Hirdetés
Kérdés: 
Tisztelt Doktor úr!

Harmincas nő vagyok, magas vérnyomásom van. Tritace tabl. 2,5 mg napi este 1-et kell szednem. Az lenne a kérdésem hogy mennyire befolyásolja a menstruáciomat?
Örökölhető a magas vérnyomás? 110/80-125/90 a kislányomnak a vérenyomása. Ez lehet ingadozás és ettől fáj -e a feje?
A kislányom születése óta asztmás és allergiás. Most voltunk orvosi vizsgálaton és nem találtak semmit de a feje még mindig fáj. Kicsit túlsúlyos a lányom: 169 cm és 76kg. Havi 2 kg-ot hízik és nem tudják meg mondani hogy mitől.
Az egyik orvos azt mondja hogy a gyerek a gyógyszerektől, a másik: talán a pajzsmirigytől de minden lelet negatív.
Kérem ha tudnak valamilyen tanácsot, vagy orvost ajánlani, nagyon megköszönném!
tisztelettel:
Válasz: 
Egy levélben számos kérdést tett fel, igyekszünk erre sorban választ adni.
1. Az Ön magas vérnyomása:
az ACE-gátlók veszélye hölgyek esetében a terhesség, tehát magzatkárosító hatásuk ismert, ezért terhesség idején más vérnyomáscsökkentőket kell alkalmazni. A normál menstruáció ilyen szempontból nem lényeges.
2. Magas vérnyomás öröklődése: a családi halmozódás ismert jelenség, "tankönyvi adat" főként ikrek esetében jól kimutatott.
3. Kislány, és a vérnyomásmérés: gyermek- és serdülőkorban még ingadozhat a vérnyomás, tehát nem mérvadó, ha a / előtti érték "magasabb", mármint az Ön által leírtaknál, azt a gyermek háziorvossal kell megbeszélni, hogy kell-e ezzel foglalkozni.
4. Gyermek túlsúlya: ha valóban van egyfajta "rendszeres" hízás, mielőbb gyermek-endokrinológussal kellene konzultálni, de induljanak a gyermek-háziorvostól, tekintve az allergiát és asztmát is, amit említett még.

Jó egészséget kívánunk!
tisztelettel:

További levelek a témában

Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Üdv!

Szeretnék érdeklődni!Anyukámnak a közelmúltban mélyvénás trombózisa volt! Kórházban is volt vele egy hetet.Azt mondták neki,hogy vérrög van a visszérben!Kapott Syncumar gyógyszert,és beállították az INR szintjét! A kérdésem az lenne,hogy a Syncumar helyett nincsen véletlenül egy hasonló gyógyszer?Megmondom őszintén,utánaolvastam a mellékhatásainak,és nem túlzottan lopta be magát a szívembe..Mellette szedi a Detralex tablettát.És csontriktkulása is van,ez abból adódik legfőképpen,hogy a D-vitamint nem tudja feldolgozni a szervezete.S még nem jöttek rá,miért nem!gyömbértea esetleg ajánlott,ihatja gyógyszerek mellett?
És még annyit szeretnék kérdezni,hogy a trombózis után ülhet-e repülőre,2 óra 20 perces útról lenne szó!milyen teendői vannak előtte,ha utazhat repülőn?Nagyon köszönöm!
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Léteznek ma már az ún, újtípusú orális /szájon át adható véralvadásgátlók. Ez egy új csoport, amely hatásánál fogva nem igényel állandó INR-ellenőrzést. A szerek hatásosak, viszont költségesebbek. Beszéljék meg a VTE-t kezelő szakorvossal. A trombózis utáni repülőút veszélyekkel jár, de nyilván inkább a hosszabb utak. Ezt is korrektül a kezelőorvos tudja megmondani a beteg állapotának pontos ismeretében.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
Köszönöm szépen levelét. A gyógyszer, amit az illetőnek szednie kell TANYDON 40 mg filmtabletta napi 1db.
Sajnos van, hogy 160-ra is felmegy a vérnyomása, ha nem szedi.
Köszönettel:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Ígéretem szerint utánanéztem a Tanydon (telmisartan) férfi termékenységgel kapcsolatos esetleges hatásainak. Az orvosi előírásban az alábbi szerepel:
"Termékenység: A preklinikai vizsgálatok során nem figyeltek meg a telmizartán által a női és a férfi termékenységre kifejtett hatást."
Angol nyelvű keresést követően is hasonló eredményre jutottam.

