ adni.
1. Az Ön magas vérnyomása:
az ACE-gátlók veszélye hölgyek esetében a terhesség, tehát magzatkárosító hatásuk ismert, ezért terhesség idején más vérnyomáscsökkentőket kell alkalmazni. A normál menstruáció ilyen szempontból nem lényeges.
2. Magas vérnyomás öröklődése: a családi halmozódás ismert jelenség, "tankönyvi adat" főként ikrek esetében jól kimutatott.
3. Kislány, és a vérnyomásmérés: gyermek- és serdülőkorban még ingadozhat a vérnyomás, tehát nem mérvadó, ha a / előtti érték "magasabb", mármint az Ön által leírtaknál, azt a gyermek háziorvossal kell megbeszélni, hogy kell-e ezzel foglalkozni.
4. Gyermek túlsúlya: ha valóban van egyfajta "rendszeres" hízás, mielőbb gyermek-endokrinológussal kellene konzultálni, de induljanak a gyermek-háziorvostól, tekintve az allergiát és asztmát is, amit említett még.

Jó egészséget kívánunk!
tisztelettel:

További levelek a témában

Szakértő:
Kérdés:
Kedves Doktorúr!
Szeretném a segítéségét és véleményét kérni néhány kérdésben.
... éves nő vagyok, ... cm és ... kg, családomban jelen van a cukorbetegség. Rendszertelen menzesszel fordultam nőgyógyászoz.UH-n ciszta nem volt a petefészekben.A leleten viszont láttam a diagnózisnál PCOS szerepelt. A ciklus 3. napi hormonvizsgálatom eredménye (/l): TSH 2,27 mIU; T4 15,31 pmol; T3 5,35 pmol; LH 16,54 IU; FSH 4,45 IU; Prolaktin 223,5 mIU; Ösztradiol 209,5 pmol; progeszteron 1,96 nmol; totál tesztoszteron 2,990 nmol/l + (0,278-1,73) ; inzulin 5,1 mIU
Úgy olvastam az LH : FSH arány 1:1 kellene legyen, a 4x magasabb LH utalhat PCOS–ra, Ön mit gondol?
Az terheléses vércukor eredményem: glükóz 0. perc 4,2; 30. perc 7,5; 60. perc 6,370; 120. perc 5,110 mmol/l
Az inzulin 0. perc 7,5; 30. perc 51,4; 60. perc 66,1; 120. perc 33,1 mIU/l
Ez már inzulinrezisztencia Ön szerint?
Kaptam beutalót endokrinológushoz, viszont addig is nagyra értékelném (megnyugtató) válaszát! Köszönöm szépen! Üdvözlettel!
Válasz:
Menstruációs zavara,valamint az ultrahangos vizsgálat során talált lelet/.amely alapján felmerült a PCOS lehetősége/valóban felvetik a PCOS alapos gyanúját,Vérvételi eredményei mind ezt,mind az inzulinrezisztenciát igazolják.
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Pajzsmirigy problémám miatt Euthyrox 50 mikrogammos
tablettát szedek, kérdésem az lenne, hogy szelént valóban
érdemes mellé szedni. Most nem szedem, de hallottam.
... éves vagyok. Válaszukat köszönöm Tisztelettel
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Ha jól értem, akkor Önnek pajzsmirigy-alulműködése van, és ezért kapja az Euthyroxot. A szelénnel kapcsolatban egy cikkünket ajánlom:
http://www.egeszsegkalauz.hu/anyagcsere/5-nyomelem-amely-befolyasolja-pajzsmirigy-mukodeset-114037.html

"Pajzsmirigybetegség esetén jelenleg két esetben kerülhet sor szelénpótlásra: az autoimmun pajzsmirigy-gyulladás egy bizonyos formájában, ill. enyhe szemérintettséggel (opthalmopathiával) járó Basedow-kórban. Általában napi 200 mikrogramm pótlást javasolnak."

Tehát ennek megfelelően indokolt -vagy nem indokolt a szelén pótlása. Beszélje meg kezelőorvosával is!

üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Dr,Nő/Úr!
... éves nő vagyok. ... éves korom óta menstruálok, a menzeszemmel soha nem voltak gondok. .... éves koromban kezdtem el szőrösödni,először intim területen,majd hónalj,láb.Ekkor elkezdtem borotválkozni.Majd egyre inkább szőrösebb lettem,olyan helyeken is,ahol nem kellene.Comb,has,mell,hát.Ezenkivül aknés volt a bőröm. ... évesen elmentem nőgyógyászhoz,majd endokrinológushoz.Hiperandrogénizmust állapított meg nálam,ami részben ovárium, részben mellékvese eredetű.Egyetlen megoldást mondott,az pedig a fogamzásgátló tabletta.2 éve szedem is,azonban azóta folyamatos nőgyógyászati fertőzéseim vannak,hangulatingadozásaim,fejfájás stb.Olvastam a neten,hogy hasonló tünetei vannak a CAH betegségnek is.Egyik orvos sem szerinti az öndiagnózist megállapító betegeket,tudom jól,de most menjek vissza az endokrinológushoz újabb vizsgálatra?Ha nem muszáj,nem szednék fogamzásgátlót,ha lenne más megoldás is a tüneteim kezelésére.A tesztoszteron szintem 2,69 a legutóbbi vizsgálat szerint.Mit tanácsol,mit tegyek?
Válasz:
A CAH egy öröklődő,veleszületett betegség,amelynek oka egy enzimhiányon alapuló génhiba.Bár kétségtelen,hogy az Ön tünetei hasonlóak a CAH esetében jelentkező tünetek egy részéhez,eddigi kórtörténete, csak a bőrre korlátozódó tüneteinek késői megjelenése a CAH lehetőségét biztosan kizárja.
A fogamzásgátló gyógyszereknek valóban lehetnek kellemetlen-de az esetek döntő részében jól kezelhető-mellékhatásai,eddigi kezelésével egyetértve, tüneteinek enyhítésére megfelelő fogamzásgátló szedését javaslom,amíg családtervezési elképzelései ezt lehetővé teszik.
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!

A tsh értékem gyógyszer szedése mellett 3. Azt szeretném megtudni hogy ezzel az értékkel teherbe lehet-e esni. Most szeretnénk nekiállni próbálkozni.
Válasz:
Kedves Kérdező!

A 3-as TSH azt jelenti, hogy pajzsmirigyműködése a gyógyszer mellett egyensúlyban van, vagyis ez valószínűleg nem jelenti a teherbeesés akadályát.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Szakértő:
Kérdés:
Üdvözlöm!
... hete eltávolították a pajzsmirigyemet(az egészet) rosszindulatú daganat miatt. Fogamzásgátlót szedek és minden reggel az L-thyroxin nevű gyógyszert szedem. Idáig pontosan megjött a menzeszem,viszont ma reggel nem jelentkezett. Lehet összefüggésben a kettő? Lehet hogy azért késik mert kivették a pajzsmirigyemet? Tudna egy pár szót írni nekem erről!!?? A válaszát előre is nagyon köszönöm...
Válasz:
Fogamzásgátló tabletták szedése esetében gyakran fordul elő a menstruáció mennyiségének jelentős csökkenése, sőt egy -egy menstruáció elmaradása is. A tabletták szedését ebben az esetben is az előírásnak megfelelően kell folytatni. Sem a pajzsmirigy műtéte, sem az L-thyroxin szedése nem befolyásolja a menstruáció zavarát fogamzásgátló tabletta szedése esetén.
Szakértő:
Kérdés:
Üdvözletem!

Tavasszal voltam labor vizsgálaton.Éhgyomri cukorszintem 7.8 volt.Heamoglobin Alc meghatározás 6.70.Heamoglobin Alc IFCC 50.Háziorvosom azt mondta,ez magas,és gyógyszert kell szedni,és diéta.Kiírta a Diaprel MR 60-t.Azóta is szedem naponta 1 szemet reggel.Diabetológushoz nem küldött.Egy héttel a gyógyszeres kezelés előtt elkezdtem nagyon szédülni,és nem bírtam állni.Most valamennyire már jobb a közérzetem,de továbbra is sokat szédülök,főleg a reggeli,délelőtti örákban.A neurologus azt mondja ez csak a cukortól lehet,mert mást nem talál.De elküldött koponya ct vizsgálatra,ami szeptemberben lesz..Pajzsmirigy betegségem is van,és sajnos zöldhályogos a szemem.A szemész azt mondta az miatt nem szédülök.Okozhatja e a cukor a problémámat,és valóban kell szednem a Diaprelt???Kihez forduljak???
Köszönöm a válaszát!!!
Válasz:
Kedves Kérdező!

