Hirdetés

Füge, az izgató szépítőszer

A füge nemcsak nagyon finom, de szépít és ősidők óta ismert, kiváló vágyfokozó is! Kihinné, mennyi mindenre jó ez a külsőre is tetszetős gyümölcs?

Füge, az izgató szépítőszerA füge szinte minden vidéken a nemi gyönyörök jelképe. Már Ádám és Éva is fügefalevelet viselt, és az ókori sportolók előszeretettel fogyasztották teljesítményük fokozására. Valójában nem is gyümölcs, hanem virág. Az emberek íze és jótékony hatásai miatt is szeretik.

A fügét, ezt az igen ősi kultúrnövényt, melyet már a Bibliában is gyakorta említettek, a háztáji kis kertekben is termesztik. Eredetileg azonban Kis-Ázsia, Izrael és Szíria vidékéről származik. Észak-Afrikában és Európa déli részén szintén ismerték és használták az emberek. Magyarországra az Anjou-k idején került, a XIV. században, egyes kutatások szerint a törökök hozták magukkal. Manapság török, francia, spanyol földön, és Kaliforniában termesztik leginkább. Féltrópusi növény, ezért csak meleg, napos, szélvédett helyen terem jól.

Csak éretten…

A füge csak érett állapotában igazán jó. Ilyenkor puha és édes – ha még nincs megérve, fanyar az íze, gyakorlatilag ehetetlen. Ha idő előtt leszedjük, nem is érik tovább. Magas a cukortartalma – számos hatóanyaga mellett megtalálható benne a kalcium, kálium, cink, magnézium, nátrium, karotin, vas, foszfor, B2 és B6-, E-vitamin és szénhidrát is. Tele van rostokkal, apró magvai miatt könnyen emészthető. Egy szem fügében benne van a napi rostmennyiség szükséglet egyötöde.

A gyulladásban levő emésztőszervekre igen jó a hatása, serkenti a gyomorműködést is. Jótékony a hatása a májra, az epére és a légzőszervekre is megfázás, meghűlés esetén. A szívverést szabályozza káliumtartalmának köszönhetően, csökkenti a vérnyomást és a vérzékenységet. Savtalanítja a vért, ezáltal élénkíti a szervezetet. Cinktartalma a szaporodó szervek működésére van előnyös hatással – a spermák számát növeli, a prosztata panaszokat pedig enyhíti. Alkalmazzák kiütések, szemölcsök kezelésére, de skorbut ellen is jó. Az idegeket megnyugtatja. Erőt ad, növeli a koncentrációt.

Füge a konyhában

Nemcsak önmagában ízletes, számos finomság készíthető a fügéből. Készül belőle befőtt, bor, pálinka, ételekhez köretként, levesként vagy főzelékként is fogyasztható. Salátákba is keverhető. Ízletes cukrozott gyümölcsként, de bizonyos vidékeken szokatlan felhasználása is ismert.

Az olaszok például megpörkölik és őrlik a szárított fügegyümölcsöt, és kávét főznek belőle. Az eredeti termővidéken aszalva, koszorúba fűzve és hordóba préselve is tárolják – népételnek számít. Az aszalt fügét egész évben használhatjuk, süteményekbe rakhatjuk, müzlibe, gabonás kenyérbe, de pizza ízesítésére is kiváló. Ha fügét fogyasztunk, ügyeljünk arra, hogy nem áll el sokáig, hűtőszekrényben sem.

Szépít és izgalomba hoz…

A füge édes íze fokozza az endorfin-kiválasztást, nem lehet tőle hízni, és megszépíti a bőrt – fontos növényi rostjainak köszönhetően, mely bőrtisztító. A gyümölcsben található pszoralén típusú vegyület barnító hatású, és megelőzi a pigmentációs hibákat okozó bőrbetegségeket is. A füge híres vágyfokozó - már az arabok is felismerték jótékony hatását.

Édes íze fokozza a "boldogsághormon", az endorfin kiválasztását. Nyitottabbá teszi az embert, oldja a gátlásokat. Romantikus esték elengedhetetlen gyümölcse.

További tartalmak diéta témában

További tartalmak életmód témában

Aktuális hírek

Ótvar, orbánc, tályog: tünetek és kezelésük

Hogyan ismerjük fel a baktériumok okozta bőr- és lágyrész fertőzéseket, annak érdekében, hogy megelőzzük a vérmérgezést vagy a további szövődményeket?

Így mérjük meg a pulzusunkat

A pulzus, mint fogalom mindenki számára ismert, az eltérései pedig egyre gyakrabban kerülnek a kardiológusok fókuszába. Most megtudhat többet az erős szívdobogás vélhető okairól és a pulzus...

Fájó, zsibbadó kéz: ez a neuropátia tünete

A neuropátia a perifériás idegrendszer idegeinek működési zavarát jelenti. A működési zavar jelentkezhet fájdalom, zsibbadás, érzéketlenség vagy görcsök formájában is. Milyen problémák, betegségek...

Ezeket az ételeket sose tegye a hűtőbe!

A hűtőszekrény rendkívül praktikus találmány, hiszen nemcsak hosszabb ideig fogyaszthatóvá teszi az ételeinket, de gyakran az élvezeti értéküket is növeli. Bizonyos élelmiszereknél azonban a hűtés...

Övsömör vagy ekcéma?

Az övsömör és az ekcéma egyaránt kellemetlenül viszkető bőrkiütésekkel járó betegségek, ám a kiváltó ok, és így a megfelelő kezelés is nagyon eltérő. Hogyan különböztetheti meg a két problémát a...

Magas a vérnyomása? Ezzel a 6 élelmiszerrel vigyázzon!

A magas vérnyomás megelőzésében jelentős szerepe van a táplálkozásnak, sőt, a már kialakult betegség kezelésében is döntő szerepű az életmód. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont...

további cikkek >>