Ami a vérnyomást illeti, nem szabad megengedni, hogy a szisztolés érték meghaladja a 140 Hgmm-et. (A normálérték felső határa a 140/90 Hgmm.) Tehát javaslom a kezelőorvossal megbeszélni:
1. A telmisartan dózisemelést (kevésbé jó opció, több mellékhatás lehet)
2. Kombinációs kezelés más vérnyomáscsökkentővel (előnyösebb, a hatás összeadódik, a mellékhatás az alacsonyabb dózisok miatt kevesebb általában.)

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Kedves Doktor Úr!

... hó végén voltam kardiológián,ott váltottak tarka kapszuláról,concor 5/5 re.Volt EKG szív ultrahang,24 órás vérnyomás.Igazából csak a pulzusom volt magas.
A jelen probléma ... hete áll fent,igazából a szédülés jobb,de nem is szédülés,hanem ilyen fáradság,vagy mintha részeg,zavart lennék.Azóta néha enyhén fáj a fejem,de nem olyan szinten,hogy gyógyszert kéne bevennem.A Rivotrilt 3x1 et szedem.
Mit gondol agydaganattól kell tartanom??

üdv
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A Concor 5/5 (bisoprolol + amlodipin) esetén a mellékhatásoknál súlyozottan említik a szédülést, fejfájást. Miután szédülés a Rivotrilnál is előfordul (fejfájás kevésbé) így együttesen egyáltalán nem tartom különösnek, hogy ezeket észleli.

Egyszerűen annyit kellene tenni orvosával, hogy a gyógyszer/ek dózisait pontosabban beállítani, és azzal várhatóan a mellékhatás is csökkenni fog. Mivel a Concor esetén a leírás írja, hogy ez az első néhány héten észlelhető, érdemes lenne még 1-2 hetet várni. Ha azután sem mérséklődik, akkor orvoshoz kell fordulni mindenképpen.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Székely Gábor Úr!

Azt szeretném kérdezni Öntől, hogy az egyik b-komplex vitamint amit szeretnék megvenni, szedhetem -e, mert 100mg B1, és 25mg B6 van benne.Ez a mennyiség nem káros?Van egy kis fokú mitralis prolapsusom, I fokú instuff-al.Sajnos sokat szorongok, és gondoltam hátha segít ez a b-komplex.De még szedek napi 2 xanaxot, délben és este.Ezenkívül különböző gyógyteákat is iszom,nem nagy mennyiségben.
Ezt igy lehet alkalmazni?Köszönöm szépen a válaszát,
üdvözlettel
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A B-komplex általában jótékony hatású, a napi 100 mg B1 vitamin kissé soknak tűnik, csak kimondott hiányállapotokban, ún. enzimopátiákban szokásos ilyen dózisokat adni, a B6 rendben. A kisfokú mitralis prolapsust - általában - nem szokás gyógyszeres úton kezelni, de fontos a megfigyelés, és a rendszeres orvosi kontroll.
A Xanaxot feltehetően szorongásos problémái miatt kapja. Lehet alkalmazni a B-komplexet de speciális módon nyilván nem hat a mitrális tünetekre, hiszen az elsősorban anatómiai eltérés.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Üdvözletem!

Kb.5 hete éreztem a hónaljamban fájdalmat,a mellkasom bal oldalán,kicsit bizsergett az arcom bal fele és a bal kezem. Kivizsgáltak,Ct,labor rendben,ekg rendben,magas vérnyomásra kaptam is gyógyszert,Meramyl 5mg,reggel és este azóta szedem. A vérnyomásom mérem,úgy tűnik beállt 130/80 értékre. Kb. 10 napja elkezdtem érezni,mintha folyamatosan valami lenne a torkomban, bizsereg a bal kezem,fáj a csuklóm,néha a combom is,az arcom bal felét mintha kicsit máshogy érezném,és a szám és az állam közötti részt.Néha elönt a melegség,fáj a mellkasom bal fele a mellizom környékén.Múlt héten ültem a gép előtt,és észrevettem,hogy hiába dolgozom a gépen,teljesen más dolgokon jár az eszem,mintha olyan emlékeken gondolkodnék,amik meg sem történtek velem,a vérnyomásom felment 165/90-re. Sokat fáj a nyakam,kicsit a szemem. Sokat ülök a gép előtt,lehetnek ennek a következményi a tüneteim? Esetleg a gyógyszer mellékhatása is lehet?
Köszönöm válaszát
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Utánanéztem a Meramyl orvos leírásának és betegtájékoztatójának. A mellékhatások között nem gyakran (1:100 körül) előfodrulhat, a paraesthesia, érzészavar:
"Viszketés vagy rendellenes bőrérzékelés, mint pl. zsibbadás, bizsergés, szúró vagy égő érzés, lúdbőrös érzés" (perifériás idegbántalom). Előfortdulhat idegesség, nyugtalanság, alvászavar is.