A túl alacsony vércukorszint (orvosi szóval hipoglikémia) esélye megnő, ha a reggelit túl későn fogyasztja el, nem a megfelelő mennyiségű ételt eszi vagy túl kevés szénhidrátot visz be. Az is előfordulhat, hogy a Diaprel kisebb hatáserőssége is elegendő lenne (30 mg), a kezelést ezzel szokás kezdeni és csak szükség esetén kell növelni az adagot (ne felezze el a 60 mg-os tablettát). Javaslom, hogy mindenképp forduljon diabetológus szakorvoshoz, mivel minden cukorbetegnek rendszeres ellenőrzésre van szüksége, hogy a vércukorszint pontos beállításával elkerülhetők legyenek a szövődmények.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Szakértő!

Minden reggel L-thyroxint kell bevennem, mivel ... éve teljesen kiműtötték a pajzsmirigyemet.
A kérdésem az lenne, hogy a gyógyszer bevétel után fél órával mindig reggelizek, és utána megiszok egy tejeskávét. Okozhat-e a kávé gondot, hathat-e a gyógyszerre?
Egy ismerősömnek azt mondta az orvosa, a gyógyszer bevétele után 5 óráig nem ihat koffeineset. Nekem erről senki nem szólt? Mi az igazság?

Előre is nagyon Köszönöm!
Válasz:
Kedves Kérdező!

Az L-thyroxin és a koffein között ezidáig nem írtak le gyógyszertani kölcsönhatást, úgyhogy nyugodtan kávézzon reggelente, nem befolyásolja a gyógyszert. Az ételek és italok közül a szójatartalmú élelmiszerekre kell csak odafigyelni, mert a szójában található vegyületek csökkenthetik a gyógyszer felszívódását.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktornő/Doktor úr,

... hóban voltam vérvételen: TSH 7,3100; Szabad T4 11,00
... hóban ismét voltam vérvételen: TSH 5,040; Szabad T4 9,63
gyógyszert nem szedek, nem szedtem semmilyet semmire
... hóban elküldött az orvosom nyaki ultrahangra, aki továbbküldött egy pajzsmirigy szakorvoshoz, tőle kaptam Euthyrox 50-es gyógyszert.
status: pajzsmirigy UH: mk lebeny inhomogen, kissé echoszegényebb, mérs.hypervascularisált. Mk lebenyben elszórtan több 2-5 mm-es kis echoszegényebb terület látható.
Epikrízis: TSH 7,31, FT4 11,00 - Manifeszt hypothyreosis.
Ambulanciánkon anti TPO jav (levették), ill. hormonszubsztitúciót kezdek 50 ug levothyroxin natrium (Euthyrox), majd 3 hónap múlva kontroll, előtte TSH és FT4 kontroll jav.
Diagnózis: Pajzsmirigy betegség, egyéb elhízás (160 cm - 90 kg)
Kérdésem: mi a "bajom" ? teljesen egészségesnek érzem magam
köszönöm válaszukat
Válasz:
Kedves Kérdező!

A TSH értéket (laboratóriumtól függően) 0,4-5 vagy 6 mU/l között tekintjük normálisnak, azonban 10-es értékig úgynevezett szubklinikai pajzsmirigy-alulműködésről beszélhetünk, amennyiben csak a TSH-ban van eltérés. A fT4 szintje az alsó határon mozog, sőt az áprilisi érték alacsonyabb, valószínűleg emiatt küldték Önt szakorvoshoz és emiatt állították be az Euthyrox-kezelést. A megfelelő pajzsmirigyműködés biztosításával nemcsak az alulműködés jellemző tünetei (száraz bőr, székrekedés, hideg-intolerancia, testsúlynövekedés, hajhullás) javulnak, hanem a szív-érrendszeri kockázat is csökkenthető.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga

Oldalak