Tehát elképzelhető, hogy a gyógyszer okozza e tüneteket. Főként ha ilyen jelenség korábban nem állt fenn, csak a Meramyl szedése óta. Amennyiben ez tartós tünet /mellékhatás, célszerű lenne a kezelőrvosnak jelezni, és másik vérnyomáscsökkentőre áttérni.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr.

Párom ... óta szed mélyvénás trombózis miatt synkumart. napi ... szemet. Mostanában többször előfordult merevedési zavar nála.Szeretnénk tudni,hogy lehet a gyógyszer mellékhatása? ( mást nem szed) És egyáltalán ilyen mennyiségben lehet e ezt a gyógyszert hosszútávon szedni,illetve van e helyette más alternatíva?

Köszönjük válaszát!
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A Syncumar (acenocoumarol) mellékhatásai között érdekes módon éppen ezzel ellentétes merevedési probléma (priapizmus, tartós merevedés) szerepel. Nem állítjuk, hogy nem okozhatja a gyógyszer (egy amerikai oldalon 0,29%-os gyakorisággal írják le e szer szedésekor a merevedés elégtelenségét, tehát ritka) de nem kizárható.
Esetleg érdemes lenne urológussal konzultálni, esetleg más ok húzódhat meg a háttérben.

A napi dózissal kapcsolatban: a Syncumar-szerű gyógyszereknél igen fontos az INR-érték rendszeres ellenőrzése. Ha a normál határok közötti INR e dózis mellett tartható fenn, akkor nem célszerű ezen változtatni.

Másik lehetőség: vannak ma már újabb típusú tablettás véralvadásgátlók, beszéljen erről kezelőorvosával.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!

Infarktus (AMI) után a kezelő szakorvosom aspirin protect és trombex szedését írta elő. A háziorvosom az aspirin protect helyett az astrix szedését javasolja. Kérem tájékoztasson, milyen eltérések vannak az acetilszalicilsav tartalmú vérlemezke összecsapzódását gátló szerek között?
Köszönettel:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Ahogy Ön is jól látja mindkét antithrombotikus szer aspirin, tehát acetilszalicilsav-tartalmú. Általában a gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatás elérésére nagyobb (500 mg) dózisokat alkalmaznak, az érprotektív hatásra pedig a 100 mg (körüli) dózist. A két szer között érdemi, klinikai terápiás különbség nincsen, az egyik kapszula, a másik gyomornedv-ellenálló tabletta, mindkettő a gyomornyálkahártya kímélése miatt. A formulálás miatt felszívódásukban van minimális időkülönbség, a már kiszabadult hatóanyag természetesen azonos módon viselkedik, minden tekintetben (hatás, mellékhatás, kölcsönhatás stb.)

üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
T. Doktor Úr!
Évek óta magas vérnyomásban szenvedek, amelyre 5 mg Concort, 10 mg Covercardot és Nootropilt szedek naponta. Sajnos alkoholproblémáim vannak, az addiktológus Antaethylt írt fel, 500 mg-ot. Kérdésem, hogy szedhetem-e együtt ezeket?
Köszönettel:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Megnéztem a megjelölt gyógyszerek és az Antaethyl esetleges kölcsönhatásait. Keresőnk alapján e gyógyszerek (kardiológiai szerek, demencia ellleni gyógyszer) és az alkoholelvonás támogatására adott gyógyszer között klinikai szempontból jelentős kölcsönhatás nem várható. Tehát szedhető, alkalmazható együttesen. Az alkohollal kapcsolatban - főként ha magas vérnyomása is van, igen üdvös lenne, a máj kímélése miatt a lehetséges leszokás.

üdvözlettel:

Oldalak